"Injumatatirea perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este agreata si nu e o masura care va fi luata cu siguranta", a declarat la RFI deputatul PDL, Sulfina Barbu, sefa Organizatiei de Femei a acestei formatiuni. "Politica de sustinere a natalitatii nu poate fi anulata pe niste calcule contabilicesti", a spus Barbu, adaugand ca "Ministrul Muncii nu a fost mandatat de parlamentarii PDL sa faca acest lucru, ci sa prezinte studiile de impact". Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat luni ca Botis este sustinut de PDL in decizia de reducere a concediului de crestere a copilului. Boureanu a precizat ca mamele care se vor intoarce la munca, dupa 12 luni, vor primi in plus la salariu 500 lei net.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Vreau sa fac o corectie: domnul ministru (Ioan Botis - n.r.) a facut acest anunt si a spus ca este o propunere a Ministerului (Muncii - n.r.), am avut o prima discutie pe aceasta tema, ieri, in Biroul Permanent National. Nu l-a mandatat nimeni pe domnul ministru sa faca lucrul acesta. Mai mult, am stabilit sa ne intalnim cu domnul ministru si grupul parlamentar al PDL din Camera si cel din Senat, sa ne explice, dar nu este nici o masura care sa fie agreata si nici o masura care va fi luata cu siguranta. Eu am un alt punct de vedere si vreau sa vad argumentele domnului ministru. Nu a fost mandatat domnul ministru sa ia aceasta masura, ci a fost mandatat sa vina in fata grupurilor parlamentare si sa ne prezinte calculele si studiile de impact, pe care dumnealui le are"
  • Nu a reusit sa ma convinga nimeni ca o politica publica de sustinere a natalitatii si de sustinere a familiilor, pentru a avea copii, avand in vedere ca si Romania are o problema majora cu imbatranirea populatiei nu poate fi anulata pe niste calcule contabilicesti"
  • O mama, nimeni nu poate sa spuna daca intrerupe de exemplu alaptarea la un an de zile sau la un an si doua luni, ca sa va dau un singur motiv. In al doilea rand, nu exista solutii alternative pentru mame, sa-si duca copilul de un an de zile, pentru a se intoarce in campul muncii. Daca este o varianta pe care si-o doreste mama respectiva, trebuie sa hotarasca impreuna cu familia ei. Eu cred ca nu trebuie obligata prin lege

Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat luni ca Ministrul Muncii, Ioan Botis, este sustinut de PDL in decizia de reducere a concediului de crestere a copilului. Boureanu a precizat ca mamele care se vor intoarce la munca, dupa 12 luni, vor primi in plus la salariu 500 lei net.

El a precizat ca este un ajutor fix, care reprezinta aproape 30% din salariul mediu brut care se cifreaza in jurul a 1.800 lei.

Potrivit lui Boureanu, mandatul pe care conducerea PDL l-a acordat ministrului Botis este ca aceste sume sa fie acordate pe o perioada de un an, mamele neputand opta intre a-si prelungi la doi ani concediul de crestere a copilului sau aceasta suma.

"Sunt mame care au pe cineva acasa care se poate ingriji de copil si noi am fixat ca se pot intoarce si dupa sapte luni si vor intra pe acel ajutor de 500 de lei", a spus Boureanu.