Asa numitele "magazine de vise" ajung in atentia autoritatilor din tot mai multe judete. Si asta pentru ca numarul tinerilor care vin la Urgenta, din cauza consumului de plante etnobotanice, este tot mai mare. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anuntat miercuri ca va inchide toate "magazinele de vise" din oras. In Brasov, acestea vor fi inchise de pe 15 noiembrie, iar in Capitala Consiliile locale se pregatesc sa ia aceeasi decizie.

  • Suceava: Magazinele care comercializeaza plante etnobotanice vor fi interzise in municipiul Suceava, prin ordin al primarului, informeaza Agerpres. Anuntul a fost facut, miercuri, de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a spus ca da aceasta dispozitie pana la sedinta Consiliului Local programata pentru sfarsitul acestei luni.

De la inceputul acestui an si pana in prezent, potrivit Directiei de Sanatate Publica Suceava, dintre pacientii ajunsi in spitalele de pe raza judetului cu simptome ale intoxicarii cu substante stupefiante, doar sapte au recunoscut ca au consumat substante etnobotanice.

Potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava, in judet functioneaza trei magazine de vise, din care doua la Suceava si unul la Falticeni.

  • Brasov: Din 15 noiembrie va fi interzisa comercializarea de produse etnobotanice pe tot teritoriul Municipiului Brasov. Autorizatiile de functionare ale magazinelor de profil vor fi anulate, iar pentru acest profil de activitate nu vor mai fi eliberate noi autorizatii.
  • Bucuresti: Magazinele de vise ar putea fi interzise si in Capitala, potrivit unui proiect de hotarare propus de consilierul PNL, Horia Scarlat.

"Proiectul interzice comercializarea produselor etnobotanice pe o raza de 1.000 de metri in jurul unitatilor de invatamant, caminelor si a bazelor sportive. De ce pe 1.000 de metri? Pentru ca asa le scoatem in afara orasului, in Bucuresti, distanta dintre ele fiind mai mica. Nu le putem interzice de tot prin hotarare de Consiliu General deoarece am incalca regulile economiei de piata si am genera o serie de procese. Proiectul a fost depus deja, pe 5 octombrie, la secretariatul Consiliului General si speram ca va fi discutat cat mai repede. Daca nu luam urgent masuri, Romania risca sa devina o tara producatoare de astfel de produse", ne-a declarat Horia Scarlat. Si primarul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteras, va propune, in urmatoarea sedinta a Consiliului Local Sector 6, un proiect de hotarare prin care sa fie interzisa functionarea tuturor magazinelor care comercializeaza produse etnobotanice pe raza Sectorului 6.

In ultimele zile, in urma sesizarilor facute de catre cetateni, Primaria Sectorului 6, prin Serviciul Inspectie Comerciala din cadrul Directiei Generale de Politie Comunitara, a inchis deja trei astfel de magazine. Acestea erau situate in vecinatatea unor institutii de invatamant, mai exact, pe strazile Ghercu Constantin, Chilia Veche si Raul Doamnei.