Romanii din toate colturile lumii sarbatoresc miercuri Ziua Nationala. La 1 decembrie se implinesc 92 de ani de la adoptarea Rezolutiei prin care s-a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania. De la Bucuresti la Alba Iulia si in celelalte orase din tara, romanii, majoritatea liberi de Ziua Nationala, sunt asteptati la manifestari dedicate acestei zile.

Foto:

Bucuresti: Pentru prima data, cei care vor veni la parada militara vor putea vedea aeronavele Spartan

In Bucuresti, cei care vor sa vada ceremoniile organizate de autoritati vor fi nevoiti sa stea in frig si ploaie. Vor avea loc manifestari dedicate Zilei Nationale in zona Arcului de Triumf, la Monumentul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol si la Monumentul Militarilor Romani cazuti la datorie din fata Palatului National al Copiilor.

Intre orele 08.00 - 09.00, se va desfasura ''Ceremonialul depunerilor de coroane la Monumentul Militarilor Romani cazuti la datorie'' amplasat in fata Palatului National al Copiilor.

Intre orele 09.00 si 10.00, se va desfasura''Ceremonialul depunerilor de coroane la Monumentul Ostasului Necunoscut'' amplasat langa Monumentul Memorialul Eroilor din Parcul Carol.

Cea mai asteptata este, ca in fiecare an, parada militara din zona Arcului de Triumf, prezentata de catre Statul major al fortelor terestre si aeriene ale Romaniei. Manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei vor incepe acolo in jurul orei 11:00. La parada vor participa aproximativ 1.500 de militari si tehnica militara apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza.

Comandantul paradei este generalul de brigada Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Mecanizata ''Unirea Principatelor'', unul dintre cei mai tineri generali ai Armatei Romaniei.

Probabil cel mai asteptat moment al paradei va fi survolul elicopterelor IAR-330 Puma SOCAT de la Flotila 90 Transport Aerian (Otopeni), Flotila 71 Aeriana (Campia Turzii) si de la Flotila 95 Aeriana (Bacau).

Avionul de transport scurt mediu-curier C27 J Spartan va participa pentru prima data la parada dedicata Zilei Nationale si va fi insotit de doua avioane IAR-99 Soim. Spectacol aviatic vor face si echipajele aeronavei C 130-Hercules, dar si cele trei aeronave IAR-99 Soim, apartinand Scolii de Aplicatie a Fortelor Aeriene care vor incheia dispozitivul de zbor apartinand Fortelor Aeriene. Ultimul elicopter care va survola Piata Arcului de Triumf este IAR Puma Naval, care face parte din Grupul de Elicoptere al Fortelor Navale.

Intre orele 17.00 - 19.00, va avea loc retragerea cu torte pe traseul: Palatul Cercului Militar - B-dul Regina Elisabeta - Piata Operei - Splaiul Independentei - Pod Cotroceni - Piata Leu - B-dul Vasile Milea - sediul Regimentului 30 Garda si Protocol Mihai Viteazul.

Defilarea se va realiza pe Sos. Kiseleff, pe segmentul cuprins intre Piata Presei Libere si alveola din fata Monumentului Infanteristului de pe Sos. Kiseleff.

Aproximativ 6.800 angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor, adica 2.200 politisti, 3.600 jandarmi si 1.000 lucratori ai IGSU, vor asigura securitatea si ordinea, miercuri, la manifestarile dedicate Sarbatoririi Zilei Nationale.

Circulatie restrictionata in Capitala

Circulatia rutiera va fi restrictionata, intre orele 05.00 - 15.00, pe axul central si banda I a Sos. Kiseleff intre Piata Presei Libere si Arcul de Triumf. Intre orele 09.00 - 15.00, traficul pe Sos. Kiseleff intre Piata Presei Libere si Piata Victoriei, va fi blocat total precum si strazile adiacente - str. Al. Constantinescu intre B-dul Marasti si Arcul de Triumf, B-dul Maresal Averescu intre B-dul Marasti si Arcul de Triumf, B-dul C-tin Prezan intre Piata Charles de Gaulle si Arcul de Triumf si restrictionare temporara pe str. Ion Mincu intre B-dul Aviatorilor si B-dul Ion Mihalache.

Alba Iulia: nu vor mai fi sarmale si nici cani sau fulare cu insemnele Marii Uniri

In orasul Marii Uniri, la Alba Iulia, masa populara nu va lipsi nici in acest an din program, chiar daca de aceasta data nu vor mai fi sarmale, ci friptura de carne de porc si carnati, scrie Agerpres.

Daca anul trecut, de 1 Decembrie, au fost oferite cinci mii de portii de sarmale, de aceasta data au fost pregatite, la restaurantul singurului hotel de patru stele din oras, sapte mii de caserole care contin cate 100 de grame de friptura de carne de porc, un carnat, un castravete murat si o chifla.

De asemenea, in cele opt puncte amenajate pe Platoul Romanilor, unde va fi distribuita mancarea, doritorii pot primi si cate un pahar cu vin.

In schimb, pentru prima data in ultimii zece ani, nu se vor mai distribui cani cu insemnele Unirii, organizatorii renuntand la aceasta initiativa, extrem de apreciata la precedentele editii. De asemenea, nu au mai fost confectionate nici fulare tricolore pentru a fi oferite participantilor la manifestarile oficiale de Ziua Nationala de la la Alba Iulia.

Bugetul alocat de Guvern pentru actuala editie a 'Serbarilor Unirii' de la Alba Iulia este de 400.000 de lei, la fel ca si anul trecut, dar de peste cinci ori si jumatate mai mic decat in 2008.

Programul manifestarilor organizate de 1 Decembrie la Alba Iulia

ora 9:00 - cu depuneri de jerbe si coroane la statuile lui I.I.C. Bratianu, Iuliu Maniu si Mihai Viteazul, la busturile Fauritorilor Unirii si la cele ale Regelui Ferdinand si Reginei Maria

ora 11:00 - primirea la Sala Unirii a soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii, dupa care va fi oficiat un Te Deum la Catedrala Reintregirii. Ceremonialul schimbarii Garzii Cetatii, la Poarta a III-a, urmat de tragerea de salve de tun in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, la Traseul celor Trei Fortificatii, sunt alte momente oficiale din agenda Zilei Nationale la Alba Iulia.

Va mai avea loc de asemenea o parada a portului popular, in fruntea careia se vor afla trei dintre cei mai apreciati interpreti de folclor din tara, originari din judetul Alba, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa si Ionut Fulea.

Si in acest an se va desfasura in Parcul Unirii o expozitie gastronomica urmata de un spectacol extraordinar de muzica populara dedicat Zilei Nationale a Romaniei si care va avea loc pe Platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Vor urca pe scena Sava Negrean Brudascu, Daniela Condurache, Floarea Calota, Veta Biris, Traian Jurchelea, Sergiu Cipariu, Nicolae Furdui Iancu, tulnicaresele din Avram Iancu si altii.

Seara va debuta cu un recital etno-rock, sustinut de formatia Day One, si un recital de muzica usoara, al unor interpreti din Alba Iulia, Gino si Alin Ignat.

ora 19:00 - focurile de artificii si apoi spectacolul de muzica si poezie "Din nou impreuna", cu fosti membri ai Cenaclului 'Flacara'- Vasile Seicaru, Victor Socaciu, Mircea Vintila, George Nicolescu, Alexandru Zarnescu, Cristian Buica, Florin Sasarman, Vali Serban si Catalin Stepa.

Manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei se vor incheia cu un concert de muzica electronica.