Asociatiile romilor: Denumirea de tigan este echivalenta cu cea de 'cioroi' in SUA. Guvernul Romaniei are apucaturi totalitariste

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 3 decembrie 2010, 18:04 Actualitate | Esenţial


Asociatiile romilor considera ca adoptarea termenului de "tigan" este echivalenta cu legiferarea folosirii cuvantului "nigger (cioroi)" pentru membrii comunitatii afro-americane din SUA si spun ca ii vor adresa o scrisoare deschisa presedintelui american Barack Obama pentru a-l informa despre intentiile guvernului de la Bucuresti.

"Ca actiuni imediate, impotriva acestui abuz de drept, Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) va adresa o scrisoare deschisa presedintelui SUA, Barack Obama, in care va fi evidentiat faptul ca Guvernul Romaniei, Academia Romana si chiar presedintele tarii, Traian Basescu, sustin o initiativa care ar fi echivalentul legiferarii in Statele Unite ale Americii a cuvantului peiorativ 'nigger' (cioroi) ca denumire a comunitatii afro-americane din SUA", se arata intr-un comunicat semnat de 21 de asociatii ale tiganilor.

Acestea considera ca decizia Guvernului Romaniei de a aproba un Memorandum prin care este de acord cu initiativa legislativa a deputatului PDL Silviu Prigoana, de a schimba denumirea etniei rome in 'tigan', este inacceptabila.

"Consideram ca institutiile Romaniei incalca in mod flagrant drepturile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei si tratatele internationale la care Romania a aderat. Constitutia Romaniei, la art. 6 al. 1, stipuleaza: 'Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatilor etnice, culturale, lingvistice si religioase'".

In opinia semnatarilor, decizia guvernului "se inscrie in registrul actiunilor specifice regimurilor autoritare si totalitare" si "urmareste stigmatizarea grupurilor minoritare si restrangerea drepturilor civile".
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu vrea sa-l imite pe Prigoana si in PE

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu saluta avizul favorabil dat de Guvernul Romaniei proiectului legislativ al deputatului democrat-liberal Silviu Prigoana privind inlocuirea termenului de "rom" cu cel de "tigan" si spune ca va avea un demers asemanator in PE.

"Salut faptul ca Guvernul Romaniei a avizat favorabil proiectul legislativ al deputatului PDL Silviu Prigoana si ii urez acestuia mult succes in demersul sau. Sper ca acest lucru sa se concretizeze intr-o inlocuire totala a termenului de 'rom' cu cel de 'tigan', acesta din urma fiind cel corect din punct de vedere istoric si lingvistic. Adoptarea la nivel european si, mai ales, acceptarea de catre Romania acum 10 ani a termenului de 'rom' a fost o greseala pentru care astazi platim toti, atat romanii din Romania, cat si cei care si-au facut un trai onest in afara ei", considera europarlamentarul democrat-liberal, potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres.

El a remarcat ca aceasta initiativa il va ajuta in demersul sau de a impune schimbarea termenului de rom si la nivel european si a admis ca problema cea mai mare este ca acea confuzie intre cei doi termeni nu se produce in Romania, ci in afara ei, la nivelul cetatenilor statelor membre UE, fapt care afecteaza romanii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8313 vizualizari

 • +55 (65 voturi)    
  De sute de ani se numesc asa! (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:10)

  Nicolae [anonim]

  Acesticonationali ainostrii de sute de ani se numesc asa !
  Punct !
  • +49 (53 voturi)    
   degeaba le zici si rrrrrromi.. (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:33)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

   peste 10 ani si cuvantul asta va deveni peiorativ.. si-o fac cu mana lor.
   • -20 (28 voturi)    
    curioasa logica (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:14)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    pâna in a doua jumatate a secolului XIX exact asa spuneau si calatorii civilizati din occident despre valahii care se numeau ei insisi români... opinia generala era ca neamul valahilor nu se va schimba in veci in ceva bun, indiferent de faptul ca ei intre ei valahii isi spuneau români (ma rog, nu toti, ci doar unii dintre ei, adica aia mai educati).

    partea proasta pt logica ta este ca respectivii calatori occidentali culti si civilizati (in comparatie cu majoritatea românilor acelor vremuri) s-a inselat.
    • +16 (18 voturi)    
     mai cauta.. (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:50)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     cuvantul valah desemneaza diferite popoare in mai multe limbi europene, insa romanii isi ziceau intre ei romani cu mult inainte de secolul 19. totusi aici vorbim de limba romana, nu? daca tiganii vor sa-si zica intrei ei altfel nu-i opreste nimeni.
     • -2 (18 voturi)    
      dragul meu (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:20)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      ceea ce imi spui tu in acel fragment este discursul nu doar tipic al manualelor din care am invatat noi istoria, ci si discursul NECESAR prin care populatia de limba româna a acestei tari a ajuns sa-si faureasca o constiinta nationala.

      realitatea e putin diferita de ce scrie in manuale. astfel, taranul ala care traia intr-un bordei cu fereastra cât palma (vorba lui N. Iorga), abrutizat de munca si de alcool, care nu avea nici timp & nici bani sa vada cum arata lumea la mai mult de 30 km de bordeiul lui & care nu se intalnea zilnic cu indivizi necunoscuti in fatza carora trebuia sa-si afirme identitate, ei bine acest taran nu avea cum sa-si puna problema limbii pe care o vorbea & problema numelui acelei limbi. lui ii era mai simplu sa-i spuna "limba noastra", iar pe membrii comunitatii sale ii identifica cu un "îi de legea noastra". in acelasi timp, pe straini ii identifica cu un "nu-i de legea noastra" sau cu "îi nelegiuit".

      acum, daca-ti mai amintesti din scoala de letopisetul lui Ureche, vei baga de seama ca batrânul boier n-a pomenit de "români", ci a folosit expresia "noi de la Rîm ne tragem" (care "Rîm" era apropiat fonologic de felul in care polonezii numeau Roma; nu e o intamplare ca Ureche i-a zis Rîm când, in mod foarte probabil, Ureche vorbea poloneza cu cel putin aceeasi usurinta cu care vorbea "limba noastra", daca nu cumva chiar mai usor...)

      nu trebuie confundat cuvântul "rumân" cu cuvântul "român". "rumân" inseamna "tzaran neliber", adica un fel de proprietate privata a boierului. "rumânul" nu avea decat dreptul de a munci pe pamantul boierului & de a NU se deplasa 20 km mai departe pt a munci pe pamantul altui boier.

      in plus, denumirea de "rumâni" se gasea doar in "Tara Ungrovlahiei" (cum e numita in actele oficiale de la curtea lui Mircea acel stat feudal care in manualele noastre de istorie poarta numele de "Tara Româneasca"), nu si in Moldova (unde taranii de acelasi soi erau "vecini") sau in Ardeal (unde erau "slugi" sau "iobagi)
      • +7 (15 voturi)    
       ruman,fraiere, insemna vecin ! (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:51)

       Eneas [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       daca ai sti cum s-a nascut o natiune ai intelege ca doar cei care vorbeau aceiasi limba erau vecini intre ei ! deci intai studiaza tigane pana albesti la freza si dopo dati cu presupusul...la nivelul vostru de clanuri ,triburi si gasti de cartier, timpul a stat pe loc!.
       • -4 (14 voturi)    
        ha,ha (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:36)

        maroon [anonim] i-a raspuns lui Eneas

        nu ti-ar strica nici tie daca ai pune mana pe carte un pic, mai ales la gramatica, ca pana acum tiganul a scris mai corect decat tine, mare roman ce esti.
        • +2 (14 voturi)    
         acajiule,voi nu meritati gramatika! (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:33)

         Eneas [anonim] i-a raspuns lui maroon

         daca ma grabesc sa raspund unui tigan murdar sau rudar ,nu mai tin cont ca esti maroon ,sau acajiu,sau lemn de vioara ,sar peste gramatika pe care voi o cizelati cu migala!
         • +6 (6 voturi)    
          termenul de tigan vs rom (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 14:03)

          Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

          Termenul de țigan în diferite libi indo-europene:

          germană: Zigeuner
          franceză: gitan
          spaniolă: gitano
          portugheză: cigano
          italiană: zingaro
          cehă: cikán
          maghiară: cigány
          poloneză: cygan
          turcă: çingene

          Urmărind fonetica termenului în toate aceste limbi, cu siguranță cel mai apropiat termen în limba română este cel de ȚIGAN. Eu zic ca membrii acestei comunități să nu fie supărați că au identitate proprie. E chiar benefic pentru o comunitate să aibă propria identitate. Întrebarea este de ce acești oameni vor să beneficieze de avantajul de a fi confundați cu românii? La fel ca și inițiatorii proiectului legislativ, sunt de părere că oamenii aceștia nu au deocamdată dreptul de a se confunda cu poporul nostru.

          Dacă s-a integrat în societate, eu aș fi bucuros să-i spun român și să-l tratez ca pe un compatriot, dar deocamdată nu face niciun efort pentru această integrare, și în concluzie nu vreau să-i dau dreptul de a se numi rom(ân).
          • 0 (0 voturi)    
           Invata istorie! (Vineri, 24 mai 2013, 15:24)

           valah [anonim] i-a raspuns lui Marcel Ionita

           Termenul de valah in diferite limbi indo-europene:Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, dicieni, mavrovlahi sau morlahi...).

           Apropos,valahi nu insemna romani,ci desemna popoarele romanizate vorbitoare de limbi romanice. Sa nu uiti valahule ca limba nu sustine si enicitatea unui popor. Daca eu vb limba chineza,asa nu inseamna ca si sunt ...chinez.

           Apropos,autenticii romani sunt cei care i-au cucerit pe daci in anul 106. Timp de XIII secole v-ati denumit ''daci''. Dupa secolul al XIII-lea v-ati denumit ''valahi'' pana in anul 1861,inlocundu-l cu termenul de roman. P.S: Cetatenii unei tari se numesc dupa cum se numeste tara,republica,localitatea (criteriul teritorial). Apoi,se divizeaza dupa criteriul etnic (etno-cultural). Deci,nu trebuie sa le dai tu dreptul de a se numi romani,pentru ca Constitutia Romaniei spune clar: cetatenia se dobandeste prin :(nastere),adoptie,acordare la cere.

           Un alt PS: Gipsy nu inseamna tigan,ci inseamna egiptean. Nici macar nemtescul zigeuner nu inseamna tigan,ci inseamna escroc. Gauner vine de la hot -escroc. Nici macar sarbescul, ungurescul,polonezul :cigány, cygan,çingene nu inseamna tigan,pentru ca toate formele derivate din sarbescul 'cingarije'
           insemna ''selar-potcovar''. Cingene vine de la chinga-curea. Adica,cingene,om selar/potovar.

           Doumenteaza-ta inainte sa denaturezi istoria! Sunt rromi pentru ca terenul de ''rrom'' este un etnonim. Termenul de ''roman'' este tot un etnonim.
           Daca admitem ca un etnonim este o gogomanie,atunci trebuie sa admitem catoate etnonimele sunt gogomanii. Inclusiv ce de roman,maghiar,german,japonez,rrom. Germanii isi spun deutsc.
           Japonezii isi spun nipponi. Ungurii maghiari. Valahii isi spun romani. Doar tiganii sa ramana tigani? Ce nesimtire crasa pe unii....
        • +2 (6 voturi)    
         ha,ha ha (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 14:14)

         tepes [utilizator] i-a raspuns lui maroon

         maroniule te dai rotund ,isa esti un frustrat ca si diliul de mai sus.Bozgorasii lui tata noi va facem o favoare ca vorbim cu voi ca sa puteti refula sa nu crapati,insa un lucru este cert si clar Romania cu cei 237,500 km patrati plus cei 5000 km.patrati zona marina cistigate recent sint ale romanilor iar domniile voastre o etnie oarecare care din cind in cind se cred huni si viseaza cai verzi pe pereti si la o lume demult apusa.
       • +6 (6 voturi)    
        degeaba... (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 12:55)

        D [anonim] i-a raspuns lui Eneas

        ...degeaba schimbi eticheta ..."calitatile "produsului ies oricum la iveala,inselatoria nefacand decat sa confirme regula
       • 0 (0 voturi)    
        Inapoi la ora de istorie (Vineri, 1 noiembrie 2013, 0:50)

        Valah [anonim] i-a raspuns lui Eneas

        Gresit. Ruman era o denumire care desemna o stare sociala,aceea de robie.
        Pana in anul 1850,pe aceste meleaguri existau 3 denumiri care desemna o stare sociala :rumanie,serbie,iobagie.
        Apropos,denumiea voastra corecta este cea de '' valahi'',nicidecum romani!
      • +17 (17 voturi)    
       Reteau Hamidovic teroriza metroul in Paris (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:15)

       Tiganiada, versiunea bosniaca [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       O actiune politista de anvergura internationala a avut recent ca obiect cea mai mare retea de tigani hoti de buzunare care actiona pe teritoriul francez, peste 100 de persoane.

       E vorba de minore aduse din Bosnia, reteaua criminala fiind controlata de clanul Hamidovic, tatal si cei doi fiind urmand sa fie extradati in Franta, acuzati de asociere de crima organizata, furturi in banda organizata, tortura si viol asupra unor minore, acte de barbarie.

       Desi au fost acuzatii aduse contra tiganilor din Romania, politia franceza a descoperit ca 50% din furturile efectuate in metroul parizian erau savarsite de reteaua Hamidovic.

       Minorele, intre 12-16 ani, erau obligate sa aduca zilnic minim 300 euro, altfel erau torturate si violate.
       Procurorul Jean Claude Marin vorbeste de comportamente medievale.

       Astfel de cazuri au determinat autoritatile franceze sa ia masuri dure contra etniei tiganesti, distrugand tabere si expulzand mii de membri ai etniei, masuri la care UE nu a raspuns legal in nici un fel in ciuda plangerilor depuse de asociatii tiganesti.

       Conteaza mai putin numele etniei, ce se vede e comportamentul de om cinstit sau nu, educat sau nu, respectuos de munca sau nu, curat sau nu, etc.
       • -9 (11 voturi)    
        numele etniei conteaza (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:33)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Tiganiada, versiunea bosniaca

        pentru ca numele este un fel de "brand" iar, in special in spatiul public, oamenii tind sa-i judece pe semenii lor nu in functie de cat de bine ii cunosc, cât in functie de "brand"-ul comunitatii din care provine individul.

        astfel, adesea se poate intampla ca un turist care ajunge in Italia sa fie tratat in mod diferit in functie de faptul ca e numit "german" sau "român". de altfel, unii dintre emigrantii nostri, in special cand cei ce au un anumit statut social, prefera sa se dea "bulgari" sau "cehi"etc in contactele cu vesticii.

        functia de "brand" e cu atat mai valabila cu cât numele etniei are o conotatie peiorativa si / sau jignitoare.

        imensa majoritate a românilor se simt jigniti cand cineva ii trateaza cu apelativul "tiganule" (caruia, eventual, ii mai adauga un epitet ce reflecta perceptia românilor despre "brand" - ex: sa mai adauge "imputzit", sau "hotz", sau "mincinos" etc).

        impunerea numelui "rom" va avea efecte benefice in timp asupra schimbarii perceptiei celorlalti. asta a functionat in cazul nostru (in urma cu doar un secol si ceva, apelativul "valah" aplicat unui occidental era considerat de catre occidental aproape la fel de injurios pe cat de injurios consideram noi a fi apelativul "tigan") : chiar daca vesticii nu ne considera înca de aceeasi specie cu ei (potrivit wikileaks, in 2004 un comisar UE ne-a facut feral=bestii) de cand am impus denumirea de ROMÂNI, perceptia lor s-a schimbat mult in bine.

        exemplul dat de dvs nu schimba fundamental problema: despre noi se puteau spune aceleasi lucruri in urma cu un secol. salbaticia noastra a fost insa in buna masura "domesticita" in ultima suta si jumatate de ani, iar "rebranduirea" ne-a ajutat sa avem un rege vestic > sa fim acceptati in cercurile lor.

        tot "rebranduirea" ne-a permis sa intram mai usor ca indivizi in societatile vesticilor, astfel incat sa le putem adopta obiceiurile, standardele calitative (desi mai avem pasi de facut la capitole gen justitie, atitudine civica etc), valorile
        • +9 (9 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 3:32)

         [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

         • -5 (5 voturi)    
          apropo de parul lupului (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:12)

          diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui

          impunerea denumirii de "român" a fost unul dintre motivele datorita carora am reusit sa aducem pe tron un print Hohenzollern. la 1850 nu se prea gaseau in vest printi de sânge care sa-si doreasca a fi "principi peste valahi". amintiti-va ca, inainte sa incercam la Hohenzollern, i-am propus lui Napoleon III sa ne dea un print de sânge francez, dar printii francezi ne-au refuzat....

          cu siguranta schimbarea numelui nu antreneaza imediat si schimbarea sistemului valoric, a obiceiurile de zi cu zi, a codului moral etc.

          asta se vede si in cazul nostru pana in ziua de astazi iar faptul ca noi ne-am schimbat numele nu a insemnat o schimbare peste noapte a intregului popor.

          nu voi incepe aici sa fac o lista a pacatelor noastre. insa trebuie sa spun ca problemele cu care ne confruntam in prezent (foarte variate, mergand de la variile forme de a face evaziune la faptul ca românii sunt prea "umili" pt a lua atitudine la aberatiile din spatiul public motivându-si lipsa de reactie printr-un "cine-s eu sa schimb lumea? mai bine tac si rabd / îmi vad de treaba mea"), ei bine, aceste probleme din prezent se datoreaza unui trecut prea indepartat pt a-l mai tine minte din povestile bunicilor nostrii nascuti pe la 1920 si prea apropiat pt ca atitudinea generala & obiceiurile stravechi sa fi disparut cu desavârsire.

          in acelasi fel, faptul ca tiganii vor impune numele de "rom" nu va duce la schimbarea imediata a comunitatii lor.

          insa, impunand un minim de respect, creeaza premisele schimbarii in bine a acestei comunitati in urmatorii 50-100 de ani.

          50-100 de ani nu e o perioada prea lunga: noi ne-am schimbat atat de mult intr-un secol, incat acum multora le e greu de crezut ca românii au fost vreodata asa cum au fost. insa, dupa cum cred ca sunteti si dvs de acord, românii de azi inca mai au pasi de facut in directia cea buna (si nu ma refer la emigrare, ci la civilizare).
          • -2 (2 voturi)    
           reformulare (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 12:43)

           diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

           ... aceste probleme din prezent se datoreaza unui trecut prea indepartat pt a mai fi transmis prin povestile bunicilor nostrii nascuti in jur de 1920 si prea apropiat pt ca atitudinea generala & obiceiurile stravechi sa fi disparut cu desavârsire din felul nostru de a intelege lumea si de a fi in lume / "în rând cu lumea".
         • -1 (3 voturi)    
          rom & român (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:27)

          diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui

          sa nu-i credeti pe occidentali atât de putin informati incat sa faca vreo confuzie intre "rom" si "român".

          atat in mass-media din occident cât si in societate deosebirea se face.

          insa pentru multi occidentali obisnuiti cu imigranti de diverse origini.

          pentru occidentali, atât polonezii & evreii emigrati la sfârsitul sec XIX cat si italienii & portughezii emigrati in anii '50-'60 sau africanii veniti si mai târziu, toti acesti emigranti sunt acum "de-ai lor", adica francezi, belgieni, luxemburghezi etc

          in virtutea acestei logici cu care traiesc zi de zi, occidentalii considera ca "romii" sunt "de-ai românilor" - cetatenia româna o au indivizi apartinând mai multor etnii, ajunsi printre noi fie in urma cu un mileniu, fie in urma cu doar cativa ani.
          • -1 (1 vot)    
           reformulare (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:33)

           diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

           ...insa pentru multi occidentali obisnuiti cu imigranti de diverse origini, diferenta se estompeaza.

           pentru occidentali, atât polonezii & evreii emigrati la sfârsitul sec XIX cat si italienii & portughezii emigrati in anii '50-'60 sau africanii veniti si mai târziu prin '70-'90 sunt acum "de-ai lor", adica sunt acum francezi, belgieni, luxemburghezi etc

           in virtutea acestei logici cu care traiesc zi de zi, multi occidentali (care nu mai fac discriminari intre emigranti si bastinasi) considera ca "romii", desi diferiti etnic, sunt "de-ai românilor"...
         • 0 (0 voturi)    
          Nu doar ca conteaza,ci au s dreptul la dentitate. (Vineri, 1 noiembrie 2013, 1:21)

          Valah [anonim] i-a raspuns lui

          Voi v-ati schimbat denumirea,dar nu si naravul. Faceti ceea ce faceati si atunci cand ati descalecati pe aceste meleaguri in secolul XI. Degeaba v-ati schimbat denumirea din valahi in romani,ca naravul tot a ramas:
          furati,violati,dati in cap,comiteti
          ncesturi,va prostituati,etc.

          Parca afirmatia mea frizeaza cu sovinismul,nu?

          Cat despre definitia DEX-ului,ai omis un ca cei de la academia romana il mai defineste in dex si , ,,epitet dat unei persoane cu apucaturi rele''. Adica,cu alte cuvinte,tiganii sunt infractori.
          Definitia rasistilor de la academia romana,mentionand ca tiganii sunt epitate date unor persoane cu APUCATURI RELE,nu face altceva decat sa acrediteze ideea popoarelor distrincte (care se deosebesc prin anumite trasaturi proprii). Cu alte cuvinte,tiganii mostenesc ereditar acele nocalitati. Este rasist 100% ceea ce debiteaza acadmia romana!
         • 0 (0 voturi)    
          Sute de ani valahi,romani falsi din 1862! (Joi, 14 noiembrie 2013, 10:43)

          valah [anonim] i-a raspuns lui

          Totul a inceput in anul 1858 - cand corifeii scolii ardelene in criza de identitate le-au furat furat identittea autenticilor romani latini - au omis ca insusi autenticii romani latini le spuneau ''valahi'',nu romani! Le spuneau valahi,pentru a deosebi popoarele neo-latine de cele latine. Sute de ani valahi (1330-1862),
          romani falsi din anul 1862!
          Gratie pasoptistilor! Tu nu furi,nu cersesti,dar majoritatea celor ca tine o fac. Incepand de la tiganii latinizati si romanizati din fruntea tarii,pana la controlorii care iti fura banii din geanta.
      • 0 (4 voturi)    
       ILDICO (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:46)

       HESS [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

       De manuta cu prietenii tai si valea daca tot boscorodesti contara tarii care de bine de rau ti-a dat un acoperis.Parca esti prin franta.I-a pune-te linga niste cersetori cu o placa la gat .,sant rroman.
       • -4 (6 voturi)    
        mai raman o saptamana in fr (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 1:05)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui HESS

        sunt la sfârsit de contract & ma intorc in ro pt urmatorii cativa ani. doar in caz ca se iveste vreo ocazie exceptionala voi mai merge pe alte meleaguri.

        ma intorc in ro pt ca acum ro ofera perspective cu mult mai interesante decat multe alte tari. si ma intorc pt ca am "le savoir-faire" necesar pt a fructifica ceea ce imi ofera România astazi.

        ps: tendinta actuala a rrromânilor verzi & mai mult sau mai putin ignoranti este de a face acelasi drum ca mine, insa in sens opus.
        • +5 (5 voturi)    
         Ti-am citit comentariile (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 7:36)

         Audit [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

         pana aici. Vreau sa iti spun ca rromi sau tigani tot aia sunteti: hoti, murdari, unde intrati faceti galagie, mizerie, mirositi. Nu este rasism ci ... realitate. In schimb ma bucur cand vad in biserica 2-3 tigani (nu mai multi) stand in genunchi la slujba si rugandu-se; curati, mirosind frumos, cu capetele plecate. Dar cu o floare nu se face primavara.
         Trebuie sa intelegeti ca ne-am saturat. Este o confuzie care exista, confuzie generata de tiganul Iliescu (si nu o zic la modul peiorativ doar a fost presedintele acestei tari deci nimeni nu va persecuta ati ajuns in varful tarii!) care a introdus aceasta denumire a voartra in mod oficial.
         Trebuie sa recunosc ca pana atunci, in ignoranta care mi-o recunosc deschis pe acest domeniu, nici nu stia ca exista aceasta notiune: rrom. Peste tot in lume sunteti denumiti tigani si nu va mai deranjeaza. Oricum scria cineva mai sus inca 10 ani de rrom si o sa doriti sa va numiti tigani, sa va pierdeti din nou urma. Voi va bateti joc de orice denumire.
         • 0 (0 voturi)    
          Valah,nu roman! (Vineri, 1 noiembrie 2013, 1:36)

          Valah [anonim] i-a raspuns lui Audit

          Prostii percep denumirea ''rom'' si ''tigan'' ,asa cum precep denumirea
          ''maghiar'' si '' ungur''. Gresit.
          Maghiarii sunt etnicii Ungariei.
          Cat despre romi,ei nu sunt tigani,pentru ca denumirea este un ''exonim'' (denumire data de altii,din exterior - asa cum altii v-au intitulat in trecut '' valahi'' ). Iar daca ixulescu te initituleaza pe tine : cacarau,valah,cutovlah,
          cioara,tigan,zigeuner,asta nu inseamna ca si iti asumi aceasta identitate. Te denumesti cum vrei tu,sau te denumesti cum vrea muschiul meu? Daca e asa,atunci eu te initulez ''cioara latinizata''. Ca sa vezi daca am dreptate ,sau nu,spune-mi daca iti asumi aceasta intitulatura data de mine '' cioara latinizata'',si spune-mi daca daca te indentifici cu ea.

