La Tribunalul Ialomita urmeaza sa inceapa, pe 24 noiembrie, judecarea procesului a patru barbati acuzati de catre procurorii DIICOT pentru recrutarea a 80 de tinere care lucrau ca prostituate de lux, sub paravanul unei agentii de fotomodele, anunta Mediafax. Potrivit rechizitoriului DIICOT, o martora cu identitate protejata a declarat ca "in perioada 2007-2009, a intretinut acte sexuale cu inculpatul Costan Relu Cornel, iar, prin intermediul acestuia, acte sexuale platite cu Negoita Robert Sorin, Nuredin Beinur si Rasitzaimoglu Muammer, Rasitzaimoglu Muammer Tahir".

In acest dosar au fost trimisi in judecata Ion Valeriu Tamarjan (34 de ani), Relu Cornel Costan (36 de ani), Alexandru Gabriel Voicu (22 de ani) si Radu Stefan Nicola (28 de ani), care nu au antecedente penale.

DIICOT sustine ca activitatea infractionala s-a desfasurat sub paravanul a doua agentii de selectie si promovare a fotomodelelor, iar victimele erau plasate pe piata prostitutiei de lux din Romania, Italia si Austria, in cluburi sau la locuintele clientilor, veniturile obtinute depasind suma de 100.000 de euro. Primii doi inculpati se afla in arest preventiv.

DIICOT consemneaza faptul ca "inculpatul Costan Relu Cornel este cel care, in perioada in care au fost asociati, i-a facut cunostinta lui Tamarjan Ion Valeriu cu Negoita Robert Sorin, cu reprezentantii legali ai Casino Queen, cu Nuredin Beinur, Pantelis Kalliagkas, Munteanu Florin (de la radio SKY) si poate chiar si cu reprezentantii TVR2, Razvan Nicolescu - director general si Stefan Stanescu - producator de emisiuni".

"Inculpatii au abuzat de autoritatea lor si de situatia de vulnerabilitate a unora dintre modelele din agentiile lor - persoane minore, persoane care proveneau din familii monoparentale, din familii in care diferenta de varsta intre victime si fratii sai era destul de mare, cu parinti in varsta, ocupati, asa incat victima nu mai era supravegheata corespunzator, in general persoane care proveneau din familii cu venituri modeste sau medii, in curs de formare a educatiei lor, incantate evident de posibilitatea obtinerii relativ usor a unor mari sume de bani, cel putin 150 - 200 de euro pentru fiecare act sexual intretinut. Au convins astfel foarte multe dintre modelele din agentiile lor, atat impreuna atunci cand colaborau, dar si singuri, sa intretina acte sexuale platite cu diferiti sponsori ai evenimentelor de moda la care participau, indicati mai mult sau mai putin adevarat, ca persoane influente, cu relatii, care le-ar fi putut asigura nu numai castiguri banesti (imediate, prin plata actelor sexuale intretinute) dar si posibilitatea de a avea o cariera de model sau a contracta o casatorie", arata anchetatorii.

O martora cu identitate protejata - una din minorele din Agentia Diva Models pe care Costan a recrutat-o in scopul exploatarii sexuale - a intretinut acte sexuale cu el si mai putin cu alte persoane, desi i-au fost indicati mai multi barbati cu care ar fi trebuit sa fie mai atenta, mai comunicativa: "In perioada 2007-2009, a intretinut acte sexuale cu inculpatul Costan Relu Cornel, iar, prin intermediul acestuia, acte sexuale platite cu Negoita Robert Sorin, Nuredin Beinur si Rasitzaimoglu Muammer, Rasitzaimoglu Muammer Tahir", consemneaza in rechizitoriu DIICOT, care face o trecere in revista a modelelor ce au fost constranse de inculpati sa se prostitueze si conditiile impuse.

  • Ce spune rechizitoriul

Potrivit rechizitoriului, primul contact al inculpatului Relu Cornel Costan cu reprezentantii clubului Babylon din Viena - in special Bretterklieber Peter - s-ar fi stabilit la inceputul lunii noiembrie 2006, in timp ce se indrepta spre Germania, impreuna cu trei tinere, una dintre ele minora. Relu Costan le convinsese pe cele trei modele din agentie sa participe la o sedinta foto in Germania si le transporta cu autoturismul sau in acea tara, cand s-au intalnit in Viena cu un reprezentant local al Fashion TV, un anume Max Posch. Costan a aflat de la Max despre clubul Babylon din Viena - un bordel de lux in care tarifele practicate erau avantajoase.

