Membrii comisiei pentru invatamant din Senat au aprobat miercuri, cu cinci voturi 'pentru' si trei 'impotriva' un amendament la legea educatiei nationale, prin care invatamantul general obligatoriu ar urma sa fie de 11 clase, informeaza Agerpres.

Astfel, invatamantul preuniversitar ar urma sa cuprinda grupa pregatitoare, care devine obligatorie si care este organizata la nivelul gradinitelor, patru ani de invatamant primar, patru ani de invatamant gimnazial si patru ani de invatamant liceal, elevii putand opta daca urmeaza cursurile unui liceu teoretic sau cele ale unei scoli de meserii.

Acest amendament fusese insusit, in varianta initiala a raportului privind legea Educatiei Nationale, de senatorii PSD si PNL.

In textul adoptat de Camera Deputatilor se propunea ca invatamantul general obligatoriu sa fie de 10 clase si ca invatamantul liceal sa devina obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.

Membrii comisiei pentru invatamant au reluat miercuri lucrarile in vederea intocmirii unui nou raport privind legea educatiei nationale, la sedinta participand reprezentanti din toate grupurile parlamentare. Sedinta a fost prezidata de presedintele comisiei, senatorul PDL, Mihail Hardau, acesta propunandu-le colegilor sai sa rediscute doar acele articole care au fost modificate in comisie de senatorii PSD si PNL in sedintele la care nu au luat parte si senatorii puterii.

Mihail Hardau a declarat ca noul raport privind educatia nationala va putea fi finalizat pana la inceputul lunii ianuarie. El a precizat, de asemenea, ca membrii comisiei nu vor lucra pe perioada weekendurilor, ci numai in programul destinat lucrarilor in comisiile permanente ale Senatului.

'La nivelul comisiei este interes pentru parcurgerea articolelor, acum avem o abordare cu viteze diferite, unde exista consens, care a fost si inainte la foarte multe articole. Doar pot aparea probleme de nuante. Unde ne diferentiem, la articolele respective procedam in regulamentar, supunem la vot, pentru ca cei care nu reusesc sa isi introduca in textul legii varianta pe care o doresc sa poata sa o sustina in plenul Senatului, ca amendament respins', a precizat acesta.

Senatorii au decis, luni, in plen, retrimiterea Legii Educatiei Nationale la comisia de resort, urmand ca un nou Raport sa fie intocmit in termen de 30 de zile.

Decizia a fost luata cu votul a 71 de senatori, 15 votand impotriva si doi abtinandu-se de la vot, varianta decisa fiind rezultatul unei scurte runde de negocieri intre liderii de grup.