Pentru prima oara, un Papa, Benedict al XVI-lea, autorizeaza utilizarea prezervativului "in anumite cazuri"

de R.M.     HotNews.ro
Duminică, 21 noiembrie 2010, 12:27 Actualitate | Esenţial


Pentru prima oara, un papa, Benedict al XVI-lea, admite folosirea prezervativului "in anumite cazuri", pentru a preveni infectarea cu virusul HIV. Afirmatia a fost facuta intr-o carte de interviuri care va fi publicata marti in Germania, relateaza AFP.

In cartea de interviuri realizate de un ziarist german, intitulata "Lumina lumii", si care abordeaza o multitudine de subiecte - pedofilia, celibatul preotilor, consacrarea femeilor, relatiile cu Islamul etc - Benedict al XVI-lea citeaza un singur exemplu pentru a-si ilustra afirmatiile, cel al unui "om prostituat". "Pot exista cazuri individuale, ca acela in care un om care se prostitueaza foloseste un prezervativ, dar acesta ar trebui sa fie un prim pas spre moralitate, un inceput al responsabilitatii care sa permita crearea unei noi constiinte potrivit careia nu totul este permis si nu putem face tot ce vrem", explica el.

"Dar nu acesta este modul de a vorbi potrivit despre stoparea acestei maladii. Acest lucru trebuie realizat prin umanizarea sexualitatii", avertizeaza suveranul pontif.

"Banalizarea sexului"

"Polarizarea subiectului asupra prezervativului semnifica o banalizare a sexului si exact acesta este pericolul, ca multi oameni considera sexul nu ca o expresie a dragostei lor, ci ca un fel de drog, pe care si-l administreaza ei insisi", spune Papa.

Pana la aceste declaratii, Vaticanul s-a opus ferm utilizarii oricaror alte forme de contraceptie cu exceptia abstinentei, respingand utilizarea prezervativului fie si pentru prevenirea transmiterii maladiilor venerice.

In martie 2009, Papa Benedict al XVI-lea a declansat o polemica imensa, declarand, in cursul unei vizite efectuate in Camerun si in Angola, ca utilizarea prezervativului "agraveaza" problematica SIDA, pandemia care devasteaza continentul negru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2549 vizualizari

 • +8 (20 voturi)    
  corect (Duminică, 21 noiembrie 2010, 13:25)

  Traian_S [utilizator]

  sa nu se infecteze popii de la copii
  • -2 (14 voturi)    
   Rautate! (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:25)

   Andrei Ionescu [anonim] i-a raspuns lui Traian_S

   Rautaciosule! Bunul simt e la WC, cred, pentru tine!
  • 0 (4 voturi)    
   let's talk about sex (Duminică, 21 noiembrie 2010, 22:19)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui Traian_S

   daca nu spunea nici nu stiam ca era interzis... Give us a break
 • +2 (6 voturi)    
  aham (Duminică, 21 noiembrie 2010, 13:49)

  GlassOfWine [anonim]

  ce stire, oricum foloseam prezervativ cu sau fara aprobarea Papei Benedict si nu consider a fi un semn de sanatate mentala faptul de a fi frustrat si consternat de propriile necesitati sexuale care in esenta sunt perfect naturale... e adevarat ca ce-i prea mult strica si ca moralitatea, constiinta sunt in declin. sunt de parere ca moralitatea nu ar trebui sa tina neaparat de sfera religioasa, a fi un om cu principii sanataose de viata tine mai mult de educatie, respect de sine si fata de ceilalti, si nu, omul NU e rau de la natura asa cum au considerat unii filosofi gen Machiavelli. Papa putea sa abordeze alte considerente ale caracterului uman care au un impact mult mai mare asupra realitatii de azi decat sexualitatea...daca se lega de protectia mediului spre exemplu, era mult mai folositor :)
  • +1 (7 voturi)    
   heh.. (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:19)

   Archon [anonim] i-a raspuns lui GlassOfWine

   Moralitatea&shit sunt in declin de cateva mii de ani neintrerupt... Aristotel a avut un discurs foarte frumos despre decaderea valorilor noii generatii ...

