Cum a reusit Guvernul maghiar sa-si impuna politicile fiscale eliminand Curtea Constitutionala

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:18 Actualitate | Esenţial


Viktor Orban
Foto: Reuters
Parlamentul de la Budapesta a modificat atributiile Curtii Constitutionale, restrangand dreptul acesteia de a se pronunta pe legislatia fiscala. Modificarea a fost sustinuta de partidul de guvernamant FIDESZ, care detine doua treimi din locurile de parlamentari. Restrangerea competentelor Curtii Constitutionale a fost decisa dupa ce Guvernul si FIDESZ s-au aflat intr-un impas legislativ. Mai exact magistratii curtii au anulat suprataxarea compensatiilor financiare si bonusurilor care depasesc 10.000 de dolari din sectorul public.


Parlamentul maghiar a adoptat marti modificarea atributiilor Curtii Constitutionale in sensul ca magistratii nu se mai pot pronunta pe legile din domeniul fiscal si pe legile care privesc bugetul de stat. Legea a fost aprobata cu 261 de voturi pentru si 103 impotriva. In Ungaria atributiile CC pot fi modificate de Parlament prin votul a doua treimi din voturi. Partidul de guvernamant FIDESZ controleaza doua treimi din parlamentul maghiar.

Legea de modificare a Constitutiei maghiare mai trebuie aprobata de presedintele maghiar Pal Schmitt. Presa maghiara noteaza ca presedintele va aproba legea deoarece in permanenta s-a declarat un sustinator al guvernului si nu doreste sa fie o piedica in dezvoltarea tarii. Detalii aici link maghiara

Modificarea atributiilor Curtii Constitutionale a fost impusa de premierul Victor Orban pentru ca - la fel ca in Romania - Guvernul de la Budapesta a ajuns la un blocaj legislativ. Mai precis, in octombrie Parlamentul a aprobat o lege initiata de guvern prin care urma sa fie impozitate cu 98% platile compensatorii si bonusurile de peste 2 milioane de forinti - adica peste 10.000 de dolari - din sectorul public. Legea urma sa se aplice si retroactiv. Detalii despre acest aspect aici - link engleza

Sindicatele maghiare din sectorul bugetar au depus peste 90 de sesizari la Curtea Constitutionala in care au cerut anularea acesteia. Curtea Constitutionala a decis sa anuleze legea pe motiv de neconstitutionalitate. “Deciza curtii este una injusta si se datoreaza actualei legislatii, pe care trebuie sa o schimbam”, a declarat pe 26 octombrie Janos Lazar, liderul grupului parlamentar FIDESZ.

Potrivit estimarilor facute de FIDESZ, guvernul maghiar a platit bonusuri si compensatii salariale pentru disponibilizati in ultimele luni in valoare de 1 miliard de forinti, adica in jur de 4 milioane de euro. Detalii despre decizia Curtii Constitutionale aici link engleza

Dupa acest episod, liderul FIDESZ a decis ca trebuie modificate atributiile Curtii Constitutionale. In proiectul de lege adoptat marti, 16 noiembrie, se mentioneaza ca instanta constitutionala din Budapesta nu poate fi sesizata si nu se poate pronunta pe legile din domeniul fiscalitatii decat daca afecteaza drepturile fundamentale ale omului. Vezi aici o relatare despre acest subiect a agentiei MTI link engleza

Index.hu, principalul ziar online din Ungaria, publica o analiza a controversei iscate in jurul modificarii atributiilor Curtii Constitutionale. Publicatia inventariaza cine pierde si cine castiga din restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale. Principalii perdanti sunt bugetarii maghiari, deoarece Guvernul de la Budapesta va putea impune orice fel de taieri de venituri.

Index.hu noteaza ca Guvernul si partidul FIDESZ si-au motivat nevoia de a elimina piedicile Curtii Constitutionale prin faptul ca in 2011 trebuie sa atinga un deficit de 3% si aceasta tinta nu poate fi atinsa fara unele taxe si politici fiscale dure. Aceasta tinta este importanta pentru Guvernul de la Budapesta pentru ca daca pragul de 3% este depasit Ungaria va intra in procedura de deficit excesiv a UE. Vezi aici analiza Index.hu link maghiara

Presa din Ungaria noteaza ca decizia Guvernului si a partidului FIDESZ de a modifica atributiile Curtii Constitutionale mai au si o alta tinta: mentinerea taxei de criza. Guvernul maghiar a dezvoltat un plan fiscal prin care aplica taxe speciale pentru banci, lanturi de retail, companii din domeniul energetic si telecomunicatii.

Aceste taxe se aplica diferentiat pe profitul net al companiilor. Spre exemplu, companiile din retail vor plati taxe suplimentare de 0,1% pentru un profit net intre 500 milioane si 30 miliarde de forinti, 0,4% pentru profituri nete intre 30 si 100 miliarde de forinti si de 2,5% pentru profituri de peste 100 de milioane de forinti.

Odata eliminata posibilitatea Curtii Constitutionale de a interveni asupra legislatiei fiscale, Guvernul si-a asigurat pentru bugetul din 2011 nu mai putin de 161 de miliarde de forinti numai din taxele speciale aplicate companiilor din domeniile enumerate. Detalii aici link engleza

Restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale a fost comentata de partidele de opozitie Jobbik si MSZP (Partidul Socialist Maghiar). Marti, in momentul in care parlamentul a votat legea in cauza, Jobbik a organizat chiar si un protest prin care condamna decizia FIDESZ si o cataloga drept nedemocratica.

Liderii MSZP (Partidul Socialist Maghiar) au declarat ca Restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale repezinta un pas inapoi in rezolvarea problemelor cu care se confrunta tara. Fostul presedinte al Ungariei, Sólyom László, fost presedinte al Curtii Constitutionale din 1992 pana in 1998 a declarat ca “Odata cu restragerea drepturilor Curtii Constitutionale nu mai putem vorbi despre o Curte Constitutionala”. Detalii aici link engleza


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5964 vizualizari

 • -17 (17 voturi)    
  pai da si pe urma ce fac? (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:23)

  Ianos [anonim]

  cand au sa piarda la CEDO pe banda rulanta????
  au sa desfiinteze CEDO? CC era un tampon ca sa nu ajungi cu poalele in cap in fata altor tari.
  • +13 (13 voturi)    
   . (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:47)

   FlorinM212 [utilizator] i-a raspuns lui Ianos

   Au specificat ca nu are voie Curtea Constitutionala sa se pronunte in legatura cu legile fiscale, CU EXCEPTIA cazurilor de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului.

   Deci e in continuare un tampon inainte de CEDO.

   In rest, e o decizie interesanta, dar personal, nu pot spune daca e buna sau nu dupa un singur articol.
   • +7 (11 voturi)    
    cum nu poti? e simplu: (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 18:11)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui FlorinM212

    strigi "HUOOO! Dictatoriii! HUOO pungashii!! Hoti, hoti, hoti! Iesi afara, javra ordinara! Bampirilor!"

    de ce nu poti striga? faptul ca unguri nu au televiziuni ca noi sau ca nu stim striga lucrurile astea in ungureste nu trebuie sa fie o piedica din moment ce noi avem televiziuni cum nu au ei si din moment ce ne confruntam cu acelasi gen de probleme ca ei ;)
  • +13 (13 voturi)    
   mai bine taceai (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 18:03)

   kllaus [anonim] i-a raspuns lui Ianos

   ungurii stiu foarte bine ce au de facut. CEDO nu se poate implica in fiscalitatea unei tari. Daca nu cunosti mai bine nu te bagi. Singura institutie care se poate exprima cu privire la valoarea unei taxe, implicit la fiscalitate, o reprezinta guvernul tarii respective, aceasta se constituie intr-un DREPT al fiecarui stat european in parte. CEDO poate doar constata aplicarea arbitrara a unor decizii judecatoresti, sau neaplicarea acestora, si nicidecum aplicarea unei taxe.
   • +5 (7 voturi)    
    E dictatura constitutionala, parol ! (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 18:50)

    Ionica Szabo [anonim] i-a raspuns lui kllaus

    La noi iRealitatea tv si Anatemele 1,2,3,marsh ar fi urlat ca e dictatura si Basescu a innebunit si baga „martiala” peste parlament care nu mai poate „dezbate democratic” (adica alte injuraturi, pancarte si huooo..).

    Uite ca Orban Victor nu s-a jenat sa taie din atributiile CC.
    E drept ca in acest moment nu mai e sigur ca Ungaria e o tara perfect democratica pt ca guvernul maghiar poate lua masuri in domeniul fiscal fara nici un fel de control constitutional.
    In clar, nimeni in Ungaria nu va mai fi sigur daca anumite taxari, impozitari sau scutiri nu sunt cumva inechitabile si neconstitutionale.