          Valahi sau romani tot aia sunteti: hoti,violatori,pedofili,criminali,lasi,
          tradatori,drogati,alcoolici,gay,
          nespalati,infractori economici etc.
          Iar daca vad 2-3 valahi in Biserica,eu ii scuip,pentru ca biserica a sprijinit moral si finaniciar mascotele fasciste si pe cele comuniste. Valahii isi pot schimba denumirile ,dar naravul ba.

          Este treaba romilor cum se numesc,nu a voastra. A protestat cineva cand nespalatii si criminalii de valahi s-au autointitulat ''oficial'' din anul 1962
          romani? Desigur,nu!
      • +1 (3 voturi)    
       RROMANUS (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:34)

       Mitică [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       Ai încercat ut să demonstrezi că românii erau primitivi în evul mediu - nimic nou până aici. Însă nu trebuie să uiţi câteva aspecte:

       1. latinitatea noastră este dovedită de limbă (ştiai că "mire" vine din latinescul "miles, militis"?) şi izvoare arheologice - aceste dovezi există şi e cam greu să le combaţi. A mai încercat unul Roesler să spună că am făcut autostopul prin Balcani când veneau ungurii în Transilvania. Penibil...

       Apoi, dovedeşte-mi - cu probe - că termenul rumân nu vine de la romanus.

       Pe de altă parte, şi grecii îşi spun altfel decât îi numesc străinii, la fe şi pentru germani. Deci, care este problema ta, până la urmă?

       2. am fost stabili - am lucrat pământul, ceea ce este semn de civilizaţie, lucru pe care ţiganii nu l-au facut decât când erau robi.

       3. din momentul în care România a ieşit din sumbrul ev mediu, sub conducerea unor oameni luminaţi, care erau - şocant - fii de boieri, românii şi-au adus contribuţia la patrimoniul cultural european şi mondial. Priveşte câte nume am dat în aeronautică etc.

       4. nu susţin că românii sunt sfinţi, dar măcar sunt zone - medicina, informatica, de pildă - unde se vorbeşte cu respect de noi. Voi, ţiganii, ce aveţi de oferit? De ce ar trebui să vă respectăm?
       • -2 (2 voturi)    
        raspunsuri (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 12:30)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Mitică

        1. nu contest latinitatea de baza a limbii noastre (dimpotriva, româna a pastrat caracteristici mai vechi ale latinei decat majoritatea celorlalte limbi romanice). pe de alta parte sa nu uitam ca limba pe care o vorbim azi este un construct al intelectualilor nostri din a doua jumatate a sec XIX & prima jumatate a sec XX care, fiind nevoita sa faureasca o constiinta nationala menita de a sustine aparitia unui nou stat pe harta europei, a "curatzat" limba de turcisme, grecisme, slavonisme & a latinizat-o. acest construct a fost facut nu doar din imprumuturi lexicale (cuvinte luate din alte limbi: 22% franceza, 15% latina, 5% italiana), ci si prin calchierea unor constructii sintactice tipic frantuzesti (ex: in sintagma "om de caracter" functia prepozitiei "de" este calchiata).

        2. am lucrat pamantul ca robi, ca toti taranii de la est de Elba si ca tiganii. taranii români au devenit proprietari in sec XIX (in special in a doua jumatate). tiganii nu au fost improprietariti de statul român.

        3. incontestabil am avut si avem elite. trebuie insa sa mai imbunatatim / crestem nivelul celorlalti, inclusiv a tiganilor.

        4. nu ar fi rau sa fim mai atenti cand facem interpretarile si sa nu confundam "banuiala" ca celalalt ar fi cumva cu "convingerea" ca celalalt este cumva.

        5. in privinta schimbarii denumirii unui grup etnic (valah > român ; tigan > rom) vezi posturile mele "sa vedem" si "stai un pic" de mai jos.
        • +3 (3 voturi)    
         MITICVS INVICTVS (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 14:23)

         Mitică [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

         Profilul unei limbi se face pornind de la analiza denumirilor partilor corpului si a rudelor.

         In cazul nostru mai toti termenii care denumesc partile corpului (cap, mana, picior, ureche, ochi etc.) si rudele (mama, tata, frate, sora, unchi etc.) sunt latinesti. Deci, argumentul neologismelor pică
         • 0 (0 voturi)    
          Se imprumuta neologismele (Vineri, 1 noiembrie 2013, 1:43)

          Valah [anonim] i-a raspuns lui Mitică

          Nu pica,ci se imprumut,asa cum ati imprumutat de la mai multe popoare ''neologismele''. Si denumirea de ''tigan'' este un neologism,pentru ca acest cuvant este imprumutat de la greci. Nu doar denumirea de ''tigan'' este un neologism,ci si cea de ''roman'',pentru ca acest cuvant provine din limba romaneasca.

          Daca ''neologismele'' (cuvinte imprumutate din graiul altor popoare) picau,cum va identificau alte popoare? Daca pica neologismele,astazi vi s-ar fi spus'' valahi'',nu romani!
        • +1 (1 vot)    
         VERBA FRANCA (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 14:29)

         Mitică [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

         Şi încă ceva. Ar fi nemaiponemenit ca măcar 50% din conetnicii dvs. sa vă semene. Discuţii ca cea de faţă nu şi-ar mai avea rostul.

         La modul franc, chiar credeţi că noi românii nu suntem conştienţi de poamele noastre? Buba este că mai vin şi ale voastre şi ne fac de batjocură şi mai tare. ŞI când o fac lată, ai voştri o fac, frate...

         Oricum toată stima pentru cei ca dvs.
         • -2 (2 voturi)    
          este o confuzie la mijloc (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:29)

          diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Mitică

          facuta atat de dvs cat si de alte persoane (in comentariile de mai jos) care cred ca eu as fi tigan, membru al vreuneia dintre asociatiile care au initiat protestul.

          am mai spus-o si o repet: sunt etnic ROMÂN, insa ceea ce ma face pe mine INDIVID nu este in primul rând apartenenta etnica, ci felul in care gândesc, vorbesc, socializez, ma comport in spatiul public & in spatiul privat, ma imbrac, mananc, ma raportez la lume, la lucruri si la viata etc.

          trebuie sa recunoastem ca intre cele aprox 20 de milioane de indivizi ale etniei noastre sunt diferente infinit mai mari decat intre etnia noastra luata ca "tot unitar" si etnia bulbareasca luata ca "tot unitar".

          daca as fi fost membru al vreunei asociatii rome, NU as fi facut comentariile cu un astfel de pseudonim, ci as fi purtat acest dialog in numele asociatiei stiind ca:
          1. imensa majoritate a cetatenilor acestei tari sunt suspiciosi & tind sa creada mai degraba in existenta unor conspiratii decat in actiune & comunicare onesta (ceea ce le tradeaza un aspect profund al gândirii - acela ca, daca ei ar fi membri ai unei asociatii care incearca sa-si impuna opinia, nu ar ezita sa recurga la strategii mai putin ortodoxe, precum aceea de a purta un dialog sub un pseudonim oarecare sau a face uz de fals)

          2. imensa majoritate a cetatenilor acestei tari au o parere foarte proasta despre tigani - un dialog civilizat si echilibrat purtat in numele unei asociatii rome i-ar putea determina pe unii indivizi sa-si revizuiasca opinia

          am mai spus-o si o repet: comentez impotriva tuturor atitudinilor xenofobe, indiferent ca aceste atitudini apartin românilor, ungurilor, nemtilor, francezilor, elvetienilor etc & indiferent impotriva cui sunt indreptate deoarece xenofobia este absurda si nociva.

          prin comentariile de aici NU arunc cu noroi in români. arat doar ca, asa cum noi ne-am schimbat foarte mult intr-o anumita perioada de timp, asa si tiganii se pot schimba. insa nici ei, nici noi NU ne putem schimba peste noapte.
          • 0 (0 voturi)    
           Oups (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:11)

           Mitică [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

           Scuze, am crezut ca sunteţi de-al lor :D.

           Personal nu am nimic cu nimeni atâta timp cât nu est violent. Ungurii, de pildă, ne înjură pe noi, înjură Trianonul, îşi pun steguleţe şi în nas, mai fac pipi pe un tricolor de-al nostru, dar se răcoresc şi apoi se întorc la servicii, nu dau nimănui în cap şi nu fură - aştia sunt oameni responasabili. Cu ţiganii parcă e altceva...
          • +1 (1 vot)    
           sustineti un fals linvistic=manushhya (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:34)

           Eneas [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

           este denumirea corecta in sanscrita ce o ciripiti pentru om!cuvantul rom -romani lipseste cu desavarsire din orice limba din India actuala ,inclusiv tiganeasca !deci nu mai inventati ,ziceti multumesc ca francezii va mai zic manush,dupa ciripeala voastra!
           • 0 (0 voturi)    
            Romii sustin adevarul '' janes romanes''. (Vineri, 1 noiembrie 2013, 2:11)

            valah [anonim] i-a raspuns lui Eneas

            De fapt e ste invers: ''man'' si ''mens'',al germanilor si americanilor il au din sancritul ''manushhhya''.

            Nu doar acest cuvant provine din sanscrita,ci o multime de civinte. Ca nu degeaba se spune '' limbi -indo-europene''. De fapt,toate limbile indo-europene (exceptand limba estona, letona,finlandeza,basca si maghiara),ciripesc limba stramosilor romilor.            Denumirea lor corecta este cea de ''rom'',nu tigan! Daca zici ca lipseste cu desarvarsire din bagajul lingvistic cuvantul ''rom'', te informez ca te inseli amarnic.
            Ei,romii,se autoidentifica cu expresia mai putin cunoscuta
            ''me sem rom''. Adica,eu sunt rom. Daca nu ai auzit aceasta expresie,cu siguranta ai auzit celebra expresie provenita din limba romani '' janes romanes''.

            Esti sigur ca nu ai auzit celebra expresie '' janes romanes''...?

            Documenteaza-te inainte sa scrii ceva despre romi!
        • +1 (1 vot)    
         esti un pic superficial..sa te ajut 1. (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:20)

         ady [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

         ce-i drept nici spatiul nu se preteaza unei discutii aprofundate.

         1. imprumuturile din franceza au venit ca neologisme odata cu schimbarea orientarii elitelor dinspre imperiul otoman spre Franta. Era si normal ca odata cu tehnologii si concepte nemaintalnite pana atunci in tarile Romane sa vina si denumirile lor in limba din tara sursa.
         Lucrul este si normal, analizeaza de curiozitate cit reprezinta neologismele venite din engleza in decursul secolului XX - XIX.
         Idea reconstructiei limbii ar sta in picioare daca nu ar exista atatea zone ce nu prea au facut parte din tara in perioada sec. XIX si XX unde se vorbeste o romana cu o larga baza nu foarte diferita - basarabia, timoc (cu variantele de grai banatean si cel oltenesc), bugeac etc. Poti de asemenea analiza aromana de ex. in paralel cu romana - termenii sunt similari intr-o proportie mult mai mare decit a simpla "baza", ramanand un procentaj de imprumuturi din greaca care la noi sunt in parte din franceza, germana... Cind te referi la baza latina a limbii romane atunci ia in considerare termenii ce definesc viata de zi cu zi cu tot ce include ea - sunt extrem de latini si de multi.
         Teoria la care faci referire este extrem de bine propovaduita de catre anumite cercuri maghiare de peste doua secole (am avut stupoarea sa citesc de curind intr-un ghid al Transilvaniei in maghiara ca romana este o limba cu caracter preponderent slavic si extrem de putina latinitate - bineinteles ca era inclusa si teoria imigratiei fara urme a romanilor din serbia). Asta e categoria WISHFUL THINKING!

         2. Ai dreptate, am lucrat ca robi dar ne-am desteptat mai devreme ca altii. Iobag vine din maghiara pe de alta parte.
         A. Regat : Constantin Mavrocordat a fost cel care a desfiinţat rumânia în Ţara Românească (1746) şi vecinicia în Moldova (1749).

         B. Transilvania: Iobăgia a fost abolită prin ordonanţa împăratului Iosif II din 22 august 1785. Suprimarea definitivă a iobăgiei a avut loc abia în 1848.
         • -1 (1 vot)    
          foarte pe scurt (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 18:03)

          diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ady

          1. in momentul in care
          a) aproape 43% din vocabularul nostru actual a fost introdus la sfarsitul sec XIX & inceputul sec XX exclusiv din fr, it & lat cu scopul declarat de a intari caracterul latin al limbii pe care sa se poata baza o constiinta nationala nou-noutza pe care taranii analfabeti nu aveau cum sa o aiba si
          b) din aceleasi motive s-au calchiat in lb româna constructii sintactice latinizante inexistente anterior in limba de genul "discutia de inceput a fost scurta"
          c) s-a renuntat voluntar la toate grecismele, slavonismele, turcismele etc pt a "purifica" limba
          d) imprumuturile din engleza nu vor avea cum sa ajunga vreodata la 45% din vocabularul lb române

          => putem spune ca limba vorbita azi e un construct destinat crearii unei constiinte nationale ;

          de amintit si divergentele filologilor din epoca: Heliade Radulescu voia sa imprumutam din italiana, anumiti ardeleni ar fi vrut sa urmam modelul lb germane & sa construim cuvinte pe baza unor cuvinte românesti mai vechi (astfel, in loc de imprumutatul "cravată" s-a propus "gât-legău"), liberalii moldoveni scoliti in Franta au propus imprumuturile din franceza & le-au impus câstigand la un moment dat si puterea politica.

          2. in Vechiul Regat prima improprietarire a taranilor s-a facut abia in 1864 & a doua, cea masiva, dupa primul razboi mondial, pe când taranii ardeleni puteau deveni proprietari inca de pe vremea lui Iosif II

          3. constat ca te exprimi cu deosebita usurinta si cu mare certitudine asupra gradului meu de informare si a limitelor cunasterii mele.

          avand in vedere ca informatia pusa in cateva postari pe un forum nu poate fi decat redusa din motive intrinseci & obiective, certitudinea cu care dai sentintele nu denota doar pripeala, ci un mod cat se poate de putin credibil de a face interpretarile si de a te orienta intr-un domeniu de cunoastere.
          • +1 (1 vot)    
           partea a 3-a monser (Luni, 6 decembrie 2010, 0:50)

           ady [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

           1. Lectureaza intai scrierile din perioada secolului XIX - de la Pann la Eminescu si desi vei vedea o schimbare de termeni limba suna in mare la fel.

           1.2 - oare cit din acel 43% reprezinta neologismele? Si daca prin absurd am fi ramas in sfera de influenta otomana esti sigur ca ponderea acestora nu ar fi fost similara, doar ca aveau alta sursa? Pe de alta parte, in stabilirea carcteriului unei limbi, este definitoire mai ales fercventa utilizarii cuvintelor din lexicul de baza - astea sunt foarte latine, si nu din cele provenite din asa numita latina-savanta (imprumuturi stiintifice)
           iti dau o tema de casa: Theodor Hristea, "Structura etimologică a lexicului românesc modern".

           1.3 - orice limba se modernizeaza - vezi engleza din vremea lui shakespeare vs. sec XVII-XIX/ vezi franceza medievala vs sec. XVII-XVIII etc.

           1.3 - hai sa discutam despre telefonie mobila, "la toile" pt. tine, computere si nu ordinatoare, banking. finante, fotbal :-), etc. Nu sunt multe dar le folosim des

           2.1 Improprietariere? Vorbesti de un lucru cu totul si cu titul diferit de iobagie, rumanie si vecinicie - eu doar ti-am contrazis opinia ca am lucrat ca robi pe cind alti nu mai erau asa.

           2.2 in 1864 s-a terminat definitiv cu ultima reminescenta a relatiilor de tip feudal in agricultura = claca (in Imperiul austro-ungar s-a intamplat in 1848 - ce sa spun mare intarziere). Asta nu inseamna lipsa unei paturi de tarani proprietari anterior acestei date - marea masa erau problema.
           cit despre iosif al II-lea - mai citeste odata datele pe care ti le-am dat si eventual cauta pe net ca sa te lamuresti

           3. Ma exprim cu usurinta pe care mi-o poate permite simpla lectura a posturilor tale. Multe afirmatii dar putine probe in sprijinul acestora.

           4. da si? exemple? iar te exprimi in spiritul punctului 3.
        • +1 (1 vot)    
         partea a 2-a (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:37)

         ady [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

         2. partea doua - inca ceva interesant, in ajunul revolutiei de la 1848 din Transilvania din cele 1960 de sate (exceptie scaunele secuiesti si zonele sasesti) 1866 erau de iobagi.

         Oare de ce nu au fost improprietariti tiganii, macar in Transilvania? Pentru ca probabil erau nomazi mare parte. Pe vremea aia nu erau programe de sedentarizare, iar despre cei sedentari ce te face sa crezi ca nu ar fi primit vreunul ceva pamant ? Oricum erau maghiarizati toti pe acolo asa ca nu poti face deosebiri dupa numele din Cartile Funciare.

         In regat in schimb nu fi sigur ca nu a prins niciunul dintre ei ceva reforme agrare, aici in schimb chiar nu ai Carti Funciare din pacate.

         3. toate lumea, inclusiv tiganii au elite - ponderea difera.

         4. aveam citeva banuieli acum 20 de ani care intre timp s-au transformat in realitati - prin urmare acum am convingerea ca...

         5. vezi ca ai lacune mari vis-a-vis de etimologii (romani, rumani etc.) desi limba franceza, parc ape acolo esti, iti deschide un orizont larg de surse de informare.

         Iti mai semnalez inca odata ca teoriile roesleriene precum si altele izvorate din minti dereglate de secol XIX in Imperiu, cu toate manipularile si mistificarile "documentate" de atunci si pana acum, pur si simplu nu tin daca ai spirit de analiza.
       • 0 (0 voturi)    
        rromanus vine de la sanscriti,nu de la latini (Joi, 14 noiembrie 2013, 11:30)

        Valah [anonim] i-a raspuns lui Mitică

        Limba nu sustine si etnicitatea unui popor,pentru ca si francezii vorbest o limba romanica,dar originile lor sunt anglo-saxone,nu latineti. Latina a fost o limba de tranzit,impusa,datorita extinderii teritoriale si a cuceririlor romane,nu romanesti. Spun asa ca nu se confunde valahul neo-latin '' romanul'',cu autenticul roman ''latin''. Sunteti latini la origini in proportie de 4%. Limba pe care o vorbiti este una romanica in proportie de 75%. Repet: limba vorbita nu sustine si etnicitatea unui popor. Daca erati latini...de ce va intitulau toate popoarele europene si occidentale pana la 1862 valahi?Insusi autenticii romani latini va spuneau ''valahi'',pentru a diferentia popoarele neo-latine de cele latine.

        P.S: niciodata nu s-a vb cu respect de voi,valahii,ci inca din vechile srieri ale bizantinilor spuneau de valahi ca sunt cei mai jegosi oameni de pe fata pamantului,care are ca indeletnicire: cresterea animalelor ,hotia si crima.
        Sa nu uitati ca la ora actuala,Romania are statut de tara agresor si genocidar. Ca sa primiti respect,mai intai trebui sa respectati. Iar valahii n-au respectat pe nimeni,ci din contra,i-au persecutat pe evrei si romii. Au deportat si exterminat in cel de-al doilea razboi mondial cca 400.000 de oameni. Nimeni nu respecta un neam de hoti si criminali,rromanusule.

        P.S: rrom/man/nus este un cuvant al limbii romanes,care insemna om sau barbat. De unde crezi il au germanii si englezii pe mensh si pe man? Bineinteles ca il au de la stramosii romilor ''sanscriti''. Seamana al naibii de mult cu provenitul ''manus'' din romanes,care insemna (om/barbat) cu mens si man al germanilor si englezilor. Iar romanus nu vine de la latini,ci din etruscul '' ruma'',care insemna ''om/barbat'' (exact cum ''rom'' insemna in graiul romilor ''om/barbat'' - dat cu sens pseudo- nominal).

        Ca deh...nu degeaba familia de limbi pe care o vorbim (exceptand limba: maghiara,basca,estona,letona si finlandeza ) sunt incadrate ca ''limbi indo-europene''.
      • 0 (0 voturi)    
       munca (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:39)

       serban [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       Din pacate, tiganii nu vor fi niciodata abrutizati din prea multa munca si alcool, asa cum spui ca erau taranii romani.
      • +1 (1 vot)    
       țiganii noștrii cei de toată ziua (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 21:54)

       Iorgu [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       frumos explicat, DA, aceasta era realitatea, nu cea țesălată și parfumată din cărțile de isorie-politică
     • 0 (0 voturi)    
      Neogism,tataie. (Joi, 17 octombrie 2013, 21:33)

      Valah [anonim] i-a raspuns lui pehash

      Cu alte cuvinte,vrei sa spui ca denumirea ''roman'' este corecta pentru ca este un ''etnonim'' (denumire proprie,provenita din limba romaneasca). Pai nu crezi ca este reciproc si in cazul denumirii ''rom''...? Daca denumirea ''rom'' este un ''exonim'' (denumire data de altii din exterior,automat insemna ca denumirea ''rom'' este in etnonim,pentru ca toti romii din toata se autoidentifica in limba romani cu expresia
      ''same roma''). Ceea ce vrei tu sa zici,este ca denumirea de ''tigan'' este corecta din punct de vedere '' lingvistic al limbii romanesti''. Pai nu este asa,d-le penash,pentru ca denumirea de '' tigan'' deriva din grecescul ''atinganoi'',nicidecum nu provine din limba romaneasca. Asta inseamna ca denumirea '' tigan'' este un ''neologism''. Adica,un cuvant imprumutat/ preluat din alta limba. Iar romii - nu sunt obligati sa-si asume o identitate data de ixulica sau de sulica,doar ca ixulica il intituleaza dupa bunul lui plac - asa cum nici voi n-ati acceptat denumirea data de altii '' valahi''.

      Argument : daca denumirea '' tigan'' este corecta pentru ca exista in limba romaneasca - atunci,denumirea vostra corecta este cea care exista in limbile altor popoare : ''walachen'' in germana,''vellaci sau valacchi'' in italiana,'' olahi'' in maghiara,''gajii'' in limba romilor. Daca pana la 1862 toate poarele va intitulau '' ''valahi'',si acum va spun '' romani '',atunci insemna ca popoarele din europa si din occident utilizeaza un ''neologism'' care provine din limba romaneasca. Adica,popoarele au preluat din bagajul lingvistic al limbii romanesti ''etnonimu roman'',utilizandu-l pentru identificarea voastra. Asadar,daca in ziua de astazi toate popoarele va spun '' romani'',nu valahi (asa cum v-au spus timp de jumatate de mileniu 1330-1862),si acum va spun ''romani',insemna ca acele popoare utilizeaza un ''nelogism''. D-lor, nimeni nu face fractura de mandibula daca utilizeaza neologismul '' rom'' .... Mama lui de sovinism acut....
    • +1 (1 vot)    
     asa e (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:47)

     catelu [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     Si se pare ca au avut dreptate.
    • +14 (14 voturi)    
     referendum frate! (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:21)

     resita31 [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     eu is de acord sa se faca un referendum pe tema asta si sa le inchidem gura odata pt todeauna.
     ce naiba nu se iau in gura cu statul englez ca le zic gypsy, cu cel german ca le zic zigeuner sau cu cel francez ca le zic gitani.
     poporul asta roman trebuie sa inceapa sa fie ferm in atitudine,... am ajuns sa profite de noi si tiganii...
     • -6 (6 voturi)    
      diferenta (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:05)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui resita31

      * nici macar o lege din UK nu oficializeaza exonimul "gipsy"; oficial, in uk ei sunt numiti cu endonimul "Romani" sau "Roma"
      * nici macar o lege din de nu oficializeaza exonimul "Zigeuner"; oficial sunt numiti cu endonimul "Roma"
      * potrivit legilor din fr, "les gitans" (= unul dintre exonimele des utilizate in comunicarea curenta de catre francofoni) sunt pur si simplu "francezi"

      dvs cum v-ati simti daca, in cursul unei vizite in rusia, germania sau bulgaria chelnerul & taximetristul & receptionerul de la hotel v-ar spune "valah"? dar daca in ungaria ati fi numit "olah"?

      ps: exonim = denumirea X pe care un grup de persoane A o da unui grup de persoane B care grup B foloseste numele Y (= endonim) atunci când se refera la sine & la membrii care il compun.
      • +4 (4 voturi)    
       endonimul (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 2:17)

       gigi [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       tiganii isi zic tigani, nu romi.
       rom e o inventie din westul indepartat..
       • +3 (3 voturi)    
        rom (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:33)

        DanDa [utilizator] i-a raspuns lui gigi

        e inventia lui ILIESCU. Multumim din inima comunistului pentru "serviciile" aduse poporului.
      • +3 (3 voturi)    
       deci nu exista opereta (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 7:48)

       bula [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       Voievodul Tiganilor? Compusa de Franz Lehar (cred)???? si nici celebrul cantaret spaniol "Perez ed y sus gitanos" ??? si tigarile frantuzesti Gitanes? Haripele,te-ai ars la cultura!
       • -2 (2 voturi)    
        oficial vs colocvial (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:35)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui bula

        trebuie facuta diferenta intre terminologia oficiala & uzul colocvial.

        prin propunerea lui Prigoana se incearca OFICIALIZAREA unei denumiri COLOCVIALE cu conotatii peiorative si jignitoare.

        ps: nu mi-am propus sa intru in ceva de genul "imaginea tiganului in literatura / dramaturgia europeana intre anii xxxx si xxyz.
      • +3 (3 voturi)    
       hic salamus rromanus est (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:44)

       Mitica [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       Să îţi spun sincer, nu aş avea nici o problemă.

