Cateva luni. Atat dureaza, in multe cazuri, drumul de la etnobotanice la heroina. Primele sunt ieftine, heroina promite senzatii mult mai tari. Tragedia de la Glina, petrecuta la inceputul lunii octombrie, vorbeste singura. Intre groapa de gunoi si vilele cu camere de supraveghere se intinde o mare de case cu saraci. "Sunt multi care consuma etnobotanice. Pusti care spun ca ii fac sa rada, sa se simta bine, dar cu timpul... Si Costi tot asa a inceput si-apoi a ajuns sa-si faca la seringa". Sunt vorbele tinerei in casa careia a fost omorat Petre Ghita, un baiat de 18 ani.

De la etnobotanice, la heroina si apoi la crimaFoto: Hotnews
  • Citeste in text ce spun medicii despre structura chimica a etnobotanicelor, plus radiografia unui fenomen care a cuprins Europa

Tragedia s-a petrecut pe 8 octombrie. Petre provenea dintr-o familie de tigani, care lucreaza "in groapa Glina, la sortat gunoiul". Impreuna cu Costi Balasa, fiul celui mai bogat om din Glina, a mers la Constantin Ionut, cunoscut sub numele de "Tapu'".

Acolo, Costi, Petre si inca un prieten s-au drogat cu heroina. Tapu' nu era acasa, dar cei doi veneau des la el, asa ca sotia i-a lasat fara probleme in casa. La doua ore dupa ce s-au drogat, in timp ce stateau toti intinsi pe pat, cinci oameni mascati, imbracati in negru, au intrat peste ei. Sotia lui Tapu' isi aminteste ca barbatii "au zis ca sunt de la politie si m-au intrebat daca e Costi inauntru. Cel mai mare l-a pus la pamant pe Costi, in timp ce ceilalti au inceput sa-l bata pe baiatul care a murit".

"Din cate stim noi, Marin Balasa, tatal lui Costi, i-ar fi pus pe cei cinci sa il bata pe Petre, pentru ca ii dadea droguri baiatului lui. Dar nimeni nu stie deocamdata nimic", precizeaza Tapu'. Acelasi scenariu este redat si de tatal victimei, Costache Ghita, care il invinuieste pentru aceasta crima tot pe Marin Balasa.

Punctul de vedere familiei Balasa a fost imposibil de obtinut. Niciunul dintre membrii ei nu a fost de gasit, la toate cele trei adrese unde se stie ca ar locui. La casa din Glina, poarta era incuiata si nimeni nu se afla inauntru, la fel ca si la locuintele din Balaceanca si din satul Posta.

In toate cele trei locuri, insa, vecinii au declarat ca le pare rau pentru ceea ce s-a intamplat in aceasta familie. "Nu meritau asa ceva, mie chiar imi e mila de Marin Balasa. El a vrut sa faca bine", a explicat o doamna din Balaceanca. In Posta, doi tineri au declarat ca tot ceea ce spun Costache Ghita si Tapu' sunt minciuni, iar Balasa incearca sa se tina cat mai departe de acest scandal.

Tatal tanarului omorat: Marin Balasa vindea droguri si de la el lua si fiul lui

"Tatal lui Costi vindea droguri", acuza Costache Ghita, tatal lui Petre. "Au bani multi si Balasa tatal mi-a zis cu o saptamana inainte: ba, ti-l omor. Pentru ca umbla cu baiatul lui. Il lua de colo de colo si spunea ca se drogheaza. Eu nu pot sa-mi dau seama ca se drogheaza fiu-miu, ca asta n-avea de unde, ca e o groapa de gunoi aici si noi stam toata ziua si noaptea acolo, muncim acolo. El venea, sarea gardul, si il lua de acasa. Se duceau la o casa, la Tapu', il drogau cu japca, spuneau ca daca se aude ca se drogheaza il omoara. Il drogau ca sa-si bata joc de el", sustine tatal tanarului ucis.

Tapu', tanarul in casa caruia a avut loc tragedia: Baiatul care a murit aducea droguri de la Bucuresti

De cealalta parte, Tapu' spune ca cel care venea cu drogurile era chiar Petre: "se ducea la Bucuresti si le cumpara de la matusa lui. Costi era cu banii, baiatul asta avea de unde sa le ia. Le cumpara de la matusa lui, de pe Lizeanu".

Familia lui Petre Ghita mai are insa un hop de trecut. Dupa ce l-au pierdut pe fiul cel mic, joi, 11 noiembrie, au fost nevoiti sa-l interneze la spital si pe baiatul cel mare. "Se droga cu heroina si plicuri d-alea de etnobotanice. De trei ani se droga, nu mai judeca", povesteste tatal. Baiatul sta in Bucuresti, pe Lizeanu, "si acolo se drogheaza cu copil cu tot. (...) Are 23 de ani, doi copii si a ajuns de la peste 100 de kilograme sa aiba 60 de kilograme". "Nu mai judeca de la prafurile astea, i se faceau scame asa in fata ochilor, de la botanicele astea cum le zice, ne zicea sa-i dam 2-300 de mii ca sa-si ia prafurile astea. Tot prin seringa isi baga si prafurile astea, ceva cu apa".

