Asculta interviul cu ministrul Botis in varianta AUDIO
Cele mai importante declaratii facute de ministrul Botis la Discutia de Luni:
- In mod normal trebuia sa discutam astazi in Guvern legea salarizarii unice, am cerut vineri avizul CES dar CES-ul a considerat ca o sedinta poate avea loc doar marti. In consecinta, a fost amanata pentru sedinta de miercuri a Guvernului.
- In momentul cand ne asumam raspunderea in Parlament, trebuie sa indeplinim aceasta foaie de parcurs care prevede si avizul CES-ului. Maine se va intampla asta si cu siguranta miercuri, in sedinta de Guvern, vom avea legea salarizarii unice. Legea spune ca trebuie avizul CES, pana la urma va fi decizia lor cum va aviza legea, favorabil sau nefavorabil, noi trebuie sa avem acest aviz.
- Legea cadru ne asuma obiectivul general, practic pana in 2015 noi vrem sa crestem salariile cu 43%. Asta inseamna ca in fiecare an, printr-o lege de aplicare a legii cadru, vom stabili pasii de crestere pentru anvelopa salariala. Mai avem o alta lege importanta pe care trebuie sa o respectam, vorbim aici de Strategia fiscal bugetara 2011 - 2013, si acolo sunt prevazute cheltuielile de personal pentru fiecare din acesti ani.
- In fiecare an, pentru punerea in aplicare a legii cadru, va trebui sa trimitem Parlamentului o lege de aplicare a legii cadru. Si am sa dau un exemplu: pentru anul 2011, K-ul, acel coeficient de multiplicare, coeficientul de baza, este 600. Am putea pentru 2012 sa avem alt coeficient de multiplicare, deci legea se corecteaza in timp. Coeficientul poate fi modificat in functie de mersul economiei, dar ideea este sa-l duci undeva in sus. Matricea cadru pe care am creat-o duce spre acest rezultat, acela de a creste acest coeficient de baza.
- Suntem intr-un moment in care procesul de reforma este pornit, si vorbim de legea pensiilor, putem vorbi de un pas important pe legea educatiei, discutam de faptul ca legea 330 prevede in mod expres ca va fi modificata in cadrul unei comisii bipartite si suntem in situatia ca astazi sa prezentam Parlamentului aceste legi. Daca nu vom face acest pas de asumare, cred ca nu va putea intra in vigoare legea la 1 ianuarie 2011.
- Am incredere ca decizia Curtii va fi una favorabila in cazul in care va fi atacata legea. Din ceea ce cunosc, nu cred ca vor fi probleme legate de constitutionalitate.
- Dupa ziua de miercuri vom avea si salariu minim. Dar va reamintesc ca salariul minim se hotaraste prin Hotarare de guvern, nu este obligatoriu sa precizam acest salariu in sedinta de miercuri, dar Guvernul va lua miercuri o decizie.
- Atitudinea FMI si Comisiei Europene a fost pozitiva, semnalele au fost extrem de pozitive. A fost un angajament si am convenit sa ne consultam asupra legii salarizarii, in consecinta am transmis draft-ul legii, si din punctul lor de vedere nu sunt interventii majore pe corpul legii. (...) FMI a acceptat ideea de a majora salariul minim cu rata inflatiei, s-a acceptat ceea ce am negociat.
- Am avut doi indicatori pe care am tinut sa-i respectam: in primul rand o anvelopa salariala maxima, de 39 de miliarde, si in al doilea rand un raport de competitivitate cu economia Romaniei. Cat poate sustine economia, atat trebuie sa ducem si cresterea salariala. Trebuie sa intelegem ca cei care dau bani in sistemul bugetar sunt cei din economia reala.
- Din punctul meu de vedere este o crestere reala, la momentul actual atat permite economia Romaniei. Nu ne putem rupe ca economie de ce se intampla la nivel global. Sunt probleme foarte mari si in Portugalia, si in Grecia si in Irlanda. Acolo caderile sunt si mai dramatice. Dar trebuie sa spunem cel mai cinstit: astazi, economia Romaniei poate sustine aceasta crestere. Daca anul viitor stimulam cresterea economica, vom putea acorda mai mult. Va fi in etape, nu putem din primul pas sa facem aceasta crestere mai mare.
Minunat, numai masuri ca in anii '950, sunteti pe drumul cel bun!
la vreo familie de pricopsiti ai tranzitiei!!
Dar mi-e mila de copilasii aceia care n-au nici o vina...
Dar nu au luat in calcul multe aspecte.
Cum va ingriji bona 7-8 copii intr-un apartament de 45-60 mp? (ca presupun ca nu se vor acorda bonelor si case cu curte ).
Pt fiecare copil e nevoie de scaun inalt in care sa-l aseze si sa-i dea sa manance, fiecare copil are nevoie de patut in care sa doarma, si mai au nevoie si de un spatiu fara colturi si fara obiecte periculoase in care sa se joace, ca presupun ca iese din discutie sa plimbe bona 7-8 copii in parc. Iar la varsta de 1 an, cand copilul incepe sa mearga are nevoie de iesiri pe-afara sa-si exerseze pasii nesiguri, sa observe copaci, oameni, animale, are nevoie sa se joace in nisip, are nevoie sa se dea in leagan, pe tobogan. Dar daca mama trebuie sa stea la lucru pana seara si copilul este lasat la bona pana seara, timpul de iesit in parc este redus doar la maxim 2 zile pe saptamana (in weekend).
Pt ca vad ca nu mai vor sa dea atatia bani mamicilor, propunerea mea ar fi urmatoarea: sa se poata sta acasa 2 ani cu copilul, dar indemnizatia sa fie din ce in ce mai mica cu cat trece timpul.(1an - 85%, de la 1 an la 16 luni - 70% 16- 20 luni - 50%, 20-24 luni - 30%).
Mamele care tin la cariera si salarii se vor intoarce mai repede la lucru, iar cele care nu au bunici cu care sa-si lase copilul, sau nu prind un loc la cresa stau mai departe acasa.
Eu am avut copilul la cresa (mare greseala) pentru 2 luni si in acest timp a facut o intoxicatie alimentara, avea numeroase vanatai pe corp, se bateau mereu pe jucarii, nu dormeau la pranz, etc.
Si toate acestea la niste copii de 1 an si 5 luni.
Mi se pare o idee destul de buna la perioade diferentiate si plata diferentiata astfel incat cu cat creste perioada cu atat sa se diminueze ajutorul respectiv. Fiecare sa-si poata alege in functie de problemele pe care le are sa stea cu copilul sau ata cat doreste.
Ar trebui ca acest guvern sa incurajeze mamele sa-si doreasca sa se intoarca la munca nu sa le forteze sa-si abandoneze copii.
Avem nevoie de o incurajare a natalitatii pentru viitor, avem o populatie imbatranita, pe viitor asteptandu-se sa scada procentul populatiei contributive la buget.
Pe ce bani??!! din cei 750RON ??!!!
La private sunt niste preturi de nu te poti apropia.
Asta ne trebuie noua acum, sa-si lase romancele copii de izbeliste pe mana unor straine !!!!
Rusine sa va fie daca luati o astfel de masura !!!!
Nivelul de trai ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
(2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.