Prezentarea garzii de onoare premierului Emil Boc, la parada militara de 1 Decembrie

Prezentarea garzii de onoare premierului Emil Boc, la parada militara de 1 Decembrie

Foto: Agerpres

Premierul Emil Boc a fost intrebat, miercuri, in legatura cu faptul ca el a fost cel care a primit onorul militar in absenta sefului statului, desi presedintele Senatului este al doilea om in stat. Potrivit Mediafax, Boc a explicat ca "protocolul este cel care a stabilit" si ca presedintele l-a desemnat in acest sens. Totodata, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a precizat ca este vorba de o situatie de reprezentare, si nu una de predare constitutionala a atributiilor sefului statului.

Intrebat daca nu i se parea normal ca, la inceputul paradei militare de Ziua Nationala onorul sa-i fie dat lui Mircea Geoana, in calitate de presedinte al Senatului si al doilea om in stat, premierul Emil Boc a spus: "Protocolul este cel care a stabilit si dumneavoasta ati vazut ce s-a intamplat".

Emil Boc a spus ca a aflat de marti ca lui ii vor fi prezentate onorurile. "Presedintele m-a desemnat in acest sens", a spus el.

"Presedintele Traian Basescu l-a delegat pe primul ministru in urma cu doua zile sa primeasca raportul la parada de 1 Decembrie. Este o situatie de reprezentare si nu una de interimat al functiei. Romania nu se afla in situatia de predare constitutionala a atributiilor sefului statului, astfel incat dl Geoana sa fie nevoit sa primeasca raportul. Este regretabil faptul ca diverse persoane, probabil din zona domnului Geoana, incearca sa creeze confuzie, distribuind pe surse informatii false", se arata intr-o precizare transmisa HotNews.ro de purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan.

Potrivit articolului 98 din Constitutie: (1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

UPDATE - PSD: Ziua Nationala a Romaniei, batjocorita de actuala Putere

PSD a transmis miercuri o declaratie de presa in legatura cu evenimentele de la parada militara de 1 Decembrie privind acordarea onorurilor.

"Astazi, 1 Decembrie, cu ocazia evenimentelor organizate pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei a avut loc un fapt fara precedent. Incalcandu-se protocolul oficial, care, conform Ordinului MApN din Nr. 30 din 12 Martie 2009, publicat MONITORUL OFICIAL NR. 208 bis din 1 aprilie 2009 stabileste Regulamentul Onorurilor si Ceremoniilor militare, onorul militar a fost dat primului-ministru si nu presedintelui Senatului, prezent la eveniment. Conform Ordinului amintit, in articolul Nr. 10 se specifica:

"Onorul militar se acorda in situatiile si in conditiile stabilite pentru fiecare caz in parte de catre organizatori, conform anexei nr. 2, astfel:

a) presedintelui Romaniei, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, primuluiministru, ministrului apararii nationale si sefului Statului Major General;

Premierul Emil Boc, nefiind in tema cu regulile si legile in baza carora functioneaza Statul roman a afirmat cu nonsalanta ca a fost desemnat de Administratia Prezidentiala, pentru a primi onorul militar. Mai tarziu, a incercat sa repare aceasta gafa facand o alta. A invocat "structurile abilitate" ca fiind cele care l-au desemnat sa primeasca onorul militar. Nici presedintele, nici structurile necunoscute despre care vorbeste Emil Boc nu au dreptul sa modifice dupa propriile capricii regulile si legile Statului roman.

Nu este pentru prima data cand membri importanti ai actualei Puteri incearca sa isi bata joc de simbolurile nationale. Anul trecut, presedintele Romaniei a facut un gest de sfidare, refuzand public sa dea mana cu fostii sefi de stat. Anul acesta, la Alba-Iulia, steagul national a fost batjocorit de reprezentatii locali ai PDL, care au introdus in culorile drapelului portocaliul.

Partidul Social Democrat considera ca ceea ce s-a intamplat la ceremonia organizata la Bucuresti de 1 Decembrie reprezinta o sfidare deliberata a institutiilor Statului roman si a ordinii de drept. Dintr-un orgoliu politic total condamnabil, reprezentanti de seama ai actualei Puteri au decis ca regulamentele scrise, legile si Constitutia Romaniei nu au nicio valoare decat atunci cand vor ei. Este un comportament tipic pentru o Putere care a decis, in mod abuziv, sa elimine practic opozitia din activitatea Camerei Deputatilor.

Gestul flagrant de la evenimentele organizate la Bucuresti, pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, este cu atat mai condamnabil cu cat a implicat una dintre structurile care se bucura de cea mai mare incredere a romanilor: Armata Romana. Lipsa de discernamant a reprezentatilor actualei Puteri a pus Armata Romana in pozitia jenanta de a se supune capriciilor unor oameni care, de cateva luni de zile, nu inceteaza sa ii umileasca pe soldati".

UPDATE 2 - Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Senatului, citat de Mediafax, Mircea Geoana va cere institutiilor abilitate sa investigheze "incidentul de la parada militara din Bucuresti".