Liderii Coalitiei au hotarat, duminica seara, ca durata concediului maternal sa nu scada sub 24 de luni, insa discutiile vor continua si luni dimineata, pentru a se stabili valoarea plafonului maximal al indemnizatiei, transmite Agerpres. Conform surselor Hotnews.ro, UDMR a pledat pentru mentinerea celor doi ani de concediu si a propus ca valoarea indemnizatiei sa fie de 1.500 lei. De partea cealalta, liderii PDL au sustinut mentinerea plafonului maxim in primul an de concediu, iar in al doilea an, reducerea indemnizatiei la 1.000 de lei si stimulente date de Guvern sub forma unor tichete prin care sa fie platite bonele. Totodata, democrat liberalii propun construirea de crese si gradinite printr-un program national. O decizie finala se va lua luni, intr-o noua sedinta a Coalitiei.

Surse oficiale au declarat la finalul sedintei Coalitiei ca discutiile privind variantele care vor fi discutate luni dimineata prevad ca plafonul minimal al indemnizatiei pentru mame sa nu scada sub 600 de lei.

La sedinta au participat din partea PDL Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Roberta Anastase si Brandusa Novac. Confrom surselor Hotnews.ro, democrat liberalele prezente au cerut premierului Emil Boc ca indemnizatia pentru mame cat si perioada de concediu sa ramana neschimbate. In varianta minimala, vicepresedintele PDL, Raluca Turcan a propus mentinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului la plafonul maxim in primul an iar incepand cu al doilea an un plafon de maxim 1.000 de lei.

In paralel, Guvernul trebuie sa se angajeze pentru construirea de crese si gradinite printr-un program national. Totodata, Turcan ar fi propus ca incepand cu al doilea an de concediu pentru mamele care doresc sa se intoarca la munca, statul sa acorde stimulente mamelor sub forma unor tichete cu care sa fie platite bonele .

Sursele citate sustin ca in cadrul sedintei reprezentantii UDMR au refuzat reducerea perioadei de concediu pentru crestere copilului si au propus reducerea indemnizatiei. Practic partenerii de guvernare ii cer lui Emil Boc sa reduca indemnizatia pana la 1.500 lei si sa mentina concediu pentru cresterea copilului pe doi ani.

In cadrul discutiilor reprezentantii UNPR au pledat pentru mentinerea atat a plafonului actual cat si a perioadei de concediu.

Sursele Hotnews.ro au precizat ca ministerul Muncii isi mentine propunerea privind reducerea perioadei de concediu de crestere a copilului la 12 luni si acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, incepand cu luna a saptea pana la implinirea perioadei de 24 de luni, daca mamele se intorc mai devreme la serviciu.

Discutiile vor continua, insa, in cazul plafonului maximal al indemnizatiei. O decizie finala privind cuantumul indemnizatiei se va lua luni intr-o noua sedinta a Coalitiei.

Totodata sursele citate au mai declarat ca s-a discutat si despre "taxa de solidaritate" pe averile mari ca fiind o posibila sursa financiara pentru indemnizatia mamelor. Reprezentantii Coalitiei au fost de acord cu aceasta propunere, pe motiv ca Taxa de solidaritate este o propunere legislativa, si nu un act normativ intrat in vigoare.