Ministrul Kelemen Hunor sustine ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National nu are bani pentru a participa la licitatia cu obiecte care i-au apartinut sculptorului roman Constantin Brancusi, ce va fi organizata, marti, la Paris. "Nu avem bani in acest an in buget pentru a cumpara nici imobile, nici patrimoniu mobil, nici obiecte scoase la licitatie sau care apar la vanzare", a declarat pentru Agerpres ministrul Culturii.

O colectie de obiecte care i-au apartinut lui Brancusi vor fi scoase, marti, la licitatie, in capitala franceza, suma totala cu care se apreciaza ca se vor vinde respectivele piese ridicandu-se la 1,5 - 2,1 milioane de euro.

O lampa de atelier, o soba de carbuni, o rasnita de cafea, o pipa de lemn, confectionate sau transformate de sculptorul Constantin Brancusi, se numara printre piesele care vor fi vandute la licitatia de la Paris, informeaza cotidianul francez Charente Libre.

Casa de licitatii Artcurial Briest-Poulain-F.Tajan scoate la vanzare opere ale apreciatului artist, nascut in Romania in 1876 si care a murit la Paris in 1957.

Lotul propus la licitatie cuprinde trei sculpturi, circa 20 de obiecte confectionate de el si amintiri personale, apartinand Fondului Brancusi din colectia Natalia Dumitrescu si Alexandru Istrati - doi pictori romani numiti legatari universali ai sculptorului Brancusi.

Potrivit cotidianului francez, cel care vinde lucrurile este nepotul acestora, Theodor Nicol.

Cei doi pictori aveau atelierul alaturi de cel al lui Brancusi, care i-a ajutat sa se instaleze, oferindu-le sau confectionandu-le diferite obiecte: o lampa (estimata intre 60.000 si 80.000 euro), o soba de carbuni (intre 30.000 si 40.000 euro), o rasnita de cafea (2.000 - 3.000 euro), un vas din ipsos (20.000 - 30.000 euro) si doua cutite de inox (600 - 800 euro pentru amandoua).