Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a gasit pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, vinovat pentru discriminare, in contextul afirmatiei sale legate de tigani si infractionalitate si l-a sanctionat cu un avertisment, au declarat, joi, pentru Mediafax, surse din institutie.

"Am analizat, in consiliu, o plangere referitoare la afirmatiile domnului Baconschi despre romi si infractionalitate si am ajuns la concluzia ca acestea reprezinta un act de discriminare", au spus sursele citate.

Baconschi a primit drept sanctiune o recomandare.

"Sanctiunea pentru domnia sa a fost o recomandare, adica un fel de avertisment. Asta inseamna ca, la o eventuala abatere, va fi considerat recidivist si va fi amendat, insa noi speram sa nu se ajunga acolo", au mai precizat sursele citate.

Conform legii, ministrul poate contesta in instanta decizia CNCD.

Mai multe zeci de organizatii nonguvernamentale au cerut demisia sau demiterea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, reprezentantii acestora declarandu-se nemultumiti de un fragment dintr-un discurs al demnitarului pe care il considera "rasist" si in legatura cu care l-au reclamat la CNCD.

ONG-urile au fost nemultumite de o declaratie facuta de Teodor Baconschi in timpul intrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, in 11 februarie 2010, dar si de un comunicat de presa al Guvernului, din aceeasi zi, menit sa informeze despre temele discutiei dintre Emil Boc si Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea romana din Franta, ministrul Baconschi afirma, conform declaratiei de presa de pe site-ul MAE:

'Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie roma.'

Ministrul asociaza in mod direct infractionalitatea cu etnia. Mai mult decat atat, intr-o maniera de maxima gravitate, da o explicatie biologica asocierii in infractionalitate, explicatie caracteristica Germaniei naziste in motivarea Holocaustului", scriau intr-un comunicat din februarie reprezentantii celor cateva zeci de organizatii militante pentru drepturile omului care au sesizat problema.

Reprezentantii ONG-urilor mai sustineau ca asocierea etniei cu infractionalitatea "lezeaza dreptul romilor la demnitate" si incalca normele romanesti, europene si internationale in materia drepturilor omului.

In replica, Teodor Baconschi a declarat ca nimic din convingerile sale nu are de-a face cu rasismul, dar ca in calitatea sa nu poate sa ignore sau sa subestimeze semnalele critice primite din orice stat UE care se confrunta cu infractori.

"Domnul Lellouche a venit insotit de trei parlamentari cu un mesaj foarte sever, acela ca autoritatile franceze roaga autoritatile romane sa se mobilizeze pentru a diminua infractionalitatea in cadrul comunitatii romanesti pentru ca aceasta a atins un nivel ingrijorator", spunea Baconschi. El adauga ca i-a transmis omologului francez ca Romania nu are "cetateni de doua categorii si ca incercarea de a cataloga in doua grupe este extrem de periculoasa".

Baconschi amintea ca a subliniat in declaratia de presa de la finalul intalnirii cu Lellouche calitatea umana foarte buna a comunitatii romanesti din Franta.

"Cuvantul 'fiziologica' inducea o idee contrara celei speculate, respectiv ca in comunitatea romaneasca nu exista o rata anormala. Intentia mea a fost de a spune ca in orice comunitate ai o rata de infractionalitate obisnuita. Eu am iesit in apararea intregii comunitati pe aceasta idee - ca nu exista printre romanii din Franta, de etnie romana sau roma, infractionalitate mai mare ca in cea marocana sau, de altfel, din Franta", explica Baconschi.