Fostul presedinte al BRD, bancherul Bogdan Baltazar a intrat intr-o disputa verbala cu Teodor Paleologu in momentul cand l-a acuzat pe Alexandru Paleologu ca nu intelegea ce inseamna sa fii inginer sau doctor economist. Incidentul s-a produs in timpul unei dezbateri pe tema "Reperele intelectuale ale dreptei romanesti" la care au participat nume mari precum Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Neagu Djuvara sau Horia-Roman Patapievici. Infierbantat dupa schimbul de replici cu Teodor Paleologu, Baltazar a purtat un dialog acid si cu Liiceanu si Plesu si a dezvaluit ca atunci cand se vorbea de guvernul Johannis si el a primit propunerea de a fi premier. "Asta va trebuia! Si n-a avut tara asta norocul asta! ", a conchis Baltazar.

Bogdan Baltazar intr-un dialog aprins cu Teodor PaleologuFoto: Hotnews

Vezi video de la timpul - 02:08:00

Bogdan Baltazar: As vrea cu povestea asta pe care mi-a evocat-o schimbul asta interesant de replici, as vrea sa va spun o experienta proprie care pentru mine a fost absolut iluminanta...

In primele zile dupa 21 decembrie eu eram inginer la o fabrica de anvelope de langa Bucuresti... Eram trimsi acolo din anumite motive strict politice. Am fost director in anii 70-80 in Ministerul Afacerilor Externe si am fost socotit spion american. Nu eram deloc agreabil tovarasilor care conduceau sectii externe... Fiind o nuca destul de tare si, cu lipsa de modestie, si performante care ii faceau pe unii de atunci, inclusiv minstrul, sa zica "Domnule da e foarte bun. Cand avem nevoie sa recuperam 200 milioane de dolari il trimitem pe el". Ei a murit asta. Si am facut 9 ani la munca de jos la Danubiana.

Singurul lucru bun din acea perioada e ca mi-am demonstrat mie ca sunt greu de distrus si de acolo, fiind fortat, mi-am luat nevasta, o nevasta extraordinara.

Si e cunoscuta lui Dan C. Mihailescu, au fost colegi. Si in zilele alea 23-24, voi trebuie sa stiti mai bine, a fost o sedinta de constituire a grupului de dialog social, cred ca la Intercontinental. Eu disperat cand am auzit ca era pe acolo razboi, m-am dus acolo, nu incepuse inca sedinta... Si conu Alecu Paleologu facea recrutari, asa intreba... "Va intereseaza?"... Si am facut greseala, dupa cum s-a dovedit, sa ma duc la conu Alecu sa-i spun "As vrea sa particip si eu". Zice: "Draga, ce studii ai?". Pai i-am zis ca sunt inginer-politehnician si am un doctorat in economie in Statele Unite. Era foarte derutat si sa va explic si de ce... Fiindca intelectualitatea tehnica, doctoratele in economie... astea sunt niste mari pacate sau erau in mintea lui cel putin... Si va spun, jur...

Teodor Paleologu: Mai usor cu prostiile, va rog, da?

Bogdan Baltazar: Cum?

Teodor Paleologu: Mai usor cu prostiile, va rog! Nu sugerati asemenea bazaconii despre tatal meu...

Bogdan Baltazar.: Exact asa mi-a spus.

Teodor Paleologu: Nu. Asta e in mintea dumneavoastra...

Bogdan Baltazar: Nu, nu...

Teodor Paleologu: Nu mai raspanditi asemenea...

Bogdan Baltazar: Vad ca sunteti un demn succesor al lui tata pe partea proasta.

Teodor Paleologu: Va multumesc pentru asemenea insulte...

Bogdan Baltazar: ... pe partea proasta, da. Eu il divinizam. De aia m-am dus la el. Asa ca nu mai fiti asa de tafnos... Vreti sa faceti politica. Vai de capu nostru..

Bogdan Baltazar: Si stiti ce mi-a spus conu Alecu? "Da draga, foarte bine. Pe chestiuni din astea de organizari, cu sali, cu mobilier, cu nu stiu ce.. Poti sa ne ajuti foarte mult". E clar?

Deci pentru asta suntem noi buni. Sa facem cu mobilierul, sa bagam mobila in sala, sa aranjam sala. Sa facem probabil ce face el aicea (n.r. aratand spre un fotoreporter) cu aparatul asta.

Astia care stati la masa... E vreun inginer la masa? E vreun economist la masa? (se aude de la masa o voce care spune: "E un fizician")

Bogdan Baltazar: Ma rog, m-ai parat asa...

Bogdan Baltazar: Nu. Vreau sa va spun asa. Acest elitism exista deci. Eu consider ca exista, sunteti elite fara indoiala, dar exista un anumit elitism la noi cand vorbesti de intelectuali, sunt aproape exclusiv umanisti! Nu exista...

Gabriel Liiceanu: ...Dar sa stiti ca a venit de la economisti, nu de la umanisti

Bogdan Baltazar: Da?

Gabriel Liiceanu: Dar credeti ca suntem idioti? Ca nu ne dam seama ce inseamna in Romania un finantist de top, sa ai un minsitru de finante de nivel mondial. Chiar credeti...

Bogdan Baltazar: Ba sa stiti ca se poate..

Gabriel Liiceanu: Sunt convins, dar nu stiu de ce nu il scoateti deasupra.

Bogdan Baltazar: In fine, vad ca sunteti intr-o dispozitie extrem de concilianta asa si foarte "self-suficient" asa... E bine... Continuati asa si asa o sa va mearga. Eu va spun inca o data...

Andrei Plesu: ...a venit acum zece minute si ne cearta.

Bogdan Baltazar: Nu, in mintea mea va cert din momentul Alecu Paleologu. 24 sau 25 decembrie '89. Ma uit la voi si nu inteleg si mai sunteti si suparati ca nu sunteti la putere, ca nu sunteti bagati in seama. Mai sunteti si suparati.

Andrei Plesu: Pai da, da' de ce nu esti tu la putere...

Bogdan Baltazar: Sa stii ca e o intrebare foarte legitima, nu stiu daca stiti ca atunci cand a fost emotia aia cu Johannis, cu nu stiu ce, am fost unul din cei trei-patru avut in vedere, eram in carti pentru prim-ministru. Asta va trebuia! Si n-a avut tara asta norocul asta! Imi pare foarte rau sa va spun. Numai ca mi-am dat seama ca ar fi fost un act absolut gratuit daca ne dam seama de tara in care traim cu cinism, macar... Va multumesc ca m-ati lasat macar sa baigui ceva aici.

Andrei Plesu: Si noi iti multumim, dar nu inteleg de ce dai vina pe noi. In afara de faptul ca suntem elitisti, nu am facut nimic rau.