"Copilul meu are nistagmus. Este in clasa I, iar invatatoarea ma intreaba daca nu cumva defectul pe care il are la ochi ii afecteaza si creierul sau daca au vreo legatura una cu alta", povesteste Monica, cititor MedLive.ro. Nistagmusul este un fenomen spontan sau provocat, caracterizat printr-o miscare involuntara pendulara si sacadata a ochilor, de mica amplitudine. Pacientii cu nistagmus congenital au o pozitie anormala a capului: intors sau inclinat, pozitie compensatoare in care miscarile pendulare ale ochilor se diminueaza si acuitatea vizuala creste. Prin operatie se produce o schimbare in pozitia ochilor, ce atrage dupa sine o corectare a pozitiei vicioase a capului. In direct din sala de operatii, dr. Luminita Teodorescu si dr. Irina Velcea au realizat o interventie chirurgicala de nistagmus. In studioul MedLive.ro, dr. Oana Andrei a raspuns la intrebarile cititorilor.

Operatie nistagmusFoto: MedLive.ro

Trei situatii:

Cristina Mihalcea, 30 de ani: Am nistagmus. Nu vad normal la distanta, cand citesc tin cartea foarte aproape si am nevoie de multa lumina. Ochii mi se misca incontinuu, nu pot tine privirea fixa si clipesc foarte des. Eu m-am obisnuit cu ideea, problema insa este ca oamenii din jur imi pling de mila, chestie care ma scoate din sarite. Mentalitatea strica, desi eu sunt capabila sa duc o viata normala, vad suficient de bine ca sa pot desfasura activitati normale. Ce mai rau este insa cand merg la un interviu pentru job. Cum sa ma accepte, cand observa jocul involuntar al ochilor...

Alina Sava, cititor MedLive.ro: Am o fetita de 2 ani si 8 luni si are la ochiul drept microftalmie, nistagmus si strabism convergent, iar la ochiul stang colobom irian. Se poate face ceva pentru ochiul drept? Dar pentru cel stang? Am fost la trei medici diferiti si toti au zis ca nu se poate face nimic. Cu ochiul drept vede 10%. Ce pot sa fac?

Monica, cititor MedLive.ro: Baietelul meu in varsta de 7 ani s-a nascut cu o malformatie de pupila la ambii ochi, iar diagnosticul este colobom coroidian si de nerv optic si colobom iris, nistagmus, strabism. Mi s-a spus la clinica de specialitate ca are nevoie de operatie estetica si nu conteaza varsta. Acum merge la scoala, e in clasa I, iar invatatoarea ma intreaba daca nu cumva defectul pe care il are la ochi sa ii afecteze si creierul sau daca au vreo legatura una cu alta. Eu din cate vad se poarta perfect normal, numai ca de la scoala mi se spune ca intarzie in raspunsuri. Problema cu care s-a nascut poate afecta creierul? Ce trebuie sa fac si cui sa ma adresez pentru un control mai amanuntit?

Citeste si: