AUDIO Maria Ligor, ambasadorul Romaniei in Spania: Sintagma "capsunari" este considerata un apelativ peiorativ de romanii din Spania. Sectorul constructiilor si cel al serviciilor - domenii de absorbtie a fortei de munca romanesti

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 8 noiembrie 2010, 16:36 Actualitate | Esenţial


Spania gazduieste una dintre cele mai mari comunitati de romani din lume, aproape 830.000 de romani inregistrati oficial. Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre problemele comunitatii de romani din Spania, despre relatia dintre Ambasada Romaniei la Madrid si autoritatile iberice si despre comunitatea roma din Spania.


Dupa discutia online cu citorii HotNews.ro Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor a acordat HotNews.ro un scurt interviu audio.

Asculta mai jos interviul integral


Vezi aici cele mai importante declaratii facute de Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor

Despre romanii din Spania si piata muncii

 • Cred ca putem vorbi la modul realist despre procesul de migratie care a capatat amploare in Spania dupa 2002, practic dupa ridicarea vizelor. Este adevarat ca, probabil, primele contracte erau contracte in agricultura si ca o parte din lucratorii nostri mergeau catre culegerea de capsuni. Insa eu cred ca responsabilitatea pentru aceasta sintagma cu care erau catalogati romanii in Spania - de "capsunari" - revine in mare masura si presei din Romania, care stim ca a folosit cu facilitate aceasta sintagma pe care romanii din Spania nu au primit-o foarte bine, pentru ca a fost considerata un apelativ peiorativ.
 • E adevarat ca, peste ani, numarul romanilor din Spania a crescut exponential si, in consecinta, si structura demografica a comunitatii s-a modificat si au aparut persoane care au locuri de munca diferite, sunt multi profesori, medici, inclusiv profesori universitari, arhitecti, ingineri, toate profesiile cu calificare inalta, precum si muncitori specialisti calificati foarte multi, care si-au gasit loc in industria spaniola. Daca ne orientam dupa statistici, numeric in continuare domina sectorul constructiilor si cel al serviciilor, ca si domenii de absorbtie a fortei de munca romanesti.
 • Este evident ca datorita conditiilor economice din Spania si datorita somajului, a crizei in general, si resursele pe care le au cetatenii romani din aceasta tara s-au diminuat si, in consecinta, si transferurile catre tara au scazut.
 • Ultimele cifre ne indica o foarte usoara a scadere a numarului de someri romani. E foarte adevarat ca romanii din Spania care au ramas fara loc de munca au manifestat o capacitate destul de mare de adaptare si multa flexibilitate astfel incat - chiar daca numarul e mare si toate aceste zeci de mii de persoane au ajutor de somaj datorita faptului ca au avut contracte de munca legale - nu putem vorbi de un fenomen de foarte mare amploare. Sunt zeci de mii de oameni care sunt intr-o situatie delicata, dar afecteaza statistic in jur de 10% de romani din Spania. 
 • Somajul total spaniol e foarte ridicat, depaseste 4 milioane de persoane in momentul de fata. Deci in jur de 20% din populatia activa. Din cei peste 800.000 de romani din Spania, avem o populatie scolara, avem minori undeva peste 100.000 de persoane, mai sunt si alte persoane la varsta de pensie, asa ca la un moment dat rata e mai mare de 10%, daca facem aceste ajustari.
 • Procesul de migratie catre Spania a parcurs etape similare cu alte migratii de populatii in continuare de loc de munca. De regula, pleca unul din membrii familiei, in principiu tatal, statistic vorbind, era cel care pleca primul. Dupa o vreme, dupa ce se stabiliza situatia, isi chema si sotia sau perechea si doar intr-o a treia etapa se punea problema aducerii copiilor. Este interesant ca posiblitatea accesului la educatia gratuita, fiind foarte ridicata si conditiile fiind foarte usoare de acces in scolile spaniole pentru copiii emigranti, a fost un factor suplimentar care a determinat decizia de chemare a copiilor.
 • Dar intotdeauna aceasta decizie a fost conditionata de situatia economica a familiei respective. Este evident ca misiunea noastra se limiteaza aici in Spania la zona serviciilor si a asistentei consulare si a interactiunii pe care o avem cu asociatiile romanesti. Posibilitatile noastre de actiune in tara, in acest domeniu, sunt foarte reduse. Doar in masura in care am avut solicitari de sprijin din partea unor familii, am mediat cu autoritati locale din tara sau am sesizat fenomenul autoritatilor centrale.
 • Activitatea diplomatica, indeosebi activitatea consulara in cazul nostru in Spania, face obiectul unor inspectii periodice foarte serioase, foarte severe, care s-au desfasurat in ultimii ani cu periodicitate la misiunile noastre. In niciun moment nu s-a pus problema unui act de coruptie. Mai mult decat atat, orice sesizare de acest tip in privinta unei banuieli este foarte atent studiata, prelucrata, cu toate sunt foarte rare.
 • Exista fara indoiala, insa, o tentatie a generalizarii cu care ne luptam, in sensul in care adesea se fac judecati de valoare generalizante, care nu au neaparat un fundament. Deci ceea ce ne intereseaza pe noi sunt sesizarile concrete, cu probe, daca ele exista, si sunt tratate cu cea mai mare seriozitate si nu de catre noi. Ele sunt trimise mai departe si sunt verificate la modul cel mai serios. Pana in acest moment nu am avut asemenea acte.

Despre investitii companiilor spaniole in Romania
 • Exista un interes cert din partea companiilor specializate in domeniul energetic pentru posiblitatile pe care le ofera piata romaneasca. Ele fac obiectul activitatii zilnice de contacte a consilierului nostru economic. Nu v-as putea avansa in acest moment informatii noi asupra unor proiecte de investitii in zona aceasta. Daca sunt intentii, ele sunt in lucru si pana la concretizarea intentiilor drumul este lung si avem obligatia confidentialitatii.

Principalele probleme in privinta comunitatii rome romane din Spania
 • Atata vreme cat pentru obiectul evidentelor noastre, al statisticilor pe care le avem, cetatenii romani nu sunt catalogati dupa origine etnica, nu putem vorbi despre un numar sau altul de cetateni romani de origine roma. Noi lucram cu informatiile privind cetatenii romani, pentru ca cetatenia nu face diferente intre etnii. Sigur ca exista aprecieri ale unor asociatii sau exista studii de care avem si noi cunostinta in legatura cu amploarea prezentei rome originare din Roamnia, care studii indica in realitate un numar mult mai mic decat valorile prezentate de unele ONG-uri.
 • Indiferent daca vorbim de un numar foarte mare sau de un numar mai redus de cetateni romani de origine roma in Spania, eu cred ca este mai putin relevant. Ceea ce este relevant este situatia in care aceste persoane se regasesc. Si ca atare nu as vrea sa ma lansez in evaluari legate de situatia unei parti din comunitatea romaneasca. Din punctul nostru de vedere, ca ambasada, avem obligatia sa tratam egal cetatenii romani, indiferent de originea lor etnica.
 • Avem discutii cu autoritatile spaniole, cu ministerul de Interne sau alte autoritati locale mai ales din comunitatile autonome din zona de frontiera si toate semnalele pe care le-am primit pana la acest moment nu indica faptul ca ne-am afla in situatia unei sosiri a romilor originari din Romania dinspre Franta spre Spania. Nu este vorba despre o amenintare, asa cum unii politicieni in context electoral incearca sa amplifice.
Nota redactiei:

Pentru orice intrebare legata de activitatea ambasadei care a fost postata dupa intervalul 12:00 -13:00 in cursul discutiei online cu Ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor cititorii HotNews.ro sunt rugati sa apeleze la sectiunea Opinia ta de pe site-ul ambasadei Romaniei din Madrid sau la adresa relatiipublice@embajadaderumania.es. Sectiunea poate fi accessat aici.


  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


  • Întrebarea nr. 1 cetatean

   As dori sa stiu daca Excelenta sa d-na ambasador a facut ceva pentru intretinerea Monumentului Eroilor romani din Spania. Personal cred ca ar fi un mare castig pentru Romania in general ca acest monument de la Majadahonda sa fie intretinut si istoria lui sa fie mai mult promovata in aceste vremuri tulburi. Va multumesc

   • Maria Ligor

    Monumentul de la Majadahonda este legat de o perioada din istoria Spaniei care trezeste si in prezent multe controverse. Legislatia in vigoare in Spania reglementeaza foarte strict modul de comemorare in spatiul public al celor care au apartinut uneia sau alteia din taberele participante la Razboiul Civil.

  • Întrebarea nr. 2 Roca Felix

   Buna ziua!
   Intre 16-21 august 2011 va avea loc la Madrid o intalnire mondiala de tineri (detalii www.madrid11.com). Vor fi prezenti sute de tineri si din Romania.
   Intrebare: se poate fructifica aceasta oportunitate pentru a promova imaginea Romaniei nu numai in Spania, ci in lumea intreaga?
   Multumesc!

   • Maria Ligor

    Sanctitatea Sa Benedict XVI, aflat in Spania, la sfarsitul saptamanii trecute, la Santiago de Compostela si la Barcelona, a reamintit aceasta oportunitate de intalnire a tinerilor catolici, si nu numai, la care va fi prezent. Este vorba de un eveniment religios de mare amploare la care se adauga si un program de activitati culturale variate (muzica, dans, teatru, expozitii de arta plastica, fotografie, cinema si productii audiovizuale). Ambasada a participat deja la activitatile preliminare de pregatire initiate de organizatori si, impreuna cu ICR Madrid, vom cauta sa sprijinim o prezenta romaneasca reprezentativa.

  • Întrebarea nr. 3 taff

   As dori sa stiu daca d-na ambasador a fost vreodata la consulatul romaniei din madrid? Este inacceptabil ca in anul 2010 sa trebuiasca sa faci drumuri , sa te inghesui intr-un spatiu care in fiecare zi e insuficient, sa tipe tantica aia care e la informatii sau preia actele pt ati scoate un act simplu (pasaport, certificate, etc). Este o rusine.

   • Maria Ligor

    Serviciile consulare sunt un aspect al activitatii diplomatice caruia, in Spania, i se acorda permanenta atentie pentru a fi imbunatatit. In ultimii ani, reteaua de consulate s-a extins, de la doua, in 2006, la opt, in prezent. La Madrid, am schimbat sediul Sectiei Consulare, tocmai in ideea de a oferi mai mult spatiu publicului. S-au introdus servicii noi si facilitati, precum eliberarea pasapoartelor.
    Pe de alta parte, trebuie tinut cont de faptul ca activitatea misiunilor diplomatice este conditionata de reguli bine definite de cadrul legislativ si de siguranta, precum si de un cadru financiar de austeritate.

  • Întrebarea nr. 4 benu

   1 )

   In primul rand doresc sa va felicit, sunt de 7 ani in Spania si de cand ati venit la ambasada totul s-a schimbat la 180 de grade in BINE . Treaba cu consulatele itinerante este nemaimpomenita, nu stiu daca este proiect pilot in Spania sau se mai priactica si in alta tara. De cand ati venit la carma ambasadei am impresia ca s-au deschis cel putin 5 consulate noi si asta e un lucru remarcabil.

   Un singur repros as avea, defapt nu este nici macar un repros este o remarca.

   Din cele aproape 100 de asociatii din Spania, as putea spune ca vreo 10 sunt cele mai active, si care promoveaza din punct de vedere cultural imaginea romaniei in Spania.

   2)
   In toate programele DRRP pentru aplicarea la fonduri si finantari este nevoie sa ai proiecte sustinute de un ONG de o asociatie, ma intreb pentru persoanele fizice nu exista nimic? de 6 ani imi dedic timpul unui proiect numit "Spania Romaneasca"( este cel mai vizitat portal al romanilor din spania, include revista, forum, stiri, radio etc.) il finantez singur ca persoana fizica si probabil in curand voi fi nevoit sa il inchid...nu am primit niciodata finantare nici de la statul spaniol nici de la cel roman. Ce mi-ati recomanda sa fac pentru a primi finantarea necesara continuarii proiectului ?