   Necunoscute sunt caile evolutiei societatii umane! :)
  • 0 (4 voturi)    
   Pentru "aham" (Luni, 22 noiembrie 2010, 2:02)

   cineva2010 [utilizator] i-a raspuns lui GlassOfWine

   Între "a admite" şi "a autoriza" există cel puţin o diferenţă de nuanţă. Papa Benedict vorbeşte de faptul că "admite" că există cazuri excepţionale când prezervativul poate fi folosit. Admiterea unui caz particular, excepţional, nu daunează liniei generale adoptate în raport cu metodele artificiale de contracepţie, despre care Biserica spune că nu trebuie utilizate, din mai multe motive:
   - Toate metodele artificiale de contracepţie au consecinţe nocive asupra sănătăţii, multe dintre aceste consecinţe nocive fiind grave.
   - Multe dintre metodele artificiale numite „de contracepţie” sunt de fapt avortive (cauzează avort în primele 14 zile după concepţie) deoarece de multe ori ele nu inhibă ovulaţia, fecundaţia are loc şi, în aceste cazuri, acţionează după fecundaţie, modificând endometrul (mucoasa peretelui intern al uterului), făcându-l neprimitor pentru embrion. Astfel, embrionul va fi eliminat ulterior, de obicei fără a fi observat, datorită dimensiunilor foarte reduse (la 14 zile de la concepţie, embrionul are aproximativ 1,5 mm).
   - Toate metodele artificiale de contracepţie sunt păcate (cu excepţia anumitor cazuri excepţionale).
   Înainte de căsătorie tinerii trebuie să trăiască în abstinenţă, în curăţie.
   După căsătorie, când soţii au un motiv serios pentru a evita sau a amâna concepţia unor noi copii, există alternative sănătoase şi morale: metodele naturale de planificare familială bazate pe modalităţi de identificare a perioadelor fertilă şi nefertilă şi pe abstinenţa periodică (metoda calendarului; metoda temperaturii bazale; metoda ritmului mucusului cervical şi metoda simpto–termică). Metodele naturale nu sunt dăunătoare sănătăţii, nu costă nimic şi nu sunt păcate cu două condiţii: dacă se recurge la ele după căsătorie şi dacă soţii au un motiv serios pentru a recurge la ele.
 • +2 (10 voturi)    
  LOL (Duminică, 21 noiembrie 2010, 14:23)

  atreus [anonim]

  pur si simplu LOL
  • 0 (4 voturi)    
   atentie (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:21)

   sfantu' sisoie [anonim] i-a raspuns lui atreus

   a zis c'al autorizeaza, nu ca'l binecuvanteaza.
   de la caz la persoana.
 • +11 (21 voturi)    
  Ironia maximă (Duminică, 21 noiembrie 2010, 14:23)

  ptc [utilizator]

  Un virgin (teoretic, conform doctrinei catolice) dă sfaturi despre sexualitate.

  Un om care personal a avut grijă ca preoții pedofili să fie ascunști de lege ne vorbește despre moralitate.

  Capul instituției care e responsabilă de persecutarea oamenilor de știință și milioane de crime plus ținerea Europei în bezna Evului Mediu Întunecat ne vorbește despre orice lucru care are de a face cu moralitatea.

  Faptul că unii încă mai iau în seamă ce spune acest individ, asta mi se pare irnonia maximă.
  • +1 (11 voturi)    
   ... (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:30)

   calin [anonim] i-a raspuns lui ptc

   Ma intreb care a fost cometariul tau referitor la cazul de la manastirea Tanacu...Am, totusi, vaga senzatie ca spiritul tau ironico-critic a fost mult mai palid atunci!
   • 0 (4 voturi)    
    Pe vremea aia încă nu comentam... (Duminică, 21 noiembrie 2010, 21:48)

    ptc [utilizator] i-a raspuns lui calin

    dar și ăia sunt defecți. La fel de defecți sunt și indivizii care au zburat cu niște avioane în WTC și în alte clădiri, ăia de au incendiat ambasade și au omorât oameni pentru niște desene.

    Sunt toți la fel de defecți si uneori ironiometrul nu mai merge când mizeria e prea mare, singura soluție rămânând discursul serios.
   • -2 (2 voturi)    
    manastire-loc de frustrati la maxim (Luni, 22 noiembrie 2010, 2:45)

    lvndletdie [utilizator] i-a raspuns lui calin

    ce e manastirea? nimic
    cine e isus, dumnezeu personaje dintro carte. poti sa dovedesti ca nui asa? nu
  • +7 (9 voturi)    
   O mica precizare (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:50)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui ptc

   Este insa imbucurator faptul ca Biserica Catolica i-a persecutat pe oamenii de stiinta in Evul Mediu. Exista religii azi in numele carora sunt persecutati oamenii chiar acum, nu in urma cu secole.