       După cum ţi-am răspuns într-un mesaj anterior pe germani şi pe greci străinii îi numesc altfel decât îşi zic ei şi nimeni nu se ofileşte.

       Toţi sunt mândri de ceea ce sunt fiindcă au cu ce şi nu încearcă să se ascundă în spatele unor denumiri politic corecte.
     • 0 (0 voturi)    
      debitezi infantilizati ilogice (Vineri, 1 noiembrie 2013, 2:45)

      valah [anonim] i-a raspuns lui resita31

      Tu de ce nu iei in gura cu ungurii si romii care va spun '' olahi'' si ''gaje''....? Dupa logica ta de doi lei,daca englezii si germanii le spun ''gipsy'' si ''zigeuner'',asta ar insemna ca denumirea corecta a tiganilor este este cea care exista in bagajul lingvistic german si englez. Nu are cum sa se numeasca o natiune cu numele ''zigeuner'',pentru ca zigeuner insemna ''escroc''. Stiai acest lucru? Desigur,nu! Nu are cum sa se numeasca nici ''gipsy'',
      pentru ca gipsy insemna '' egipteni''.

      S-a stabilit ca originile romilor sunt indice,nicidecum afro-arabe. Romii vb o limba indo-europeana,iar africanii vb o limba afro-asiatica.

      Daca am admite ca o denumire este corecta pentru exista in bagajul lingvistic al germanilor si americanilor,atunci ar trebui sa admitem ca denumirea voastra corecta este cea care exista in bagajul lingvistic al magharilor si romilor '' olahii'' si ''gaje''.
      Admiti asa ceva? Este ca si cum v-ar spune maghiarii : denumirea voastra corecta nu este cea provenita din limba romaneasca ''romani'',ci este cea care provine si exista in limba maghiarilor '' olahi''. Dar ce naiba te faci daca vin bulgarii si va spun: denumirea voastra corecta este cea provenita din limba noastra '' serbi'''
      Crezi ca o natiune se poate denumi oficial
      ''robi'' sau '' escroci'' (asa cum inseamna cuvantul '' serb'' si ''zigeuner'' )....?

      Daca stiai istorie,ai fi stiut ca ambele denumiri'' serbi'' si ''tigani'',nu erau denumirile lor la propriu,ci desemnau o stare sociala,aceea de rob.
    • +2 (2 voturi)    
     Vlahi (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 9:13)

     Manesmann [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     Denumirea de Vlahi/Valah/Tara Vlahilor/Tara Valahilor si (Blacho/Terra Blachorum in latina) a fost data de slavi (altii afirma caar fi de origine germanica wallon=Latin), in timpul migratiilor, locuitorilor de pe meleagurile nostre. Denumirea a fost preluata si de alte neamuri (Wallachen - in germana ca si Olah in maghiara - desi in limba maghiara denumirea este rasist/peiorativa - are exact sensul echivalent de "bozgor" sau "jidan", dar si Blahoi in greceste - iarasi denumirea este rasist/peiorativa, dar si muulti muulti altii). Denumirea insa, ca si in cazul tiagnilor, este un exonim, adica data de populatiile nevorbitoare de limba romana, dar care veneau in contact cu locuitorii Tarilor Romane. Vlahii se denumesc pe ei insisi ca fiind romani descendenta DIRECTA din "Civis romanus sum", adica romana. Pentru fanii denumirii de rom a se vedea cazul germanilor care sunt denumiti fie nemti, fie tedesci, fie alemani, fie...etc. cand eie insisi is spun Deutsch.
     • 0 (0 voturi)    
      Se mai schimba vemurile si denumirile (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 9:13)

      Valah [anonim] i-a raspuns lui Manesmann

      D=le manesman,ai citit matale ceva,dar se pare ca ai inteles gresit. ''Valah'' era o denumire data populatiilor romanizate,nicidecum romanice. Iar romanizat nu insemna romanice sau romanesti,ci insemna ''asimiliat''. Deumirea ''valahi'' era utilizata cu sensul de a deosebi popoarele neo-latine de cele latine. Cuvantul valah nu este de origine slavon,ci este de origine germanic. Etimologia denumirii ''Valahi'' este legata de lingvistica germanica: cuvantul germanic walh sau walah, insemnand "strain", "ne-german". Iar majoritatea popoarelor europene si occidentale utilizau exonimul ''valahi'',pentru a deosebi popoarele neo-latine de cele latine,cu sensul de ''straini'' (neo-latini). Iar daca toate popoarele europene si occidentale va spuneau '''valahi'' ,insemna ca nu erati romani latini,ci neo-latini. Iar dupa caracteristile si tipilogia infatisarii voastre,nu semanati cu latinii,pentru ca latinii au tenul masliniu - cu aspect mediteraneean. Se vede de la o posta ca caracteristicile voastre si tipologia infatisarii este una slavica. Latini cu tenul alb si cu ochii albastrii - asa c vezi nu mai in filmele dupa anii 90''. Este ca si cum am spune ca nordicii sunt bruneti si cu parul cret. Iar daca vedem in ziua de azi un german brunet si cu buze groase,asta insemna ca mama germanului a ascuns in debara un african. Daca am pune un grup de moldoveni langa un grup de romani latini,ai sa vezi ca tipologia infatisarii a moldovenilor este una caracteristica slavonica,nicidecum romanica latina. Majoritatea romanilor au tenul deschis ,nu inchis,masliniu. Iar pentru fanii denumirii de români,a se vedea cazul valahilor in care s-au autointitulat in limba româneasca ''români'' (asa cum tiganii s-au autointitulat in limba romani ''romi''). Parca aceasta initiativa se numeste
      '' dreptul la identitate''.
   • +3 (3 voturi)    
    propun sa (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:00)

    Andrzej [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Eu propun sa se numesca nativi indieni......
    • 0 (0 voturi)    
     Sa pronuna si altii,nu doar tu (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 9:18)

     Valah [anonim] i-a raspuns lui Andrzej

     Pentru Andrzej:
     Eu porpun sa te duci s ate culci ca esti obosit si neinformat din nastere. Nativii indieni sunt bastinasii din America,nicidecum etnicii romi!
     Daca tu propui sa se denumeasca indieni nativi (cu toate ca indicativ era sa se fi numit '' indo- europeni''),eu propun sa va denumiti '' valahi- albanezi''.
   • 0 (0 voturi)    
    Ilogic si rasist (Vineri, 1 noiembrie 2013, 0:46)

    Valah [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Denumirile unor grupuri de oameni nu sunt peiorative,ci fondul,asocierea. Doar cei ca tine, needucati si rasisti asociaza un grup cu infractionalitatea. Cum si-o fac cu mana lor,asa cum v-o facuti voi cu mana voastra?
  • +19 (27 voturi)    
   este o manipulare identitara!acum se numesc Romi (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:37)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   maine patria lor e Romania!cel mai mare rau a facut romanilor ,dupa lovitura cominternistilor in 1989 oficializarea unui cuvant inexistent in limba tiganeasca =rom!
   exista dom,exista daliti ,exista alte denumiri pentru tigani!
   cum a ajuns DOM sa fie pronuntat RROM e greu de spus!
   • +26 (32 voturi)    
    o alta parere(in copie) (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:51)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    Grecii ii numesc "tziganoi". Englezii le zic " gypsies".Francezii le zic " gitans". Spaniolii ii numesc " gitanos". Nici o tara din Europa nu le zice "rromi". Tiganii se comporta asa inca de cand au sosit in Europa, si la vremea respectiva, Romania nici nu exista. Asa ca nu dati vina pe romani pentru defecte tiganilor. .Denumirea de tigani este corecta si noi romanii trebuie sa o folosim.Nu ar trebui sa fie nevoie sa oficializam schimbarea romi-tigani la UE.Avem dreptul sa-i denumim asa cum am fost obisnuiti din totdeauna si nu este nevoie de o hotarare a Academiei Romane in acest sens. Cat despre dilema tigan - rom, lucrurile sunt mai simple: cuvantul ROM este o inventie recenta, si n-are prea mare legatura cu fondul lexical, niici macar cu cel a limbii vorbite de tigani. Nu este decat o corupere a originalului DOM/DOMA, care inseamna OM. Confuzia ROM - ROMAN a fost premeditata. Consecintele le suporta insa toti romanii, mai ales cei care, din motive diferite, pleaca din tara. Asa s-a perpetuat sintagma 'rom=roman' cu care suntem etichetati de indata ce trecem de granitele
    • +8 (10 voturi)    
     parca si nemtii (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:34)

     panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     le zic foarte apropiat, tzigoinen, sau cam asa ceva. cred ca si la rusi se zice tzigan, sau ceva f. apropiat.

     gipsy {noun} (also: gypsy, Rom, Romany, Tzigane)цыган {m}

     gipsy {noun} (also: Romany)цыганка {f}

     gipsy {noun} (also: romanes, Romany)цыганский язык {m}

     Gipsy {adj.} (also: gypsy, romany)цыганский {adj.}

     to gipsy {vb}вести бродячий {vb}
    • -10 (16 voturi)    
     esti dezinformat (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:38)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

     denumirea populara pe care le-o dau francezii este intr-adevar "gitans" sau "manouche" sau "bohémiens" sau "romanichels" sau "roms" & francezii le-au spus asa din aceleasi motive socio-istorice din care românii erau numiti "valahi" sau "vlahi" sau "olahi" de catre vecinii lor (care vecini, in treacat fie spus, pana pe la 1850 nici nu prea vedeau vreo mare deosebire intre modul de viata al valahilor & modul de viata al tiganilor).

     in schimb, oficialitatile franceze nu ii numesc altfel decat "francezi" (asta si dintr-o particularitate a republicii franceze, numeste-o "exceptia frantuzeasca" daca vrei, particularitate care consta in a nu face diferentieri pe criterii etnice intre cetatenii republicii).

     in limbaj administrativ, nomazii din franta se numesc "gens de voyage" (= calatori). acesti "gens de voyage" sunt o categorie aparte de SDF (="sans domicile fixe" = fara domiciliu stabil) care nu trebuie confundata cu vagabonzii (restul de SDF) din moment ce, spre deosebire de vagabonzi, "les gens de voyage" traiesc in comunitati mai mari, sunt grupati in familii si locuiesc in rulote. ATENTIE: "les gens de voyage" nu sunt etnic doar "romi", ci si "yeniches / Jenische" (populatie de limba si de origine germanica), si francezi, spanioli, italieni etc. cel mai adesea, comunitatile de "gens de voyage" sunt dpdv etnic un melting-pot, dar asta nu inseamna ca nu sunt si comunitati de "gens de voyage" in care etnia x sau y sa fie predominanta.

     in ce-i priveste pe "romi", ar trebui sa avem decenta de a-i numi asa cum se numesc ei insisi intre ei.

     sa nu uitam ca in urma cu un secol si jumatate NICI românii needucati nu se numeau ei insisi intre ei "români", ci se identificau fie prin sintagma "de legea noastra", fie "de-a nostru", fie isi spuneau asa cum ii numeau ceilalti, adica "valahi" etc

     doar datorita românilor educati din sec XVIII (scoala ardeleana & popii greco-catolici care, spre deosebire de ortodocsi, invatau carte & au latinizat limba) & XIX ne numim azi ROMÂNI
     • +5 (7 voturi)    
      Atotstiutorule (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:23)

      George [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      Poti sa-mi spui si mie cum ii numesc ungurii pe secui?
      • -5 (7 voturi)    
       nu cunosc maghiara, deci nu stiu (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:47)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui George

       si nu sunt atotstiutor. dimpotriva, imi cunosc foarte bine limitele. tocmai asta e motivul pentru care imi permit sa vorbesc despre ceea ce cunosc bine.
     • +12 (14 voturi)    
      mai dezinformat ca un tigan nu exista altul (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:27)

      Eneas [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      nu mai face propaganda de pomana ,habar nu ai nici de unde va vine limba aia pe care o ciripiti ,nici ce inseama LOM sau DOM ,cum va spunerti intre voi ,in nici un caz ROM !si roata aia pe care o afisati ca simbol ,e un insemn hindus ceea ce arata de unde draqu veniti !in nici un caz ,nici eu ,nici poporul roman nu va va accepta ca europeni ,ca civilizati ,sa ce va pretindeti!puteti face toate universitatile din lume ,tot samanta de hoti si puturosi ramaneti!educatia nu are sens pentru voi ..
      • -10 (16 voturi)    
       Poporul tau? (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:53)

       George32 [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

       Care popor? Cel creat din mai multe etnii printre care si tigani? Tu esti valah, moldovean, ungur sau faci parte dintr-un grup etnic mai mic? Nu trebuie uitat ca Romania este o creatie masonica, iar strainii niciodata nu au privit Romania ca pe un tot unitar, ci ca pe o adunatura de etnii care nu stiu sa traiasca in armonie. Pentru ei, Romania inseamna mai mult de o natiune. Bazinul carpatic a atras de-a lungul timpului o multime de etnii dornice sa ramana aici. Tu esti sigur ca esti 100% roman? Cica la ADN-ul lui Hitler a iesit si ceva gena evreiasca. Sanatate!
      • -3 (5 voturi)    
       te inseli - verifica, e simplu (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:54)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

       citeste articolul "Antal Arpad (UDMR): Maghiarii din Romania ar sarbatori cu bucurie Ziua Nationala daca nu ar fi pe 1 Decembrie" aparut in 2 dec pe HN - acolo am fost luat de ungur

       citeste si "Rautate elvetiana fara limite" unde am fost luat de nationalist român obraznic pentru ca nu mi-am plecat capul in fata minciunilor si a jignirilor unui ziarist elvetian.

       sunt de limba materna româna, dar consider ca nu conteaza originea mea etnica. conteaza mai mult felul in care gandesc, felul in care ma comport si faptele marunte pe care le fac si le traiesc in fiecare zi.

       aceste comentarii nu le fac pt a trage spuza pe o anumita turta, ci pt ca, dupa ani buni de gândire, am ajuns la concluzia ca xenofobia nu e doar absurda, ci si nociva - atât de nociva incat ii poate impinge pe oamenii normali sa-si verse sângele unii altora.

       ps: nu, nu sunt nici socialist, chiar dimpotriva.
       • +1 (5 voturi)    
        Ne lasi!! Ungurii nu fac de ras (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 7:42)

        Audit [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

        tara asta. Dimpotriva. Pe cand voi tiganii ne-ati facut pres in toata lumea.
        Ce tupeu poti sa ai sa incerci sa induci o idee de genul celei de mai sus.
        Doamne SCABA imi e de voi! Numai prin ceea ce ai scris mai sus arata ca tu, care esti un tigan cu internet si ceva scoala, esti la fel cu cel care fura.
      • 0 (0 voturi)    
       Valahii sunt cei mai jegosi si cei mai criminali (Vineri, 1 noiembrie 2013, 3:17)

       Valahi [anonim] i-a raspuns lui Eneas

       Din limba aia '' ciripita'' provin limbile ''indo-europene'' (excptand limba finlandeza,
       estona,letona,basca si maghiara). Samanta aia de hoti au inventat si sistemul numeral,valahule pavenit din Albania. Inante de a se numi '' cifre arabe'',se numea '' arta indiana''. Samanta aia de hoti v-au invatat arta mestesugului, dat o limba,v-au invatat sa scrieti si sa numarati. Daca nu erau ei,in ziua de astazi ati fi numarat pe perechi. Nu doar ca numarati doar pe perechi,ci ati fi cantat doar ,,trei culori cunosc pe lume''. Puneti mana si invatati istorie,neam de las tradator! Stiti doar sa furati,sa violati,sa ucideti,sa dati si sa primiti mita,sa hackeriti,sa va drogati,si sa beti. Rusine! Neam de lasi tradatori!
     • +6 (6 voturi)    
      intrebare (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:19)

      sorin [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      Ai putea sa ne spui cum se numesc romii aia intre ei. Eu n-am auzit in viata mea pe unul din ei sa spuna "Sunt rom". "Sunt tigan" am auzit de multe ori.
      • -3 (5 voturi)    
       sa vedem (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:58)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui sorin

       intre care dintre urmatoarele personaje ipotetice sunt mai multe asemanari, respectiv mai multe deosebiri (inclusiv la felul in care vorbesc, la felul in care gândesc despre ei însisi, la felul in care se definesc & se "catalogheaza"):

       1. pe de o parte # un etnic român din Bucuresti, trecut prin peste 20 de ani de scoala, vorbitor a 3 limbi straine, care a vizitat deja vreo 20 de tari, care in prezent are un jib de top & care isi permite intr-un moment de nebunie sa-si dea demisia pt a urca a doua zi in avion si a merge sa faca plaja in Tailanda si # un etnic român din Cucuietii din Deal care, oficial, a facut 10 clase dar care nu reuseste sa inteleaga articolul de fatza pentru ca nu are nici un vocabular suficient de dezvoltat, nici informatiile necesare pt a-l putea interpreta, care pricepe in schimb ce vrea calul când da intr-un anumit fel cu coada si care stie ca daca mâine nu va lua calul de capastru, nu va avea ce pune in gura mâine seara sau poimâine dimineatza.

       2. pe de alta parte # un etnic român din Bucuresti, trecut prin ... si # un etnic francez din Paris trecut prin acelasi tip de experiente & de viata ca etnicul român

       cred ca sunt mai mari sanse ca fiecare dintre cei 2 etnici de la punctul 2 sa se gândeasca pe sine insusi cam în acelasi fel.

       in acelasi timp, sunt foarte mari sanse ca cei 2 indivizi de la punctul 1 sa se gândeasca fiecare la sine insusi (ca identitate, fiintza, apartenenta la grup etc etc) in feluri nu doar foarte diferite, ci de-a dreptul opuse.

       am mai pomenit in ceva comentarii postate aici de taranii români de acum un secol si ceva care isi spuneau nu atat "români" (asta e termenul impus in masa de intelectualitatea noastra, incepând cu scoala ardeleana), ci fie cum ii numeau ceilalti (adica "valahi" etc), fie "de legea noastra" sau "de-a nostru"

       la fel sta treaba cu tiganii: cu cât sunt mai lipsiti de educatie, cu atat sa gândesc mai putin la ei insisi (ca identitate, comunitate etc) & la numele "bun" al etniei lor.
      • 0 (0 voturi)    
       Raspuns (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 10:50)

       Valah [anonim] i-a raspuns lui sorin

       La cat de ilogic esti,valahule,ai omis ca ei isi spun intre ei '' sunt tigan'' - doar atunci ca vorbesc limba româna. Daca tu nu ai auzit sa isi spuna intre ei '' romi'',probabil ca nu ai auzit de celebra expresie provenita din limba romani '' janes romanes''.... Deci cum se spune : janes tiganeste,sau se spune : janes romanes? Daca n-ai auzit in viata ta ca ei sa isi spuna ''rom/i'',atunci fa bine si mai iesi afara din casa.
     • +2 (2 voturi)    
      Serios? (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:31)

      Kor [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      "in ce-i priveste pe "romi", ar trebui sa avem decenta de a-i numi asa cum se numesc ei insisi intre ei."

      Seris? Ka ce kestie? Stii cum sunt numiti germanii de vecinii lor (si nu numai)? In nici un caz Deutsche, cum isi spun ei. Si atunci?
    • +10 (14 voturi)    
     Sa punem lucrurile la punct! (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:28)

     Rom Tiganu [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     Ar fi bine ca tiganii sa termine cu prostiile: in limba lor tiganeasca pot sa-si zica asa cum doresc... dar nu pot sa ne impuna noua ROMANILOR sa-i numim IN LIMBA ROMANA!!! altfel decat ii numim de veacuri!!!
     In Limba Romana tiganul se numeste TIGAN, iar ROM este denumirea unei excelente bauturi alcoolice!!!
     Pretentia tiganilor de a fi numiti ROMI in Limba Romana este tot atat de absurda ca si pretentia aberanta (dar inexistenta!!!) pe care ar avea-o nemtii daca ar cere tuturor popoarelor europene - ca in limbile lor materne - sa-i numeasca DEUTCH!!!
     Problema tiganilor este o problema de MENTALITATE si de COMPORTAMENT iar nu de denumire!!!
     • +7 (9 voturi)    
      Respect! (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:36)

      Eneas [anonim] i-a raspuns lui Rom Tiganu

      ma mir ca filosemitii de la HN imi mai permit comentarii!Bravo si sa fim uniti!
    • +2 (2 voturi)    
     Este o zicala: (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 7:38)

     Audit [utilizator] i-a raspuns lui Eneas

     ultimul venit face regulile. Sau cel putin asa vrea. Asta fac si tiganii si, culmea, noi i-am incurajat.
   • +13 (15 voturi)    
    klaus@gmail.com (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:19)

    klaus [anonim] i-a raspuns lui Eneas

    Si apropos, rrom inseamna om in limba tiganeasca si mi se pare o ciudatenie ca ei sa ne impuna noua cum ii numim in limba romana... E ca si cum nemtii ne-ar obliga pe noi sa le spunem Deutsch ca asa isi spun ei (nu stiu exact denumirea pentru german in germana dar e un exemplu)... Cu alte cuvinte tiganii ne obliga pe noi sa adoptam un cuvant din limba lor care ii defineste pe ei si de fapt nu pe ei ci in general notiunea de rrom, adica tigan in romana... In aceiasi ordine de idei banuiesc ca maine chinezii ne vor contacta sa ne transmita cum vor ei sa le spunem noi in romana... Deci, tigan in romana inseamna rrom in tiganeasca si desemneaza acelasi lucru si punct... Cuvantul tigan trebuie sa fie in limba romana.
    • +2 (10 voturi)    
     ba ,tu chiar nu sti tiganeste ... (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:29)

     Eneas [anonim] i-a raspuns lui klaus

     nu EXISTA in tiganeste cuvantul rom,exista lom si exista dom!nu va mai frecati de romani ,ca tot tigani ramaneti...si nu mai inventati cuvinte ,sa creada lumea ca tiganul e om ...
     • -1 (3 voturi)    
      ba, eneas eu sint convins (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 5:35)

      tiganul de serviciu [anonim] i-a raspuns lui Eneas

      ca nici romaneste nu stii foarte bine mai mult decit limba uzuala. Tiganii isi ziceau de cind sint ei tigani intre ei "mo, roma" adica "mai omule", nu de-acum zece ani ca sa va strice voua reputatia de rromani care este asa cum ar zice Caragiale "admirabila, dar lipseste cu desavirsire". Sint convins ca o schimabare de nume la tigani nu schimba conotatia peiorativa, obiceiurile proaste intrate in folclor trebuie eliminate in timp de o anumita parte a tiganilor (cei din ghetouri si cei migratori din cauza carora toti tiganii iau palme)
      Totusi, aerele tale de limbist (ca lingvist nu te pot numi in nici un caz) irita pentru ca la baza nu sta prostia sau ignoranta (acceptabila pentru ca nu esti un caz singular),la baza sta rromanismul verde...a noastra ca bradul!
      • 0 (0 voturi)    
       v-am citit comentariile (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:01)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui tiganul de serviciu

       cred ca nu ar fi rau daca ar exista cât mai multi oameni ca dvs care sa-si afirme deschis apartenenta etnica.

       stiu ca printr-o astfel de actiune ati fi luati constant ca tinta a rautatii românilor verzi, insa fara sacrificiul facut de indivizii romi cu un statut social onorabil care isi afirma apartenenta etnica, perceptia românilor verzi nu se va schimba decât foarte greu, ceea ce va duce la mentinerea actualei isterii xenofobe & a discriminarilor curente pentru alti zeci de ani.

       veti putea conta si pe sustinerea acelor români care nu au ca totem cerebral un brad, oricât de vesnic verde ar fi bradul respectiv :)
    • -9 (9 voturi)    
     stai un pic (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:42)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui klaus

     si noi i-am obligat pe ceilalti sa renunte la denumirea de "valahi", "vlahi", "volohi" sau "olah" pe care ne-o dadeau pâna pe la sfârsitul sec XIX & sa ne numeasca în prezent asa cum ne numim noi in prezent, adica "români".

     de ce i-am "obligat"? pt ca denumirile "valahi", "vlahi", "volohi" sau "olah" aveau in epoca aceeasi conotatie pe care o are azi denumirea "tigan" - o conotatie peiorativa si socialmente jignitoare.

     exemplul tau nu e potrivit pt ca nici denumirea "nemti", nici "allemends", nici "tedeschi", nici "alemanes", nici "germans" etc nu au si nu au avut in ultimele 2 secole (de cand oamenii din europa au dezvoltat sensibilitati nationaliste) o conotatie peiorativa. ba dimpotriva, oricum i-ar fi numit ceilalti, nemtii au fost respectati, daca nu temuti.

     spre deosebire de nemti, in sec XIX noi eram si numiti cu un cuvant pe care alte natii il considerau mai mult sau mai putin jignitor (cam la fel cum si noi, românii, ne consideram jigniti cand un alt român ne face "tigan") si eram si dispretuiti datorita mizeriei in care traiam, datorita umilintei de care dadeam dovada in toate situatiile vietii cotidiene, datorita alcoolismului care ne caracteriza in masa, datorita inclinatiei pentru furt (care inclinatie era considerata a fi "naturala", adica "genetica" cum am spune noi azi; de altfel nu-i putem acuza de minciuna pe acei straini din moment ce printre dictoanele noastre avem si un "hotul neprins e om cinstit" care, in urma cu 100 de ani, era inteles ad literam & reflecta destul de realist codul nostru moral), datorita dispretului pt munca, datorita "salbaticiei" noastre si a crestinismului nostru "pagânesc" (in urma cu ceva mai bine de 100 de ani taranul român se inchina si cand trecea pe lânga cruce, si când rasarea soarele - cei ai caror bunici s-au nascut inainte de 1925 i-au auzit pomenind de "Sfântu' Soare"), datorita lipsei noastre de cizelare & de civilizatie etc.

     impunand celorlalti numele de ROMÂN azi suntem cu mult mai respectati decat atunci
     • +4 (4 voturi)    
      bun venit sogore.. (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:40)

      ady [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      mi-era dor de tine si povestile tale roesleriene p'acilea.

      Vorba aia - 1000 de ani de ocupatie plus vreo 300 de mistificare continua a istoriei trebuie sa lase urme si in mentalul generatiei actuale, recte al matale.

      Si zi asa, Romania = imperiu multietnic? da ungaria aia mare cu ungurii complet minoritari in afara teritoriului lor actual ce era monser? un leagan de civilizatie si democratie aparut inaintea timpului?

      mi-e scarba de tepa celor ca tine, ipocriti si manipulatori.
      spalare pe creier placuta in continuare.

      din cite stiu eu nimeni nu-i obliga in continuare pe maghiari de ex sa ne spuna olah, sau pe restul vecinilor cum doresc ei. Cit despre cuvantul roman mai cauta si vei gasi atat vechimea cit si originea lui.
      • 0 (0 voturi)    
       Stai un pic si tu (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:25)

       Stam un valah [anonim] i-a raspuns lui ady

       Maestre,din cate stiu eu nimeni nu este obligat sa-si asume o idenitate data de ixulica,doar pentru ca ixulica il intituleaza dupa bunul-plac : olah,valah,serb,ghiaur,
       bogdanlau,caraorman,tigan,gipsy,zingar,
       gitan,ciganiouk etc. Cat despre cuvantul
       ''rom'',mai cauta si vei vei gasi atat vechime cat si originea lui. Pentru inceput,iti recomand lucrarea lui Mihail Kogalniceanu din anul 1837 '' Esquisse sur l'histoire, les moeurs et la langue des Cigains connus en France sous le nom de Bohémiens''.

       Vezi pagina 2 si 30. Lcetura placuta!
     • -5 (5 voturi)    
      completare la valah vs. român (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:33)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

      bineinteles ca respectul nu se impune exclusiv prin faptul ca am ales sa ne numim "români" si ca i-am obligat pe ceilalti sa ne numeasca "români", nu "valahi".

      respectul, in masura in care l-am dobândit, l-am câstigat educându-ne, schimbându-ne comportamentele (1 exemplu: noi, cei de azi, suntem cu muuult mai putin violenti decat bunicii nostri), muncind mai mult, invatând ce este aceea igiena etc

      daca inca nu suntem respectati asa cum sunt vesticii, este ca inca mai avem anumite trasaturi "salbatice". xenofobia foarte larg raspândita este una dintre aceste trasaturi. presa straina nu a ezitat sa scrie despre ea in repetate rânduri si sa observe ca tocmai aceasta xenofobie (vie atat prin vorbe, cum se vede pe acest forum, cat si in fapte, cum se vede in rest) a etnicilor români face ca etnicii tigani sa duca tipul de viata pe care il duc in prezent.
  • +14 (16 voturi)    
   Cum se numesc?... (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:44)

   Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

   Italiana = Zingano
   Germana = Zigeuner
   Franceza = Gitan
   Catalana = Gitano
   Spaniola = Gitano
   Slovaca = Cigan
   Turca = Cingene
   Bulgara = Tiganski
   Albaneza = Cigan
   Pentru comparatie am dat exemplu din mai multe tipuri de limbi vorbite; latine, slavone, turcice si mai ales saxone...
   Noi astia, "decreteii" NU ii cunoastem altfel decat "tigani", parintii nostrii ii cunosc ca "tigani" , bunicii nostrii asemenea, sa nu mai amintim mai departe...
  • +17 (21 voturi)    
   Dar cu noi ce aveti? (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:11)

   Caloianu [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Esti sigur ca in limba engleza nigger inseamna Cioara? Asta vrei sa-i reclami lui Obama?

   Confiscarea numelui Romei antice si a Romaniei pentru a desemna pe tigani este un parazitism de tip mimetism foarte nerusinat. N-ar fi bine sa folositi un cuvant independent si lipsit de confuzii? Ati putea sa va spuneti ingeri sau arhangheli, si asta pe noi nu ne va supara deloc. Cand va ziceti imparati si regi, ne suparam noi? Va puteti numi dolari, salvatori, norisori, icoane sau fulgeri. DAR CU NOI CE AVETI CA SA CREADA ITALIANUL CA EU, MEDICUL ROMAN, AS PUTEA ORICAND SA-I OMOR NEVASTA?
   • -6 (8 voturi)    
    D-le Caloianu, daca esti medic... (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:42)

    Jolly Roger [anonim] i-a raspuns lui Caloianu

    ar trebui sa intelegi ceva mai mult din acest subiect sensibil........
    confiscarea numelui Romei nu este parazitism, este doar o coincidenta.
    principalele popoare ale tiganilor din europa se numesc, SI SAU NUMIT INTOTDEAUNA, SINTI SI ROMA, si asta nu are nimic de a face cu orasul italian sau cu românul suparat si neinformat, incerc sa ma exprim cu maxima diplomatie cand spun neinformat...
  • +13 (13 voturi)    
   rai sunt astia cu organizatii (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:14)

   adyQ [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   vorbesc ei prostii ca ei intre ei isi spun tigani
  • +2 (2 voturi)    
   >>>>>>>>>>>> (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 6:56)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae

   Cioara, rrom viseaza!
  • 0 (0 voturi)    
   invata istorie! (Miercuri, 20 februarie 2013, 20:37)

   valah [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Timp de 5 secole locuitorii din tarile romanesti s-au denumit " valahi",nu romani. Termenul de "roman" a fost oficializat in anul 1861.inlocuindu-l pe cel de "valah". Faptul ca astazi va denumiti "romani" si nu valahi,asta inseamna ca ati avut dreptul la autodefinirea,ceea ce rromilor le este refuzat acest drept. Iti recomand sa-ti inveti propria-ti istorie inainte sa dai cu resupusul!
  • 0 (0 voturi)    
   uitam istoria? (Vineri, 24 mai 2013, 14:59)

   valah [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Lasa bre'' ca si romanii sau denumit sute de ani ''daci'' si ''valahii''! Dar deh... se mai schimba vremurile si denumirile,nu-i asa? Daca...se schimba vremurile si denumirile,sa nu se schimbe doar denumirile valahilor in ''romani'',ci sa se schimbe si denumirile tiganilor in ''rromi''. Asta,ca sa nu dam de banuit ca-i discriminam si ca nu au si ei dreptul la autodefinire,punct.
  • 0 (0 voturi)    
   mentalitate de valah (Vineri, 1 noiembrie 2013, 0:40)

   Valah [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Vezi tu,valahule,argumentul tau este de rasul curcilor,pentru ca si voi v-ati numit timp de sute de ani (1330-1862 '' valahi''). Dar deh... se pare ca nu multi stiu ca un nume,o denumire nu este dat imuabil. Adica,care sa ramana pe vecie,permanent.
   Numele si denumirile sunt ''muabile''. Adica,schimbatoare. Daca denumirile nu erau muabile,in ziua de astazi v-ati fi numit '' valahi'', nicidecum roman! Si inca ceva.... Sunt tigani in limbile europene si occidentale ,asa cum sunteti voi ''gaje'' si '' olahi'' in limba romilor si maghiarilor. Ca sa iti dai seamma despre ce vorbesc,iti pun o simpla intrebare: care este denumirea voastra corecta,cea provenita din limba romilor si maghiarilor '' gaje'' si ''olah'',sau cea provenita din limba romaneasca? Logic ca o sa spui ca cea provenita din limba romaneasca ''roman!'' Nu cezi ca este reciproc si in cazul romilor? N-ai auzit pana in ziua de astazi celebra expresie a romilor '' janes romanes''....?
 • +27 (33 voturi)    
  chiar va rog (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:13)

  marius [anonim]

  face-ti-o, pana acum va bateati cu pumnul in piept ca noi suntem tigani (vezi ilustrul Madalin Voicu) acum chipurile sunteti rromi, hehe, cand incepe sa va deosebeasca lumea cat de 'simpatici' sunteti, latrati, puteti sa va numiti si nemti, italieni, indieni, sau cum o-ti vrea ca la caracter tot tigani ramaneti. peace!
 • +20 (28 voturi)    
  Amuzant protest (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:14)

  Leo Pop [anonim]

  Dupa cum chiar ei spun, sunt doua cuvinte diferite: cioroi si tigan!
 • +31 (35 voturi)    
  De asta nu mai pot (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:14)

  nano2k [utilizator]

  Treaba voastra cum va echivalati numele.
  NOI, romanii, NU vrem sa mai fim confundati cu VOI!

  Alegeti-va ce nume vreti daca tigani nu va place. Pana la urma voi v-ati facut un "renume".
  • -10 (12 voturi)    
   atunci e simplu (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:45)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   daca nu vrem sa fim confundati cu ei, trebuie sa ii ajutam sa ajunga la acel standard de viata care in ochii nostri si in ochii celorlalti europeni este NORMAL.

   asta inseamna sa le dam posibilitatea de a lucra, de a invata pt a se putea profesionaliza , deci pt a putea castiga mai bine astfel incat sa se educe mai bine etc

   pe de alta parte, pt a nu isca in continuare confuzii, va trebui sa ne mai cizelam & civilizam si noi (mai putin furt, mai multa munca & mai mult sapun etc)

   in momentul in care ei vor avea acelasi standard de viata ca noi, nu vor mai putea fi confundati cu ei pt ca noi vorbim româna & ei limba lor, "romani". cum limba lor e f diferita de a noastra, nu vom putea fi confundati cu ei pe baza limbii vorbite mai mult decat putem fi azi confundati cu polonezii sau cu portughezii.
   • +12 (12 voturi)    
    Idealist? (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:07)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

    Cred ca esti idealist.
    Educatie cu forta nu se poate. Cu asta cred ca am sintetizat tot ce as fi vrut sa zic in 1000 de randuri.
    • -10 (10 voturi)    
     realist & bun cunoscator al românilor (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:03)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

     nu al românilor ca indivizi, nici al tuturor românilor din toate timpurile, ci al comunitatii românesti din ultimul secol si jumatate.

     asa cum am mai spus, parerea pe care o ai tu despre tigani era si parerea pe care calatorii occidentali din sec XIX care ajungeau printre români o aveau despre noi.

     pesimismul lor era... netzarmurit (ca sa folosesc un cuvânt poetic) & abia dupa 1890 unii dintre ei au inceput sa spere ca intr-o zi si masele de tarani români umili, lenesi, hoti si alcoolici se vor educa si ca vor învata sa fie mândri.

     parerea lor trebuie luata tinand cont de faptul ca pana pe la 1870, mai bine de 90% dintre vorbitorii de limba româna traiau in rural, erau analfabeti etc

     in orase, majoritari erau grecii, turcii, armenii, bulgarii, sârbii, ungurii, nemtii, evreii etc

     iar pe tarani nu-i sufera nici multi dintre orasenii etnici români de azi, mai ales cand respectivii etnici români traiesc la oras de vreo 2 generatii...
     • +5 (5 voturi)    
      Vorba lunga... (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:30)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

      ... saracia omului. Tu nu intelegi ca eu nu mai vreau sa fiu confundat cu un tigan? Si asta numai si numai din cauza ca ambele nume incep cu ROM?

      Fa tu istorie cata vrei, citeste si in stele sau in palma stanga daca vrei, dar intelege ca romanii nu mai vor ca tiganii sa fie confundati cu noi sau invers.

      Punct. Ti-as zice sa canti la alta masa, ca stii despre ce e vorba.
      • -5 (5 voturi)    
       inteleg perfect (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:13)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

       asta e si motivul pt care romanii trebuie sa-i ajute pe tigani sa se educe & sa atinga acelasi standarde comportamentale, valorice, sociale, economice etc ca romanii. abia când dpdv social & economic nu vor mai fi diferente enorme intre noi si ei NU vom mai fi confundati cu ei datorita diferentei de limba.

       câta vreme le inchidem usa-n nas (la scoala ii punem in ultima banca, de angajat nu-i angajam etc), practic ii obligam sa fure.

       cata vreme vor fi tigani care traiesc in mizerie & din furt, strainii ne vor confunda usor cu ei pentru ca ei traiesc printre noi iar noi traim printre ei.

       ps: vorba lunga e saracie numai când e goala.
       • +5 (5 voturi)    
        Idee fixa si tzapana! (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 1:17)

        un trecator [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        Argumentatia dumitale, e exasperanta. 1. E pe jumatate corecta, ca o manipulare decenta. Asta e suportabil.
        Dar 2.O repeti in nestire. Unica idee este ca romanii is o natie lenesa si proasta si doar fiindca s-au hotarat niste indivizi sa-i numeasca romani, gata, a aparut poporul roman. Tu nu simti ca e ceva in neregula cand scrii pe romaneste tampenia asta? Bun, romanii isi ziceau candva "valahi", nemtii nu si-au spus dintotdeauna nemti, francezii la fel, grecii la fel... Ce legatura are asta cu discutia de acum? Ce treaba am eu cu etnogeneza noului popor ROM? Nu ETNOGENEZA ma intereseaza, ca sa fiu sincer, chiar absolut deloc, discutia aici era de ce sa ma las numit altfel decat ceea ce sunt, "roman" si sa nu fac nimic cand altii ma numesc, in cazul de fata "rom" - si conotatiile negative care decurg de aici, dar ar putea sa fie la fel de bine si "neamt" sau "ciadez" ca tot avem acelasi steag, sau "rus". Despre asta e vorba.
        Esenta discutiei iti scapa!
        Eu nu sunt tigan, sunt roman! Nu sunt rom, nu sunt neamt, nici rus, nici american, nici chinez! Roman. Iar tiganii sunt tigani. Unii tigani sunt ca si mine, romani.

        Faptul ca nu ma las botezat dupa bunul plac al altora, asta nu inseamna ca sunt rasist, doar ca sunt sanatos! Cel putin mental.

        Sanatate si sper sa te opresti din copy paste, desi ti-as recomanda sa renunti la ideea ta fixa despre ce iti imaginezi tu ca ar fi fost poporul roman acum 500 de ani. Ca nu exista e una, dar ca erau toti niste prostalai betivaniti prin bordee deja spune prea multe despre tine!

        PS: "...asta e si motivul pt care romanii trebuie sa-i ajute pe tigani ".
        Nu stiu ce inseamna "asta" aici,dar... bati campii, amesteci adevarul si idei de bun simt cu baliverne si tampenii!
        Ghiveciul asta ma dezgusta!
        • -4 (4 voturi)    
         explicatii (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:55)

         diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui un trecator

         1. nu m-am referit vreodata la vreo etnogeneza, ci numai si numai la faurirea unei constiinte nationale, ceea ce e altceva. intre "etnie / etnogeneza" si "natiune / faurirea constiintei nationale" exista acelasi tip de raport ca intre "om" si "crestin" - # esti crestin pt ca crezi in ceva, nu automat pentru ca esti om # ca om poti fi si altceva, nu doar crestin

         2. nimeni nu va numeste altfel decât cum va numiti dvs, adica "român". daca vreti sa nu mai fim confundati cu "romii", va trebui sa-i ajutam pe acesti oameni sa se educe, sa le dam locuri de munca astfel incat sa aiba posibilitatea de a se spala, civiliza etc pentru a-si schimba comportamentele (asa cum ni le-am schimbat si noi in ultimul secol si ceva)

         3. ceea ce va deranjeaza in cele scrise de mine nu spune nimic despre persoana mea. deranjul va apartine si nu are nimic de-a face cu mine. in schimb, deranjul & dezgustul pe care le invocati indica faptul ca societatea româneasca s-a schimbat atât de mult pe parcursul a 4-5 generatii incât nu ne vine a crede ca generatia care a murit inainte de generatia bunicilor nostri (ale caror povesti despre lume si viata le stim pt ca le-am auzit de la ei) putea trai in acel fel.

         faptul ca ne dezgusta si ca ne vine greu a crede e un lucru bun - inseamna ca am facut progrese mari si ca suntem capabili sa ne schimbam in continuare in bine (ceea ce e incurajator in conditiile in care ne plângem frecvent in spatiul public ca traim in "românik", adica intr-o "tara de kkt").
         • +1 (1 vot)    
          doar 2 si 3 (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:16)

          un trecator [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

          Punctul 1 e irelevant, nu despre cum sa-i "civilizam" pe tigani discutam aici. Ci despre argumentele contra ideii de a inlocui denumirea de "rom" cu cea de "tigan".

          Daca cineva ar adauga zi de zi, pe langa numele dumitale real (sa zicem "diddlyjo") si expresia "dinti de lemn, proaspat lacuiti in verde" intai ca o confuzie cu vreun personaj de desene animate sa zicem, apoi din obisnuinta, dupa ceva vreme toata lumea e obisnuita sa va numeasca "diddlyjo, dinti de lemn, proaspat lacuiti in verde".
          Dumneata ai avea urmatoarea reactie: "ce e rau in a avea dintii din lemn? Ce avem impotriva lacului verde? De ce suntem atat de plini de prejudecati, sa ne amintim ca stramosii nostri traiau in grote si miroseau urat nu se spalau si erau vremuri grele... si avem datoria sa fim mai toleranti si sa acceptam sa fim numiti "dinti de lemn, proaspat lacuiti in verde" pentru ca asa dovedim ca suntem ... oameni (educati, toleranti, care stiu ce inventie uriasa sunt drepturile omului etc). Cam asa vad pozitia dumitale.

          E un caz clar de abuz al tolerantei. Una e sa fii tolerant si alta aberant de tolerant, sau slab. Prin initiativa de a inlocui denumirea de "rom" cu cea de "tigan" se repara o greseala care acum ne costa scump.

          Iar despre dezgust... nu poporul roman ma dezgusta, ci indivizii care pretind ca il cunosc atat de bine (cunoscator "al comunitatii românesti din ultimul secol si jumatate") incat isi permit sa-i atarne etichete de genul "masele de tarani români umili, lenesi, hoti si alcoolici " sau "ne plângem frecvent in spatiul public ca traim in "românik", adica intr-o "tara de kkt"". De aici si pana la un bunc cunoscator al poporului roman mai e cale lunga!

          Dezgustul meu are legatura strict doar cu argumentatia dumneavoastra si din pacate, a ramas intact.
         • +2 (2 voturi)    
          munca (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:53)

          serban [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

          Pentru a-i ajuta sa se civilizeze, exista o conditie esentiala: sa existe la EI dorinta de civilizatie.

          Ca sa munceasca, nu trebuie ca noi sa le oferim locuri de munca, ci ca EI sa isi doreasca munca.

          Ca sa ii educam, nu trebuie ca noi sa le oferim locuri gratuite in facultati, ci ca EI sa isi doreasca sa invete.
       • +5 (5 voturi)    
        La cort (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:43)

        etre [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        Indiferent ce crezi tu ca au fost romanii acum sute de ani un lucru e cert. Tiganii inca traiesc in corturi si nu in casele cu turnulete construite prin furturi. Asta spune multe.

        Nu stiu cand a devenit obligatia romanilor sa civilizeze cu forta o natie indaratnica si inapoiata.
 • +20 (26 voturi)    
  gitanes (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:14)

  mihaela [anonim]

  nu inteleg de ce e considerat rasist termenul, in franta se numesc gitanes, in spania tot ceva de genul asta, mi se pare ca aceste organizatii fac zgomot pt nimic
  • +14 (18 voturi)    
   in portugalia (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:43)

   om [anonim] i-a raspuns lui mihaela

   se numesc cigano ( se citeste si se pronunta " siganu " ) nimeni nu se supara , ei se cred la fel de nedreptatiti si de stigmatizati , dar cu toate acestea respecta legile de aici .
   • +5 (7 voturi)    
    pt mihaela (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:00)

    Jolly Roger [anonim] i-a raspuns lui om

    nu te mai supara, uite aici in germania tiganii numiti zigeuner (adica toate limbile au o plecare la acest nume comuna, e clar ca ori slava, romana sau saxona), tot acolo ajunge numele...
    in germania cei car se numesc sinti sau roma tot tigani(zigeuner) sunt, au mercedesuri si intregi apartamente pe roti pe care le trag dupa ei, vand droguri, amfetamine si altele interzise, dvd player, autoradio, computere ,laptopuri, roate furate si nimeni nu se baga peste ei, nici macar politia, ei nu platesc IMPOZITE in Germania pentru ca au fost haituiti si condamnati la lagare de munca(moarte) de Hitler.
    din acesata cauza sunt si astazi scutit de impozite si statul german se arata foarte generos, necontroland ce fac acesti tigani cu pasaport german.
  • -7 (7 voturi)    
   faci confuzie (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:50)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui mihaela

   in fr es etc nu se numesc oficial gitans.

   oficial ei sunt francezi.

   ca unii indivizi francezi ii numesc "gitans" e alta problema & se datoreaza anumitor cauze socio-istorice foarte asemanatoare celor datorita carora pana spre sfârsitul sec XIX noi am fost numiti "valahi" sau "vlahi" sau "olah" de catre populatiile vorbitoare de alte limbi cu care noi eram in contact (greci, bulgari, albanezi, rusi, nemti, polonezi, unguri, sârbi etc) sau cu care nu eram in contact (francezi, englezi etc).
   • +12 (12 voturi)    
    ...va fi un stat misto, dar mai va pana-atunci. (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:12)

    Andrei T [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

    Nu te mai da roman, ma tigane. Ai un tupeu nerusinat. Tiganu tot tigan. Ce stii tu ce inseamna valah? asa i-au numit germanicii, in corpore, pe cei care vorbeau o limba asemanatoare cu latina. Nu numai despre romani s-a spus in vechime ca sunt valahi. Acest nume nu are nimic peiorativ si e un nume dat din exterior. Asa cum romanii ii numesc pe locuitorii Germaniei nemti. Cam asa stau lucrurile si cu voi. Intre voi puteti sa va ziceti oricum, pentru noi, din exterior, sunteti tigani. Cand veti avea statul vostru veti putea sa-l numiti cum vreti. Va puteti face un stat interesant, toata lumea fura de la fiecare. Va fi un stat misto, dar mai va pana atunci.
   • +9 (9 voturi)    
    chiar esti prost (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:12)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

    franta, OFICIAL, nu recunoaste minoritatile, fie ca sunt tigani, spanioli sau nemti. francezul insa ii numeste gitanes. tu nu esti decat un troll, cauti raca si cearta, vrei sa te contrazici pe orice tema, nu poti sa discuti ceva fara a spune "nu, nu e asa, stiu eu cum este". ai o problema la mansarda, dude.
    • -6 (6 voturi)    
     messire gigel (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:16)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     banuiesc ca "de luxembourg" tradeaza radacinile dvs aristocratice.

     v-as fi foarte recunoscator daca mi-ati arata care este contradictia logica intre 1. "in fr es etc nu se numesc oficial gitans. oficial ei sunt francezi", care imi apartine, si 2. "franta, OFICIAL, nu recunoaste minoritatile, fie ca sunt tigani, spanioli sau nemti."

     va multumesc pentru complimente (pe care nu vi le întorc) si sper ca nobletea va va obliga ca, dupa ce imi demonstrati contradictia logica pomenita, sa imi respectati dorinta de a ma ignora.
     • 0 (0 voturi)    
      este (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 20:26)

      gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

      diferenta este ca ai vrut sa te ascunzi dupa varianta oficiala a STATULUI francez ca sa spui ca, vezi doamne, francezii nu mai folosesc cuvantul gitanes. stii bine ca il folosesc, indiferent de atitudinea oficiala a statului. asadar, esti un troll care cauta cearta si care nu ar spune vreodata "da ma, ai dreptate"
    • +1 (1 vot)    
     Corect! (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:08)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     Parca au si niste tigari, "Gitane". Nu?
   • +6 (6 voturi)    
    Ok, e momentul (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:33)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

    In loc sa ne "civilizezi" pe noi, mai bine ai incerca sa-ti civilizezi semenii, apoi sa vii sa ne dai lectii.

    Stimate domn, e momentul sa cantati la alta masa.

    Multumim.
   • +1 (1 vot)    
    repeti (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:58)

    serban [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

    @diddlyjo serios, te plateste cineva sa repeti acelasi lucru? Ai scris de vreo zece ori despre cum noi ne numeam vlahi sau olahi. Asa, si? Vrea cineva sa imi spuna vlah? Sa imi spuna, nu am nimic impotriva!

    Iar in Franta gresesti... chiar se numesc gitans. Probabil au si ei asociatiile lor care mai mananca un ban cinstit de la Soros si isi justifica activitatea la casierie astfel: uite, vere, am luptat pe internet sa ne numim roma, nu gitans. Marca banu!
 • +20 (24 voturi)    
  da ma tigan (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:14)

  arici [anonim]

  recunoastem, nu zicem nu :) da' tigani o fo tigani sunt. Unde e hiba?
  • +11 (11 voturi)    
   hiba e ca vor sa se numeasca rromi... (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:37)

   popcorn monta [utilizator] i-a raspuns lui arici

   dar de fapt ei tot tigani sunt
 • -17 (27 voturi)    
  Corect (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:14)

  HP [utilizator]

  Cred ca am postat de zeci de ori pe aici ca ne aflam intr-o mare eroare, datorata necunoasterii istoriei acestei etnii.

  Ei se numesc "ROMI" de sute de ani !! De DINAINTE ca romanii sa se numeasca asa.