   • Maria Ligor

    Multumesc pentru aprecieri.
    Prezenta si forta mediului asociativ sunt esentiale pentru modul in care ne promovam imaginea in Spania, si de la bun inceput, am cautat sa stabilim o relatie de parteneriat. Este foarte adevarat ca, din diferite motive, nu toate asociatiile pot avea o activitate sau reprezentativitate egale. De altfel, imaginea pe care spaniolii si-o formeaza despre romani sau Romania depinde de fiecare dintre noi.
    Referitor la finantarile din parte DRP, aceastea se acorda in conditiile legii. Legislatorul a dorit sa asigure un caracter reprezentativ proiectelor finantate, ceea ce a dus la punerea accentului pe colectiv/asociativ si nu pe individual. In orice caz, prima conditie pentru obtinerea de finantare este prezentarea unui proiect conform regulilor DRP.
    Portalul Spania Romaneasca este cunoscut si apreciat de catre Ambasada. De altfel, pe site-ul nostru exista un link catre acest portal.

  • Întrebarea nr. 5 Dan

   Care sunt actiunile pe care le luati ca sa va coordonati echipa din ambasada cat mai eficient?

   • Maria Ligor

    Ambasada functioneaza in baza unei noi organigrame care tine cont de specificul activitatii diplomatice din Spania. Exista sectii care se ocupa de relatiile externe, presa si comunitate, de cooperarea economica, de serviciile si asistenta consulara, de munca si afaceri sociale, precum si de cooperarea politieneasca.
    Se lucreaza pe baza de obiective cuantificabile si proiecte, a caror realizare este verificata cu regularitate.

  • Întrebarea nr. 6 Iancu

   Puteti sa ne povestiti care este programul zilei dvs de lucru si ce faceti concret in acest timp?
   Multumesc DIancu

   • Maria Ligor

    Activitatea este organizata in baza obiectivelor de reprezentare a Romaniei, de cooperare cu autoritatile spaniole si informare asupra evolutiilor din tara gazda, de negociere si de protejare a intereselor cetatenilor romani.
    Spre exemplu, in ultimele zile, am participat la ceremoniile organizate la Barcelona cu ocazia vizitei Papei Benedict XVI (in context am avut intalniri cu PS Timotei, Episcopul de Spania si Portugalia si Mitropolitul Policarp, de la Patriarhatul Ecumenic), am avut o reuniune de lucru cu personalul Consulatului General de la Barcelona. precum si o intalnire cu Secretarul General al Uniunii pentru Mediterana, in pregatirea summitului programat pentru 21 noiembrie.

  • Întrebarea nr. 7 dan

   Ce faceti cu ,,fetitele,, de pe calle de la Montera din Madrid,si cu miile de tigani romani care au impanzit Madridul.? Nu credeti ca Ministerul Turismului cheltuie bani degeaba pentru promovarea imaginii ROMANIEI,in conditiile in care madrilenii vad in fiecare zi ,,imaginea,,Romaniei.vreti sa ajungem ca romanii din italia ,sa fim batuti sau omorati prin statii de metro sau autobus.

   • Maria Ligor

    In legatura cu situatia din Calle Montera, exista o colaborae directa intre atasatii de interne din Ambasada si Sectia de Politie din zona.
    Consider insa ca acest tip de situatii nu sunt ilustrative pentru imaginea unei comunitati de peste 830 000 de persoane, in covarsitoare majoritate persoane oneste, care muncesc din greu si in respectul legii. De altfel, acesta este mesajul pe care il receptez de la interlocutorii spanioli in legatura cu romanii din Spania. Am mare incredere ca majoritatea spaniola are capacitatea sa discearna intre exceptii si regula.

  • Întrebarea nr. 8 Costel Petre

   Spania nu "gazduieste" nici un roman. Nu li se da nimic pe degeaba romanilor in Spania. Cei care au ales sa traiasca in Spania si au inca cetatenie romana sunt acolo in virtutea prevederilor Tratatului de aderare a Romaniei la UE, un tratat care face posibila discriminarea romanilor in Europa.
   Intrebare: Ambasada Romaniei la Madrid trimite rapoarte catre MAE asupra activitatii unor cetateni romani din Spania, asa cum face Ambasada Romaniei la Londra?

   • Maria Ligor

    Nu impartasesc opinia dvs. conform careia Tratatul de aderare face posibila discriminarea romanilor. Dimpotriva, aderarea la UE a adus beneficii in privinta liberei circulatii, accesului la educatie si sanatate. In Spania, un roman beneficiaza de conditii egale de participare pe piata muncii, ca oricare alt cetatean comunitar.
    Ambasada nu elaboreaza rapoarte asupra activitatii cetatenilor romani. Informeaza asupra conditiilor din Spania care pot afecta comunitatea, de pilda in legatura cu situatia economica sau a somajului din aceasta tara.

  • Întrebarea nr. 9 ungureanu

   La morga spitalelor din marile orase spaniole, exista de luni de zile corpurile neinsufletite ale unor romani pentru care rudele nu au putut plati cheltuielile de repatriere sau care pur si simplu nu au fost revendicati de nimeni. Aveti cunostinta de aceste cazuri? Stiti la ce numar se ridica? Exista vreun plan de a le rezolva situatia? Multumesc

   • Maria Ligor

    Decesul unui cetatean roman este adus la cunostinta oficiului consular din regiunea unde s-a produs. In functie de situatia familiala, consulatul acorda sprijin pentru eliberarea in regim de gratuitate a documentelor necesare in aceste situatii si sprijina, dupa caz, interactiunea rudelor cu autoritatile locale spaniole.

    Legea romana nu prevede posibilitatea acoperirii de catre stat a cheltuielilor de repatriere din Spania a decedatilor.

    In situatia in care nu este posibila repatrierea, se organizeaza inhumarea sau incinerea pe teritoriul spaniol.