   Ii rog insa pe credinciosii musulmani sa nu se considere ofensati: persecutia si religia merg mana in mana doar in cazul in care exista interes, iar in cazul in care exista interes, religia si credinta sunt notiuni diferite. Persecutiile se fac in numele religiei si nu de catre religie. Cat despre cine este credincios din suflet si nu politic, tot respectul indiferent de cum se numeste religia sa, atat timp cat nu face rau prin credinta sa.
  • -1 (7 voturi)    
   ura si adevar (Duminică, 21 noiembrie 2010, 16:49)

   pq [anonim] i-a raspuns lui ptc

   "conform doctrinei catolice" - ce stii despre doctrina catolica? se pare ca nimic, dar te repezi sa faci referire la ea. faci probabil parte din categoria celor care abia asteapta sa apara o stire cu papa ca sa arunci cu noroi. luat de valul urii fata de 'doctrina', ai uitat ca celibatul si virginitatea nu sunt sinonime. apoi vrei sa ne arati ca stii si istorie: intreaba un specialist in Evul Mediu si vei ramane surprins ca acea perioada nu a fost mai intunecata decat altele.
   • +1 (3 voturi)    
    celibat+fără sex în afara căsătoriei = virgin (Duminică, 21 noiembrie 2010, 21:45)

    ptc [utilizator] i-a raspuns lui pq

    celibat + fără sex în afara căsătoriei = virgin

    Ce e mai simplu de atât?
  • -2 (2 voturi)    
   Pentru "Ironie maxima" (Luni, 22 noiembrie 2010, 1:36)

   cineva2010 [utilizator] i-a raspuns lui ptc

   Da, dă sfaturi despre sexualitate şi în general despre morală. Autorul legilor morale este însuşi Dumnezeu. Biserica nu este autoarea legilor morale, ci depozitara şi propovăduitoarea acestora, iar papa este reprezentantul Bisericii. Acest „individ”, cum îi spui dumneata, nu este neica nimeni, ci este reprezentantul celei mai mari Biserici creştine de pe pământ, vicarul lui Cristos şi succesorul Sfântului Apostol Petru!
   În ce priveşte inchiziţia, ar trebui să faci o diferenţă clară între anumite lucruri:
   1) Cele mai multe dintre condamnări au fost date pentru magie, nu pentru ştiinţă. Nu spun că pentru magie sentinţa cu moartea ar fi justificată, însă mulţi nu cunosc istoria reală. De exemplu, filosoful român Ioan Petru Culianu a spus că Giordano Bruno nu a fost condamnat pentru ştiinţa sa, ci pentru magia sa, prin care făcea rău multor oameni.
   2) De asemenea, ar trebui să faci o diferenţă clară între păcatele unora dintre oamenii Bisericii şi învăţătura creştină. Faptul că unii oamenii ai Bisericii au păcătuit, nu dă nimănui dreptul de a contesta învăţătura creştină, care nicidecum nu îndeamnă la rău. Vina este numai a celor care au comis acele păcate.
   3) Pe de altă parte, în privinţa păcatelor unor oameni ai Bisericii informaţiile sunt prezentate în mod distorsionat, tendenţios şi manipulant de cele mai multe ori, deoarece sunt multe interese în acest sens.
   4) Inchiziţia avea două ramuri : o ramură a Bisericii şi altă ramură a statului, civilă. Reprezentanţii Bisericii nu au pronunţat niciodată sentinţa cu moartea. Sentinţele cu moartea au fost pronunţate de reprezentanţii statului. Prin aceasta nu neg că au fost şi reprezentanţi ai Bisericii care au făcut anumite abuzuri şi au colaborat cu reprezentanţii statului. Dar este greşit ca, pornind de la UNELE cazuri, să se generalizeze, învinuind, în bloc, pe TOŢI reprezentanţii Bisericii şi cu atât mai puţin nu trebuie să fie contestată Biserica în sine. Repet: vina e a celor care au comis abuzuri.
 • +2 (2 voturi)    
  admite = autorizare? (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:07)

  Andrei Cosmovici [anonim]

  Intre "admite" si "autorizeaza" exista o diferenta de nuanta. Titlul (care cred ca apartine autorului) vorbeste de "autorizare", pe cand Papa Benedict vorbeste de faptul ca "admite" ca exista cazuri cand prezervativul poate fi folosit.

  Mai departe, admiterea unui caz particular nu vad sa dauneze liniei generale adoptate in raport cu sexualitatea umana, despre care Biserica spune ca nu trebuie disociata de procreatie (de posibilitatea aparitiei unei noi vieti). Aici este cheia mesajului Bisericii, si multa lume intelege prin aceasta ca Biserica "virgina" - spune cineva mai sus - vine si da legi in materie.

  Problema centrala, cand vorbim de contraceptie (si avort), deci inclusiv despre prezervativ, este ca nu mai obliga la responsabilitate. Daca folosesti contraceptia, nu trebuie sa mai ai grija unei sarcini. Dar asta nu inseamna decat utilizarea celuilalt pentru propria placere. Iau de la celalalt doar placerea (sexului), dar daca trebuie sa-mi asum responsabilitatea cresterii unui copil, o deleg contraceptiei, in sensul in care aceasta intervine ca sa nu existe copil.

