Bonele ar putea fi atestate de stat, pentru a putea ingriji in institutii de tip familial sapte-opt-zece copii, dupa model occidental, a declarat ministrul muncii, Ioan Botis, la Discutia de luni, o emisiune HotNews.ro - RFI moderata de Dan Tapalaga. Aceasta prevedere este prevazuta in noul cod al asistentei sociale, care va fi trimis spre dezbatere partenerilor de dialog social, saptamana viitoare. Botis a mai spus ca pachetul de legi privind codul social va fi trecut prin Parlament, nu prin asumarea raspunderii, cum se intampla in cazul legii educatiei.

Ioan Botis in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Asculta interviul cu ministrul Botis in varianta AUDIO

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de ministrul Botis la Discutia de Luni:

  • In mod normal trebuia sa discutam astazi in Guvern legea salarizarii unice, am cerut vineri avizul CES dar CES-ul a considerat ca o sedinta poate avea loc doar marti. In consecinta, a fost amanata pentru sedinta de miercuri a Guvernului.
  • In momentul cand ne asumam raspunderea in Parlament, trebuie sa indeplinim aceasta foaie de parcurs care prevede si avizul CES-ului. Maine se va intampla asta si cu siguranta miercuri, in sedinta de Guvern, vom avea legea salarizarii unice. Legea spune ca trebuie avizul CES, pana la urma va fi decizia lor cum va aviza legea, favorabil sau nefavorabil, noi trebuie sa avem acest aviz.
  • Legea cadru ne asuma obiectivul general, practic pana in 2015 noi vrem sa crestem salariile cu 43%. Asta inseamna ca in fiecare an, printr-o lege de aplicare a legii cadru, vom stabili pasii de crestere pentru anvelopa salariala. Mai avem o alta lege importanta pe care trebuie sa o respectam, vorbim aici de Strategia fiscal bugetara 2011 - 2013, si acolo sunt prevazute cheltuielile de personal pentru fiecare din acesti ani.
  • In fiecare an, pentru punerea in aplicare a legii cadru, va trebui sa trimitem Parlamentului o lege de aplicare a legii cadru. Si am sa dau un exemplu: pentru anul 2011, K-ul, acel coeficient de multiplicare, coeficientul de baza, este 600. Am putea pentru 2012 sa avem alt coeficient de multiplicare, deci legea se corecteaza in timp. Coeficientul poate fi modificat in functie de mersul economiei, dar ideea este sa-l duci undeva in sus. Matricea cadru pe care am creat-o duce spre acest rezultat, acela de a creste acest coeficient de baza.

  • Suntem intr-un moment in care procesul de reforma este pornit, si vorbim de legea pensiilor, putem vorbi de un pas important pe legea educatiei, discutam de faptul ca legea 330 prevede in mod expres ca va fi modificata in cadrul unei comisii bipartite si suntem in situatia ca astazi sa prezentam Parlamentului aceste legi. Daca nu vom face acest pas de asumare, cred ca nu va putea intra in vigoare legea la 1 ianuarie 2011.
  • Am incredere ca decizia Curtii va fi una favorabila in cazul in care va fi atacata legea. Din ceea ce cunosc, nu cred ca vor fi probleme legate de constitutionalitate.
  • Dupa ziua de miercuri vom avea si salariu minim. Dar va reamintesc ca salariul minim se hotaraste prin Hotarare de guvern, nu este obligatoriu sa precizam acest salariu in sedinta de miercuri, dar Guvernul va lua miercuri o decizie.
  • Atitudinea FMI si Comisiei Europene a fost pozitiva, semnalele au fost extrem de pozitive. A fost un angajament si am convenit sa ne consultam asupra legii salarizarii, in consecinta am transmis draft-ul legii, si din punctul lor de vedere nu sunt interventii majore pe corpul legii. (...) FMI a acceptat ideea de a majora salariul minim cu rata inflatiei, s-a acceptat ceea ce am negociat.
  • Am avut doi indicatori pe care am tinut sa-i respectam: in primul rand o anvelopa salariala maxima, de 39 de miliarde, si in al doilea rand un raport de competitivitate cu economia Romaniei. Cat poate sustine economia, atat trebuie sa ducem si cresterea salariala. Trebuie sa intelegem ca cei care dau bani in sistemul bugetar sunt cei din economia reala.
  • Din punctul meu de vedere este o crestere reala, la momentul actual atat permite economia Romaniei. Nu ne putem rupe ca economie de ce se intampla la nivel global. Sunt probleme foarte mari si in Portugalia, si in Grecia si in Irlanda. Acolo caderile sunt si mai dramatice. Dar trebuie sa spunem cel mai cinstit: astazi, economia Romaniei poate sustine aceasta crestere. Daca anul viitor stimulam cresterea economica, vom putea acorda mai mult. Va fi in etape, nu putem din primul pas sa facem aceasta crestere mai mare.