Dar Petre "nu se droga demult. Avea aproape o luna de zile, ca nu arata baiatul urat. Eu simt dupa copilul asta al meu", spune tatal lui. Omul a descalcit imediat si marea problema a autoritatilor, legata de etonobotanice: de ce ii atrag aceste substante pe tineri? "Cum sa nu se consume. Ca este mai ietin, cu 200 de mii, nu dai 500 pe gramul ala cat este. Dar va dati seama ca innebuneste, ca e ierburi din alea, nu stiu ce este".

Casa in care a avut loc tragedia

La aproape doua luni de la crima, casa lui Tapu' arata ca in seara de 8 octombrie. Petele de sange de pe pereti si urmele de bate de pe tavan amintesc de ce s-a intamplat. "Politia nici nu ne-a zis daca sa varuim, sa astupam acolo", a explicat Tapu'. Asa ca impreuna cu sotia a acoperit doar pata mare de sange de la nivelul pardoselii cu un poster. In rest, aspiratorul pe care tanarul a cazut cu capul este exact in acelasi loc, usa dintre dormitor si bucatarie a ramas crestata, iar tavanul - cu gauri din cauza batelor cu care cei cinci l-au batut pe Petre.

  • Pe 31 octombrie, Marin Balasa a fost arestat preventiv pentru 15 zile, sub acuzatia de instigare la omor calificat si deosebit de grav, instigare la violare de domiciliu. Potrivit Agerpres, procurorii sustin ca asasinatul ar fi fost comandat de tatal lui Costi Balasa, Marin Balasa, acesta dorind sa-i dea o lectie fiului sau, pentru a se lasa de droguri si a scapa de anturajul prost. Pe 6 noiembrie, Balasa a fost eliberat din arest, iar familia lui Petre ameninta ca isi va face singura dreptate, daca acesta nu va fi inchis din nou.

Fenomenul substantelor etnobotanice in Romania

In primele sase luni din 2010, numarul persoanelor spitalizate din cauza substantelor etnobotanice s-a triplat fata de intreg anul trecut. Isteria "drogurilor legale" a atins apogeul anul acesta. Din pacate, fata de 2009, in 2010 de trei ori mai multi tineri au o poveste legata de visele pe care le provoaca ierburile magice. Potrivit Raportului National privind Situatia Drogurilor in Romania 2010, lansat de Agentia Nationala Antidrog, in primele sase luni ale acestui an, 934 de persoane au ajuns la spital in urma consumului de droguri. Dintre acestea, 235 de cazuri au fost intoxicatii acute cu "substante etnobotanice", fata de 86 de persoane spitalizate intreg anul trecut din aceeasi cauza.

La consumul de droguri in scoli si in randul populatiei tinere, marijuana este consumata de cei mai multi tineri, dar in 2009 isi fac aparitia in preferintele acestora drogurile din categoria "substante etnobotanice". Acelasi studiu arata ca debutul consumului de droguri are loc, in prezent, la varsta de 14 ani sau chiar mai putin. Tinerii isi iau droguri din discoteci, din cartierul unde locuiesc sau din imprejurimile scolii.

In ceea ce priveste decesele cauzate de substante etnobotanice, raportul precizeaza ca "INML a identificat probleme de natura tehnica privind detectarea din probe biologice a substantelor de tip cathinone si alte substante psihoactive prezente in asa numitele plante etnobotanice, din cauza concentratiei infinitezimale a acestora in probele biologice analizate, a lipsei unui standard de lucru (esantion martor), care nu exista la ora actuala in Romania si a informatiei stiintifice insuficiente privind metodele de detectie a acestor substante".

Medicii specialisti: Nimeni nu a reusit sa identifice structura chimica a tuturor substantelor etnobotanice

In lipsa unor informatii complete despre aceste substante, dar si a tehnologiei necesare identificarii prezentei lor in organism, medicii specialisti se feresc sa vorbeasca despre subiect. "Etnobotanicele sunt inca necunoscute. Nimeni nu a reusit sa clasifice si sa catalogheze substantele etnobotanice. Nu s-a identificat inca structura lor chimica, deci nu se stie in cazul multor astfel de substante din ce sunt compuse", a explicat pentru HotNews.ro un medic toxicolog, care a preferat sa ramana sub protectia anonimatului. Acesta a precizat ca, dupa ce specialistii au reusit sa analizeze o serie de astfel de substante, care au si fost declarate ilegale, au aparut "probabil cel putin inca pe atatea pe piata, pe care nimeni nu le cunoaste".

"Fenomenul se petrece cu o rapiditate atat de mare, incat nu reusim sa le analizam ca au si aparut altele noi". Periculoase sunt, asadar, nu doar ierburile care intra in componenta etnobotanicelor, ci mai ales substantele cu care ele sunt tratate. In ceea ce priveste efectele pe care etnobotanicele le au asupra organismului, ele pot varia de la delir si pana la cresterea frecventei cardiace si deces.