  NU EXISTA denumirea de "tigan" niciunde, in nicio limba, e o denaturare aparuta prin secolul 18 in Tara Romaneasca, vine de la "atsiganoi", care erau ceva secta egipteana. Tot de aceea, englezii le spun "gipsy", de la "aegiptus".

  Denumirea INTERNATIONALA, VECHE si LEGITIMA a etniei este ROMANI (iar cei ce traiesc in Romania, sunt o subramura a ROMANI, numiti ROMA).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people

  "Tigani" este o denaturare ce denota cat de inculti si plini de prejudecati suntem ca natie.
  • +12 (22 voturi)    
   mai lasa-ma (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:42)

   dan [anonim] i-a raspuns lui HP

   Atunci hai sa schimbam numele Romaniei daca ei se numesc roma de sute, poate mii de ani. Las-o balta ca nu convingi pe nimeni...
  • +6 (16 voturi)    
   Wikipedia? (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:49)

   George [anonim] i-a raspuns lui HP

   Si eu am mai postat pe aici spunand ca este o mare greseala sa aduci ca argument ceea ce se scrie pe Wikipedia. SI eu (si tu) poti scrie articole pe acel site. Asa ca...
   • -6 (8 voturi)    
    Nu (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:53)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui George

    Nu e chiar asa. Poate oricine sa posteze, dar inainte ca modificarile sa fie permanente, ele sunt verificate de catre cenzorii oficiali ai site-ului.

    Cu alte cuvinte, 95 la suta dintre articolele de pe Wikipedia sunt cat se poate de corecte si documentate. Nu se da dreptul la modificari "dupa ureche".

    In plus, te-as ruga sa combati cu argumente informatiile de acolo. Ce zici ?
    • +9 (11 voturi)    
     Ce sa zic? (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:17)

     George [anonim] i-a raspuns lui HP

     Pai repet, pe Wikipedia poate scrie, teoretic, oricine. Chiar exista invitatia de a face acest lucru. Ca exista cenzori ai site-ului, da, asa e, dar ei urmaresc sa nu existe trivialitati, sa nu se aduca ofense, sa nu creeze animozitati, sa nu se contrazica unele articole cu altele, etc. Esenta intelectuala, istorica, literara, bagajul de cunostinte, nivelul mai academic sau nu al articolelor nu-l poate verifica acel corp de cenzori. Uite, arata-mi documente, sau un citat in care se vorbea acum vreo suta de ani (perioada luata de mine la intamplare), unde se vorbeste de "poporul rom"!
     • -5 (7 voturi)    
      Hmm (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:23)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui George

      Te inseli capital.

      Tocmai esenta intelectuala, istorica este meseria celor ce verifica articolele, nu trivialitatile, care sunt eliminate cvasi-automat, de catre roboti.

      Pe scurt, Wikipedia este cam cea mai solida sursa de documentatie pe plan mondial, daca nu cea mai solida.
      • +3 (5 voturi)    
       buey, lasa gargara (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:14)

       gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui HP

       adu o dovada despre ceea ce spui tu, vreun inscris care sa se refere ca tiganii se numeau romi acu 300 de ani. habar n-ai.
       • -2 (2 voturi)    
        Poftim ? (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:10)

        HP [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

        Singurul cu "gargara" de aici esti tu, mai cercopitecule. Ce imi tot aberezi aici ?

        Ia naibii si citeste :

        http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_romani#Istoric

        Baga la bila, roman incult.

        Si "buey" student lipit de sarac si cu impresii, mai iesi naibii din casa si citeste o carte, agramatul lui rahat.
        • +1 (1 vot)    
         si pentru tine si pentru diddlyjo (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 9:35)

         AlbastrudeVoronet [anonim] i-a raspuns lui HP

         Linkul dat de tine si dezvoltat de ONG-ul din care faci si tu si diddlyjo
         parte, este superficial si spune numai jumatate din adevar.

         Citind comentariile voastre m-ati exasperat cu dezinformarile voastre asa ca mi-am pierdut putin timpul in dimineata asta sa vad unde bateti voi. Dialectul cu radacini indiene "romani" este vorbit, intr-adevar de catre un mare grup etnic tiganesc cu precadere din sud-estul Europei: Romania, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Serbia si Montenegro, Grecia, Slovacia, Moldava, Ungaria. Mai aveti ceva rude d dialect prin Portugalia, Spania si Tarile Scandinave pe care, rudele voaste le-au invadat cu cinci, sase secole in urma si care au renuntat la limba romani, adoptand limba majoritara.

         Sa vedem acum, cum sunt numiti oficial in tarile de mai sus acesti tigani de dialect romani.

         Romania- tigani- ursari, caldarari....
         Bulgaria-Цигански adica tigan
         Turcia-Çingene
         Macedonia-Циганска-tigani
         Serbia-Цигански-tigani
         Grecia-Gypsy
         Slovacia- Cigán
         Ungaria-Cigány
         Portugalia- Cigano
         Finlanda-Mustalainen


         In concluzie , dragi tigani- ursari,caldarari..... ,nu va convine, luati-va de gat cu grupul acestor tari sau emigrati in Slovacia unde aveti niste conditii mai speciale sau , de ce nu, in India si Pakistan.

         Tema pentru voi doi pentru acasa:
         http://romani.humanities.manchester.ac.uk/index.html
         • 0 (0 voturi)    
          ingrozitor site (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:54)

          ady [anonim] i-a raspuns lui AlbastrudeVoronet

          nu mai fac nicio diferenta intre romani si romanian or romania.

          pe de alta parte tot nu am inteles de unde a iesit din dom/lom rom iar din ultimul Romani
        • +1 (3 voturi)    
         Sursele de pe Wikipedia (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:26)

         George [anonim] i-a raspuns lui HP

         Te rog sa observi ca articolele de pe Wikipedia, cele pe care le recomanzi cu caldura tuturor celor care au indoieli cu privire la existenta termenului de "romi" pentru tigani si de "limba romani" pentru limba tiganeasca, te rog deci sa observi ca se bazeaza pe documente a caror vechime dateaza din anii 2000, 2004 si 1981. Ai ceva de spus? Fiindca e clar ca nu exista nimic istoric la baza a ceea ce sustii tu... Repet, e o facatura pentru a crea o confuzie, confuzie de pe urma careia aveti doar de castigat!
  • +10 (14 voturi)    
   da, pricep (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:54)

   rica venturiano [utilizator] i-a raspuns lui HP

   deci denumirea de "tigan" nu exista in nicio limba, in afara de alea, foarte multe, in care exista :)) (gypsy, gitane, gitano, tigan etc) daca ai avea notiuni elementare de etimologie, ai sti ca aproape orice cuvant din orice limba actuala e o "denaturare" a altui cuvant (exemple la repezeala: monumentum > mormant, pavimentum > pamant, veteranus > batran). "denumire internationala veche" nu prea stiu ce vrea sa insemne, de vreme ce insusi conceptul de comunitate internationala e destul de nou. Cat despre faptul ca ei se numesc pe ei insisi romi, e absolut irelevant (dupa logica ta, n-am avea voie sa le spunem nici germanilor "nemti", ci ar trebui sa le spunem "deutsch", fiindca asa isi zic ei).
   • -4 (10 voturi)    
    Nu (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:03)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui rica venturiano

    Nu ai inteles. Tu poti sa le spui tigani toata ziua, nu impiedica nimeni asta. E incetatenit, si chiar unii dintre ei isi spun asa.

    INSA, in momentul in care propui in LEGE ca denumirea ETNIEI sa fie SCHIMBATA, e cu totul diferit.

    In exemplul cu nemtii, e ca si cum le-ai cere tu ca roman, sa se numeasca prin lege NEMTI, si nu deutsch.

    Intelegi unde e eroarea capitala ?

    Denumirea oficiala, internationala e Romani, cu mai multe subgrupuri, printre care Roma, pe teritoriul statelor est si sud europene.

    Nu poti cere schimbarea denumirii internationale, prin lege. E o aberatie si un abuz.
    • +6 (6 voturi)    
     dupa tine (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:13)

     ardelean casatorit [anonim] i-a raspuns lui HP

     se pare ca insinuezi cum ca romanii au preluat denumirea lor de la tigani , ma rog " rromi " . azi maine vom fi dati in judecata noi cum ca le am luat "brandul de natie roma " . nu stimabile , tigani santeti cu siguranta !!!
    • +5 (7 voturi)    
     confunzi dreptul intern cu dreptul international (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:15)

     rica venturiano [utilizator] i-a raspuns lui HP

     In orice document oficial din romania, germanii se numesc germani, nu "deutsch", deci, cel putin din punct de vedere al legislatiei/autoritatilor romane, atata vreme cat e vorba de germani aflati sub incidenta legilor noastre, le zicem cum vrem noi, nu cum isi zic ei. La fel si cu romii/tiganii poate imi explici tu care e diferenta... Povestea ta cu "denumirea internationala" e o aberatie. Fiecare stat e liber ca, pe teritoriul lui, sa foloseasca denumirile impamantenite ale etniilor din respectivul stat. A, ca in tratate internationale la care Romania este parte li s-o fi zicand romi e o cu totul alta poveste, si cu totul irelevanta pentru discutia de fatza. Nu ne impiedica nimeni sa ratificam tratate in care ei se numesc "romi", iar, in legislatia interna, sa le zicem "tigani" (eventual cu un articol care sa stipuleze echivalentza termenilor, in actele normative in care e nevoie de asa ceva).
     • -2 (6 voturi)    
      Sa facem lumina (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:31)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui rica venturiano

      Uite ce propune exact Prigoana :

      Initiativa legislativa a deputatului propune ca, in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoane de etnie roma/tiganeasca, denumirea utilizata sa fie de "tigan/tiganca". Totodata, se propune ca atribuirea de conotatii negative la folosirea acestei denumiri sa fie interzisa. Democrat-liberalul sustine ca o astfel de lege este necesara intrucat termenul '"rom" genereaza confuzie pe plan international.

      Cum va interzice mai exact "atribuirea de conotatii negative la folosirea acestei denumiri ?" E o contradictie in termeni.

      Apoi, nu "rom" genereaza confuzie pe plan international, ci actiunile tiganilor care VIN DIN ROMANIA si pe al caror pasaport scrie CETATEAN ROMAN.

      Ce naiba fratilor, nu e asa de greu de priceput ?

      Schimbarea denumirii in actele publice a denumirii etniei nu ajuta decat eventual lui ca si capital electoral si orgoliului prostimii pe de alta parte.

      Atata timp cat romanii, de orice etnie ar fi, se fac de ras pe plan international, orice schimbare in acte nu va schimba nimic.

      In plus, cu chestia asta, ne facem de ras si oficial, ca Stat (uite la aia, inca n-au iesit din grota comunismului, gandesc si se comporta inca la fel ca in Evul Mediu), nu doar la nivel individual.
      • -1 (3 voturi)    
       foarte adevarat (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:26)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui HP

       ati pus punctul pe i in problema iscata de prigoana.
    • +5 (7 voturi)    
     Creezi o confuzie (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:20)

     George [anonim] i-a raspuns lui HP

     Germanii n-or sa se supere daca noi le zicem nemti (italienii le zic tedeschi, franchezii allemade, si ungurii le zic altfel dar nu-mi amintesc), dar NU II DERANJEAZA. Asa ca nu merge comparatia ta!
    • -4 (4 voturi)    
     perfect adevarat (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:52)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui HP

     .
    • +3 (5 voturi)    
     eroare fatala (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:36)

     goguta [anonim] i-a raspuns lui HP

     "In exemplul cu nemtii, e ca si cum le-ai cere tu ca roman, sa se numeasca prin lege NEMTI, si nu deutsch." tocmai aici este logica scrantita de tine: nemtii, intre ei se numesc "deutch", noi ii numim nemti si basta, nu se supara, iar noi nu putem da legi la ei in tara. tiganii, intre ei se numesc "romi" (acum, usor-usor s-a trecut la un singur "r" si au tot interesul sa fie asa. oare de ce?) iar noi ii numim tigani si basta, si fac spume la gura tiganii din cauza asta, iar noi putem da legi la noi in tara. care e problema? unde este lipsa de logica a noastra? crezi ca suntem extremisti? dar, oare, nu ne-am saturat de faptul ca peste 90% dintre tigani fac numai rele, asa cum circa 0,5% dintre romani fac, si strica imaginea tarii si a romanilor? crezi ca nu ne-a ajuns?
    • +1 (1 vot)    
     pentru HP (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:14)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui HP

     Tu ai auzit de limba materna? Poate o lege sa schimbe limba materna?
     • 0 (2 voturi)    
      exact asta-i problema (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:29)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      in limba lor materna ei isi spun "roma". e absurd sa le impunem noi prin lege exonimul "tigani".

      in schimb, dvs ca persoana individuala, aveti libertatea de a alege a-i numi cum doriti dvs.
      • 0 (0 voturi)    
       Pai ,vezi? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:15)

       adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

       Deci eu am dreptul de a-mi folosi limba materna si sa le spun tigani . Atunci de ce sar in sus fel de fel de organisme si organizatii care vor sa ma oblige sa le spun rom?
       Iar limba materna o pot folosi si in scris,nu? Si daca sunt ziarist nimeni nu ma poate obliga sa-mi mutilez limba materna si sa scriu rom, nu? Si tiganii, intre ei , in limba tiganeasca ,se pot numi cum vor. Am cazut la pace?
       • -1 (1 vot)    
        explicatia la drepturi (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:44)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

        in masura in care drepturile dvs nu afecteaza drepturile altui individ.

        avand in vedere caracterul jignitor si / sau peiorativ al exonimului "tigan", in anumite circumstante si in anumite spatii, exercitandu-va dreptul de a utiliza cuvântul tigan puteti afecta dreptul la imagine a unui alt individ. in momentul in care actiunea dvs lezeaza un alt individ, dreptul dvs de a folosi cuvantul "tigan" in acel tip de spatii & de circumstante e lovit de nulitate.

        in schimb, va puteti folosi de dreptul de a pronunta, scrie si citi in gând cuvântul "tigan" oridecate ori doriti intr-un spatiu in care acest cuvânt nu lezeaza pe nimeni - de exemplu in spatiul privat sau intr-un anturaj (familie, prieteni etc) in care nimeni nu se simte lezat de acest cuvânt.
        • 0 (0 voturi)    
         Mai sa fie!? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:36)

         adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

         Deci eu nu imi pot folosi limba materna oriunde? Trebuie sa ma uit in jur sa vad unde ma aflu, cine mai e in preajma etc. ?Mai mare prostie nu am auzit. Nici nu am invatat asa ceva la scoala. Sa vorbesc romaneste ,dar uneori sa-mi uit limba si sa vorbesc pasareste ca cineva se simte jignit de limba mea materna.
         E o aberatie care nu va tine! P.S. De ce nemtii nu se simt jigniti cand ii numesc asa si nu imi cer ca de maine sa-i numesc altfel?
         • -1 (1 vot)    
          faceti cateva comparatii (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:45)

          diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

          1. in birt puteti consuma alcool & in dormitor va puteti fâtzâi in c*ru gol pt ca sunt drepturile dvs private => puteti face aceleasi lucruri la locul de munca, intr-o sala de judecata, intr-o sala de clasa & la biserica?

          2. pt comparatia cu nemtii, vedeti comentariul meu "stai un pic" de mai sus.
          • +1 (1 vot)    
           Ce facem? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 19:55)

           adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

           Intram in absurd?
           Comparatiile acelea nu au nimic cu limba materna care este aceeasi si in dormitor si in birt si insala de clasa si in biserica. Chiar nu vezi ca nu ai dreptate? sau te prefaci ca nu intelegi lucruri simple si insisti in pozitia absurda pe care ai luat-o?
           De ce esti incremenit in absurd? Aici as fi curios sa aflu adevarul. Pari om inteligent. Ce te mana sa te prefaci idiot?
  • +3 (9 voturi)    
   Tati! (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:54)

   zit [anonim] i-a raspuns lui HP

   Daca te aud italienii, sa mor de nu-ti trimit aia pe Nasu' si toata camorra si 'ndragheta la poarta ! TIGANI! Si atit !
  • +8 (10 voturi)    
   o alternativa (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:55)

   king tut [anonim] i-a raspuns lui HP

   Atunci propun sa ii denumim "faraoni". Esti de acord?
   • -5 (13 voturi)    
    Lol (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:07)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui king tut

    Tu nu ai dreptul sa denumesti OFICIAL pe nimeni nicicum. Poti sa le spui cum vrei, dar denumirea lor este Roma.

    Prin urmare legea asta nu va fi votata niciodata, pentru ca este ilegala si contravine tuturor normelor de drept civil internationale.

    E o stupizenie la fel de mare ca si gunoiul ala schiop. Mi se pare normal ca prinde la prostanul din popor care a auzit si el ca asa si pe dincolo dar nu a citit o carte in viata lui.

    E ca si cum primarul Romei ar zice sa se schimbe in lege denumirea Romaniei in "Pais de Merda" pentru ca sa nu se confunde cu ei.

    Pricepi ? Nu cred :)
    • +5 (5 voturi)    
     daaaa? (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:13)

     king tut [anonim] i-a raspuns lui HP

     Si-atunci la Deutsch de ce le spui nemti sau germani?
    • +5 (5 voturi)    
     Oficial (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:22)

     George [anonim] i-a raspuns lui HP

     Ii spui lui king tut ca el nu are dreptul sa denumeasca oficial pe nimeni nicicum. Dar voi de ce o faceti? Repet, arata-mi un document unde erati denumiti oficial romi!
    • +6 (6 voturi)    
     Gresesti tiganii nu sunt romi (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:27)

     Ionel [anonim] i-a raspuns lui HP

     In una din cele mai documentate carti, "Dacia Preistorica" de Nicolae Densusianu la pagina 912 autorul descrie numele stramosilor nostri PELASGi (inaintea geto- dacilor)
     PELASGI aveau doua ramuri unde una ARIMANI erau cunostuti sub diferite nume ca ;
     arimi, armorei, rumi si chiar ROMI.
     Asa ca tiganii nu au nici un drept sa se numeasca romi.
     Cuvantul ROM are legatura cu stramosii nostri pelasgi care s-au raspandit in toata Europa acum mii de ani.
     Ppoti sa spui de cand isi aroga tiganii acest nume.
     • +1 (1 vot)    
      explicatie prin comparatie (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:48)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Ionel

      N. Densusianu este pt disciplina stiintifica numita istorie ceea ce G. Galilei este pt disciplina stiintifica numita astronomie.

      adica amândoi sunt de respectat pt ca, in linii mari, amândoi au avut intuitii care au deschis noi orizonturi de cercetare, cunoastere si intelegere.
    • +5 (5 voturi)    
     papa de la ... Roma (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:38)

     altul [anonim] i-a raspuns lui HP

     Ma intrebam cum se face de a sarit episcopul Romei pe Sarkozi când acesta a început sa expulzeze pe rromi.

     Acum înteleg: Toti de la râm se trag :)
    • +1 (3 voturi)    
     Tigane (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:49)

     Solaris [anonim] i-a raspuns lui HP

     cred ca tu nu pricepi. Tiganii sunt tigani si nu romi. Eu au dreptul sa se numeasca cum vor ei, nimeni nu le interzice asta. Dar nimeni nu ne poate obliga sa le spunem romi. Unde scrie ca trebuie sa le spunem romi? Si de ce vreti voi sa va numiti romi? De ce nu ati ales sa va spuneti doici (deutsch)? De ce romi? Sa ne enervati pe noi?
     Va legati atit de o denumire. Dar cu ce schimba asta faptul ca sunteti hoti, lenesi, imputiti, criminali, amorali? Nu ar fi mai bine sa va educati intre voi, sa nu mai furati, sa invatati. Puneti mina pe o carte si veti fi respectati ca tigani. Credeti ca daca furati un nume veti obtine mai mult respect?
  • +9 (9 voturi)    
   ! (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:51)

   gipsy kings [anonim] i-a raspuns lui HP

   Prea puțin interesează pe romani cum se chemau acu 500 de ani . Ideea este aceea de a nu mai fi confundați cu țiganii care cu toții știm ca în proporție de 95 % sunt antisociali . Nici nu ma interesează de istoria lor , eu vreau ca atunci când plec din țara sa fiu mândru ca sunt roman nu sa mi se rușine când vad ca o țiganca fura pe la colt de strada și alta se da sinistrata din România ...tigane !
   • -4 (6 voturi)    
    Lol (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:14)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui gipsy kings

    Problema ta. Nu poti face nimic. E denumirea lor.
   • +2 (4 voturi)    
    Cred ca exagerezi (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:53)

    Petru Moldovan [utilizator] i-a raspuns lui gipsy kings

    Nu sunt de acord ca " țiganii care cu toții știm ca în proporție de 95 % sunt antisociali". De exemplu țiganii caramidari de obicei sunt oameni seriosi si muncitori. Mai taie si tu din procentul ala ca e exagerat de mare, ca in rest sunt de acord cu ce ai spus. Sau poate ai dreptate daca te referi numai la tiganii care s-au dus in strainatate la cersit si alte alea, cine stie?
   • -1 (3 voturi)    
    ar trebui sa le multumesti tiganilor, (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 6:05)

    tiganul de serviciu [anonim] i-a raspuns lui gipsy kings

    ca exista. Toti tiganii care si-au vazut de treaba in Ro, si-au vazut de treaba si in strainatate. Scursorile, evident ca nu! La fel, romanii care au fost prapaditi in Romania, au fost prapaditi si in strainatate. Iti dau exemplul romanilor din America: ce crezi ca se lipeste mai mult de constiinta poporului american, faptul ca la Microsoft a 2 a limba vorbita e romana, sau faptul ca FBI-ul are sucursala la Bucuresti unde au prins peste o suta de baieti destepti romani evident, care fura in diverse forme de pe cardurile americanilor? Evident, vestea proasta primeaza!
    Am auzit de nenumarate cazuri din strainatate in care romanii ciordesc dar presa autohtona ii are in evidenta numai pe ciorditorii tigani din taberele improvizate ca este normal ca tre' sa fure ca sa traiasca daca n-au job. N-am citit NICI UN CUVINT DESPRE UN TIGAN CA AR MUNCI CINSTIT IN PRESA ROMANEASCA OR ASTA ESTE O MINCIUNA ORDINARA. Subsemnatul, cu multe dintre rudele lui sint stabiliti prin Europa, America, unde MUNCESC PE CINSTITE SI PLATESC TAXE STATULUI IN CARE TRAIESC. La fel si multi prieteni de-ai lor, tot tigani. Asa-si fura tot timpul romanul caciula, ca da vina pe tigan, dar nu observa ca ori cu ei or fara ei, politicienii majoritari si administratia majoritara sint romanesti, paginile ziarelor sint pline cu fapte de vitejie romanesti in ceea ce priveste jaful national, si nu intimplator romanii au ramas ultima gaina din Europa. Si eu sint mindru ca sint rroman!
  • +1 (5 voturi)    
   ...vino cu un citat clar, cu o sursa clara... (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:20)

   Andrei T [anonim] i-a raspuns lui HP

   Adica toata Europa e inculta. Mai sa fie! Unde ai gasit tu scris despre "denumirea internationala, veche si legitima"? Vino cu un citat clar, o sursa clara. Pana atunci nu esti decat unealta celor care vor sa distruga poporul roman. Cei care au dat bani tiganilor sa faca case asemanatoare, cu turnulete, peste tot in Romania, dar numai in Romania. Cine a facut proiectul? Ca nu doar tiganii, care habar n-au de arhitrctura. Amaratii de tigani sunt niste unelte in mainile unora puternici care viseaza la desfiintarea de popoare care s-au dovedit a fi piedici in calea extinderii lor.
 • +12 (20 voturi)    
  ciori ?????? (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:17)

  mihai b [anonim]

  tigani sunt tigani.. gypsy se traduce tigani nu romi...

  + ca ciorile din sua snt numite si aici ciori..asa ca rom este o facatura gypyy sau gitanos = tigani!
 • -11 (21 voturi)    
  In plus (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:17)

  HP [utilizator]

  Guvernul Romaniei nu are absolut niciun drept sa "schimbe" numele oficial al unei etnii, pentru ca aceasta etnie este desfasurata pe plan mondial si n-are nimic de-a face cu Romania. Sunt un grup etnic bine delimitat.

  E ca si cum prostovanul de Prigoana ar cere Ciadului sa isi schimbe steagul pentru ca seamana cu al nostru.

  Haideti sa terminam cu cretinismele.
  • +3 (7 voturi)    
   Asa cum (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:07)

   zit [anonim] i-a raspuns lui HP

   "a avut dreptul" sa-l schimbe in "rom" dupa revolutie, asa sa-l "aiba" si acum ! Tiganii,insa, au marele "drept" democratic sa REBILITEZE numele de "tigan" care ,de fapt, nu are nimic in comun (LA ORIGINE !) cu furtul, crima, mizeria, nespalatul, ascultatul manelelor la maxim "asa de-al dracu' ", etc. Asa cum spui si tu , hai sa terminam cu cretinismele, dar si cu cretinii care cred ca daca se numesc sau nu "rom" o sa se schimbe ceva in modul lor de comportare ! In 20 de ani (macar ), sub denumirea de "rom" nu au demonstrat acest lucru ! Si, chiar daca doare, ne ajung delicventii de "etnie" romana (care oricum sint mult mai putini, ca raport !) ca sa-i mai inghitim si pe ai lor ! In schimb, pentru "cioroi", daca se simt cu musca pe caciula, ...
  • +4 (8 voturi)    
   multe jigniri (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:49)

   goguta [anonim] i-a raspuns lui HP

   domnule HP (hungaryan people), vad ca esti tare ofticat de faptul ca romanii nu mai vor sa se lase jigniti. a venit si randul vostru sa fiti pusi la respect, inclusiv tiganii.
   • -5 (9 voturi)    
    ? (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:16)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui goguta

    Nu sunt nici ungur, nici tigan. Sunt roman, educat si judec drept, nu stramb si inveninat ca tine.

