Holcim Romania a anuntat, marti, ca in 16 noiembrie persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de certificate CO2 detinute de companie la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, sustragand certificate de 15 milioane euro.

Un milion de certificate CO2 au fost transferate intr-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate catre o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 in Registrele din Italia si Marea Britanie. Se pare ca o parte dintre certificate au fost ulterior transferate catre alte conturi din Cehia, Marea Britanie si Franta.

Holcim Romania a informat imediat Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera si a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 si securizarea datelor. Compania a solicitat autoritatilor romane abilitate declansarea unei anchete penale. In acelasi timp, a fost initiata si o investigatie la nivel international.

Avand in vedere ca certificatele de CO2 sunt inregistrate electronic si nu pot parasi sistemele Registrelor Nationale de Emisii de Gaze cu Efect de Sera, Holcim a solicitat suportul Comisiei Europene pentru a cere Registrelor Nationale de CO2 din Uniunea Europeana sa urmareasca si sa impiedice comercializarea si diseminarea certificatelor furate.

Holcim Romania are doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

Grupul elvetian este unul dintre cei mai importanti furnizori internationali de ciment si agregate, precum si betoane si asfalt, incluzand serviciile aferente. Grupul este prezent in peste 70 de tari si are aproximativ 80.000 de angajati.

Lista numerelor de identificare a certificatelor furate poate fi accesata aici

Holcim Romania a inceput anul acesta la fabrica de ciment de la Alesd o investitie intr-un proiect de eficienta energetica, unic in Europa de Est, care va genera aproximativ 15% din necesarul de energie electrica al fabricii, folosind caldura generata in timpul procesului de fabricare a cimentului.

Noua instalatie va avea un impact pozitiv asupra mediului si va contribui la reducerea emisiilor de CO2, deoarece foloseste o tehnologie moderna de producere a energiei electrice fara a utiliza deloc alti combustibili traditionali.