Noul secretar de stat, comisarul sef Ioan Dascalu (40 de ani), si-a inceput cariera in Arad ca ofiter de politie judiciar. Intre 2000 si 2005 a avansat constant, a participat la misiunea Romaniei in Kosovo, a urmat cursuri organizate de FBI. A ocupat functii de inspector sef al IPJ Arad si apoi Timis. Presa a relatat ca, in cele doua mandate de inspector sef la Arad si Timis, a demis zeci de politisti corupti.

Secretarul de stat Ioan DascaluFoto: Hotnews
  • Vezi in text cum a evoluat cariera noului secretar de stat Ioan Dascalu

VIDEO Comisarul sef Ioan Dascalu - noul secretar de stat numit in locul lui Dan Valentin Fatuloiu

In perioada 2000-2002, Ioan Dascalu a participat la misiunea de mentinere a pacii din Kosovo. In timpul misiunii din Kosovo, Ioan Dascalu a detinut si functia de adjunct al politiei locale. Presa a mai notat si ca actualul comisar sef a absolvit cursuri in strainatate organizate de FBI.

In 2005, Ioan Dascalu, la acea vreme subcomisar de politie, avanseaza la functia de inspector sef la IPJ Arad. Presa noteaza ca a ajuns in acesta functie in urma unui concurs. In 2005, MAI era condus de catre Vasile Blaga (PDL). Iata cum arata CV-ul lui Ioan Dascalu in 2005:

  • "Ofiter principal II la Biroul Judiciar din cadrul IPJ Arad, ofiter de politie (patrula) la sectia 4 - Pristina, sef de formatiune (schimb) in sectia 4 - Pristina (avand in subordine 70 de politisti internationali, locali si translatori), sef al Biroului de Informatii in sectia 4 - Pristina (avand in subordine 350 de politisti internationali, locali si translatori), comandant adjunct al Contingentului de politisti romani din Kosovo, participant la Misiunea de mentinere a pacii in Kosovo, ca ofiter de politie, ofiter specialist II in cadrul Serviciului Judiciar Arad si, in cele din urma, sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul IPJ Arad - sunt functiile pe care Ioan Dascalu le-a ocupat in ultimii zece ani.",  detalii aici

La finalul anului 2006, este transferat la conducerea IPJ Timis. Presa a relatat ca transferul a fost facut din ordinul lui Dan Fatuloiu, seful IGPR la acel moment. In 2008 este detasat pe functia de adjunct de Interne al Ambasadei Romaniei la Londra. In 2009 este avansat atasat Interne al Ambasadei Romaniei la Londra.

Potrivit declaratiei sale de avere, din 2009, Ioan Dascalu a declarat trei imobile in Arad si doua autoturisme. In 2009 a mai declarat doua conturi bancare, in care avea 8.400 de euro si, respectiv, 12.000 de lire sterline.

Presa a relatat ca, in calitate de sef IPJ la Arad si Timis, Ioan Dascalu s-a remarcat prin demiterea unor sefi de politie care aveau probleme. In calitate de sef al IPJ Arad, la cateva luni de la numirea oficiala, a destituit mai multi politisti cu functii de conducere.

  • "Adjunctul sefului de Politie a Municipiului Arad, pe linie de ordine publica, si seful Biroului de Ordine Publica au fost eliberati din functie pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu. Sanctiunile au fost aplicate dupa ce seful IPJ Arad, subcomisar Ioan Dascalu, a dispus efectuarea unui control tematic pe linie de ordine publica la Politia Municipiului Arad", nota presa din Arad in octombrie 2005.

Jurnalistii au relatat si despre controalele pe care le efectua personal Ioan Dascalu in mandatul de sef al IPJ. Spre exemplu, Ioan Dascalu a efectuat in august 2005 un control in trafic special pentru politisti. In urma controlului, un agent din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Politie al Judetului Arad a fost prins conducand un autoturism sub influenta bauturilor alcoolice.

Ziarele locale au notat in 2007 ca Ioan Dascalu si-a continuat politica de eliminare a politistilor corupti si in mandatul de sef al IPJ Timis. Dupa preluarea conducerii IPJ Timis, 20 de sefi din cadrul inspectoratului s-au pensionat sau au cerut transferul. Presa a notat ca majoritatea aveau dosare de coruptie ori planau suspiciuni asupra lor.

  • "La sfarsitul anului 2006, fostul sef al IPJ Arad, Ioan Dascalu, a fost avansat si numit la conducerea IPJ Timis. Asta dupa ce in judetul Arad s-a remarcat curatand Politia de angajati care nu si-au facut treaba sau au fost banuiti de acte de coruptie. Dascalu a concediat zeci de politisti, a schimbat numerosi sefi de posturi sau de servicii de la Arad si a trimis in judecata cadre care au incalcat legea. Dupa aceasta "curatenie", Dascalu a fost trimis la Timisoara, unde s-a apucat de aceeasi treaba, luand la puricat activitatea sefilor de post", scriau jurnalistii publicatiei Banateanul. Detalii aici