O telegrama a Departamentului de Stat al SUA, publicata de Wikileaks, arata ca o companie germana intentiona sa furnizeze Iranului in 2007 echipamente ilegale pentru industria de aparare. Pentru a evita embargoul international, compania intentiona sa utilizeze intermediari din Romania, Croatia sau Rusia. Telegrama nu mentioneaza daca un intermediar roman a fost sau nu implicat in cele din urma in afacere.

In textul telegramei prezentate de Wikileaks, numele companiei germane este sters.

Documentul arata ca firma germana intentiona sa exporte o camera cu mediu propice pentru combustibili (environmental test chamber - in original), o componenta necesara dezvoltarii programului militar al Iranului. Autoritatile germane au refuzat tentativa initiala a companiei de a exporta componentele, iar telegrama arata ca furnizorul german a cautat ulterior solutii pentru a scapa de embargo.

Una dintre solutii era utilizarea unui intermediar roman. In telegrama nu este specificat daca ar fi fost vorba de o firma, o agentie sau o persoana din Romania.

Telegrama diplomatilor americani mai arata ca firma germana a luat apoi in calcul si exportul catre Iran via Emiratele Arabe Unite si Tadjikistan.

Reamintim ca Wikileaks a inceput saptamina trecuta publicarea a peste 250.000 de telegrame diplomatice cu diferite grade de secretizare emise de ambasadele SUA si Departamentul de Stat.