  Singre metodele naturale de reglare a nasterilor sunt respectuase fata de persoana umana, fiindca atunci cand le utilizezi, ramai deschis unei noi vieti, daca cumva se intampla sa apara. Metodele naturale de reglare a nasterilor presupun abstinenta periodica pentru a fi traite autentic, si nu mixtarea cu contraceptia in perioadele de fertilitate.
 • +3 (5 voturi)    
  :) (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:07)

  robert [anonim]

  Suna simpatic: utilizarea prezervativului "in anumite cazuri". Imi si inchipui la ce cazuri s-au gandit:
  - umplute cu apa si aruncate de la etaj
  - animalute gonflabile
 • -2 (6 voturi)    
  Papa autorizeaza... (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:24)

  Andrei [anonim]

  Inca o prezentare stalcita a unor declaratii pentru efecte mediatice de senzatie.
  In primul rand papa nu autorizeaza nimic, pentru ca papa nu interzice nimic. Papa clarifica doctrina religioasa si declara ca cutare sau cutare fapt constituie un pacat conform doctrinei. Ori daca conform doctrinei sexul inafara casatoriei este un pacat, ce mai conteaza daca un prostituat foloseste sau nu prezervativ? Asta spune de fapt papa: "acesta ar trebui sa fie un prim pas spre moralitate".
 • -3 (5 voturi)    
  moralitate mioritica (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:29)

  ovid [anonim]

  se vede din comentarii ca cei care scriu despre papa Benedict apartin unei lumi care nu are nimic de-a face cu vestul europei respectiv partea majoritar catolica a europei. pentru noi cei din spatiul rasaritean drept credincios nu mai exista voci care sa vorbesca credibil despre chestiuni de moralitate.la noi scopul scuza mijloacele iar ceea ce predica popa si in cazul de fata un conducator al unei biserici, este de mult doar apa de ploaie.Vestul primitiv al europei, unde biserica catolica ii tine pe oameni in evul mediu, nu se poate compara cu iluminismul proclamat si introdus in societatea de biserica drept credinciosa care vrea sa-i scoata cu orice pret pe credinciosii ei dintr-o lume plina de superstitii si ocultism.
 • +4 (8 voturi)    
  Sau (Duminică, 21 noiembrie 2010, 15:43)

  ionchi [utilizator]

  sau sa nu se infecteze copiii de la popi
 • +1 (5 voturi)    
  paedophilia (Duminică, 21 noiembrie 2010, 17:32)

  Costel [anonim]

  Cum s-or construi bisericile/confesionalele la catolici de favorizeaza in asa buna masura pedofilia? De ce nu se i-au masuri privitoare la apropierea copiilor de preoti?
 • +1 (3 voturi)    
  se modernizeaza (Duminică, 21 noiembrie 2010, 20:25)

  unchiu [anonim]

  catolicii ma uluiesc prin modernitate, acum accepta prezervativul, recent au anuntat ca accepta si posibilitatea existentei extraterestrilor, ca nu mai combat teoria lui darwin etc. a se compara cu prtodocsii, care nu tolereaza nici cartea de identitate electronica pt ca are...cifra diavolului :)).
 • +2 (2 voturi)    
  traducere corecta (Duminică, 21 noiembrie 2010, 21:37)

  trubadurul [anonim]

  nu ar fi rau daca ati relua lectuar textului originar si ati face o traducere corecta. concluziile ar fi cu totul altele decat in titlul articolului. pacat insa ptr dezinformare:

  iata textul originar: „Concentrarsi solo sul profilattico vuol dire banalizzare la sessualità, e questa banalizzazione rappresenta proprio la pericolosa ragione per cui tante e tante persone nella sessualità non vedono più l'espressione del loro amore, ma soltanto una sorta di droga, che si somministrano da sé. Perciò anche la lotta contro la banalizzazione della sessualità è parte del grande sforzo affinché la sessualità venga valutata positivamente e possa esercitare il suo effetto positivo sull'essere umano nella sua totalità.

  Vi possono essere singoli casi giustificati, ad esempio quando una prostituta utilizza un profilattico, e questo può essere il primo passo verso una moralizzazione, un primo atto di responsabilità per sviluppare di nuovo la consapevolezza del fatto che non tutto è permesso e che non si può far tutto ciò che si vuole. Tuttavia, questo non è il modo vero e proprio per vincere l'infezione dell'Hiv. È veramente necessaria una umanizzazione della sessualità.

  sursa: http://www.zenit.org/article-24621?l=italian


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by