    Cat despre romani in general, suntem de 10 ori mai needucati, hoti si nesimtiti ca tiganii, de aia ne-am facut si ne facem de ras peste tot.
    • +4 (4 voturi)    
     domnule HP (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:34)

     goguta [anonim] i-a raspuns lui HP

     ca, poate, esti roman, sa zicem ca te cred. dar despre faptul ca esti "roman, educat si judec drept, nu stramb si inveninat ca tine", lasa pe altii sa aprecieze. dar can spui "despre romani in general" ca "suntem de 10 ori mai needucati, hoti si nesimtiti ca tiganii, de aia ne-am facut si ne facem de ras peste tot", nu pot sa mai cred ca esti roman, sau ca esti de buna credinta. astfel, revin la ceea ce ti-am spus in postarea anterioara ca ai fi. dupa cum te exprimi despre romani, nu ai dreptul sa spui ca nu am dreptate.
    • +2 (2 voturi)    
     Nu sunt nici ungur, nici tigan... (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:45)

     Budai Deleanu [anonim] i-a raspuns lui HP

     "Sunt roman, educat..."
     "Cat despre romani in general, suntem de 10 ori mai needucati, hoti si nesimttiti ca tiganii..."

     - Magraoane, vezi ca te-ai dat de gol: hotaraste-te... ori esti roman educat ...ori esti roma(le) needucat, hot si nesimtit!!!
    • +2 (4 voturi)    
     ai dreptate (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:51)

     goguta [anonim] i-a raspuns lui HP

     esti "roman, educat". se vede. mai mult, se vede ca respecti si iubesti romanii asa cum sunt ei "de 10 ori mai needucati, hoti si nesimtiti ca tiganii". p.s.: de spune "decat tiganii" si nu "ca tiganii". (asta tinand cont de "roman, educat"). dar, sa nu mai afle nimeni!
    • 0 (0 voturi)    
     Din pacate ptr tine (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:10)

     klaus [anonim] i-a raspuns lui HP

     realitatea nu iti da dreptate. Styatistic vorbind la toate capitolele insirate de tine romanii stau mult mai bine decat tiganii... Dovada e ca atunci cand un roman e intr-un spatiu public, oriunde in Europa, nimeni nu isi pazeste buzunarele pe cand in momentul in care un brunetel (cunoscut si ca tigan) urca in masina sau oricunde deja lumea se pazeste la buzunare, si pe buna dreptate...
     In consecinta ia-o mai moale cu jignirile la adresa romanilor ca deocamdata va toleram si va dam mancare (ca doar si de la noi furati)...
  • +1 (3 voturi)    
   "Eu sunt pentru sunt" (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:44)

   Gabu [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Guvernul Romaniei nu schimba numele unei etnii ci corecteaza o inadvertenta. Romanii au tot dreptul sa foloseasca termenul din considerente genetice (vezi Eupedia) si daca cuvantul nu vine de la una din ramurile pelasgilor, sugereaza latinitatea noastra demonstrata de fondul lingvistic. si nu e prima data cand etnia tiganeasca incearca sa induca termene ce nu-i apartin. Englezii folosesc "gipsy" de la aegyptus sugerand o populatie de pelerini venita din Tara Sfanta, denumire cu care i-au prostit pe britanici (vezi Ovidiu Dramba)
 • +13 (15 voturi)    
  tigan = balck (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:17)

  rares [anonim]

  e ilogica observatia asociatiilor tiganesti: 'nigger' inseamna 'cioroi'. 'tigan' inseamna 'black'. 'rom' ar echivala cu afro-american
  • +5 (5 voturi)    
   Corect, deci sa le spunem... (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:26)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui rares

   ... indo-europeni sau proto-indieni, deci folosind un termen care sa pointeze catre originea lor.
 • +9 (13 voturi)    
  Tigan este echivalent cu black (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:21)

  ionel [anonim]

  cioroi este echivalent cu nigger
  Guvernul vrea sa fie numiti tigani si nu cioroi
 • +13 (17 voturi)    
  Gresit! (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:22)

  aaaa [anonim]

  no offence ... dar unii din noi 'cioroi' va zicem si acum si inainte de rrom.

  Asa ca lasati-o mai moale cu acest 'politicaly correct'.

  Toata lumea va spun 'gypsy' de cand lumea si acum v-ati trezit voi mai cu mot.
 • +13 (15 voturi)    
  Referendum (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:22)

  gigi [anonim]

  Daca exista dubiu ar trebui facut un referendum.
 • +11 (13 voturi)    
  ...hm!!! (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:24)

  Octavian [anonim]

  cred ca fudulia e o boala de origine tiganeasca...
 • +6 (10 voturi)    
  Chiar asa... (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:24)

  cornel [anonim]

  Culmea este ca voi publicati toate tampeniile izvorate de la te si miri ce organizatii fantoma.Sa va fie rusine,,,romanilor?!
 • +23 (27 voturi)    
  afirmatia e complet stupida (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:25)

  gimini [utilizator]

  Problema nu sta in denumiri, ci in apucaturi. Pentru minima dvs. cultura de minoritari, natia voastra, tiganeasca, s-a numit intotdeauna in limba romana "tigani". Iar termenul ala de deradere, de dispret, nu era "tigan", ci "cioara". Cand vroiau sa-i vorbeasca dispretuitor unui tigan, boierii ii ziceau: "Mai cioara, ia vin' incoa!" Termenul "tigan" nu a avut niciodata o conotatie negativa, el desemna o etnie ca oricare alta. Pretentia ca noi, romanii, sa ne formam limba dupa felul in care va denumiti dvs. (rrom) este la fel de absurda ca si aceea de a ne cere sa-i denumim pe suedezi "svegi", pentru ca asa se autodenumesc ei. Vreti nu vreti, in limba romana exista cuvantul "tigan" si trebuie sa vi-l asumati. Pacatele natiei se sterg cu educatie si bun simt, nu cu schimbarea denumirii etnice!
  • -5 (5 voturi)    
   esti multumit? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:55)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui gimini

   vezi cate plusuri ai primit pe un site / forum "portocaliu"?

   ps: scuza-ma, nu m-am putut rabda :)) e totusi foarte haios ca nu ai atacat initiativa (foarte proasta, in opinia mea) a unui politician "portocaliu".

   nici eu nu-l apreciez pe acest politician. insa, spre deosebire de tine, gasesc ca multe dintre initiativele propuse de politicieni portocalii sunt mai bune decat imensa majoritate a initiativelor propuse de politicienii galbeni in ultimii cativa ani.

   asta ti-o spune un liberal.

   ps: in privinta problemei tiganesti, vezi posturile mele de mai sus.
 • +15 (19 voturi)    
  auzi la ei! (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:28)

  cosmin [anonim]

  de cand e lumea lume in romania tiganii au fost tigani. niciodata n-au fost nici deranjati nici revoltati de asta. deodata s-au gasit o gasca de imbecili sa ia atitudine. daca la un negru ii spui nigger te baga-n spital. daca asa ar fi reactionat vreodata toti tiganii ce au fost numiti tigani, n-ar ajunge spitalele in tara asta.
  fiind atat de destepti membri ACRR sa explice cum ar spune ei cuvintele "tiganeste", " a se tigani" sau "tiganie"?
 • +14 (18 voturi)    
  Mereu gasesc explicatii... (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:28)

  George [anonim]

  ... pentru cuvantul "tigan". Ba ca in greaca insemna nu-stiu-ce, acum ca in SUA inseamna cioroi, sigur vor urma si alte asemenea "traduceri". Dar "rom" ce inseamna? De ce nu sunt deranjati ca inseamna si o bautura ? Mie nu mi-ar placea ca sa mi se spuna "bai, tuica", sau "bai, tescovina". Argumentul lor este ca "rom" inseamna barbat in limba lor. Dar de ce au ales tocmai denumirea barbatului pentru a desemna intraga natie? Oare in limba lor nu exista ceva care sa desemneze si eventualele cuvinte: "germa", "engle", 'ungu", "bulga", fran"? Fiindca, in cazurile astea, daca ar fi ales ca natia lor sa se numeasca de la un astfel de cuvant, tare as fi vrut sa vad reactia germanilor, sau a englezilor, sau a ungurilor, sau a bulgarilor, sau a francezilor...
  Uite, ma, din toata limba lor au ales denumirea barbatului pentru a-si defini natia si se pronunta foarte apropiat de natia noastra! Totul e o scorneala, si este din capul locului facuta ca sa creeze confuzie.
  • 0 (0 voturi)    
   de ce nu au ales numele femeii? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 6:47)

   discriminare [anonim] i-a raspuns lui George

   pt a-si defini natia
 • +14 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:29)

  [anonim]

 • +14 (16 voturi)    
  Nigger sant diferiti de tigani! (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:29)

  mucenic [utilizator]

  Afroamericanii au decenta sa nu cerseasca. Dealungul veacurilor se remarca o civilizare progresiva a lor. La tigani nu se observa acest lucru desi au avut conditii de viata mai bune ca afroamericanii.
  • +1 (1 vot)    
   asemanari si deosebiri (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:34)

   panfil flecaru [anonim] i-a raspuns lui mucenic

   unii cersesc-stau la intrarea in banci, la metrou, sau in statiile de autobuz si agita un pahar de plastic.

   altii fura, chiar din buzunare, prin trenurile metroului newyorkez. majoritatea spargatorilor sunt colorati.

   altii vand droguri la cottul strazii.

   le plac masinile scumpe, cadillac, lexus. isi cumpara masini scumpe si haine in detrimentul casei. majoritatea sunt chiriasi.

   traiesc pe ajutoare sociale. mai ales femeile singure, cu cate o droaie de copii. vezi frecvent, la supermarket, o matroana bruneta bine, cu carutz plin cu varf. la casa plateste cu food stamps (bonuri de masa pentru saraci, emise de minsterul federal al agriculturii), iar afara se urca intr'o masina scumpa.

   totusi, majoritatea muncesc. nu's ei prea harnici din fire, dar tzin joburi si traiesc din leafa.
   si negrii americani difera dupa origine. de obicei cei imigrati la prima generatie, isi vad de treaba.
   aici intra, mai ales, ce din insule, jamaica, haiti, barbados, etc. cei mai puturosi si dedati la rele sunt cei proveniti din vechii sclavi, cei nascuti in america.

   tziganii nostrii, in majoritate, nu muncesc, traiesc din gaselnite: furat, cersit, fier vechi, sticle goale.
   exista o ramura, cea a rudarilor, frecventi in sudul tzarii. astia nu vorbesc tiganeste si muncesc serios. la padure, la camp, pentru lemn de lucrat sau roadele campului. iarna lucreaza lemnul si fac linguri, jucarii, albiii. sunt pela toate targurile.
   altii s'au reprofilat pe gradinarit. nu se amesteca cu restul tiganilor.
 • +4 (14 voturi)    
  amuzant (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:30)

  FAQ Romania [utilizator]

  Mare confuzie Echivalentul termenului nigger "cioroi" este...well..cioroi. Acum, ca lumea a ajuns in timp sa asocieze termenul care defineste aceasta enie cu un anumit comportamnet este cu totul alta problema. Sincer, eu cand ma gandesc la tigani, ma gandesc la Faramita Lambru, grigoras dinicu, Johnny Răducanu, Jean Constantin sau Ion Voicu. Toti facand cinste tiganilor si Romaniei.

  Etimologia cuvântului tigan. Germanii îi numesc zigeuner, românii tigani, iar maghiarii cygany. Toate aceste cuvinte deriva din grecescul atiganoi, care înseamna de neatins. Termenul circula cu precadere în tarile Europei de Est si de regula este utilizat doar de catre persoanele exterioare grupului etnic. Întrucât el este marcat adesea de conotatii peiorative, se prefera denumirea de rom, care în romani înseamna barbat, barbat însurat, iar într-un sens mai larg persoana apartinând grupului nostru.
  • +9 (9 voturi)    
   Eroare!!!! (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:04)

   George [anonim] i-a raspuns lui FAQ Romania

   Jean Constantin N-A fost tigan. Este grec dupa mama si tata.
  • +7 (7 voturi)    
   Jean Constantin este grec. (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:28)

   Gigi [anonim] i-a raspuns lui FAQ Romania

   Nea Jean este grec la origini. Sora domniei sale este profesoara de lb. roamna. Va rog sa va documentati.
 • +9 (11 voturi)    
  "tigan" nu este "cioroi" (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:37)

  Bogdan [anonim]

  Vad mereu comparatia deloc corecta intre "tigan" si "cioroi", aceasta comparatie ar trebui facuta in momentul in care unul ca Eliade va scrie o opera de arta denumita "la cioroaice" sau cand o sa avem cantece intitulate "cioraicuta esti frumoasa". chiar nu inteleg frustarea acestor oameni in ce priveste limba romana care, de peste 80% dintre ei, nu este deloc vorbita corect (as vrea sa precizez totusi ca acest procent nu este cu mult mai mic, pentru restul populatiei :) ).
 • +12 (14 voturi)    
  in sfarsit romanii vor dreptate! (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:40)

  chiar eu [anonim]

  Tigani au fost tigani de cand se stiu, ia sa ma mai lase cu denumirile!!!! Haina nu face pe om. Greseala este a romanilor ca le tolereaza comportamentul primitiv in secolul 20, gainariile (ca nu se poate numi furatura, asta este rezervata celor care fura cu acte :))) stim noi cine) infractiunile si nu in ultimul rand ca au acceptat schimbarea numelui din tigan in rrom in vremea lui Roman!!!! Vor numai drepturi, stau cu mana intinsa la para malaiatza! Sa puna mana la munca, sa munceasca macar pamantul, dar nu, tot rromul e domn si cuminte ca un mielusel! Bleah!
 • -7 (15 voturi)    
  Lol (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:46)

  HP [utilizator]

  As fi incantat sa vad ca primarul Romei sa propuna o lege conform careia romanii ce locuiesc in Roma sa fie numiti "merdas" pentru a nu fi confundati cu civilizatii locuitori ai superbului oras. Ca doar si asa toti italienii le zic "merdas" la romani...de zeci de ani, nu ? :))

  Mare prostia romanului, Doamne...
  • +8 (8 voturi)    
   Pt cultura ta (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:22)

   zit [anonim] i-a raspuns lui HP

   ca unul care stau la Roma de 7 ani, pot sa-ti spun ca, lasind la o parte unele ziare de scandal care nu cauta altceva decit subiecte "de senzatie", romanii sint bine vazuti de catre omul de pe strada care a avut de a face cu muncitorul roman adevarat ! Numai ca si aici au priceput si au inceput sa faca diferenta intre "roman" si "rom" ! Asa ca nu mai fi incintat ca o sa ramineti cu rinjetul pe fata cind or incepe sa va intoarca de la granita, cu tot dreptul de libera circulatie ! Te umfla si risul cind ii vezi pe "romi" in metrou cintind "O sole mio" adaptat la stilul manea ( ca prostu' nu e prost destul daca nu e si fudul !). Ultima noutate : nu mai au tupeu? s-o bage pe aia cu "am copilas mic si moare de foame", au schimbat-o ca "au fugit din Bosnia" ! Te umfla si risu' cind ii auzi pe italieni ce comenteaza ! Astia sint "merda" care AICI spun cu tupeu ca sint "romani" SI NU "ROMI" !
  • +5 (7 voturi)    
   Acum e tardiv (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:27)

   George [anonim] i-a raspuns lui HP

   Daca denumirea de "romi" v-ati fi ales-o dupa ce ati fi invadata Roma, fiti siguri ca locuitorii Romei (nu numai primarul) s-ar fi revoltat. dar deja s-a incetatenit ca romii provin din Romania si gata, confuzia este creata! Cine sa se mai gandeasca azi la asociera cu Roma, cand peste tot se stie situatia actuala?
  • +4 (6 voturi)    
   jignire (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:59)

   goguta [anonim] i-a raspuns lui HP

   domnule HP (hungaryan people), jignesti permanent tara si poporul in care (se pare) te-ai nascut. se vede ca te doare ca romanii au inceput sa nu mai inghita toate marlaniile maghiarilor (sau, poate doresti sa le spun unguri?) sau a tziganilor. sa-ti fie rusine.
  • +1 (3 voturi)    
   unguru nu e... (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:52)

   ady [anonim] i-a raspuns lui HP

   daca nu e si fudul! ca tine

   macar eu folosesc puncte si referiri directe la persoana, nu te iau prin invaluiri si diplomatii viclene.
 • +10 (14 voturi)    
  ifose prostesti (Vineri, 3 decembrie 2010, 18:50)

  tigan [anonim]

  Am muncit ani de zile intr-un proiect de integrare sociala a tiganilor si in acest context am cunoscut sute de tigani care nu foloseau pentru a se defini cuvantul rom (cu un r sau 2 dupa cum le place unora). Prostiile cu asemanarea - cioroi sau alte ineptii sunt ale unor personaje care nu au nimic de a face cu tiganii, deoarece acestia spun cu mandrie ca sunt tigani, mai ales cei care au reusit in viata, au absolvit facultati, au un loc de munca etc. In concluzie, sunt integrati social in societate. Restul este politica de proasta calitate si exista o serie de situatii in care unii se trezesc vorbind fara sa cunoasca subiectul. Citind comentariile de la diferite subiecte pe acest site constat ca unii apar peste tot, ca stil de scris sau semnatura si ma intreb retoric sigur - chiar se pricep la toate? Mai multa modestie nu ar strica!
  • +2 (4 voturi)    
   priceperi (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:10)

   tigancusa [anonim] i-a raspuns lui tigan

   1. \felicitari pentru ca ai lucrat pe un asemenea proiect.
   2. Nu ca romanii s-ar pricepe la toate, dar au ceva cultura generala si le place sa aiba opinii. Caci ce am fi daca am vorbi toti numai si numai despre domeniile in care lucram?
   3. Pe aceeasi tema ca la pct 2: un exemplu de roman care se pricepe si la fizca cuantica si la actorie ti l-a dat chiar un articol HN.
   In alta ordine de idei, mi-a placut comentariul lui Bogdan. Doar ca eu ma gandeam sa schime respectivele opere in: Mica rromaniada, la rromance, Rromanusca esti frumoasa (chiar, ce frumos ar suna: "trec rromanii, trec/trec si petrec":)).
 • +11 (13 voturi)    
  tiganii (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:00)

  Tabacu Sorin [anonim]

  Prietenii mei , tigani, isi spun asa de cand ne stim . Echivalentul romanesc al cioroilor americani , ar fi pur si simplu "cioara ". Sau nu ati auzit pana acuma de acest termen peiorativ ?
 • +10 (12 voturi)    
  Confuzia e in folosul lor... (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:03)

  Clovis [utilizator]

  Confuzia e numai in folosul tiganilor. Dintotdeauna le-a placut disimularea. In timpul Reansterii l-au pacalit pe Papa caruia i-au spus ca sunt pelerini crestini. Au obtinut si ceva bilete de libera circulatie prin Europa. Pana au ajuns la Paris, s-au apucat iar de "mestesugurile" lor. Parizienii s-au prin rapid de ce fel de pelerini era vorba si i-au alungat. Olandezii (si germanii) i-au expulzat masiv organizand adevarate vanatori de tigani...

  Una peste alte le convine de minune confuzia rom roman... Noua absolut deloc asa ca ori le schimbam lor denumirea ori revenime noi la daci, Dacia, Dacoromania... Presupun ca prim alternativa este cea mai rationala...
  • +6 (6 voturi)    
   Ce te faci... (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:29)

   George [anonim] i-a raspuns lui Clovis

   ... daca in limba lor "ddac" inseamna cal, sau bivol, sau copil, sau cine-mai-stie-ce? Nu or sa se adapteze imediat?
 • +8 (8 voturi)    
  Denumirea de tigan inobileaza. (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:04)

  mircea [anonim]

  Nu am auzit nici-o melodie tiganeasca reusita,folosind denumirea "rom".In schimb,de secole,denumirea de tigan nu are nimic cu insulta,existand destule melodii si inscrisuri cu aceasta denumire.Ce nu stiu cei care protesteaza,este ca nu exista nici-o legatura intre cioroi(negri) si tigan.Lipsa unor cunostinte despre etnie ,elementare.Dar protesteaza,pentru-ca sa ivit ocazia unui protest.Si deh,seful PSD Bucuresti sa fie tigan,cand de fapt el este ROM(de la bautura mentionata).Vezi asta nu vad cei care protesteaza.Ca denumirea de ROM are nuante peiorative mai urate decat TIGAN.
 • +7 (9 voturi)    
  Hmmm.. (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:05)

  bOOb [anonim]

  Si totusi, oriunde am fost in Europa...tot tigani se numesc! Istoric vorbind tot tigani se numesc. Ei intre ei tot tigani se numesc.
  Nu am auzit pe nimeni sa zica altfel decat tigan! Decat presa scrie aiurea. "Potato-Patato".
  In final nu e decat o cosmetizare ce nici macar in avantajul lor nu e. Sunt o masa de manevra pentru o adunatura de "prea-binevoitori". Sa sacrificam o natie pentru niste habotnici, nu? Asta ati vrea?

  Sa faci o paralela intre ce s-a intamplat in SUA, cu situatia tiganilor acum...mi se pare o jignire imensa la adresa populatiei de culoare. Poate ar trebui sa largim putin baza acestei comparatii si sa cream si noi niste plantatii, sa infiintam KKK!

  Acesti speculanti emotionali (ACRR) ar trebui sa fie desfiintati. Apucaturi totalitariste! Pfff nici nu cred ca stiu ei ce inseamna asta si nu le doresc sa apuce practic.

  Eu zic sa se lase de "jmecherii", de "combinatii" si alte mis-masuri. Sa stea si ei macar 12 ani in scoala, sa poata sa citeasca o carte cap coada; sa isi planifice cheltuilile lunare in excel, sa isi cumpere masina sa ajunga de la A la B, nu ca sa moara dusmanii, sa voteze cu capul, nu cu degetul....etc etc...
 • +9 (9 voturi)    
  Multe asociatii ! (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:05)

  mariaeva [utilizator]

  Exista 21 asociatii ale tiganilor ? !!! Si nu se vede nici o schimbare in situatia acestei etnii. Deci ca si alte ONG-uri sunt de fapt niste masini care toaca banii altora si fac numai galagie in media. Sper ca dupa aparitia minunatei scrisori deschise, presedintele Obama, Uniunea Europeana, sponsorii si altii sa verifice serios pe ce se duc fondurile primite de acesta asociatii.
 • -3 (5 voturi)    
  aaaa.. (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:08)

  anonim [anonim]

  Nu e teaba noastra cum sa se numeasca tiganii sau rromii. Eu cred ca o denumire mai elevata ar putea fi urmata chiar de elevarea minoritatii dar cel putin sa nu intervenim daca bine nu suntem in stare sa facem.
  • +5 (5 voturi)    
   Ba este treaba noastra. (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:46)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Pe tigani si nu numai ei,daca nu-i pui la punct ,ti se urca in cap.Daca unii tigani vor sa se numeasca ROM,sa se duca la cel putin 6000 km.de granita Romaniei.Si sa nu mai vina pe aici.Vad ca nici nu le place.
 • -5 (9 voturi)    
  statul roman are apucatori tiranice (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:12)

  Libertarianul [anonim]

  Nu cum ii denumim pe tigani e problema, ci ca statul se gindeste la cum sa-si denumeasca o parte dintre cetateni este folosindu-se de clisee si lasitatile majoritatii. Daca permitem statului sa aiba asemenea apucaturi atunci ceva cu noi e in neregula. Pentru ca miine-poimiine statul va hotari si pentru majoritari tot ce-i trece prin cap. Iar pentru igoranti in materie de cuvintul rom, cititi cartile unui istoric foarte serios, Viorel Achim e numele lui, si veti afla ce si cum. Deci nu, statul nu are voie sa-si bata joc de oameni. Si da, tigan e peiorativ pentru ca, dupa regulile tuturor limbilor, atunci cind exista dublete, unul devine automat negativ. Iar noi, care pentru unguri eram "valahi", deci un fel de "tigani", si nu "romani" ar trebui sa avem mai mult intelegere. Dar oamenii uita de unde au plecat, ati uitat cind eram tiganii ungurilor in Ardeal!
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarul nu inseamna insulta (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:33)

   Corectitudine nu insemana tiranie [anonim] i-a raspuns lui Libertarianul

   Iar proiectarea imaginii de tigan asupra romanilor nu ar trebui sa insemne ca cei care fac treaba asta au vocatia de a avea sufle de sluga. Dar poate eu gresesc...
  • +5 (5 voturi)    
   valahi (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:01)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Libertarianul

   Eu n-am nicio problema cu denumirea de valah.

   Ba chiar imi place. De alftel cred ca daca schimbam denumirea tarii in Valahia scapam si de confuzie. Hmm. hotnews.vl
   • +6 (6 voturi)    
    heh (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:12)

    napoca [anonim] i-a raspuns lui TheBorg

    Daca noi ne schimbam numele tarii in Valahia noi o sa fim Valahi si ei o sa vrea sa fie vlahi...