Fenomenul produselor de tip "spice" in Europa

In 2009, au fost notificate oficial in Uniunea Europeana 24 de substante psihoactive noi. Acesta este cel mai mare numar raportat intr-un singur an, se arata in Raportul anual 2010: Situatia Drogurilor in Europa (vezi raportul atasat), publicat de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie. Este posibil ca substantele psihoactive sintetice sa continue sa fie si in viitor substantele noi raportate cel mai frecvent, precizeaza raportul.

Varsta medie a deceselor induse de droguri

Varsta medie a deceselor induse de droguri

Foto: Agentia Nationala Antidrog

Produsele de tip "spice" sunt vandute pe internet si in magazine specializate ca amestecuri pentru fumat. In 2008, chimistii criminalisti au descoperit ca "spice" nu este un produs inofensiv din plante, asa cum se pretindea. Pe parcursul anului 2009, ambalajele cu numele si marca produselor de tip "spice" s-au diversificat. Compusii psihoactivi adaugati acestor produse au continuat sa se modifice, ca raspuns la noile masuri de control.

Specialistii avertizeaza ca varietatea si numarul substantelor care pot fi adaugate la produsele din plante prezinta provocari in ceea ce priveste identificarea, monitorizarea si analiza de risc a acestora. Nu se cunoaste aproape nimic despre profilul farmacologic, toxicologic si de siguranta al acestor compusi la oameni. Tipul si cantitatea de substante adaugate pot, de asemenea, sa varieze considerabil, iar unii dintre compusi pot fi puternic activi in doze foarte mici. Drept rezultat, nu poate fi exclusa supradoza accidentala cu un risc de complicatii severe psihiatrice sau de alta natura, precizeaza raportul.

Ingredientele despre care se sustine ca sunt din plante ale produselor de tip "spice" nu sunt controlate la nivel international, insa unele state membre (Letonia, Polonia, Romania) au introdus astfel de produse pe lista lor cu substante controlate, potrivit studiului. In afara Uniunii Europene, Elvetia controleaza "amestecuri de iarba de tip spice", in temeiul reglementarilor sale in domeniul alimentar.

Spre deosebire de drogurile ilegale, nu au fost raportate capturi mari de produse de tip "spice", iar rapoartele privind infractiuni asociate cu acest fenomen lipsesc. Aceasta, impreuna cu cunostintele limitate privind compozitia chimica si efectele noilor componente, creeaza o "zona gri" in jurul monitorizarii acestor produse.

Mefedrona - care era comercializata in Romania, la inceputul anului, in magazine etnobotanice sub numele de Special Gold si interzisa ulterior - "a aparut pentru prima data in Europa in 2007 si pare sa fi castigat in popularitate in randul tinerilor consumatori de droguri, ceea ce a condus la o cerere specifica pentru aceasta substanta", se arata in raport. Cele mai multe inregistrari cu privire la consumul acestei substante provind din Regatul Unit, insa este utilizata si in alte tari din Europa. Capturi ale unor cantitati considerabile de mefedrona au fost raportate in 2009 in Germania, Tarile de Jos, Suedia si Regatul Unit. In Suedia, rezultatele testelor toxicologice au confirmat rolul consumului de mefedrona intr-un deces, iar in Regatul Unit sunt in prezent investigate mai multe decese pentru a se detecta posibila implicare a mefedronei. Masuri de control privind mefedrona au fost introduse de curand de Danemarca, Estonia, Irlanda, Germania, Romania, Suedia, Regatul Unit, Croatia si Norvegia.

Primariile din sase orase din Romania vor sa interzica spice-shopurile

Un magazin de produse etnobotanice situat in apropierea unei scoli din Capitala a fost demolat vineri de Primaria sectorului 6. In ultimele zile, alte trei magazine care comercializau produse etnobotanice aflate in apropierea scolilor au fost inchise, in urma sesizarilor cetatenilor din sectorul 6. Primarul Cristian Poteras a anuntat ca va propune, in urmatoarea sedinta a Consiliului Local, un proiect de hotarare prin care sa fie interzisa functionarea tuturor magazinelor care comercializeaza produse etnobotanice pe raza acestui sector.

Si Primaria Capitalei a pregatit un proiect de hotarare care, in cazul in care va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o raza de un kilometru in jurul scolilor a magazinelor de comercializare a substantelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor si substantelor care au fost identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice neinterzise inca prin legislatie.

La Brasov, magazinele de acest fel vor fi interzise incepand din 15 noiembrie, iar primariile Iasi si Suceava cauta si ele solutii similare. In Targu Mures, toate magazinele de comercializare a plantelor etnobotanice sunt inchise, a declarat Liviu Todoran, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Mures, citat de Agerpres. Municipalitatea din Ramnicu Valcea a pus in dezbatere publica decizia de a interzice magazinele care comercializeaza produse etnobotanice pe o raza de 1 km in jurul unitatilor scolare.