Guvernul a adoptat legea salarizarii pe 2011 a bugetarilor si Legea-cadru privind salarizarea unitara. Premierul Emil Boc a declarat ca in 2011 salariile bugetarilor vor creste cu 15% raportat la salariul din octombrie 2010. Boc a precizat ca "maine dimineata (joi - n.red.) legile se vor afla la Parlament" in vederea demararii procedurilor de asumare a raspunderii.

Emil Boc a mai spus ca salariul minim pe economie va creste pina la 670 de lei in 2011, de la valoarea actuala de 600 de lei.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a avut in vedere parametri macroeconomici privind un numar de 1.290.000 de salariati in sectorul bugetar si o anvelopa salariala de 39 miliarde lei alocati pentru anul 2011.

"'Atat ne putem permite pentru 2011", a declarat Boc

Principalele declaratii ale premierului pe tema legilor salarizarii unitare

  • Cea mai importanta prevedere a Legii de aplicare pentru anul 2011 a Legii salarizarii este aceea ca salariile de baza din luna octombrie 2010 se majoreaza cu 15%.
  • De asemenea, vreau sa va informez ca in sedinta de Guvern de astazi am stabilit ca Legea cadru cu privire la salarizarea personalului platit din fonduri publice si Legea de aplicare a salarizarii pe anul 2011 vor fi promovate prin procedura angajarii raspunderii guvernului in conditiile art. 114 din Constitutia Romaniei. Maine dimineata, legile se vor afla la Parlament in vederea declansarii de catre Parlament a procedurii asumarii raspunderii in conditiile prevazute de textul Constitutiei.
  • Vreau sa fiu foarte clar si explicit: atat isi poate permite Romania in momentul de fata, tinand cont de realitatile crizei in care inca ne aflam si de necesitatea de incadrare in tintele de deficit, pe care le avem pentru anul 2011.
  • Avem urmatoarele tinte: 4,4% deficit bugetar, masa salariala pentru personalul bugetar de 39 de miliarde de lei, personal bugetar 1.290.000 de bugetari', a declarat premierul, la finalul sedintei de miercuri, in care Executivul a adoptat proiectul Legii salarizarii unitare.
  • Cresterea economica prognozata, conform analizelor efectuate de catre FMI si Banca Mondiala este intre 1,5% si 2% in 2011, cu conditia ca Romania sa nu abandoneze drumul reformelor pe care le-a inceput.
  • Aceasta inseamna ca trebuie sa ramanem consecventi in a aborda politica fiscala, politica legata de salarii, politica legata de investitii, pentru a genera, in primul rand, dezvoltare si locuri de munca si pentru a avea o sustinere pe termen mediu si lung a infrastructurii in aceasta tara si a platii salariilor si pensiilor
  • Spun asta in conditiile in care, asa cum ati vazut, exista cateva semnale incurajatoare cu privire la faptul ca masurile pe care le-am luat produc efecte. Daca ne referim la faptul ca inclusiv Eurostatul a constatat astazi ca avem una dintre cele mai inalte rate de crestere a productiei industriale, a comenzilor noi in industrie, ritmul de crestere a exporturilor care practic a atins nivelul din anul 2008, un nivel al somajului mentinut cu mult sub limita si media celui din UE sunt cateva semne incurajatoare care pot fi continuate in 2011 cu iesirea din recesiune si trecere pe crestere economica daca abordam in continuare cu rationalitate si ne intindem atat cat ne permite bugetul si economia in cheltuielile pe care le antrenam.
  • In al treilea rand, am stabilit salariu de baza minim brut pe tara la valoarea de 670 de lei care acopera in fapt nivelul inflatiei pentru anul 2009 si pentru anul 2010.
  • Astazi va pot spune ce se recupereaza in 2011. Si vreau sa fiu foarte corect si direct, nu vindem iluzii nimanui. In 2011, raportat la salariul din octombrie 2010, aceste salarii vor creste cu 15 procente si in functie de mersul economiei va vom putea da toate raspunsurile aferente. Astazi acest raspuns vi-l putem da.

Emil Boc despre contributiile la sistemul de pensii ale militarilor

  • As mai face o mentiune cu privire la militari. Intrucat, stiti bine, prin adoptarea in vara si impunerea principiului contributivitatii, militarii vor plati din 2011 contributie la sistemul de pensii de 10,5%. Pana acum plateau 5%; ei vor plati de la 1 ianuarie 10,5%.
  • Diferenta de 5,5 % pe care o vor plati din solda- se va majora solda cu 5,5%, astfel incat contributia pe care o platesc la fondul de pensii sa nu afecteze salariul pe care-l primesc in momentul de fata sau solda
  • Cu aceasta ocazie, realizam chiar un sistem integrat al pensiilor din Romania . Toti platesc pe baza principiului contributivitatii si au in consecinta acces la o pensie rezultata din acest principiu al contributivitatii si nu pe baza de privilegii asa cum era in trecut.
  • In concluzie, cu cei 5,5% in plus pe care ii platesc, Guvernul asigura practic fondul la bugetul de stat pentru majorarea soldei cu procentul corespunzator.

Emil Boc despre sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor:

  • Astazi am adoptat o Hotarare de Guvern extrem de importanta privind dezvoltarea si implementarea Sistemului National de Plata Online a Taxelor si Impozitelor. Este un element extrem de important in modernizarea sistemului de plata a impozitelor si taxelor din Romania.
  • Practic orice cetatean din Romania va putea in viitor, de acasa, de pe calcultor, sa-si plateasca online impozitele si taxele pe care le are in urma cadrului pe care astazi l-am creat prin adoptarea acestei Hotarari de Guvern.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, despre Legea Cadru a salarizarii unitare:

  • Este o lege echitabila care, chiar daca nu rezolva problemele, corecteaza erorile produse in sistemul public timp de 20 ani. Vom avea o lege care va crea echitate pentru cei care lucreaza
  • Este o lege sustenabila, care aseaza sistemul in parametri financiari absolut bine determinati si aici as face trimitere catre strategia Fiscala 2011-2013
  • Pentru prima data acest sistem creaza o legatura cu mediul economic. Aceasta lege propune o legatura directa cu mediul economic. Avem un sector privat in sanatate.
  • Legea ofera o legatura directa intre ceea ce ofera mediul economic si sectorul public. Prin aceasta lege, aceasta legatura este definita in mod corect
  • Legea de aplicare a Legii-Cadru: Incepand cu 1 ian 2011, cresterea va fi de 15% cu referire la salariul din octombrie
  • Salariul minim brut pe tara garanatat in plata este 670 lei. In aceste conditii, oricine este angajat in mediul privat sau in sectorul public beneficiaza de minim 670 lei. Pentru oricine este angajat in sectorul public va fi o majorare de 15% si astfel va ajunge la un minim de 690 lei 

Vezi aici cum a explicat ministrul Ioan Botis necesitatea existentei a doua legi, intr-un interviu acordat lui Dan Tapalaga luni, 22 noiembrie: