Premierul Emil Boc i-a informat, miercuri, pe parlamentari ca Executivul poate majora salariul minim la 670 de lei, iar salariile vor creste cu un procent de pina la 15%. Potrivit surselor participante la discutii, parlamentarii ar fi propus Guvernului sa acorde un ajutor suplimentar sub forma unor tichete de masa bugetarilor care au salariile sub 1.000 de lei si o majorare pentru restul bugetarilor de 14%. Premierul nu a fost de acord, motivand ca aceasta masura ar discrimina celelalte categorii bugetare.

Premierul le-a explicat parlamentarilor ca varianta majorarii salariului cu 15% este cea mai sustenabila in momentul de fata. In ceea ce priveste cresterea salariului minim , Boc a transmis ca Executivul poate merge pe varianta de crestere pana la 670 lei. Premierul a explicat ca desi Fondul Monetar a solicitat o majorare cu 50 de lei, Guvernul poate negocia o crestere cu inca 20 de lei.

Conform surselor citate, parlamentarii au facut diverse propuneri printre care si mjorarea salariilor cu 14% si transferarea unui procent de 1%, sub forma de tichete de masa, catre bugetarii cu salariile sub 1 000 de lei. Premierul a respins varianata tichetelor de masa dar a lasat sa se inteleaga ca se vor cauta solutii compensatorii pentru bugetarii cu salriile sub 1 000 de lei.

Majorarea salariala se va aplica nivelului actual al salariilor, redus cu 25% fata de nivelul din 2009.

Majorarile sint propuse in paralel cu concedierile asumate de Guvern pentru 2011.

Toate masurile convenite vor fi prinse in proiectul de lege a salarizarii unice, pe care Guvernul intentioneaza sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului.

Reamimtim ca, in acest moment, salariul minim este 600 de lei, iar patronatele se impotrivesc cresterii.

UPDATE - La finalul intalnirii, premierul Emil Boc nu a confirmat cifrele, precizand ca masurile propuse vor fi discutate cu FMI si Comisia Europeana.

"Nu am tras concluzii radicale in urma acestei intalniri, pentru ca urmeaza sa avem discutii si in Guvern, apoi evident cu FMI si CE. Astazi, am prezentat colegilor variantele cu care lucram la Legea salarizarii unitare, am cules recomandarile facute de parlamentarii coalitiei si pe care le vom avea in vedere in dezbaterile din Guvern. Urmeaza sa ne consultam cu partenerii externi, astfel incat, in graficul pe care l-am prezentat, Legea salarizarii sa fie pe masa Parlamentului", a declarat premierul la plecarea din Parlament.