    Toti sunt complexati nu vedeti cum se imbraca si ce nume le dau copiilor ? Napoleon, Paris, Mercedesa etc...
    • +1 (1 vot)    
     Imita mereu vecinii (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:42)

     George [anonim] i-a raspuns lui napoca

     Uitati-va cum se imbraca, in functie de zona geografica in care traiesc: in Ardeal cu straie unguresti, in Dobrogea cu straie turcesti! Mereu au vrut sa nu fie vizibila apartenenta la etnia lor, cea tiganeasca, dar culmea acestei atitudini au reusit-o prin denumirea natiei lor, dupa 1990, in romi.
   • -3 (3 voturi)    
    Ai avea o problema (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:26)

    Petru Moldovan [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    Valahia se refera la una din fostele provincii romanesti, mai precis la aia sudista cu sau mai degraba fara Banatul Olteniei, adica practic la Muntenia (incluzand si Muntenia de la ses :) )
    Romania e un termen creat artificial la vremea lui care a vrut si pana la urma a reusit macar vremelnic sau partial sa reuneasca regiuni de genul Valahia, Oltenia, Banat, Transilvania, Tara Crisurilor, Maramures, Bucovina, Moldova, Dobrogea.
    Eu cred ca o mare parte din locuitorii acestor foste teritorii istorice ar avea o mare problema cu a se identifica cu titlul de valah (muntean legat de actuala Muntenia in speta), dar daca ar fi pusi intr-un scenariu de a alege intre R(r)om si Valah cred ca chiar si tiganii din Ardeal s-ar declara valahi, asa ca iar nu rezolvam nimic....
 • +12 (12 voturi)    
  From the " White" House... (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:15)

  Cadillac [utilizator]

  What's up, brother ?

  Zise obama catre cioaba...
 • +1 (1 vot)    
  djxjbxx (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:22)

  jhggro [anonim]

  Apropo de ONGuri, au niste raportari de publicatii care macar de le-ar citi cineva sa le comenteze aci.
 • +9 (9 voturi)    
  Tiganii chiar au inebunit? (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:25)

  adrian88000 [anonim]

  Cuvantul tigan are o radacina comuna care se gaseste in foarte multe limbi europene!
  Eu , in limba materna, am invatat cuvantul tigan. Nimeni nu are dreptul sa-mi schimbe mie limba materna,prin ordine, directive sau hotarari. Nu se poate. In limbile europene cunantul tigan are o radacina comuna. Nu noi romanii am inventat cuvantul.Daca vor reusi sa-i faca pe francezi sa interzica cuvantul " gitane" , mai vorbim. Dar mai intai sa discute cu Mircea Eliade sa schimbe titlul romanului sau " La tiganci" si sa-i spuna " La rome". Si daca reusesca asta ,sa discute si sa-l roage si pe Ion Budai Deleanu sa schimbe numele epopeii sale ' Tiganiada" in " Romaniada".
  Apoi ma voi gandi serios sa nu mai folosesc cuvantul tigan !Pana atunci," mucles"!
 • +6 (6 voturi)    
  moda (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:30)

  Kris [anonim]

  In SUA termenul ironic pentru negri a evoluat si s-a schimbat de mai multe ori in ultima suta de ani...
  Termenul de tigan e aproape universal in europa, cel putin la popoarele latine...
  Problema nu e numele, ci apucaturile...daca Gipsy Kings, Draghici Dinicu au parte de respect..am intalnit doua tiganci in magazin, pareau curate, chiar daca erau in starile lor, dar trecand pe langa mine mi-au mutat nasul ... nu prea vasusera apa de mult!
  Am avut tigani in clasa si i-am respectat...atat timp cat s-au purtat normal
 • +3 (5 voturi)    
  definitii (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:45)

  webster-encarta-larousse [anonim]

  merriam-webster:

  Definition of TZIGANE
  1: gypsy
  2: romany
  Origin of TZIGANE
  French, from Hungarian cigány
  First Known Use: 1763
  ____________________

  encarta.msn.com:

  tzi·gane
  Definition:
  member of Roma people: a member of a Roma people, especially one from Hungary

  [Mid-18th century. Via French< Hungarian czigany]
  _______________________
  larousse.com:

  tsigane
  ou
  tzigane
  adjectif et nom
  (hongrois Czigany, peut-être du grec byzantin Athsinganos, qui ne touche pas)

  * Qui appartient aux Tsiganes.
  * Se dit de la musique traditionnelle interprétée par les Tsiganes.

  # Les deux graphies, tsigane et tzigane, sont admises. Tsigane, avec un s, est plus courant.
  # Un, une Tsigane (avec une majuscule) : une personne appartenant au peuple tsigane. - Le tsigane (avec une minuscule) : la langue parlée par les Tsiganes.
 • -8 (10 voturi)    
  ... (Vineri, 3 decembrie 2010, 19:58)

  d [anonim]

  Incetati odata cu fixatia denumiriii. Nu e nicio problema daca se cheama "romi".
  Toata lumea face diferenta intre romi si romani numai noi suntem niste complexati penibili si vrem sa afle toata lumea acest lucru.
  • +1 (3 voturi)    
   De acord, dar... (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:49)

   George [anonim] i-a raspuns lui d

   ... l-ai auzit pe Sarkozy cand spunea ceva de genul: "ii localizam si ii identificam pe toti cei din populatia roma si ii trimitem in Romania". Fraza avea o desfasurare, continuitate, normala pentru Sarkozy, ca pentru foarte multi altii, cu toate ca printre ei erau si tigani bulgari sau din fosta Iugoslavie.
 • +5 (5 voturi)    
  un citat din larousse (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:03)

  webster-encarta-larousse [anonim]

  Un articol serios din Larousse (in franceza) despre tigani aici:
  www.larousse.fr/encyclopedie/divers/Tsiganes/147588

  Traduc esentialul:
  Termenul "tigan" e fara indoiala cel mai raspindit si cel mai putin incarcat de conotatii peiorative (mai putin in germana, din cauza stigmatizarii care, de pe vremea nazistilor, se ataseaza termenului Zigeuner, perceput ca peiorativ de cei interesati, care prefera Sinto sau Rom). In masura in care grupurile descrise nu au un termen cu adevarat specific pentru a se desemna in mod specific ca entitate, putem conveni sa-l utilizam pe cel de tigan.

  Citez partial:

  Les dénominations attribuées aux Tsiganes et Voyageurs peuvent dénoter une origine supposée : c'est le cas en France de Bohémiens, terme apparu quand des groupes sont arrivés, porteurs de lettres du roi de Bohême. C'est le cas aussi de tous les termes dérivés d'« Égyptiens », comme le français Gitans, l'espagnol Gitanos, l'anglais Gypsies. Quant au terme Tsiganes, il est une étiquette – désignant, en Grèce ancienne, une secte hérétique de devins et de magiciens (Atsinganos) – qui a été collée au XIIe siècle sur des groupes nomades – les futurs « Tsiganes » – originaires de l'est ; le terme Tsigane est sans doute le plus répandu dans le monde mais le moins chargé de connotations péjoratives (sauf en allemand, en raison de la stigmatisation qui, depuis la période nazie, s'attache au terme Zigeuner, ressenti comme péjoratif par les intéressés, qui lui préfèrent Sinto ou Rom). Dans la mesure où les groupes décrits n'ont pas de terme véritablement spécifique pour se désigner dans leur ensemble, on peut convenir d'utiliser celui de Tsigane.
 • -6 (10 voturi)    
  ... (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:04)

  d [anonim]

  Oameni buni, mai cititi si presa occidentala. Absolut toata lumea face diferenta intre romi si romani. Hai sa nu ne purtam ca niste tzarani/ciobani/provinciali si sa-i lasam in pace pe romi sa se denumeasca cum vor ei.
  Nu e de ajuns cat am fost anatemizati si blamati pt Tg Mures si pt alte vine adevarate sau imaginare? Ajunge cu aberatia asta cu denumirea romilor, este o falsa problema.
  • +2 (6 voturi)    
   pentru d (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:29)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui d

   Nu ai inteles nimic. Pe noi nu ne intereseaza cum isi spun ei intre ei in limb lor. Pe noi ne deranjeaza ca vor sa ne oblige sa ne schimbam lnoi imba materna.
  • +1 (3 voturi)    
   "Absolut toata lumea" (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:55)

   George [anonim] i-a raspuns lui d

   Generalizezi aiurea. Mereu apar la tv secvente de pe stadioane, mai ales in Italia sau Franta, in care fotbalistii romani, chiar daca e vorba doar de prezenta lui Chivu sau a lui Mutu pe teren, sa fie numiti in cor, de catre mii de spectatori "tigani". Asa ca las-o mai moale cu exprimarea ta ca... absolut (!) toata lumea din occident face diferenta... Uite, pentru faptul ca Stoicikov ne-a facut mamaligari, nimeni nu s-a suparat, ba chiar s-a si glumit. Poate gasesti tu o explicatie...
   • 0 (4 voturi)    
    .... (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:36)

    d [anonim] i-a raspuns lui George

    Aia de pe stadion o fac intentionat, nu pt ca nu stiu diferenta intre romi si romani. S-au prins ca ne atacam daca ni se spune romi si o fac special sa ne supere. Asa cum la unguri lise spune bozgori ca sa fie jigniti, la fel si noua ni se spune romi pt ca ne deranjeaza. Dar romii in sine nu au nicio vina in toata povestea asta.
    Noi nu facem decat sa dam apa la moara celor care ne insulta si nu castigam nimic.
    • 0 (0 voturi)    
     Iarasi gresesti (Duminică, 5 decembrie 2010, 10:31)

     George [anonim] i-a raspuns lui d

     Dac-ar fi asa cum explici tu despre scandarile de la fotbal, de ce acceasi suporteni nu le zic "tigani" si lui Shevchenko sau Milan Baros, sau... ia tu orice alt exemplu?
 • +8 (8 voturi)    
  justificare (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:11)

  boogiewoogie [utilizator]

  de unde au scos acest "echivalent"? as dori si eu o justificare si daca se poate sa publicati acea scrisoare catre Obama

  si da! "Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatilor etnice, culturale, lingvistice si religioase"

  deci PASTRAREA titulaturii de TIGAN a fost incalcata si s-a trecut la RROM si alte derivate...
 • +4 (4 voturi)    
  ridicol (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:19)

  boris [anonim]

  De acord sa se numeasca rrromi la noi cu conditia ca in Germania sa isi spuna Dddeutsch, in Franta Fffrancais, in Italia Iiiitaliani samd.
  Nu vi se pare ridicol?
 • +8 (8 voturi)    
  propun sa la zicem ILIESTI (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:29)

  rov1 [anonim]

  Ca-s dupa chipul, logica si asemanarea marelui zmeu...
  iar in moldova sa le zica voroni.....
  • +3 (3 voturi)    
   Aici ai cam nimerit-o (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:40)

   Petru Moldovan [utilizator] i-a raspuns lui rov1

   Tovarasu Iliescu (ala batranu', care are strada in Oltenita), s-a insurat cu fata unui bulibasa din Oltenita, si l-a puiat pe eminenta cenusie a PSD. Dupa un timp s-a prins ca pute in casa socrilor asa ca a divortat si s-a insurat cu o tipa de prin Ardeal, astfel incat tavarisci Iliescu a ajuns "mare ardelean" dupa mama (mama adoptiva).
   A mai existat si un locotenet de la Regimentul Regal care desi avea origine sanatoasa (copil de tarani) a fost exilat la tara intr-un sat de tigani si acolo a produs un copil din flori cu o tiganca numita Nastase. Dupa aia s-a insurat cu tiganca si a mai produs un copil, astfel incat unul din fostii prim-ministrii ai Romaniei are numele de familie diferit de frate-su mai mic.
   Apropos, dar eu nu pricep de ce tiganii astia de-si spun rromi se cred oropsiti dupa ce au avut un presedinte (Iliescu) si un prim-ministru (Adrian Nastase) cu componenta etnica 50% tiganeasca. Adica cine ii oropseste, sau se oropsesc ei intre ei?
 • +4 (6 voturi)    
  unde dispare adevarul istoric? (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:32)

  kllaus [anonim]

  Pai asta si sunteti: cioroi.
  Nu putem noi romanii sa falsificam istoria, cat timp toate popoarele europene va denumesc in acest fel. Cum tiganii nu se identifica cu romanii in niciun fel, asta doar pentru faptul ca noi am fost un popor mai slab si v-am acordat cam multa libertate de miscare prin buzunarele noastre, nu inseamna ca este un act deliberat de adoptie. Avand in vedere aportul vostru negativ la dezvoltarea sociala, culturala si economica a tarii, ar trebui sa veniti sa ne pupati picioarele in fiecare zi in care mai zburati prin tara asta.
  • -3 (7 voturi)    
   Lol (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:35)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui kllaus

   Toate popoarele europene ne spun hoti. Ce parere ai avea despre o initiativa la Londra de exemplu, unde sa se dea o lege ca englezii sa ne spuna "Hoti" nu, Romani ?
   • +3 (5 voturi)    
    ungurul nu e .... (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:56)

    ady [anonim] i-a raspuns lui HP

    vorba ta - masochist destul - daca nu e si fudul!

    iar ma jignesti indirect -dar eu ti-o dau direct si barbateste.
 • +9 (9 voturi)    
  asociatiile de romi sa-mi caute bicicleta (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:32)

  misu [anonim]

  sau pe vlad tepes
 • +7 (7 voturi)    
  "Romu-i rom si in ziua de Pasti" sau (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:46)

  sefan [anonim]

  "Tiganul este tigan si in ziua de Pasti" ce facem schimbam proverbul ?................ din batrani.
  Dupa ACCR ar trebui sa rescriem istoria,literatura,folclorul,etc...
 • +5 (5 voturi)    
  oare de ce? (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:46)

  catelu [utilizator]

  De ce o fi oare o jignire expresia "nu fi tigan!" sau "nu te mai tigani!" ? Oare nu tiganii si-au castigat singuri aceasta reputatie?
  De ce nu spune nimeni "nu fi neamt" sau "nu fi japonez"?
 • 0 (4 voturi)    
  ia uite confuzia (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:50)

  dragos [anonim]

  petROM
  taROM
  ROMpetrol
  ciocolata cu ROM
  ROMtrans
  netROM
  ROMtelecom si etc, si etc (cum zicea nea Iancu)

  Pai atunci cum dracu sa nu fim confundati cu tiganii, noi niste ROMani? Cand cele mai mari si importante companii (strategice chiar) din tara au ROM in nume. Va dati seama ce confuzie pe amaratul vestic? Nu mai intelege nimic. Hai cu tiganii inainte. Ma indoiesc ca cineva ar mai confunda Tzigantelecom sau Tziganpetrol cu romanii. Dar nah...macar daca am fi noi mai brezi ca tziganii. Ca in fond ce e romanul daca nu un tigan mai spalat?
  Amin
 • +7 (7 voturi)    
  tiganii sunt tigani si basta (Vineri, 3 decembrie 2010, 20:57)

  hmm [anonim]

  Tiganii trebuiesc respectati prin adresarea cu numele de "tigan". Asta ar fi una dintre foarte putinele masuri bune ale actualului guvern. Sper sa se mearga pana la capat.
 • +5 (7 voturi)    
  Bai HP (Vineri, 3 decembrie 2010, 21:30)

  Ala [anonim]

  Las-o bre, balta.
  Ce incerci sa ne arati? Tiganul tot tigan ramane, indiferent de culoarea pielii si a literelor din biletin.

  E in sange, bre HP, e in sange! Poate 0,1 % din tigani sunt cinstiti si muncitori, in rest, sa fim scutiti.

  Mi se rupe de cum vrei tu sa fie numiti sau de cum vrea statul sa ii numeasca. Mi se rupe si de cum ii numesc altii. Pentru mine, "tiganul tot tigan ramane", la fel cum "lupul isi schimba parul, dar naravul ba!"

  Iar ala care isi angajeaza tigan la firma sau face afaceri cu tiganii, ori e nebun ori vrea sa piarda repede bani.

  Da o tura prin Corbeanca si vezi ce palate au tiganoii pe acolo, facute cu bani furati de la cei ca mine care au avut proasta inspiratie sa se bage in afaceri cu tiganii spalati si imbracati la costum.

  Ptiu !
  • -3 (5 voturi)    
   Pai (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:26)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Ala

   Nu incerc sa arat nimic, decat faptul ca nu suntem mai buni ca tiganii, noi ca natie. Suntem chiar mai nesimtiti, putori, hoti, inculti si tupeisti. Neam de straita.

   Cat despre subiectul de fata, vreau sa atrag atentia asupra faptului ca nu e normal sa schimbi numele unei etnii asa, ca ti s-a sculat. In plus ne facem, inca o data, de minune si pe afara.
   • +3 (5 voturi)    
    pentru HP (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:28)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Ai dreptate ! Nu e normal sa schimbi numele unei etnii asa, ca ti s-a sculat. Din pacate lui Petre Roman i se scula cam des pri anii '90 si la una din aceste sculari a schimbat numele de tigan in rom. Acum ca lui Roman i s-a culcat, putem sa revenim la seculara denumire de tigan?
 • +6 (6 voturi)    
  ei, (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:18)

  goguta [anonim]

  tiganii, sa-si spuna cum doresc ei. noi, romanii le vom zice "tzigani". nu cred ca trebuie sa ne impuna cineva, indiferent cine este sau sunt, cum sa-i denumim. sunt "tzigani" si atat. cum noi nu putem sa-i impunem, de exemplu, poporului german sa se numeasca "neamtz", asa si tiganii nu ne pot impune sa-i numim "rromi" sau (shmecherie) "rom" (observati diferenta). dar, pentru toate astea, trebuie sa multumim anumitor persoane care au fost la conducerea de top a tarii cu cativa ani in urma, persoane prin a caror vene curge si sange de tzigan!
 • +4 (4 voturi)    
  ONG-urile duse la psihiatru (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:24)

  Dobrin [anonim]

  ONG-urile sunt niste avocati apara clientul chiar daca a violat si asasinat in serie minori, nu trebuie bagati in seama. ONG-urile in mod grosolan nu atrag niciodata atentia tiganilor sa se apuce de munca, domnilor vrem mana dura , ce nu intelegeti? Vreti sa va desenam, tiganii vor sa cerseasca si sa fure , nu trebuie sa le mai platim alocatia. Daca asta-i democratia pai prefer dictatura luminata, nu avem novoie de un sistem care sa ajute leprele. ce sa-i spuna lui Obama, ca nu primim vize din cauza tiganilor, s-a vazut ca ambasadorii pricep foarte bine realitatea, nu-i nevoie de ONG-urile pline de paraziti si utopici.
 • +4 (4 voturi)    
  ba pardon (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:26)

  Kor [anonim]

  In SUA, tiganii sunt sunt numiti gyspsies, echivalentul cuvantului "tigan" din romana. Comparatia cu americanii este fortata. Si la urma urmei, nu ne interseaza cine ce si cum e numit in SUA. In limba romana cuvantul rom inseamna altceva, iar cuvantul tigan n-a fost si nu este peiorativ. Punct. Nu va place cuvatul "tigan", ok: gasiti altul. dar in nici un caz "rom", pentru ca nu sunteti de etnie romana.
  • +2 (2 voturi)    
   pentru Kor (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:32)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Kor

   O.K. , tiganii daca sunt nemultumiti , isi pot gasi alt cuvant , in locul cuvantului tigan. Dar in limba noastra materna va ramane tot cuvantul tigan, Indiferenr de ce gasec ei!
 • +4 (4 voturi)    
  ONG-urile ii invata carte pe americani (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:41)

  Romanul [anonim]

  Daca spaniolii ii numesc gitanos nu inteleg de ce noi nu-i putem numi tiganos? ONG-urile formate din persoane parazite care au gasit un loc caldut si fara munca, m-ai bine s-ar preocupa de faptele grosolane si total iesite din contextul epocii in care traim. Daca maine i-am numi germani sau savanti, pe tigani, ce mare branza am schimba, parca am fi intr-o lume infantila unde pretentiile infractorilor sfideaza evidenta. Tiganii poate ca in viitori vor fi oameni de treaba, unii chiar au reusit sa se europenizeze, dar de moment sunt o specie parazitara pt. restul societatii.
 • +1 (1 vot)    
  Dorim studii obiective (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:44)

  Florin [anonim]

  Ca sa apreciem bine problema dorim ca institutele sa faca studii de stat si private cu privire la impactul negativ al acestei etnii. Domnilor suntem satui de atata minciuna si ipocrizie, daca domnii de stanga sunt mai vocali asta nu inseamna ca au dreptate. Societatea europeana suporta pe nedrept multa infractionalitate din partea acestei etnii.
 • +3 (3 voturi)    
  Cine este mai totalitar? (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:47)

  Adrian [anonim]

  Unica apucatura totalitara in europa democrata este politica corecta si ascunderea adevarului despre aceasta minoritate care se incapataneaza sa traiasca din mila, ajutor sociale si infractionalitate. ONG-urile sunt un exponent al fanatismului in stadiu pur, un factor negativ pt. progresul societatii. ONG-urile sunt organizatii anti-sistem ca niste tumori care protejeaza raul.
 • +5 (5 voturi)    
  De ce nu si in alte tari? (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:56)

  Ioana [anonim]

  De ce nu fac petitii si in alte tari, sa li se schimbe denumirea de gypsies in alta, de numai in Romania vor sa se numeasca "rromi". Noi nu avem cuvantul asta in dictionar si nici nu trebuie sa-l avem. Cand o sa aibe un stat al lor, sau o tara a lor, sa-si puna ce denumire vor, atata timp cat ei traiesc doar pe spinarea altor state, noi ii numim cum vrem in limba noastra, asa cum fac si celelalte tari. Nu trebuie sa facem in tara noastra ce zic ei, nici sa adoptam cuvinte de la ei in limba romana.
 • +6 (6 voturi)    
  "urmareste....si restrangerea drepturilor civile." (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:59)

  barghieru [utilizator]

  Da,da! N-avetzi drept la munca..,doar la furat si cersit..;n-avetzi drept la igiena personala-asteptati sa vina cei de la Guvern sa va spele.Si la Rusia tot "tigani" se cheama( цыган ).A.S.Puskin,un mare poet rus,in 1824 a scris poemul "Tiganii"( "ЦЫГАНЫ")unde scriea "..el iubeste noptile in paie(sa doarma) si sa savureze in vesnica lenevie.."E greu de tradus,dar sensul este clar.Cred,ca schimbarea numelui de botez("tigan")n-are sens.Cultura determina natiunea.Ca sa schimbi numele trebue sa schimbi si cultura,ceea ce ar fi IMPOSIBIL!Intre ei,numeasca-se cum vor,dar tot tigani ramin.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu numele e buba ci atitudinea voastra (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:02)

  Rares [anonim]

  Gresiti elementar astia din asociatiile lui peste proaspat...Nigger este echivalentului cioara in romana si nimeni nu vrea sa va numeasca oficial ciori. Dar tigan, da, fiindca asa e corect. Asa va spuneti si voi insisi, tigani, si asa sunteti numiti in majoritatea limbilor (vedeti ca a dat cineva mai sus lista). Ca acest cuvant a capatat conotatie negativa strict din cauza atitudinii si apucaturilor voastre salbatice asta nu ne mai priveste pe noi.
 • +5 (5 voturi)    
  rebranding.... (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:03)

  dadan [utilizator]

  este o miscare de marketing care a profitat de slabiciunea unor oficiali ai unor state cum ar fi si Romania....este exact ce fac companiile cu un produs x care are o imagine proasta si o calitate indoielnica - printr-o campanie puternica de rebranding vind acelasi produs prost si indoielnic cu un nume nou pacalind cumparatorul cum ca ar fi total alt produs.... acuma nu spun ca tiganii ar fi asa si pe dincolo - lasam statisticile sa spuna despre obiceiuri, violenta, somaj, plata contributiilor, etc.... insa observ ca titulatura de tigan a devenit sinonima cu un anumit stil de viata rusinos de care unii membrii ai etniei rusinati de aceasta eticheta vor cu tot dinadinsul sa-si faca rebranding insa nu orice rebranding ci dintra-cela pervers de tip chinezesc....va mai duceti aminte de pantofii sport PLIMA sau Abidas ce au invadat piata prin anii 90? acelasi sentiment il am acum cu rromii.....
 • +1 (1 vot)    
  :)) (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:19)

  soso [anonim]

  shasa mercedesuri frumosh.....:)))
 • +4 (4 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 3 decembrie 2010, 23:25)

  mihai [anonim]

  Oare s-ar supara nemtii daca ne-am zice "ggermani"? Eu zic ca da. E, dragii mei tigani, iata care e problema: va puteti autointitula cum doriti dar nu va puteti asuma identitatea altora dupa bunul vostru plac!
 • +3 (3 voturi)    
  IA SA VEDEM REACTII.. (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:02)

  ady [anonim]

  imi da cineva un link dintr-un dictionar tiganesc care sa aiba o explicatie similara?


  ROMẤN, -Ă, români, -e, s. m. și f., adj. I. S. m. și f. 1. Persoană care aparține populației de bază a României sau este originară din România. 2. (Pop.) Țăran. ♦ Bărbat, soț. ♦ Om (în general), bărbat. 3. (În forma rumân) Denumire dată, în evul mediu, în Țara Românească, țăranilor dependenți de stăpânii feudali; iobag, vecin. II. 1. Adj. Care aparține României sau românilor (I 1), referitor la România sau la români; românesc. ♦ (Substantivat, f.) Limba vorbită de români. Româna comună (sau primitivă) = stadiu în evoluția limbii române anterior diferențierii dialectale; străromână. [Var.: rumấn s. m.] – Lat. romanus.
  Sursa: DEX '98 | Adăugată de romac | Greșeală de tipar | Permalink

  ROMÂN s. v. bărbat, sătean, soț, țăran.
  Sursa: Sinonime | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink

  dupa cum vedeti sensul de barbat este secundar iar sinonimul nu se substituie denumirii generice.
 • +4 (4 voturi)    
  etimologiii pt. toti (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:13)

  ady [anonim]

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Etimologia_termenilor_român_și_România

  linkul abunda in trimiteri catre diverse lucrari consacrate(serioase adica) , asta ca sa nu va legati de faptul ca e de pe wiki.

  in alta ordine de idei scrisoarea lui Neacsu atesta clar denumirea tarii (unei parti din ea) Romania la 1521 - este mult mai veche dar pana atunci nu a fost explicit mentionata. Hai sa o patentam si dupa aceea ii dam in judecata (sa ne grabim totusi).

  asta ca fapt istoric. In plus, stam in acelasi loc de ceva timp, il stapanim legal si prin urmare este absurd sa nu ne putem face legile de gura unor venetici de ong-isti.
 • +5 (5 voturi)    
  Tiganii vor ramane tigani pururi (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:29)

  Gogu [anonim]

  Nimeni nu le va spune altfel decat tigani. Ar trebui sa inceteze prostia asta cu rromi sau mai stiu eu cum. Ii stim de tigani, asa o sa le spunem mereu. Oare e vreunul care sa-si invete copii astfel: "omul ala murdar si hot se numeste rom"? Fireste ca nu. Ia va spune copilului ca se numeste tigan.
 • +5 (5 voturi)    
  Alternativa (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:50)

  Gabu [utilizator]

  N-ati vrea sa va spunem mai bine comunitatea indo-pachistaneza?
 • +5 (5 voturi)    
  arienii viitorului (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 0:54)

  ovidiu_p [utilizator]

  pot sa-si aleaga oricum sa-si spuna dar nu Romi,rom-roman este prea multa confuzie la mijloc si punct.
 • +3 (3 voturi)    
  Tiganii (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 4:48)

  ion cuibar [anonim]

  Tiganii ocupa locul doi ,dupa evrei ,ca fiind prigoniti si exterminat in timpul celui de al doilea razboi mondial.Daca pentru evrei s-a putut creea un stat pe pamantul de unde au plecat dece nu se procedeaza si cu tiganii la fel ? Originea lor se cunoaste sa-i strangem si sa-i ducem unde le este bastina si sa nu-i mai denumim cum nu le place. Realitatea este ca ne-au facut de ras in toata Europa .
 • +2 (2 voturi)    
  nu au dreptate (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 8:49)

  anna* [anonim]

  Cioara in engleza se traduce CROW, iar "cioroi" este traducerea ca si analogie a civintului "nigher"(nu stiu cum se scrie corect in engleza), adica "negru". mai corecta in Romana este varianta "negrotei"
  Afirmatia este gresita, "tigan" nu este echivalent cu "cioroi" in America, negrii din america nu sunt si nu au fost numiti nici odata 'cioroi".
  "Cioroi" erau numiti doar tiganii in Romania, pe vremea cind ei erau robi aici.
  deci varianta " cioroi" este cea dispretuitoare, iar tigan este denumirea corecta a acestui popor.
 • +1 (3 voturi)    
  Trebuie sa pape si niste ong-uri ceva (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 9:02)

  Rhadoo [utilizator]

  Ne pierdem vremea cu prostii.
  Ceea ce conteaza este civilizarea tiganilor, cu forta, cu blandete, cum o vrea fiecare. Chestia cu denumirea lor este o mare pierdere de vreme. Pana si tiganii sunt impartiti in doua tabere, unii vor sa li se zic romi, altii tigani. Mare chestie!
 • +3 (3 voturi)    
  despre tigani (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 9:24)

  TAIFUN [utilizator]

  acum 2 zile niste tigani care strigau prin cartier "fiareeeee cumparam" au furat domnule toate stergatoarele de picioare din fatza tuturor scarilor de bloc de aici din cartier . erau de fier .
  2. denumirea de rom nu e intimplatoare : a fost gindita si pusa n aplicare de tigani cu notorietate gen a. plesu , m. dinescu , i. iliescu samd. asa ca pe ei sa i luati la rost .
 • +4 (4 voturi)    
  prea multa tiganie strica... (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 9:27)

  Dragos [anonim]

  Dupa ce ca ne-au facut de ras in toata Europa mai au si pretentii sa li se spuna romi.
  Tiganu' tot tigan ramane. Am ajuns sa-mi fie rusine si uneori chiar frica, sa recunosc ca sunt roman, in Europa.Ati distrus demnitatea acestui popor cu mizeriile pe care le-ati facut prin Occident si acum aveti pretentii ???

  Sa va intoarceti la denumirea de tigan, gitanos, gipsy etc
 • +2 (2 voturi)    
  sa le zicem PROTEVISTI (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 9:29)

  misu [anonim]

  dupa numele celor care le popularizeaza cultura, graiul si obiceiurile neanului....
  apropo de asta , ati vazut cati romani isi transmit jalea cu expresii de genul mncatzasi, morramama, etc
  Va trebui sa le zicem de mici la copii atentie babauu....altfel adio Miorita noastra !!
 • +3 (3 voturi)    
  rom sau tigan (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:18)

  silvia [anonim]

  Eu zic tigan pentru a nu mai fi nicio confuzie.Tiganii si-au zis romi,dar s-au comportat peste tot mizerabil.Au considerat ca schimbarea denumirii ii face mai "domni",dar ....A vopsi gardul nu-i suficient.Ei cer peste tot drepturi si fac pe martirii,dar nu fac nimic pentru a starpi hotia,cerseala,imputenia,vorbirea si gestica indecenta etc.ONG -le lor striga,fac valuri,dar nu contribuie cu nimic pentru eradicarea tarelor acestei etnii.Din pacate s-a facut o mare confuzie intre rom si roman si am ajuns de rasul Europei,cu sanse de extindere si pe alte taramuri.Nu zic ca toti romanii sunt sfinti,sunt destule ciurucuri ,dar tiganii bat recordul,ies in fata,sunt insistenti,agresivi.Concluzia mea : TIGAN, NU ROM(saraca bautura!)
 • +4 (4 voturi)    
  Furtul de identitate (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:29)

  valisa [anonim]

  De cand se nasc si pana mor se ocupa cu furturi. Furtul de identitate este ultima gaselnita a lor. Furandu-ne identitatea, au impresia ca vor intra in rand cu noi, ca lumea intreaga nu va putea sa ii mai diferentieze. Tiganii din conducerea acestei tari au facut aceasta asimilare pentru ca ei insisi sa nu mai fie etichetati drept tigani. Considera ca este un drept al lor, ca daca locuiesc in Romania sa fie denumiti rromi. Ei bine, nu este asa. Ei se vor diferentia intotdeauna de noi prin faptele pe care le savarsesc. Deci schimbarea denumirii nu are nimic a face cu stigmatizarea unei etnii sau cu restrangerea drepturilor. Au eu grija sa isi restranga singuri drepturile de care beneficiaza orice cetatean din Romania, facand cum stiu ei mai bine toate faradelegile la care se pricep.

  Cum spune romanul - "Tiganul ramane tigan si in ziua de pasti"
 • +3 (3 voturi)    
  Exemplu (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 10:55)

  Marian [anonim]

  Nu se putea gasi un exemplu mai bun, dat prostiei politicienilor romani, decat acel decret idiot din anul de gratie 2000 prin care tiganii au primit un nou nume, romi. Azi la 10 ani de la decretul cu pricina constatam ca tiganilor le-a prins bine acel decret dar romanilor le-a facut rau, cu alte cuvinte ne-am facut-o din nou cu mana noastra. Ce nu inteleg este de ce Ministerul Culturii si Minsterul de Externe nu sunt de acord cu aceasta schimbare, a fost un decret care ne-a adus in situatia asta, tot un decret trebuie sa ne scoata din prostia facuta acum 10 ani. Cei care s-au gandit acum 10 ca un decret poate schimba denumirea unui popor au fost iresponsabili sau rau voitori iar azi ar trebui sa dea niste explicatii.
 • -1 (5 voturi)    
  Atentie! (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 11:28)

  FaraCoruptie [utilizator]

  Cand 2 se cearta al 3-lea castiga.

  Cine e al 3-lea? Cineva care se ocupa cu 'Divide et impera'. Rascolirea orgoliilor noastre asa incat sa ne uram reciproc are probabil un scop. Problema minoritatilor nedreptatite mi se pare deja un subiect f. uzitat in ultima vreme.

  Aceasta zgandareala intre minoritati si majoritate are ca efect si intarzierea dezvoltarii economice. Tarile care nu prea au minoritati sunt in acest moment avantajate.

  Un obiectiv prioritar pt noi este sa integram cat mai bine minoritatile, sa-i facem sa se simta acasa si sa fie bucurosi ca traiesc pe acest pamant impreuna cu alte etnii. Eu cred ca viata are mai multa culoare cu mai multe etnii. E important sa nu devenim extremisti.

  Pentru noi, romanii, cred ca ar fi bine sa revenim la denumirea de "DAC". Astfel am reface legatura cu radacinile noastre mai profunde.
 • +4 (4 voturi)    
  Hahaha (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 12:06)

  Axel [anonim]

  Termenul de rrom este total gresit din cauza confuziei,TIGAN este termenul corect !!!!! o initiativa fff buna a guvernului,ii voi sustine in alegeri pe cei care au initiat asta.
 • +3 (3 voturi)    
  Cui nu-i convine denumirea (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 12:11)

  Mihai [anonim]

  de tigan sa faca stanga-mprejur si directia spre India sau de unde au mai venit.
  De ce sa fim noi obligati sa suportam toata mizeria acestor fiinte neadaptate din propria lor vointa. Pentru ce sa fiu eu confundat ca denumire cu un cersetor, hot, traficant doar pentru ca el isi spune rom iar eu roman.
  Daca nu stiu, si negrii in SUA se apeleaza intrei ei cu "cioara" si nu se oftica, dar na, la noi tiganii dupa ce ca li s-a dat nas de pe timpul comunistilor, la fiecare alegeri sunt votanti constiinciosi pentru cine da mai mult, normal ca se simt mai importanti decat sunt.
  Sa nu-i uitam nici pe cei care se duc la protectia sociala cu BMW X5 cu numere de Anglia sau Franta sa isi ia ajutorul de la stat desi ei n-au contribuit in viata lor cu un leu, sa-i vezi cum ies cu sacii de alimente iar unora care muncesc li se taie salariile fiindca nu sunt bani.
 • +4 (4 voturi)    
  de acord cu valisa (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 13:46)

  bigone [anonim]

  Au incercat sa ne fure identitatea asa e, si pe de asupra sa acopere cu noroi ideea de a fi roman.
 • +7 (7 voturi)    
  revolta mea nu are margini (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 13:52)

  tepes [utilizator]

  Ce vor tiganii, sa aiba o identitate pe spinarea romanilor,vin cu niste minciuni cica acum 1000 de ani erau numiti populatie roma mai sa fie astia vor sa se substituie rominlor,unguri ne vor pamintul si sa ne-stearga identitatea,vedeti unde duce bumul simt?daca si tiganii incearca sa ne supuna ii vai si amar de i-a natie romana.
 • +1 (1 vot)    
  ROMANIA TREZESTE-te (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:18)

  Axel [anonim]

  Poate vad si politicienii cati oameni sunt nemultumiti de denumirea Tiganilor in rromi. TIGANUL E TIGAN asa i se spune de o viata,noi vrem sa facem dreptate sa mai facem confuzie cu ciocolata ROM ( adica aluzie ca sunt negri k ciocolata) si dasta ne dorim sa ii cheme Tigani. Apropo: TIGANUL E TIGAN SI IN ZIUA DE PASTI
 • 0 (0 voturi)    
  Li s-au dat prea mult..apa la moara (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:21)

  suzana [anonim]

  Tiganii sunt o samantza proasta..doar 5-6% dintre ei sunt cultzi..restul sunt needucati, pusi numai pe furat, minciuna, razbunatori,puturosi , nespalati ...s-au facut de tot rasul in toata lumea...la inceputul lui 1990, 1991 Europa le lua partea...ca sunt oprimati. de guvernul romaniei ..ei bine dupa 15 ani, europenii si-au dat seama cu cine au de aface, si nu stiu cum sa mai scape de ei....acuma au vazut si ei ce natie pacatoasa sunt....de raie mai scapi...dar de ei...nici vorba.... Daca nu ar fi existat acesti tigani ,Romania ar fi fost departe !!! pe unde traiesc ei...lumea se tiganizeaza...deprind numai obiceiurile lor malefice !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru mine nu se schimba nimic (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:44)

  gigi [anonim]

  Bunicu ii numea tigani, tata ii numea tigani, Tamango isi spunea tigan (in general etnicii tigani care au realizat ceva in viata asta isi spun tigani). Eu cum sa ii numesc? Rromi? De ce?
 • +1 (1 vot)    
  Nici macar referendum! (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 16:53)

  bob [anonim]

  Referendum pentru un furt intelectual?
  In 2000, cand s-a comis prostia, a fost cineva intrebat? Pentru ce acum referendum? Le dam prea multa importanta tiganilor acceptand referendumul. Mai mult, cream astfel un precedent periculos. Ce vom face peste 30 ani, cand daca se inmultesc in ritmul lor specific, vor fi poate 30-40% din populatie? Repetam referendumul? La spiritul civic si gradul de implicare electorala a romanilor ma tare tem ca-l pierdem.
  Nu are nimeni dreptul sa ne oblige pe noi si pe altii sa le spunem romi nici daca ar fi 70% din tara asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Nebunia in stadiu pur (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:16)

  Florin [anonim]

  Nu cred ca tiganii fura si cersesc doar ca nu au de munca, pur si simplu isi bat joc de buna intentie a societatii si legile ei umaniste. Faceti un efort de imaginatie si incercati sa vedeti intr-o europa totalitara nazista tiganii facandu-si de cap, nu merge, nu? aaaaaaaaaa, deci cu legi dure ca prin minune tiganii se duc sa caute de munca cu ziua. Nota 10 PDL-ului, chiar trebuie sustinut pt. ca psd-ul cu Madlain Voicu va cere votul tiganilor pt. ei.
 • +1 (1 vot)    
  ONG-uri lunatice (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:22)

  Durbaca [anonim]

  In mod normal orice om cu putina minte care vrea binele etniei s-ar ingrijora de imaginea extrem de urata pe care o au tiganii, si ar incepe sa-i ia masuri sa-si imbunatateasca imaginea. In nici un caz nu-i ameninti cu Obama, ce sa-i mai ameninti cu Franta ca s-au lecuit si aia de parazitismul tiganesc. USA nu da vize la romani si din cauza acestei etnii, care ar umple america de cersetori si hoti.
 • +1 (1 vot)    
  Plina europa de tigani cersetori si hoti (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:32)

  Mihai [anonim]

  Domnule Ponta si psd, nu mai aparati tiganii cersetori si problematici, ar treebui sa li se taie alocatii sa nu mai faca copii multi daca nu sunt in stare sa-i educe. Nu trebuie sa stimulam cu munca noastra grupurile anti-sociale. Guvernelor europene si fortelor politice le trimitem mesajul ca nu ne place tirania si rasismul, dar sa nu incerce sa ne spele la creier folosind uriasele fonduri ale statului ca tiganii sunt ingeri in marea lor majoritate. Rezulta ca ne interzic sa vorbim la Tv deschis despre tigani, iar politicienii cu usile inchise vorbesc despre problema tiganeasca fara cenzura.
 • +1 (1 vot)    
  Trebue facut ceva (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 17:39)

  Gonzales [anonim]

  Trebuie facut ceva concret pt. ca situatia scapa de sub control, etnia asta este anti-europeana si anti-civilizatie. Cultura lor este de vina, un tigan infiat de alta etnie primind alta cultura este un bun cetatean, un roman infiat de tigani se comporta tiganeste, deci rezulta ca trebuie atacata cultura lor arhaica si primitiva. Trebuiesc interzisi bulibasii care tolereaza si ascun hotia membrilor clanului.
 • +1 (1 vot)    
  Invitatie catre ONG-uri (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 20:13)

  Manu [anonim]

  Invit acesti marlani si paraziti din ONG-uri sa se uite pe site-ul ziarului Adevarul la sondajul cu intrebarea daca vrem sa fie numiti tigani sau rrrrrrrrrromi. 93% -in acest moment- opteaza pt denumirea de tigani. Sunteti antiromani si hoti si si pt. asta ar trebui sa fiti pedepsiti , sa va scotoceasca autoritatile si in chiloti sa vada cum ati cheltuit banii alocati programelor de integrare.
 • +1 (1 vot)    
  ba ciorilor! (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 20:38)

  SEBY [anonim]

  Ba, CIORILOR, TIGANI sunteti ma, de veacuri vi s-au spus TIGANI....Prima atestare scrisă a cuvântului ţigan apare în 1068, când se foloseşte termenul „athinganoy" cu sensul de „popor impur", „de neatins", „eretic" şi faţă de care se recomandă precauţie. Profesorul Gheorghe Sarău, de la Secţia de Limbă şi literatură romani din cadrul Universităţii Bucureşti explică: „Era un popor care se ocupa cu vrăjitoria, dresajul de şerpi şi alte animale. Rromii erau ciudaţi, deosebiţi, şi de aici recomandarea adresată creştinilor de a se feri de ţigani".
  În documentele româneşti, cuvântul apare prima dată în 1385, într-o danie către Mănăstirea Vodiţa. Sunt pomenite atunci „40 de sălaşe de atigani", adică 40 de familii de ţigani.
  Ce rom, ma de unde rom...nu sunteti romani....sunt de acord cu o lege care sa te oblige sa declari in actele oficiale, carte de identitate, de alegator, pasaport, diplome, etc...APARTENENTA LA ETNIE!!
 • +1 (1 vot)    
  asociațiile rromilor (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 22:03)

  Iorgu [anonim]

  Dragilor, separe că tocați banii degeaba, nu faceți decât deservicii țiganilor, nu ați venit cu nimic constructiv, doar vă luați în coarne cu cine vă pică bine și e mai mediatizat. Țigani nu de scandal au nevoie - este și fără aportul vostru, ei au nevoie de programe adevărate nu de integrare, integrați sunt bine mersi. Imaginea defavorabilă trebuie schimbată nu prin reproșuri adresate celor din jur, sunt prea mulți cei care spun că "țiganu e rău". Veniți voi cu ceva care să arate - în timp - că țiganu e normal ca orice om de aiurea. Câte grădinițe, școli și societăți culturale țigănești patronați (sponzorizați). Ați încercat să adunați oamenii deștepți, copii să-i plasați în sitemul de învățământ (așa prost cu este)?
  Lăsați reproșurile și pâra la UȘA, făceți treabă aici fiindcă aveți mult de lucru.
  Un sistem se evaluează după rezultatele sale.
  Hada moo!
 • 0 (2 voturi)    
  un popor de rasisti (Duminică, 5 decembrie 2010, 1:51)

  Gabi [anonim]

  Asta suntem: un popor de rasisti. Nu am facut nimic pentru etnia roma, cu toate ca au fost eliberati din sclavie acum 150 de ani. Au fost eliberati si lasati in plata Domnului. Marginalizati si dispretuiti, lasati fara dreptul la munca, pentru ca, nu-i asa?, n-au pregatire, marginalizati si dispretuiti la scoala pentru ca nu se spala, ca si cum sapunul e la liber, romii au ajuns scursura societatii. Fara dreptul la educatie si munca, oricine ajunge scursura. Este responsabilitatea noastra, a majoritarilor, ca tiganii/ romii/rromii sunt asa cum sunt. Cand nu ai nicio sursa de venit, dai in cap, furi, te prostituezi. Rusine sa ne fie: suntem un popor de rasisti! Fiind un popor de rasisti, mi se pare normal sa le luam si dreptul de a se numi cum vor. Pacat ca nu vor sa se sinucida in masa, sau sa plece cu totii la polul Nord si sa ne lase sa ramanem numai noi si ai nostri, harnici, cinstiti, curati, civilizati si omenosi. Pacat! Pacat ca suntem ipocriti si nu recunoastem ca ce nu ne seamana, dispretuim sincer. Ugurii "se spala" si "muncesc": cu toate acestea, ii dispretuim sincer. Suntem un popor sincer: sincer ipocrit si salbatic! Heil!
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru Gabi (Luni, 6 decembrie 2010, 9:43)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gabi

   De ce la Polul Nord? In India de unde au venit e mai corect.
   Si cu ungurii ai dat-o in bara. Nu ii dispretuim.Avem o problema cu unii lideri de-ai lor care nu s-au obidnuit cu adevarul ca Ardealul este al Romaniei si nu al Ungariei.
   Dar una peste alta ai fost induiosator...
   I-am eliberat si i-am nenorocit. Adica solutia ar fi sa-i facem din nou sclavi, nu?Asta se desrinde din logica ta.
   • 0 (0 voturi)    
    logica mea? (Duminică, 12 decembrie 2010, 18:36)

    Gabi [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

    Daca trebuie sa plece in India de unde au venit, atunci si noi trebuie sa plecam de unde am venit, adica de prin toate colturile imperiului roman. Asta e logica ta? Daca contesti unei minoritati unii lideri, inseamna ca o iubesti? Lumineaza-ma adrian88000, caci nu prea le am cu logica.
    • 0 (0 voturi)    
     Stai usor... (Luni, 13 decembrie 2010, 0:07)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gabi

     Nu am spus direct sa plece in India. Tu mergi prea departe. Daca eu spun ca tiganii sunt originari din India , tu in replica cauti radacinile poporului roman inainte de nasterea lui.. . In felul acesta vei ajunge la Noe. Sau mergi mai departe? Era cumva discutia despre stramosii tiganilor sau despre tara de origine?Nu am contestat liderii in intregul lor. Contest idea fixa a unor lideri maghiari in ceea ce priveste Ardealul. Dar as putea sa contest un lider in intregul sau ! Asta nu inseamna ca detest minoritatea a carui lider il pot contesta.E fortata logica ta. Liderii sunt niste oamneni. Daca eu contest comportamentul si felul de a fi al unui om , asta nu inseamna in nici un caz ca contest intregul grup din care face parte. Suficient?
     • 0 (0 voturi)    
      din India inainte de a se naste (Vineri, 18 februarie 2011, 21:12)

      Gabi [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

      Cand au plecat din subcontinentul indian (denumire destul de recenta), statul actual India nu exista, cum nu exista nici Pakistanul si nici Bangladeshul. Vroiam numai sa-ti dai seama ce enormitate ai putut scoate pe gura, pentru ca nu ai coordonat gura cu creierul. Adica, dupa mai bine de o mie de ani, urmasii nomazilor de atunci, trebuie sa se intoarca in India, Pakistan, sau Bangladesh, la alegere. Astfel, chiar daca poporul roman s-a format din daci si romani, dacii sunt indreptatiti sa-i trimita acasa pe romani, fiindca au fost primii pe-aici. Este? Esti tare, moshule!
      • 0 (0 voturi)    
       pentru gabi (Vineri, 18 februarie 2011, 23:20)

       adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Gabi

       Extraordinar! Nu mi s-a mai intamplat. NICIODATA! Te-ai gandit, te-ai documentat din 13 decembrie pana azi. Cred ca numai in bibleoteca ai stat.Dar ai stat degeaba..
       Ai trei greseli majore.
       Una de geografie , una se istorie universala si una de istoriaa patriei.
       Nu iti voi da meditatii. Te voi lasa sa le descoperi singur. Cand vei reusi, peste 4- 5 luni, sa-mi dai raspuns sa vad daca te-ai pregatit.
       • +1 (1 vot)    
        despre greseli (Sâmbătă, 26 februarie 2011, 13:04)

        Gabi [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

        Raman la parerea mea dintai: esti tare de tot. Si foarte cult! Cat despre logica, nici nu se pune problema.
 • +1 (1 vot)    
  eticheta nu schimba si continutul! (Duminică, 5 decembrie 2010, 10:51)

  Dr Marutza [anonim]

  Orice nume ar avea, ei raman aceiasi! Vor drepturi? Vorbesc de incalcarea drepturilor omului? Dar datorii, obligatii n-au? Cer! Pretind! Se vaicaresc ca sunt marginalizati! Isi trimit copiii la cersit, fura, fac Romania de ras in toata lumea! Cu ce drept?
  Schimbarea numelui insa ,nu schimba si problema in sine, dar tot e mai bine sa nu se mai faca aceasta confuzie umilitoare cu numele de roman! Intrebarea urmatoare e insa: ce nume sa primeasca romanasi de-ai nostri care se comporta ca niste tigani? Si asta e o problema de rezolvat!!
 • 0 (0 voturi)    
  Doar un comentariu (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:13)

  Den [anonim]

  Problema e ca indiferent de cuvantul ales pentru aceasta minoritate, o parte a acesteia a reusit sa se "remarce" si sa se fie cunoscuta in alte tari ale UE (exceptand Romania) prin niste fapte nu tocmai onorabile: de la cersit pana la infractiuni grave si foarte grave.

  De acord ca nu toti sunt infractori, cum tot la fel bine fiecare padure are uscaturile ei (orice stat UE are uscaturile lui fara sa apartina minoritatii in discutie).

  Insa eu ca cetatean roman ce vina am ca pe baza acestor fapte si a unei confuzii de nume sa fiu discriminat in anumite situatii in UE?

  Toti spun ca politicienii din toate statele EU nu au tratat serios aceasta problema, dar minoritatea ce-a facut pentru a se integra?

  Exista educatie si nu te impiedica nimeni sa mergi la scoala si sa te dezvolti pentru a avea in final un trai onest si decent.

  In loc sa arunci cu pietre in orice sau oricine mai bine te ajuti singur!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by