Presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, a transmis miercuri, cu ocazia Zilei Nationale de 1 Decembrie, un mesaj de felicitare tuturor romanilor, despre care spune ca "sunt renumiti pentru spiritul lor constructiv si pentru generozitatea lor", ei putand "fi mandri de realizarile de pana acum". Presedintele PE mentioneaza si faptul ca Romania este "un partener important in marea familie UE".

Mesajul presedintelui PE, Jerzy Buzek:

"La multi ani, Romania! La multi ani, romanilor!

Adresez astazi un salut calduros si plin de respect tuturor romanilor. Astazi - 1 Decembrie - sarbatoriti Ziua Nationala a Romaniei.

Acum 92 de ani lua fiinta un mare Stat unitar. Romania de astazi este o tara puternica, independenta, suverana, democratica si libera. Un partener important in marea familie a Uniunii Europene.

Romanii sunt renumiti pentru spiritul lor constructiv si pentru generozitatea lor. Aceste caracteristici le-au fost puse de nenumarate ori la incercare, in timpuri grele, insa Romania a supravietuit intotdeauna ca natiune, cultura si ca familie. Puteti fi mandri de realizarile pe care le-ati avut pana acum.

Romania este un important actor european si noi cei din Bruxelles asteptam multe de la Romania.

Romania este un partener si un jucator important in zona din vecinatatea Europei. Sunteti forta motrice a Strategiei pentru Dunare, sunteti un pion important in cooperarea la Marea Neagra, in Parteneriatul Estic precum si in Balcanii de Vest.

Dragi prieteni,

Permiteti-mi sa o spun inca odata: Romanii nu sunt singurii europeni care au avut de facut fata incercarilor economico-financiare si care au suferit din pricina planurilor severe de austeritate. Toate Statele Membre ale Uniunii trec printr-o perioada economica dificila.

Drumul care ne sta in fata este dificil, insa de data aceasta nu sunteti singuri. Sunteti un membru important al Uniunii Europene cu o voce care trebuie sa se faca auzita iar noi suntem aici pentru a va ajuta, oricat de mult ar dura acest lucru si oricat ar fi de dificil."