Presedintele Traian Basescu se intalneste, joi, la ora 14.00, la Palatul Cotroceni cu primul-ministru Emil Boc si cu ministri ai Guvernului cu responsabilitati in implementarea Hotararii CSAT nr.71/2010 privind unele masuri necesare operationalizarii si dezvoltarii sistemelor nationale informatice specifice.

"Scopul Hotararii CSAT este acela de a determina institutiile publice si administratia publica centrala si locala sa-si constituie sisteme informatice si sa asigure servicii "on-line" de informare si de plata a obligatiilor fiscale ale contribuabililor, in scopul diminuarii interactiunii directe a cetatenilor si a agentilor economici cu functionarii publici", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Precedenta intalnire de lucru pe aceasta tema a avut loc in 19 octombrie, tot la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a pledat, joi, pentru informatizarea administratiei publice si i-a criticat pe functionari ca ar fi sabotat implementarea sistemelor informatice, acuzand "functionarii cu fata acra" ca "au sabotat" sistemele informatice.

"Avem functionari care au sabotat de ani de zile implementarea sistemelor informatice pentru ca ei cred ca numai cu hartia si creionul pus dupa ureche si cu o fata acra pot sta si ei trebuie sa stea la contactul cu cetateanul. Informatizarea si deschiderea informatizarii catre public, catre firme, accesul la informatie al cetateanului si al firmelor este fundamental in modernizarea statului", a afirmat Traian Basescu.

"De regula, cand vorbim despre infrastructuri, ne referim la autostrazi si la cai ferate, dar infrastructura de comunicatie, infrastructura de transmisie de date, este cel putin la fel de importanta. In Romania, despre care spunem ca de fapt refuza sa se modernizeze, este fiecare cu propria lui infrastructura de transmisie de date - Transelectrica o are pe a ei, Calea Ferata o are pe a ei, Ministerul Sanatatii pe a lui, Ministerul Educatiei propria lui infrastructura - si uite asa am construit infrastructuri pe care nimeni nu vrea sa le puna cap la cap si care sunt utilizate la capacitati de 2 - 6 - 8 - 10%", a spus Basescu.