Deputatii europeni au aprobat un protocol la Acordul de parteneriat si cooperare care permite Republicii Moldova sa participe la mai multe programe si agentii comunitare, precum cele din domeniul transporturilor, securitatii alimentare, vama, siguranta aviatica si altele, informeaza un comunicat al Parlamentului European.

Potrivit sursei citate, aceasta initiativa sprijina eforturile de reforma si modernizare ale statului din vecinatatea UE.

Republica Moldova va participa la bugetul UE in functie de agentiile si programele unde va decide sa participe si in functie de programele care vor fi deschise participarii acestei tari. Pentru a participa la aceste programe, autoritatile de la Chisinau pot accesa fonduri din programul de asistenta externa ENPI.

Pana la intrarea efectiva in vigoare, protocolul este deja aplicat cu titlu provizoriu. Punerea sa in aplicare va putea fi revizuita la fiecare trei ani, precizeaza comunicatul CE.

"In cadrul politicii europene de vecinatate, deschiderea progresiva a anumitor programe si agentii ale Uniunii catre participarea tarilor partenere la politica europeana de vecinatate reprezinta una dintre numeroasele masuri menite sa promoveze reforma, modernizarea si tranzitia in tarile vecine Uniunii Europene", se mai arata in comunicatul transmis.