In cadrul intalnirilor online cu cititorii Hotnews.ro, decanul Facultatii de Sociologie din Bucuresti, prof.univ.dr. Marian Preda, a criticat solutia plafonarii la 1500 RON a indemnizatiei pentru cresterea copilului si mentinerea acesteia pe o perioada de doi ani. Este una dintre ultimele variante propuse duminica seara in cadrul coalitiei guvernamentale.

Marian PredaFoto: Agerpres
  • "Opinia mea este ca ultima varianta (cea anuntata duminica seara), a plafonarii la 1.500 RON si a mentinerii drepturilor pe o perioada de doi ani dezavantajeaza grav parintii din zonele dezvoltate, in special din Bucuresti, unde media indemnizatiei este de aproximativ 1.500 RON. Cei care au cam protestat public impotriva schimbarii acestei legi vor fi si cei care vor plati. Cred ca in special din considerente politice, populiste, pentru a nu supara prea multi, luam doar de la cei care au mai mult. Mi se pare o contradictie intre orientarea ideologica anuntata a Coalitiei si masura aceasta, care este de stanga. Este o masura care redistribuie inechitabil, exagerat de mult, de la cei cu venituri ridicate si implicit contributii mari in trecut, catre cei cu venituri mici si contributii mai mici. Eu as fi preferat mentinerea plafonului de 34 milioane pentru primul an si stabilirea unui plafon fix de genul salariul minim pe economie pentru anul 2, atunci cand dependenta copilului de parinti scade si pot fi folosite solutii alternative", a declarat prof. Marian Preda.

  • "Mi s-a solicitat opinia ca expert pe diverse variante dar ele sunt produsul Ministerului Muncii si, dupa parerea mea, ideea de a produce variante alternative si de a le pune in discutie publica nu este deloc rea. Cred ca, spre deosebire de alte situatii, Ministerul a facut o treaba relativ buna acum. Problema lor este ca trebuie sa anunte numai lucruri proaste, trebuie sa taie de undeva (...) iar alternativa era sa se taie din alocatia pentru copii. Am inteles ca a existat o decizie politica sa nu se umble la alocatia pentru copii. Ce mi se mie un pic nedrept, din toata discutia aceasta, este rezultatul. Faptul ca s-au discutat tot felul de alternative, in special referitoare la reducerea perioadei, si pana la urma se reduce plafonul pentru indemnizatie", a declarat profesorul Marian Preda pentru Hotnews.ro.
  • "Nici indemnizatia pentru cresterea copilului si nici alocatia pentru copil nu ar trebui sa fie incadrate in categoria bugetului de asistenta sociala. In primul rand concediul parental este unul contributoriu, trebuie sa fie incadrat la drepturi de asigurari sociale. Alocatia pentru copil este un drept universalist al fiecarui cetatean roman, cu conditia sa fie copil. Drept urmare nu au ce cauta la asistenta sociala. Dar oriunde le-am incadra sunt tot cheltuieli publice. Si problema mare e ca, in Romania, consumam cu 6 - 7 miliarde de euro mai mult decat producem. Daca n-ar fi asta, sunt sigur ca nu s-ar fi facut reduceri."
  • "90% dintre argumentele aduse in dezbaterea publica pe acest subiect au fost populiste. Eu cred ca oricine propune alternative, si e foarte bine ca o face, trebuie sa vina cu calcule. Sunt de acord ca trebuie discutat public dar cand spui ca nu e bine asa, trebuie sa spui cum e mai bine altfel."
  • "Exclud categoric o generatie de baby-boomers in Romania urmatoarelor doua decenii. Ar fi minunat daca am putea mentine numarul de nascuti pe an de acum si daca am creste rata totala a fertilitatii."



​​