Hidrologii au emis miercuri o avertizare cod portocaliu de inundatii pe Dunare, ce vizeaza sectorul Calafat - Bechet (aferent judetului Dolj), incepand de vineri. In celelalte zone din sectorul romanesc al fluviului, precum si pe mai multe rauri din nordul si nord-vestul tarii, a fost instituita o atentionare cod galben de inundatii.

Atentionare hidrologica 8-15 dec.Foto: INHGA

Astfel, in perioada 08.12.2010 - 15.12.2010 ora 16:00, avand in vedere situatia hidrologica actuala si exploatarea Sistemului Hidroenergetic Portile de Fier se prognozeaza producerea de cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatie si atentie pe Dunare (sectorul aval de Portile de Fier), dupa cum urmeaza:

  • Se instituie COD GALBEN pe Dunare incepand cu data de 08.12.2010 la Gruia (jud. Mehedinti), Bechet (jud. Dolj), Zimnicea (jud. Teleorman) si Isaccea (jud. Tulcea) si din data de 11.12.2010  pe sectorul Corabia-Tr. Magurele (jud. Olt si Teleorman), la Fetesti (jud. Ialomita), Cernavoda (jud. Constanta) si Tulcea (jud. Tulcea).
  • Se instituie COD PORTOCALIU  incepand cu data de 10.12.2010, ora 06.00, pe Dunare, pe sectorul Calafat-Bechet (jud. Dolj).

De asemenea, in intervalul 09.12.2010 ora 06:00 - 10.12.2010 ora 16:00, avand in vedere situatia hidrologica actuala, precipitatiile prognozate si existenta stratului de zapada, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si rauri necadastrate cu efect de inundatii locale, precum si cresteri de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de aparare, dupa cum urmeaza:

  • Se instituie COD GALBEN  pe  raurile: Viseu - jud. Maramures, Iza - jud. Maramures, Tur - jud. Satu Mare, Lapus - jud. Maramures, Crasna - sector amonte Domanesti (jud. Salaj si Satu Mare), Barcau - jud. Salaj si Bihor, Crisul Repede - jud. Cluj si Bihor, Crisul Negru - jud. Bihor si Arad.
  • Se instituie COD PORTOCALIU pe Crasna sector Domanesti-Berveni-jud. Satu Mare.

Hidrologii mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor vizate.