Pentru prima oara, un papa, Benedict al XVI-lea, admite folosirea prezervativului "in anumite cazuri", pentru a preveni infectarea cu virusul HIV. Afirmatia a fost facuta intr-o carte de interviuri care va fi publicata marti in Germania, relateaza AFP.

In cartea de interviuri realizate de un ziarist german, intitulata "Lumina lumii", si care abordeaza o multitudine de subiecte - pedofilia, celibatul preotilor, consacrarea femeilor, relatiile cu Islamul etc - Benedict al XVI-lea citeaza un singur exemplu pentru a-si ilustra afirmatiile, cel al unui "om prostituat". "Pot exista cazuri individuale, ca acela in care un om care se prostitueaza foloseste un prezervativ, dar acesta ar trebui sa fie un prim pas spre moralitate, un inceput al responsabilitatii care sa permita crearea unei noi constiinte potrivit careia nu totul este permis si nu putem face tot ce vrem", explica el.

"Dar nu acesta este modul de a vorbi potrivit despre stoparea acestei maladii. Acest lucru trebuie realizat prin umanizarea sexualitatii", avertizeaza suveranul pontif.

"Banalizarea sexului"

"Polarizarea subiectului asupra prezervativului semnifica o banalizare a sexului si exact acesta este pericolul, ca multi oameni considera sexul nu ca o expresie a dragostei lor, ci ca un fel de drog, pe care si-l administreaza ei insisi", spune Papa.

Pana la aceste declaratii, Vaticanul s-a opus ferm utilizarii oricaror alte forme de contraceptie cu exceptia abstinentei, respingand utilizarea prezervativului fie si pentru prevenirea transmiterii maladiilor venerice.

In martie 2009, Papa Benedict al XVI-lea a declansat o polemica imensa, declarand, in cursul unei vizite efectuate in Camerun si in Angola, ca utilizarea prezervativului "agraveaza" problematica SIDA, pandemia care devasteaza continentul negru.