>

  • Avem o anvelopa maxima de 39 de miliarde, avem un numar de salariati in sistemul bugetar de 1.290.000 de oameni, si daca se merge in aceasta idee, ca trebuie sa revenim cu salarii mai mari, cu siguranta undeva va trebui sa intervenim. Dar, inca o data: eu imi exprim foarte clar ideea ca aceasta lege este absolut constitutionala si aceasta crestere pe care o propunem este fezabila.
  • Ministerul Justitiei ne-a spus foarte clar ca aceasta crestere trebuie sa se aplice de sus pana jos, in mod egal. Noi am tinut cont de precizarea MJ, si in consecinta aceasta crestere este legala. Eu am incredere ca decizia noastra este cea corecta, de a creste in mod egal salariile.
  • Codul asistentei sociale - drafturile pe aceste legi, sunt mai multe, sunt pregatite. Probabil ca saptamana viitoare voi fi in masura sa transmit acest cod catre toti partenerii sociali si sa incepem discutiile. E propus spre dezbatere parlamentara, sunt legi importante, vorbim de o reforma sociala.
  • Ne propunem sa cream prin modificarea Legii 571 a Codului Fiscal facilitati pentru cei care investesc in gradinite si crese. Trebuie sa cresti numarul de locuri in aceste crese si gradinite. Apoi, in noua lege a educatiei avem un cupon care poate fi utilizat pentru plata cheltuielilor legate de mersul la gradinita sau crese. Apoi, eu sunt adeptul acordarii unei indemnizatii consistente pentru cei care se intorc la locul de munca. Daca o mama sta sase luni sau un an, ideea este de a propune o indemnizatie de 400 de lei daca vrei sa te intorci la locul de munca. O suma lunara, plus 200 de lei alocatia pentru copil, ar fi 600 de lei, bani care vin pe langa salariu. Perioada o discutam, poate fi vorba de 12, de 16 de 18 luni.
  • Eu am anuntat acest pachet astazi, pentru ca sunt ministru de trei luni, si in aceste trei luni am modificat aproximativ 21 de legi. Unele sunt deja modificate, legea uceniciei, legea zilierilor, legea formarii profesionale, si daca mergem la partea de cod social putem vorbi de ajutoarele de incalzire, deci exista un pachet de legi pe care noi am lucrat.
  • Avem in vedere o asemenea abordare, tot pe codul social, inspirata din ceea ce se intampla in occident. Este vorba de o posibilitate de a crea mijloace mai facile de intrare pe piata a bonelor. Deci, sunt cazuri in care bonele fiind specializate pe aceasta meserie pot sa ingrijeasca cinci, sase, sapte, opt, zece copii, institutii de tip familial. Trebuie sa flexibilizam aceasta zona, pentru a crea si variante. Nu poti sa vii sa spui: de maine, vreau sa duc toti copiii de peste un an la cresa si sa nu ai locuri la cresa. Trebuie sa creezi variante pe piata astfel incat sa fie acceptabile masurile pe care le propui. E o noua filozofie in zona sociala, si trebuie sa tinem cont ca, in Parlament, o lege tine un an de zile de multe ori in dezbatere. Dar e o masura pe care ne-am asumat-o, o reforma in zona muncii.
  • Romania nu este in situatia de a-si permite o asemenea intarziere, in caz ca legea salarizarii unice nu va trece prin asumarea raspunderii. (...) Nu cred ca in momentul acesta ar trebui sa vorbim de o limitare a puterilor Curtii Constitutionale. Eu cred in efectul benefic al Curtii Constitutionale in Romania. Biblia spune ca nu moartea pacatosului, ci indreptarea lui o doreste, asa ca sper ca in cazul Curtii sa se indrepte acele lucruri care n-au functionat.