    Oricum, ideea ungurilor e super-simplista: ceva e declarat „neconstitutional”? Pai schimbam Constitutia si va fi „constitutional” sau si mai simplu, nu mai dam voie Curtii Constitutionale sa-si dea cu parerea :)))

    E o veche controversa, intre „legalistii”atenti sa existe echilibru intre puteri si control al fiecarui aparat etatic, si „realistii” care vor legi mai simple si cale deschisa mai usor spre rezolvarea unor probleme economice sau de administratie publica.

    La noi, popor inteligent si extrem de capabil la adaptare, dar nerespectuos de contracte si autoritate, exista un legalism ostentativ, vizibil si enervant cateodata, insa total anihilat de smecherismul actorilor politici care gasesc rapid slabiciuni ale legii si profita imediat de ele.

    E probabil ca masura lui Orban a socat multe tari din UE, obisnuite cu legalism dus la extrem. Oricum, la Bruxelles guvernul actual maghiar e taxat ca „populist” si „eurosceptic”.
    • +5 (5 voturi)    
     scuze.. (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 22:28)

     alex nambani [anonim] i-a raspuns lui Ionica Szabo

     am lipsit de la curs: cum poate fi declarata orice taxa/impozit ca fiind constitutional? e ca aia cu: Looolobrigidooo veeeezi ca te calca treeee.... ptiu' prea tarziu..
    • +3 (3 voturi)    
     nu a socat pe nimeni (Joi, 18 noiembrie 2010, 7:21)

     bula [anonim] i-a raspuns lui Ionica Szabo

     In vest curtile (supreme sau constitutionale) nu se baga peste buget. In plus, daca UE impune -prin tratate semnate si de Ungaria si de Ro- deficite bugetare sub 3%, nu poate o grupare de magistrati sa spuna ca este neconsitutitional. De altfel CEDO a hotarat deja IN DOUA CAZURI ca conventia drepturlor omului nu acopera decat dreptul la salariu NU si marimea salariului (adica exact pe dos ce s-a admis la Valcea). Pt. referinte se poate consulta site CEDO (X contra Finlandei si Y contra Croatiei).
   • 0 (0 voturi)    
    pentru cel ce cunoaste si se baga.... (Joi, 18 noiembrie 2010, 0:00)

    minus [anonim] i-a raspuns lui kllaus

    Tu spui: "Singura institutie care se poate exprima cu privire la valoarea unei taxe, implicit la fiscalitate, o reprezinta guvernul tarii respective, aceasta se constituie intr-un DREPT al fiecarui stat european in parte."

    Fascinant...cara va sa zica doar Guvernul!

    Adica dupa teoria ta Romania nu este stat de DREPT european?
    Pentru ca in Romania PARLAMENTUL face legi de genul:

    LEGEA nr. 76/2010 din 06 mai 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
    ....
    • -2 (2 voturi)    
     a gresit kllaus (Joi, 18 noiembrie 2010, 7:22)

     buyla [anonim] i-a raspuns lui minus

     nu este drept ci OBLIGATIE. Obligatia de deficit este in tratattul de la Masstricht. (indiferent ce cultura juridica are Tonta sau Ipo-Crin).
    • +3 (3 voturi)    
     inca unul? (Joi, 18 noiembrie 2010, 10:24)

     kllaus [anonim] i-a raspuns lui minus

     este foarte adevarat ca in privinta legislatiei Parlamentul este organul suprem, ca putere legislativa. Insa fiscalitatea este constituita intr-un atribut al Guvernului, si nu poate fi contestat din punct de vedere juridic de alte institutii sau organisme externe tarii. Faptul ca Romania este un stat de drept european , inseamna ca tu ai libertatea de exprimare. Este un drept aparat de CEDO. Astia nu te apara de taxe ci doar paradisurile fiscale.
 • +5 (5 voturi)    
  Aviz (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:25)

  s-v [anonim]

  Aviz amatorilor!
 • 0 (4 voturi)    
  Doamne da ! (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:34)

  ion [anonim]

  La noi oricum pierdem la CEDO,pe banda rulanta.
 • +16 (18 voturi)    
  Asta ma gandeam si eu (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:34)

  Razvan007 [utilizator]

  CC nu trebuie sa aiba competente pe legi cu caracter economic. Pur si simplu nu este treaba lor.

  Destepti maghiarii astia .. BRAVO!
 • -2 (6 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:37)

  neclar [anonim]

  Nu inteleg din text o chestiune. Daca se modifica Consiitutia, nu trebuie supusa referendumului acesta modificare? In Ungaria Constitutia se modifica oricand? Nu e aceeasi regula?
  • +7 (7 voturi)    
   Nu se modifică (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 18:09)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui neclar

   Nu se modifică constituţia, ci doar legea organică de reglementare a atribuţiilor Curţii Constituţionale.
  • +4 (4 voturi)    
   neclar dar diferit (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 23:38)

   Stefan Pop [anonim] i-a raspuns lui neclar

   sistemul legal maghiar este putin diferit. constitutia nu trebuie aprobata prin referendum, este suficient sa controleze 2/3 din parlament. interesant ca actuala constitutie maghiara dateaza din 1989 inainte de primele alegeri democratice si de atunci nu a fost amendata tocmai pentru ca nu a exista o coalitie sau un partid care sa controleze 2/3 din parlament.
 • +4 (6 voturi)    
  Abia astept... (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:37)

  Alexandru [anonim]

  sa se intimple si la noi! Pe cind asta domnilor parlamentari si guvernanti? Ca asta inseamna ca VA ASUMATI RASPUNDEREA! ADICA VA PUTEM INTREBA DE SANATATE DACA O SA CALCATI PE BEC!
 • +8 (8 voturi)    
  Tot ungurii (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 17:44)

  Victor [anonim]

  Eu chiar nu inteleg cum actuala majoritate are atata clei in cap de este atat de pasiva? Aceasta idee a modificarii atributiilor CC a aparut pe acest forum in urma cu circa 1 luna inainte. A fost sugerata la pachet cu inca o idee: aceea ca orice guvern sa aiba dreptul pe un pachet de legi care privesc reforma sa treaca legile prin parlament, prin asumare fara ca CC sa aiba autoritate de decizie. In conditiile in care tu care guvernezi si ai castigat alegerile ca vei face X, Y, Z si populatia te-a votat pentru asta sa vina apoi CC (organ politic numit de Parlament) sa spuna nu sunt constitutionale. Ba mai mult, niste batranei fosti juristi consulti sa-si dea cu parerea asupra unui acord de finantare cu organisme internationale (FMI, UE si BM) negiciate deja? Platesc ei salariilele si pensiile sa aiba dreptul sa zica NU? Aici nu vorbim de un conflict juridic, vorbim de un conflict politic, dintre un guvern politic si o CC numita politic de fosta guvernare.
  • +6 (6 voturi)    
   Realism (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 18:14)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Victor

   Cât de realist este să faci asta la noi? Situaţia de la noi e similară: funcţionarea CCR este reglementată prin legea organică 47/1992. Ca s-o schimbi ai nevoie de două treimi din voturile parlamentarilor, deci e nevoie de acordul a cel puţin un partid de opoziţie.
 • +7 (9 voturi)    
  _ (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 18:00)

  v [anonim]

  dar vai, daca ar face asta si la noi sa vezi cum fac spume la gura crinulet si poanta. "DICTATURA !!"
  • -10 (12 voturi)    
   sa ne-nvete UDMR (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 19:34)

   non-i-pdl [anonim] i-a raspuns lui v

   la noi nu trebuie sa faca, e gata facut,CC e PDL 2, dar se va termina si cu "epoca de aur basescu " si vai de voi; nu stiu cine va face spume la gura
 • +2 (6 voturi)    
  La noi nu se poate (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 19:55)

  Mario Popa [anonim]

  La noi nu se intampla asta. De ce? Pai PNL + PSD = opozitie, de cine se mai agata in batalia cu guvernul? Si PDL+UDMR+UNPR = puterea, de cine se mai leaga in batalia cu PNL+PSD daca astia vin la guvernare?
  La noi sunt 2 tabere: clasa politica + "oamenii de afaceri" + "amici" impotriva populatie (votanti prosti).
 • +2 (6 voturi)    
  cum adica "eliminand"? (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 21:37)

  gerula [anonim]

  mai, colega, "eliminand Curtea Constitutionala ?" cum adica? vrei sa zici "restrictioneaza..."...sa mor, credeam ca i-au impuscat...
 • -5 (5 voturi)    
  Exista o diferenta (Joi, 18 noiembrie 2010, 8:02)

  Mihai [anonim]

  La ei majoritatea din parlament a fost facuta prin alegeri. Una e cand parlamentul ales de tine face niste legi si alta e cand majoritatea care vrea un premier neamt votata de popor este furata de Basel prin cumpararea de parlamentari din banii statului.
  De asemenea masurile de scadere a deficitului sunt insotite de masuri pentru ajutorarea mediului privat (eg cota unica de 10%) .
  • +5 (5 voturi)    
   Pentru postacu de mai sus (Joi, 18 noiembrie 2010, 10:05)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Premieru' ala neamt al tau vroia sa pastreze salariile bugetariilor neschimbate, pentru ca "reprezentau o sursa sigura de venituri la buget, prin taxele si impozitele aplicate pe ele."

   Io i-as da o idee si mai buna, sa le dubleze salariile, ca atunci sigur ar avea bani suficienti la buget pentru autostrazi si palmieri.

   In caz ca nu te-ai prins, neamtu dorit de "majoritatea" (inchipuita de tine probabil) era un pion manevrat de PSD+PNL, nici macar unul prea destept.
 • +1 (5 voturi)    
  Respect (Joi, 18 noiembrie 2010, 9:54)

  dana [anonim]

  Ludovic Orban este un politician care merită respectul tuturor, păcat că în România nu există nici unul măcar asemănător.
  • +5 (5 voturi)    
   incurcasi borcanele din camara (Joi, 18 noiembrie 2010, 10:09)

   io [anonim] i-a raspuns lui dana

   ai dat dulceata de Viktor pe muratura de Ludovic :)
 • +2 (2 voturi)    
  La noi daca se intampla... (Joi, 18 noiembrie 2010, 9:59)

  Rammy [utilizator]

  ...o astfel de modificare,se striga pe la latrinele tv ca este dictatura.Va dati seama?Numai pentru niste modificari ale regulamentul Camerei Deputatilor,opozitia striga pe la latrine ca este dictatura,ca se incalca constitutia dar sa mai schimbe nu stiu ce la CC.
 • +4 (4 voturi)    
  Bravo!!! (Joi, 18 noiembrie 2010, 11:48)

  szabig83 [utilizator]

  Fratilor, e foarte tare Viktor asta! Face ce vrea, dar atentie: face pentru popor!!!
  Mi-a placut extrem de mult faza cu CC: de ce se baga niste moshnegi batrani fosti juristi si avocati - platiti si ei din banii statului si afectati si ei daca se va aplica legea - in chestii ce implica aspecte financiare, la care n-au nici cea mai vaga idee...
  Putini au remarcat din cei care au postat comment-uri ca in urma reducerii competentelor CC si a aplicarii acestei legi, toti bugetarii care si-au "rezolvat" o compensatie babana la pensionare sau demisie vor fi taxati 98% din venit... adica, ti-ai rezolvat 12 salarii compensatorii de 500.000 EUR - OK, dar ai de platit impozit de 490.000 EUR! Foarte tare, m-as bucura sa se aplice asta si la noi la cumnatu' lu' Gionel... :)

  Alta chestie - impozit special pentru cele mai profitabile companii din tara: operatori de telefonie mobila, banci, retele de magazine! Logica a fost ca la Robin Hood: daca tara are nevoie de bani, de la cine sa iau - de la oamenii amarati sau de la "bogati"? Raspunsul e simplu: de la bogati! Doamne, de s-ar aplica asta si la noi....

  M-as bucura sa avem o majoritate de 2/3 cu un lider ca Orban Viktor!
 • +2 (2 voturi)    
  separatia puterilor in stat (Joi, 18 noiembrie 2010, 12:55)

  constitutionalu [anonim]

  Nu vreau sa ii ridic in slavi pentru a fi gresit inteles dar este clar ca sunt mult mai pragmatici in guvernare in contrast cu noi care nu ne putem guverna decat la nivelul din Morometii.
  In principiu, sunt pentru un echilibru al puterilor in stat dar exercitarea atributiilor fiecareia implica subordonarea interesului national si nu a unor interese de grup. Personal cred, din punct de vedere doctrinar, ca toate asa-zisele partide au o singura orientare:hotia ca-n codru.
  De altfel cu cine sa se conduca tara asta, cu o sleahta de impostori, mai toti cu doctoratul in taiatul frunzei la caini si devalizarea economiei.
  Traiasca si infloreasca IMPOSTORIA!
 • +1 (1 vot)    
  ca sa reusesti ce-a reusit V.O., iti trebuie: (Joi, 18 noiembrie 2010, 13:00)

  lili [anonim]

  1. vointa
  2. autoritate
  3. credibilitate

  victor orban le are, a demonstrat clar ca stie ce vrea sa faca, ca poate sa faca, ca stie cum trebuie sa faca, ca are cu cine sa faca, are ministri performanti....... are multe sanse de succes.
  in romania, dlui boc ii lipsesc toate cele 3 mentionate mai sus si mai ales cele marcate mai jos.....
  de-aia nu are romania succes, ci numai "succesuri".........


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by