"Dimensiunea consumului de produse droguri etnobotanice este de aproximativ 700.000 la nivel national". Informatia vine de la Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO), care ataca dur Agentia Nationala Antidrog (ANA) pentru raportul lansat miercuri, referitor la situatia drogurilor in Romania. Intr-un comunicat semnat de Constantin Balaceanu Stolnici, directorul CIADO Romania, se arata: "Constatam ca politia romana aplica aceleasi strategii de dezinformare a opiniei publice practicate in ultimii ani, comunicand la nivelul national doar cateva mii de consumatori de droguri (...)".

Mai multe state americane aproba legalizarea marijuaneiFoto: Agerpres

"In pofida faptului ca au fost asigurari ca este un raport pe baze stiintifice, am constatat ca ANA nu a avut fonduri necesare pentru acest studiu. ANA in anul 2009 respectiv 2010 nu a avut fonduri alocate pentru proiecte si programe de prevenire sau studii ceea ce demonstreaza imposibilitatea de aplicare a celor enumerate in raport", se arata in comunicat. Centrul International Antidrog precizeaza ca "dimensiunea consumului de produse droguri etnobotanice este de aproximativ 700.000 la nivel national".

Raportul National privind Situatia Drogurilor in Romania 2010, lansat miercuri de Agentia Nationala Antidrog, arata ca in primele sase luni ale acestui an au ajuns in spital din cauza unor intoxicatii acute cu substante etnobotanice 235 de persoane, fata de 86 inregistrate anul trecut. Raportul precizeaza, insa, ca in 2009 nu a fost realizat niciun studiu privind consumul de droguri in populatia generala, ultimul fiind realizat in 2007.

CIADO sustine ca "statul roman sa-si asume raspunderea mortilor, sutelor de internati si sutelor de mii de consumatori", avertizand ca "in pofida investitiilor de 700 milioane euro in securizarea granitelor din partea UE, Romania are traficul de droguri crescut conform rapoartelor Departamentului de stat al USA". "Raportul prezentat de ANA are doar doua surse de informare IGPR respectiv MAI adica aceeasi institutie si nu a tinut cont de rapoartele societatii civile lucru ce ne determina sa credem ca statul nu controleaza fenomenul".

Comisarul Bogdan Iasnic, director interimar ANA:"Pentru CIADO nu am decat cuvinte de lauda"

Directorul interimar al Agentiei Nationale Antidrog, Bogdan Iasnic, a declarat pentru HotNews.ro ca nu cunoaste continutul comunicatului CIADO, "dar, indiferent cum ar fi, il accept si il respect ca atare. CIADO este o organizatie neguvernamentala care s-a implicat destul de serios in problema antidrog, este un partener serios. Ceea ce pot spune este ca Raportul ANA este facut pe structura si pe metodologia transmise de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanii de la Lisabona, organ al Comisiei Europene. In consecinta, structura raportului pe care l-am lansat ieri este aceeasi pentru toate statele europene, indicatorii monitorizati fiind aceiasi la nivelul tuturor statelor membre".

In ceea ce priveste datele comunicate de CIADO, conform carora "dimensiunea consumului de produse droguri etnobotanice este de aproximativ 700000 la nivel national", Bogdan Iasnic a declarat ca "este posibil, nu am niciun argument cu care sa-i contest, dar noi am dat sursa tuturor datelor pe care le-am prezentat. Consumul de droguri este un fenomen ascuns, greu de estimat si aproape imposibil de stiut exact". Acesta a precizat ca ANA demareaza luna aceasta lucrarile la un studiu pe populatia generala, care va veni cu date suplimentare in aceasta zona.

"Din datele pe care le avem in acest moment, se constata o crestere a capturilor de droguri pe teritoriul Romaniei. Bineinteles, ceea ce poate insemna fie o crestere a cantitatilor traficate pe teritoriul nostru, fie o majorare a eficientei autoritatilor", a incheiat directorul ANA.

Concluziile Raportului National privind Situatia Drogurilor in Romania 2010

Reactia CIADO vine la o zi dupa ce ANA a lansat Raportul National privind Situatia Drogurilor in Romania 2010. Printre concluziile raportului se numara urmatoarele:

  • In 2009, au fost inregistrate 32 cazuri de decese asociate consumului de droguri la nivel national, dintre care 28 din Bucuresti (31 barbati si o femeie).
  • In primele sase luni ale acestui an, 934 de persoane au ajuns la spital in urma consumului de droguri
  • In aceeasi perioada au fost inregistrate 235 de cazuri de intoxicatii acute cu "substante etnobotanice", fata de 86 de astfel de cazuri inregistrate intreg anul trecut
  • In 2009, aproape 1.000 de oameni au ajuns la Urgente, in toata tara, dupa ce au consumat droguri. Cei mai multi au intrat in spital din cauza stupefiantelor de mare risc, cum ar fi opiumul sau heroina.
  • In ceea ce priveste consumul de droguri in scoli si in randul populatiei tinere, datele arata ca, anul trecut, 10,7% dintre elevii de clasa a XII-a chestionati au declarat ca au consumat stupefiante
  • Consumul de droguri debuteaza la varste timpurii, de sub 14 ani
  • Locurile de unde isi procura tinerii drogurile sunt discotecile si barurile
  • Bolile infectioase asociate consumului de droguri: HIV/SIDA, hepatite virale
  • Peste 70% dintre consumatorii de droguri injectabile testati au Hepatita Virala C
  • In 2009, Romania a continuat sa fie un spatiu de tranzit si de depozitare a unor droguri de mare risc destinate pietei vest europene (cu precadere Olanda, Germania, Marea Britanie)
  • 23 de conducatori auto au fost depistati in trafic, in cursul anului 2009, conducand sub influenta substantelor stupefiante si psihotrope

Vezi atasat Comunicatul CIADO Romania si Raportul National privind Situatia Drogurilor in Romania, 2010