Cele trei tinere au lucrat in clubul Babylon aproximativ o saptamana, timp in care Costan le-a pretins un sfert din castigurile lor totale , ba chiar a inceput sa le supravegheze pentru a se convinge ca nu-l minteau cu privire la castigurile lor zilnice. Le-a pretins atunci si o suma de 1.000 euro, plata transportului din Romania in Austria/Germania.

In perioada in care a stat in clubul Babylon din Viena, Costan s-ar fi inteles cu Bretterklieber ca acesta sa participe in Romania la o preselectie de modele pentru o reclama video de promovare a clubului ce urma a fi difuzata pe mai multe posturi de televiziune, indeosebi pe Fashion TV. Preselectia a avut loc in Constanta in a doua jumatate a lunii noiembrie 2006, iar modelele alese au participat la filmarea videoclipului la inceputul lunii decembrie 2006, in Viena, intr-un muzeu din oras, in timp ce au fost cazate efectiv in Clubul Babylon.

Desi li s-a promis o suma de 1.000 de euro pentru participarea la realizarea reclamei, in afara comisionului de 200 de euro pe care trebuia sa-l perceapa agentia Diva Models, Costan nu le-a dat celor zece participante decat sume cuprinse intre 300 si 400 de euro, motivand "ca diferenta de bani acoperea cheltuielile cu transportul si cazarea lor acolo in Austria, cheltuieli care in realitate au fost suportate de beneficiar".

Desi filmarile au durat doar trei-patru zile, Costan le-a spus unora dintre modele ca trebuia sa stea in club doua saptamani (desi au stat efectiv doar o saptamana), timp in care sa practice prostitutia pentru a nu suporta ele cheltuielile de cazare. Le-a pretins o parte din castigurile zilnice, ba chiar a incercat sa le retina actele de identitate sau documentele de calatorie pentru a nu se putea intoarce in tara cu banii castigati inainte de a-i remite lui suma pretinsa, sustine DIICOT.

Relu Costan si Ion Tamarjan se cunoscusera la diferite evenimente de moda organizate de Mirea Ion, reprezentantul in Romania al Fashion TV. Ei au ajuns astfel sa se imprieteneasca si sa colaboreze, prin organizarea impreuna de evenimente, imprumutul reciproc de modele.

In perioada decembrie 2006 - ianuarie 2007, odata ce isi consolidase legatura cu Bretterklieber Peter, proprietarul cluburilor Babylon, Relu Costan i-a facut cunostinta acestuia cu Ion Tamarjan, stabilindu-se ca romanii sa furnizeze clubului tinere care sa practice legal prostitutia pe teritoriul statului austriac.

Astfel, au inceput sa fie aduse modele ale Agentiei Star Models in Austria la inceputul anului 2007. Intrucat Costan a fost cel care i-a facut cunostinta cu reprezentantii cuburilor Babylon, Tamarjan trebuia sa-i plateasca acestuia, conform unei intelegeri, un comision de 1.000 de euro. Intr-o agenda, gasita de anchetatori la perchezitia domiciliara la Tamarjan, acesta notase ca a platit un comision de 16.000 de euro in anul 2007, pentru 16 fete recrutate in scopul exploatarii lor sexuale (practicarea prostitutiei legale in cluburile Babylon).

"Au fost duse in cluburile Babylon nu numai persoane majore, ci si minore, contrar legislatiei austriece, atat in perioada in care cei doi inculpati au colaborat cat si dupa ce s-au certat, insa numai inculpatul Tamarjan Ion Valeriu si-a asumat rolul de a recruta si transporta victime minore in scopul exploatarii lor sexuale in cluburile Babylon, cu complicitatea (cel putin morala) a inculpatului Costan Relu Cornel in perioada in care cei doi se asociasera pentru savarsirea unor infractiuni de trafic de persoane", arata DIICOT.

Intre Costan si Tamarjan a intervenit ruptura la sfarsitul anului 2007. Tamarjan a considerat ca legatura sa cu reprezentantii cluburilor Babylon se consolidase suficient incat sa poarte cu ei negocieri directe, mai ales ca in anul anterior majoritatea fetelor aduse in localuri fusesera recrutate de el, nu de Costan, care obtinea astfel niste beneficii materiale "nemeritate". Cei doi s-au certat si din cauza plecarii unor modele de la agentia Star Models la Diva Models.

Ulterior, Tamarjan a inceput sa lucreze cu Alexandru Gabriel Voicu, in activitatea de recrutare a unor modele care colaborau cu Agentia Star Models, in scopul exploatarii lor sexuale. Totodata, Costan a inceput sa colaboreze cu Radu Stefan Nicola la recrutarea in scopul exploatarii a unor modele care colaborau cu Agentia Diva Models.

