¬Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioan Nelu Botis, si presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Ilie Dinca, au semnat un protocol privind sprijinirea romilor, in intervalul 2011-2015, mai ales a celor care se intorc din alte tari ale Uniunii Europene, precum Franta. "Vom avea colaborari la nivel teritorial pentru gasirea unor solutii pentru rezolvarea problemelor romilor, in special pentru cei care se intorc din Franta", a afirmat Botis.

In vederea integrarii romilor pe piata muncii vor fi organizate cursuri de calificare pentru acestia. In acest sens vor fi accesate fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU.

Ilie Dinca a afirmat ca romii au nevoie de locuri de munca, de locuinte, educatie si ajutor pentru ingrijirea sanatatii, iar in acest sens este necesara o colaborare din partea mai multor institutii ale statului. De altfel, ministrul Muncii a precizat ca pentru punerea in practica a protocolului este necesara participarea a sapte minstere, 'care si-au exprimat deja acordul in acest sens'.

Protocolul va fi aplicat la nivel teritorial, fiind creata o unitate mobila ce va fi prezenta in judete. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va contacta direct, prin agentiile judetene, romii care s-au repatriat, oferindu-le locuri de munca corespunzatoare si sa nu astepte o solicitare din partea acestora.

Fara sa avanseze o cifra, Botis a precizat ca rata somajului in randul romilor este foarte ridicata. "Ne propunem ca viata acestor cetateni s-o schimbam in bine. Chiar daca astazi trecem printr-o perioada mai grea, toate aceste eforturi se vor regasi intr-un standard de viata mai bun. Am convenit sa derulam programe la nivel teritorial. Am convenit ca in urmatoarea perioada sa realizam o harta a incluziunii sociale (...) Nu cred ca romii pot fi tratati altfel decat ca cetateni romani", a spus Botis.

  • Prezent la semnarea protocolului, deputatul Nicolae Paun, reprezentant al Partidei Romilor, a afirmat ca este convins ca vor exista probleme in teritoriu, deoarece "comunitatea roma este destul de divizata". "Sunt doua categorii de organizatii: una care nu doreste ca problema romilor sa fie rezolvata si alta care doreste ca aceste probleme sa fie rezolvate".