Sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, nu vor mai avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate fara plata contributiilor aferente, conform ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii, anunta Mediafax.

Ministerul Sanatatii a negat insa informatia, in cursul serii de marti. "Alte categorii de persoane, ca de exemplu rudele de gradul I ale unui asigurat (soţul, soţia şi părinţii ) fără venituri proprii, rămân în continuare exceptate de la plata acestora", precizeaza Ministerul, intr-un comunicat postat pe site.

Guvernul a decis luni, prin ordonanta de urgenta, ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite, incepand cu 1 ianuarie 2011, contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a declarat, luni seara, ca in cazul pensionarilor cu pensii mai mari de 740 de lei, contributia de 5,5% la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate se va aplica intregii sume si ca numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare va fi de doua milioane persoane.

Ordonanta de urgenta, discutata in Guvern si obtinuta de MEDIAFAX, elimina insa categoria reprezentata de sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, din categoriile de persoane care beneficiaza de calitatea de asigurat fara plata contributiei.

Conform calculelor Guvernului, prin aceasta prevedere, un numar de 937.000 de persoane nu vor mai avea, de la 1 ianuarie 2011, calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate.

"Pentru cele aproximativ 937.000 de persoane (sot, sotie si parinti fara venituri proprii) care se afla in intretinerea unei persoane asigurate va trebui sa fie achitata contributia la asigurarile de sanatate, pentru a fi considerati asigurati", se arata in actul normativ.

Statul estimeaza ca va incasa din toate aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.