Voicu colaborase pana atunci cu Agentia Star Models, mai mult in calitate de model si membru al unei trupe de dans si striptease masculin.

"Atributiile sale au sporit, a inceput sa se implice in organizarea unor evenimente de moda, in special concursuri de miss, de cele mai multe ori creuzetul aparent legal din care se alegeau, in functie de anumite atitudini, gesturi, raspunsuri, persoanele care trebuia sa fie recrutate in scopul exploatarii. A devenit fotograf al unor asa-zise sedinte foto (neprofesioniste), a primit insarcinarea sa determine gradul lor de vulnerabilitate, sa contribuie la convingerea unor modele sa participe la sedintele foto promise a fi tinute in Austria", noteaza DIICOT.

Nicola colaborase pana atunci cu Agentia Diva Models, tot ca model sau ca prezentator al unor evenimente.

"Atributiile sale au sporit. A inceput sa se implice in organizarea unor evenimente de moda, in recrutarea unora dintre victime asupra carora avea autoritate - cunostinte de-ale sale, persoane aduse de el in agentie. Intrucat avea carnet si autoturism propriu, a transportat de mai multe ori victimele in diferitele locatii din tara, dar chiar si la cluburile Babylon din Viena si Klagenfurt pentru ca acestea sa intretina acte sexuale platite cu diferiti barbati. A negociat cu unii dintre clienti, de regula in numele lui Costan Relu Cornel, dar nu este exclus ca si in numele sau, diferite sume de bani care trebuia sa le fie platite lor ca intermediari sau victimelor ca remuneratie a actelor sexuale intretinute", mai arata DIICOT.

Unul dintre cazurile elocvente privind modul in care racolau este cel din primavara anului 2008, cand Ion Tamarjan a incercat sa o recruteze "prin frauda si inselaciune" pe Andreea Teodora R. (martora in dosar-n.r.) in scopul exploatarii ei sexuale.

"In timpul participarii la concursul Miss Academy 2008 a trimis-o intr-o camera de la ultimul etaj al hotelului Rin Grand aparent pentru a lua de acolo o rochie, de fapt un pretext pentru ca victima sa se intalneasca cu Negoita Robert Sorin, care o astepta acolo. Intrucat i-a refuzat atunci acestuia avansurile sexuale, martorul (Negoita-n.r.) i-a dat de inteles ca putea pleca acasa inca inainte de finala (afirmatie ce este sustinuta indirect de o convorbire telefonica purtata ulterior de martora cu inculpatul Tamarjan Ion Valeriu). Dupa concurs, inculpatul a incercat sa o convinga telefonic sa-l insoteasca intr-o excursie la Viena ce implica si o sedinta foto. Bretterklieber Peter a participat la unul dintre evenimentele "Seara devoratorilor de moda" organizate de Agentia Diva Models in anul 2008. A facut totusi fotografii in clubul Babylon din Viena (descoperite in timpul perchezitiilor efectuate sistemelor informatice si mijloacelor de stocare a datelor informatice ridicate de la inculpati) pentru un cotidian local austriac in toamna anului 2008, sedinta foto platita cu suma de 200 euro. A fost dusa in club de Toth Amelia Catalina, cu a carei agentie de modele colabora", noteaza DIICOT.

Procurorii precizeaza in rechizitoriu ca majoritatea persoanelor audiate in cauza si care au lucrat in cluburile Babylon - unele cu o vechime mai mare de patru ani, deci prezente in club anterior debutului activitatii infractionale investigate - infirma detinerea de catre Bretterklieber Peter a unei agentii de modeling.

"Bretterklieber Peter apela uneori la fotografi, unii celebrii, pentru sedinte foto destinate intocmirii catalogului ingerilor de la Babylon, un catalog anual de promovare a clubului, in care au aparut in ultimii ani (la cererea clientilor) nu numai modele profesioniste, ci mai ales tinere care lucrau in club (cu care se puteau astfel intalni efectiv clientii), dar si pentru ca unele fete sa aiba ce arata rudelor sau altor persoane apropiate ce stiau ca motivul deselor deplasari si sederi in Austria era participarea la diferite prezentari de moda, sedinte foto etc., o activitate proprie unui (foto)model. Uneori, o astfel de sedinta foto a fost un mijloc de a le obtine increderea celor care nu erau inca hotarate sa lucreze in club, de a le impresiona, mai ales ca participarea presupunea incasarea unei sume destul de mare de bani, de regula 300 de euro (...). Petrecerile private organizate in cluburile Babylon (cum a fost si petrecerea tematica Moulin Rouge din septembrie 2008) aduc participantelor un venit de 1.000 euro/noapte", noteaza DIICOT.