  • Întrebarea nr. 10 pip

   Buna ziua,

   As vrea sa stiu daca ambasada romana are programe, intruniri sau activitati cu studenti romani din Spania? Va multumesc!

   • Maria Ligor

    A devenit o traditie intalnirea de Sfantul Nicolae, de la inceputul de decembrie, la care Ambasada invita studentii romani din Spania. Anual acesta este programata pentru data de 3 decembrie.

    Pe de alta parte, exista un program de stagii la Ambasada pentru studenti si tineri absolventi, la care au participat peste 50 de tineri.

  • Întrebarea nr. 11 angela

   1.Buna ziua,as vrea sa stiu daca exista tratat de dubla nationalitate intre Romania si Spania, sau pentru a dobindi cetatenia spaniola este obligatoriu sa renuntam la cetatenia romana si ce cheltuieli ar implica?

   • Maria Ligor

    1. Spania nu permite dubla nationalitate, decat pentru un numar foarte restrans de tari (in general din America Latina).
    Dobandirea cetateniei spaniole presupune renuntarea la cea romana.
    2. Este un aspect legat de terminologia incetatenita in Romania. Termenul consacrat in Spania este "embajadora".

  • Întrebarea nr. 12 onebobitza

   Buna seara!.Doresc sa stiu care sunt conditiile pentru obtinerea unui statut social in Spania?Doresc sa ma stabilesc intr-una din tarile cu toleranta in cea ce priveste doritorii de a pleca din Romania.

   • Maria Ligor

    As recomanda ca inainte de a lua o decizie legata de stabilirea in Spania sa va documentati asupra posibilitatilor realiste de a obtine un loc de munca pe baza de contract. Situatia actuala a somajului in Spania este preocupanta.

  • Întrebarea nr. 13 Cornel

   Buna sera doamna ambasador,

   Am cateva intrebari pt dvs:

   1. au existat acte de coruptie in ambasada romana sau in consulatul roman?
   2. exista reglementari interne cu privire la combaterea coruptiei?
   (editat HotNews.ro- maxim 2 intrebari)

   • Maria Ligor

    Activitatea misiunilor diplomatice este foarte strict controlata si face obiectul unor inspectii periodice din partea Ministerului. Aceste inspectii au stabilit ca nu au avut loc acte de coruptie.

    Orice persoana care considera ca are cunostinta despre o fapta de acest tip are posibilitatea sa ne sesizeze, respectiva sesizare fiind oficial inregistrata si transmisa, fara exceptie, spre verificare.

    Pe de alta parte, doresc sa precizez ca sesizarile trebuie sustinute de fapte si probe. Generalizarile insa, fara fundament, sunt, se intelege, inacceptabile.

  • Întrebarea nr. 14 alex

   Care a fost pozitia Ambasadei romane in Spania legat de:

   1. nasterea unui copil de catre o persoana de cetatenie romana in varsta de 10 ani.
   2. afirmatia mamei acestei persoane ca "acest lucru e ceva obisnuit in Romania".

   Aet 24 din Legea 21/1991
   Cetatenia romana se poate retrage persoanei care:
   a) aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei;
   ....

   De ce nu retrageti cetatenia romana mamei care a facut asemenea afirmatii? E defaimare la adresa statului roman sa sustii ca asemenea barbarie este ceva obisnuit "in Romania". Sa vedem daca apatrida fiind mai face asemenea afirmatii.

   • Maria Ligor

    Reactia noastra a fost in consonanta cu a intregii societati spaniole, de consternare. In orice circumstante, o sarcina si o nastere la 10 ani nu sunt normale si ridica multe semne de intrebare.
    Evident ca Ambasada a reactionat in legatura cu afirmatiile complet neadevarate privind ceea ce ar reprezenta normalitatea in Romania, preluate de unele medii de comunicare din Spania si aceste demersuri au fost reflectate ca atare in diferite publicatii.
    Este cert insa ca asa cum numerosi romani ne-au contactat si si-au exprimat indignarea fata de repsectivele afirmatii, aceste mesaje din partea romanilor din Spania erau asteptate si de presa spaniola si ar fi intarit mesajul Ambasadei. Observ insa o timiditate din parte comunitatii in asemenea situatii.

  • Întrebarea nr. 15 Anonimus

   Doamna Ambasador, pe ce criterii angajati personalul in Ambasada Romaniei in Spania? Eu am un exemplu nu tocmai placut pt dumneavoastra

   • Maria Ligor

    Personalul diplomatic care isi desfasoara activitatea la ambasade si consulate este angajat, prin concurs, de catre MAE si, tot prin concurs, este trimis la post.
    Ambasada mai colaboreaza, pe perioade determinate, pe baza de contract, si cu personal angajat pe plan local, indeosebi pentru a acorda sprijin in activitatea consulara.

  • Întrebarea nr. 16 Adriana Eftimie din Zaragoza

   Doamna Ambasador !

   Sunteti multumita de activitatea diplomatilor romani din Spania ? De cei care sunt la contact cu publicul atat de numeros ? Cum se sta la capitolul intinerire...atat de mult promis de diversi ministri de externe ! S-a schimbat ceva din vechea garda ? Aveti pensionari sau s-a facut loc tinerilor in aceasta domeniu ??? De ce am auzit de la cineva din MAE ca nimeni nu vrea sa vina la post in Spania ! Le e frica de dvs sau de munca ??

   buna ziua
   Adriana Eftimie

   • Maria Ligor

    Personalul diplomatic, de cariera, aflat la post la Madrid formeaza o echipa tanara. Media de varsta este de 34 de ani, marea majoritate aflati la primul post si toti intrati in MAE, dupa 1995.

    In ultimul an, s-au alaturat echipei de la Madrid, noi diplomati, la Sectia Consulara si s-au produs, cu normalitate rotatiile de personal.

    Este adevarat ca volumul de munca si complexitatea unui post in Spania sunt importante.Daca un tanar diplomat are de ales intre Spania si o alta tara, in conditiile in care activitatea este remunerata egal, este de inteles sa existe ezitari. Un post in Spania cere dedicatie si rezistenta la efort.

  • Întrebarea nr. 17 mihai

   Chiar astazi nu sunt obligat sa fiu dat afara, desi surubul se stringe in fiecare zi tot mai mult datorita lipsei de comenzi.
   Va rog sa fiti amabila sa-mi spuneti ce drepturi am in cazul in care as dori sa ma intorc in Romania?
   Am 9 ani vechime si am contrct indefinido.
   Va doresc MULT SUCCES in cariera dumneavoastra de DIPLOMAT.
   VA MULTUMESC

   • Maria Ligor

    Va recomand sa intrati in legatura cu atasatul pe probleme de munca din Ambasada, care va va putea da informatii detaliate. Adresa de contact este relatiipublice@embajadaderumania.es

  • Întrebarea nr. 18 Nae

   1.Se integreaza romanii? Unii au venit pe contract de munca limitat dar multi au ramas in continuare,ce fac ei,muncesc,si-au asigurat o situatie?
   2.In ce zone ale Spaniei se gasesc cei mai multi romani?
   3.Este Spania doar o tara a 'caspunarilor' sau si un inginer,profesor,doctor,etc.isi poate gasi de munca acolo?
   4.Daca cineva isi doreste sa se stabileasca in Spania care sunt conditiile,avantaje si dezavantaje?

   Va multumesc.

   • Maria Ligor

    Majoritatea romanilor din Spania lucreaza in prezent cu contract de munca, contribuind la asigurarile sociale. Exista un numar de peste 80 000 de someri care beneficiaza de ajutorul de somaj, tocmai pentru ca au lucrat in conditii legale. Numaru celor care lucreaza in agricultura este relativ redus, domeniile principale de activitate fiind constructiile si serviciile. Exista de asemenea o categorie in crestere de profesionisti cu calificare inalta, inclusiv profesori (si universitari), medici, ingineri, arhitecti, avocati.
    Conditiile de acces pe piata muncii sunt aceleasi ca pentru orice alt cetatean comunitar. Ceea ce ingreuneaza in practica insertia laborala este situatia economica si numarul foarte ridicat al somerilor.

  • Întrebarea nr. 19 Adriana Ion

   Doamna Ambasador

   Ce s-a intamplat cu mult promisa intinerire a personalului diplomatic ? E doar in vorbe sau putem vedea la consulates chimbarea de generatii ? Cum ati aprecia dvs activitatea celor ce lucreaza in consulatele din subordinea dvs?

   • Maria Ligor

    A se vedea raspunsul dat mai sus doamnei Adriana Eftimie.

  3802 vizualizari

  • romani in Spania (Luni, 8 noiembrie 2010, 16:46)

   cetatean [anonim]

   As dori sa stiu daca Excelenta sa d-na ambasador a facut ceva pentru intretinerea Monumentului Eroilor romani din Spania. Personal cred ca ar fi un mare castig pentru Romania in general ca acest monument de la Majadahonda sa fie intretinut si istoria lui sa fie mai mult promovata in aceste vremuri tulburi. Va multumesc
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 11:59)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui cetatean

    Monumentul de la Majadahonda este legat de o perioada din istoria Spaniei care trezeste si in prezent multe controverse. Legislatia in vigoare in Spania reglementeaza foarte strict modul de comemorare in spatiul public al celor care au apartinut uneia sau alteia din taberele participante la Razboiul Civil.
  • Promovarea imaginii romanilor in Spania (Luni, 8 noiembrie 2010, 16:58)

   Roca Felix [anonim]

   Buna ziua!
   Intre 16-21 august 2011 va avea loc la Madrid o intalnire mondiala de tineri (detalii www.madrid11.com). Vor fi prezenti sute de tineri si din Romania.
   Intrebare: se poate fructifica aceasta oportunitate pentru a promova imaginea Romaniei nu numai in Spania, ci in lumea intreaga?
   Multumesc!
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:05)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roca Felix

    Sanctitatea Sa Benedict XVI, aflat in Spania, la sfarsitul saptamanii trecute, la Santiago de Compostela si la Barcelona, a reamintit aceasta oportunitate de intalnire a tinerilor catolici, si nu numai, la care va fi prezent. Este vorba de un eveniment religios de mare amploare la care se adauga si un program de activitati culturale variate (muzica, dans, teatru, expozitii de arta plastica, fotografie, cinema si productii audiovizuale). Ambasada a participat deja la activitatile preliminare de pregatire initiate de organizatori si, impreuna cu ICR Madrid, vom cauta sa sprijinim o prezenta romaneasca reprezentativa.
  • Consulatul romaniei din madrid o rusine (Luni, 8 noiembrie 2010, 17:12)

   taff [anonim]

   As dori sa stiu daca d-na ambasador a fost vreodata la consulatul romaniei din madrid? Este inacceptabil ca in anul 2010 sa trebuiasca sa faci drumuri , sa te inghesui intr-un spatiu care in fiecare zi e insuficient, sa tipe tantica aia care e la informatii sau preia actele pt ati scoate un act simplu (pasaport, certificate, etc). Este o rusine.
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:13)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui taff

    Serviciile consulare sunt un aspect al activitatii diplomatice caruia, in Spania, i se acorda permanenta atentie pentru a fi imbunatatit. In ultimii ani, reteaua de consulate s-a extins, de la doua, in 2006, la opt, in prezent. La Madrid, am schimbat sediul Sectiei Consulare, tocmai in ideea de a oferi mai mult spatiu publicului. S-au introdus servicii noi si facilitati, precum eliberarea pasapoartelor.
    Pe de alta parte, trebuie tinut cont de faptul ca activitatea misiunilor diplomatice este conditionata de reguli bine definite de cadrul legislativ si de siguranta, precum si de un cadru financiar de austeritate.
  • felicitari (Luni, 8 noiembrie 2010, 17:26)

   benu [utilizator]

   1 )

   In primul rand doresc sa va felicit, sunt de 7 ani in Spania si de cand ati venit la ambasada totul s-a schimbat la 180 de grade in BINE . Treaba cu consulatele itinerante este nemaimpomenita, nu stiu daca este proiect pilot in Spania sau se mai priactica si in alta tara. De cand ati venit la carma ambasadei am impresia ca s-au deschis cel putin 5 consulate noi si asta e un lucru remarcabil.

   Un singur repros as avea, defapt nu este nici macar un repros este o remarca.

   Din cele aproape 100 de asociatii din Spania, as putea spune ca vreo 10 sunt cele mai active, si care promoveaza din punct de vedere cultural imaginea romaniei in Spania.

   2)
   In toate programele DRRP pentru aplicarea la fonduri si finantari este nevoie sa ai proiecte sustinute de un ONG de o asociatie, ma intreb pentru persoanele fizice nu exista nimic? de 6 ani imi dedic timpul unui proiect numit "Spania Romaneasca"( este cel mai vizitat portal al romanilor din spania, include revista, forum, stiri, radio etc.) il finantez singur ca persoana fizica si probabil in curand voi fi nevoit sa il inchid...nu am primit niciodata finantare nici de la statul spaniol nici de la cel roman. Ce mi-ati recomanda sa fac pentru a primi finantarea necesara continuarii proiectului ?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:21)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui benu

    Multumesc pentru aprecieri.
    Prezenta si forta mediului asociativ sunt esentiale pentru modul in care ne promovam imaginea in Spania, si de la bun inceput, am cautat sa stabilim o relatie de parteneriat. Este foarte adevarat ca, din diferite motive, nu toate asociatiile pot avea o activitate sau reprezentativitate egale. De altfel, imaginea pe care spaniolii si-o formeaza despre romani sau Romania depinde de fiecare dintre noi.
    Referitor la finantarile din parte DRP, aceastea se acorda in conditiile legii. Legislatorul a dorit sa asigure un caracter reprezentativ proiectelor finantate, ceea ce a dus la punerea accentului pe colectiv/asociativ si nu pe individual. In orice caz, prima conditie pentru obtinerea de finantare este prezentarea unui proiect conform regulilor DRP.
    Portalul Spania Romaneasca este cunoscut si apreciat de catre Ambasada. De altfel, pe site-ul nostru exista un link catre acest portal.
  • eficienta (Luni, 8 noiembrie 2010, 17:38)

   Dan [anonim]

   Care sunt actiunile pe care le luati ca sa va coordonati echipa din ambasada cat mai eficient?
   • raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:25)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

    Ambasada functioneaza in baza unei noi organigrame care tine cont de specificul activitatii diplomatice din Spania. Exista sectii care se ocupa de relatiile externe, presa si comunitate, de cooperarea economica, de serviciile si asistenta consulara, de munca si afaceri sociale, precum si de cooperarea politieneasca.
    Se lucreaza pe baza de obiective cuantificabile si proiecte, a caror realizare este verificata cu regularitate.
  • agenda de lucru (Luni, 8 noiembrie 2010, 17:42)

   Iancu [anonim]

   Puteti sa ne povestiti care este programul zilei dvs de lucru si ce faceti concret in acest timp?
   Multumesc DIancu
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:31)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iancu

    Activitatea este organizata in baza obiectivelor de reprezentare a Romaniei, de cooperare cu autoritatile spaniole si informare asupra evolutiilor din tara gazda, de negociere si de protejare a intereselor cetatenilor romani.
    Spre exemplu, in ultimele zile, am participat la ceremoniile organizate la Barcelona cu ocazia vizitei Papei Benedict XVI (in context am avut intalniri cu PS Timotei, Episcopul de Spania si Portugalia si Mitropolitul Policarp, de la Patriarhatul Ecumenic), am avut o reuniune de lucru cu personalul Consulatului General de la Barcelona. precum si o intalnire cu Secretarul General al Uniunii pentru Mediterana, in pregatirea summitului programat pentru 21 noiembrie.
  • ce faceti cu? (Luni, 8 noiembrie 2010, 20:00)

   dan [anonim]

   Ce faceti cu ,,fetitele,, de pe calle de la Montera din Madrid,si cu miile de tigani romani care au impanzit Madridul.? Nu credeti ca Ministerul Turismului cheltuie bani degeaba pentru promovarea imaginii ROMANIEI,in conditiile in care madrilenii vad in fiecare zi ,,imaginea,,Romaniei.vreti sa ajungem ca romanii din italia ,sa fim batuti sau omorati prin statii de metro sau autobus.
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:36)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

    In legatura cu situatia din Calle Montera, exista o colaborae directa intre atasatii de interne din Ambasada si Sectia de Politie din zona.
    Consider insa ca acest tip de situatii nu sunt ilustrative pentru imaginea unei comunitati de peste 830 000 de persoane, in covarsitoare majoritate persoane oneste, care muncesc din greu si in respectul legii. De altfel, acesta este mesajul pe care il receptez de la interlocutorii spanioli in legatura cu romanii din Spania. Am mare incredere ca majoritatea spaniola are capacitatea sa discearna intre exceptii si regula.
  • gazda, branza, manz (Luni, 8 noiembrie 2010, 20:03)

   Costel Petre [anonim]

   Spania nu "gazduieste" nici un roman. Nu li se da nimic pe degeaba romanilor in Spania. Cei care au ales sa traiasca in Spania si au inca cetatenie romana sunt acolo in virtutea prevederilor Tratatului de aderare a Romaniei la UE, un tratat care face posibila discriminarea romanilor in Europa.
   Intrebare: Ambasada Romaniei la Madrid trimite rapoarte catre MAE asupra activitatii unor cetateni romani din Spania, asa cum face Ambasada Romaniei la Londra?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:43)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costel Petre

    Nu impartasesc opinia dvs. conform careia Tratatul de aderare face posibila discriminarea romanilor. Dimpotriva, aderarea la UE a adus beneficii in privinta liberei circulatii, accesului la educatie si sanatate. In Spania, un roman beneficiaza de conditii egale de participare pe piata muncii, ca oricare alt cetatean comunitar.
    Ambasada nu elaboreaza rapoarte asupra activitatii cetatenilor romani. Informeaza asupra conditiilor din Spania care pot afecta comunitatea, de pilda in legatura cu situatia economica sau a somajului din aceasta tara.
  • repatrierea mortilor (Luni, 8 noiembrie 2010, 20:09)

   ungureanu [anonim]

   La morga spitalelor din marile orase spaniole, exista de luni de zile corpurile neinsufletite ale unor romani pentru care rudele nu au putut plati cheltuielile de repatriere sau care pur si simplu nu au fost revendicati de nimeni. Aveti cunostinta de aceste cazuri? Stiti la ce numar se ridica? Exista vreun plan de a le rezolva situatia? Multumesc
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:48)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui ungureanu

    Decesul unui cetatean roman este adus la cunostinta oficiului consular din regiunea unde s-a produs. In functie de situatia familiala, consulatul acorda sprijin pentru eliberarea in regim de gratuitate a documentelor necesare in aceste situatii si sprijina, dupa caz, interactiunea rudelor cu autoritatile locale spaniole.

    Legea romana nu prevede posibilitatea acoperirii de catre stat a cheltuielilor de repatriere din Spania a decedatilor.

    In situatia in care nu este posibila repatrierea, se organizeaza inhumarea sau incinerea pe teritoriul spaniol.
  • studenti (Luni, 8 noiembrie 2010, 20:41)

   pip [anonim]

   Buna ziua,

   As vrea sa stiu daca ambasada romana are programe, intruniri sau activitati cu studenti romani din Spania? Va multumesc!
   • raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:52)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui pip

    A devenit o traditie intalnirea de Sfantul Nicolae, de la inceputul de decembrie, la care Ambasada invita studentii romani din Spania. Anual acesta este programata pentru data de 3 decembrie.

    Pe de alta parte, exista un program de stagii la Ambasada pentru studenti si tineri absolventi, la care au participat peste 50 de tineri.
  • INTRBARI (Luni, 8 noiembrie 2010, 21:00)

   angela [anonim]

   1.Buna ziua,as vrea sa stiu daca exista tratat de dubla nationalitate intre Romania si Spania, sau pentru a dobindi cetatenia spaniola este obligatoriu sa renuntam la cetatenia romana si ce cheltuieli ar implica?

   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:54)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui angela

    1. Spania nu permite dubla nationalitate, decat pentru un numar foarte restrans de tari (in general din America Latina).
    Dobandirea cetateniei spaniole presupune renuntarea la cea romana.
    2. Este un aspect legat de terminologia incetatenita in Romania. Termenul consacrat in Spania este "embajadora".
  • preemigrant (Luni, 8 noiembrie 2010, 21:07)

   onebobitza [anonim]

   Buna seara!.Doresc sa stiu care sunt conditiile pentru obtinerea unui statut social in Spania?Doresc sa ma stabilesc intr-una din tarile cu toleranta in cea ce priveste doritorii de a pleca din Romania.
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:56)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui onebobitza

    As recomanda ca inainte de a lua o decizie legata de stabilirea in Spania sa va documentati asupra posibilitatilor realiste de a obtine un loc de munca pe baza de contract. Situatia actuala a somajului in Spania este preocupanta.
  • Ce masuri concrete luati... (Luni, 8 noiembrie 2010, 23:07)

   Claudiu [anonim]

   ... pentru imbunatatirea imaginii romanilor din Spania?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:01)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

    Responsabilitatea pentru imaginea romanilor este nu doar a unei institutii cum este Ambasada, ci apartine pana la urma intregii comunitati. De fapt, apartine fiecarui roman in parte, pentru ca de modul in care se relationeaza cu majoritatea la locul sau de munca sau la scoala, sau cu vecinii, depinde pana la urma imaginea noastra.
    In ceea ce priveste Ambasada, ne preocupa indeosebi sa veghem ca drepturile romanilor sa fie respectate, sa nu faca obiectul discriminarilor sau al xenofobiei. De asemenea, au existat programe de promovare, precum campania Hola Soy rumano, participarea la INTEGRA, in 2009 sau alte proiecte de diplomatie publica.
  • 4 intrebari (Luni, 8 noiembrie 2010, 23:11)

   Cornel [anonim]

   Buna sera doamna ambasador,

   Am cateva intrebari pt dvs:

   1. au existat acte de coruptie in ambasada romana sau in consulatul roman?
   2. exista reglementari interne cu privire la combaterea coruptiei?
   (editat HotNews.ro- maxim 2 intrebari)
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:06)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornel

    Activitatea misiunilor diplomatice este foarte strict controlata si face obiectul unor inspectii periodice din partea Ministerului. Aceste inspectii au stabilit ca nu au avut loc acte de coruptie.

    Orice persoana care considera ca are cunostinta despre o fapta de acest tip are posibilitatea sa ne sesizeze, respectiva sesizare fiind oficial inregistrata si transmisa, fara exceptie, spre verificare.

    Pe de alta parte, doresc sa precizez ca sesizarile trebuie sustinute de fapte si probe. Generalizarile insa, fara fundament, sunt, se intelege, inacceptabile.
  • intrebare (Luni, 8 noiembrie 2010, 23:23)

   alex [anonim]

   Care a fost pozitia Ambasadei romane in Spania legat de:

   1. nasterea unui copil de catre o persoana de cetatenie romana in varsta de 10 ani.
   2. afirmatia mamei acestei persoane ca "acest lucru e ceva obisnuit in Romania".

   Aet 24 din Legea 21/1991
   Cetatenia romana se poate retrage persoanei care:
   a) aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei;
   ....

   De ce nu retrageti cetatenia romana mamei care a facut asemenea afirmatii? E defaimare la adresa statului roman sa sustii ca asemenea barbarie este ceva obisnuit "in Romania". Sa vedem daca apatrida fiind mai face asemenea afirmatii.
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:13)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

    Reactia noastra a fost in consonanta cu a intregii societati spaniole, de consternare. In orice circumstante, o sarcina si o nastere la 10 ani nu sunt normale si ridica multe semne de intrebare.
    Evident ca Ambasada a reactionat in legatura cu afirmatiile complet neadevarate privind ceea ce ar reprezenta normalitatea in Romania, preluate de unele medii de comunicare din Spania si aceste demersuri au fost reflectate ca atare in diferite publicatii.
    Este cert insa ca asa cum numerosi romani ne-au contactat si si-au exprimat indignarea fata de repsectivele afirmatii, aceste mesaje din partea romanilor din Spania erau asteptate si de presa spaniola si ar fi intarit mesajul Ambasadei. Observ insa o timiditate din parte comunitatii in asemenea situatii.
  • Criterii angajare Ambasada Romaniei (Luni, 8 noiembrie 2010, 23:30)

   Anonimus [anonim]

   Doamna Ambasador, pe ce criterii angajati personalul in Ambasada Romaniei in Spania? Eu am un exemplu nu tocmai placut pt dumneavoastra
   • raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:16)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonimus

    Personalul diplomatic care isi desfasoara activitatea la ambasade si consulate este angajat, prin concurs, de catre MAE si, tot prin concurs, este trimis la post.
    Ambasada mai colaboreaza, pe perioade determinate, pe baza de contract, si cu personal angajat pe plan local, indeosebi pentru a acorda sprijin in activitatea consulara.
  • diplomatii dvs (Luni, 8 noiembrie 2010, 23:31)

   Adriana Eftimie din Zaragoza [anonim]

   Doamna Ambasador !

   Sunteti multumita de activitatea diplomatilor romani din Spania ? De cei care sunt la contact cu publicul atat de numeros ? Cum se sta la capitolul intinerire...atat de mult promis de diversi ministri de externe ! S-a schimbat ceva din vechea garda ? Aveti pensionari sau s-a facut loc tinerilor in aceasta domeniu ??? De ce am auzit de la cineva din MAE ca nimeni nu vrea sa vina la post in Spania ! Le e frica de dvs sau de munca ??

   buna ziua
   Adriana Eftimie
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:25)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana Eftimie din Zaragoza

    Personalul diplomatic, de cariera, aflat la post la Madrid formeaza o echipa tanara. Media de varsta este de 34 de ani, marea majoritate aflati la primul post si toti intrati in MAE, dupa 1995.

    In ultimul an, s-au alaturat echipei de la Madrid, noi diplomati, la Sectia Consulara si s-au produs, cu normalitate rotatiile de personal.

    Este adevarat ca volumul de munca si complexitatea unui post in Spania sunt importante.Daca un tanar diplomat are de ales intre Spania si o alta tara, in conditiile in care activitatea este remunerata egal, este de inteles sa existe ezitari. Un post in Spania cere dedicatie si rezistenta la efort.
  • EL PARO (Marţi, 9 noiembrie 2010, 0:57)

   mihai [anonim]

   Chiar astazi nu sunt obligat sa fiu dat afara, desi surubul se stringe in fiecare zi tot mai mult datorita lipsei de comenzi.
   Va rog sa fiti amabila sa-mi spuneti ce drepturi am in cazul in care as dori sa ma intorc in Romania?
   Am 9 ani vechime si am contrct indefinido.
   Va doresc MULT SUCCES in cariera dumneavoastra de DIPLOMAT.
   VA MULTUMESC
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:27)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

    Va recomand sa intrati in legatura cu atasatul pe probleme de munca din Ambasada, care va va putea da informatii detaliate. Adresa de contact este relatiipublice@embajadaderumania.es
  • Cateva intrebari (Marţi, 9 noiembrie 2010, 4:32)

   Nae [anonim]

   1.Se integreaza romanii? Unii au venit pe contract de munca limitat dar multi au ramas in continuare,ce fac ei,muncesc,si-au asigurat o situatie?
   2.In ce zone ale Spaniei se gasesc cei mai multi romani?
   3.Este Spania doar o tara a 'caspunarilor' sau si un inginer,profesor,doctor,etc.isi poate gasi de munca acolo?
   4.Daca cineva isi doreste sa se stabileasca in Spania care sunt conditiile,avantaje si dezavantaje?

   Va multumesc.
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:32)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nae

    Majoritatea romanilor din Spania lucreaza in prezent cu contract de munca, contribuind la asigurarile sociale. Exista un numar de peste 80 000 de someri care beneficiaza de ajutorul de somaj, tocmai pentru ca au lucrat in conditii legale. Numaru celor care lucreaza in agricultura este relativ redus, domeniile principale de activitate fiind constructiile si serviciile. Exista de asemenea o categorie in crestere de profesionisti cu calificare inalta, inclusiv profesori (si universitari), medici, ingineri, arhitecti, avocati.
    Conditiile de acces pe piata muncii sunt aceleasi ca pentru orice alt cetatean comunitar. Ceea ce ingreuneaza in practica insertia laborala este situatia economica si numarul foarte ridicat al somerilor.
  • Diplomati (Marţi, 9 noiembrie 2010, 9:05)

   Adriana Ion [anonim]

   Doamna Ambasador

   Ce s-a intamplat cu mult promisa intinerire a personalului diplomatic ? E doar in vorbe sau putem vedea la consulates chimbarea de generatii ? Cum ati aprecia dvs activitatea celor ce lucreaza in consulatele din subordinea dvs?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:34)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriana Ion

    A se vedea raspunsul dat mai sus doamnei Adriana Eftimie.
  • PIRUM (Marţi, 9 noiembrie 2010, 10:02)

   PCHIRTOP1232453292984 [utilizator]

   1. Care este pozitia PIRUM(Partidul Românilor din Spania) pentru alegerile locale din mai 2011, in sondajele de opinie din Spania?
   2. Care sunt activitatile de promovare ale Romaniei in Spania pentru 2011.
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:39)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui PCHIRTOP1232453292984

    1. Nu cunoastem sondaje de opinie pentru alegerile din mai 2011, in care sa apara PIRUM.
    2. In planul promovarii culturale, conform programului ICR Madrid, anul 2011 va fi anul literaturii romane in Spania. Romania va fi tara invitata la LIBER cel mai important targ de carte din Spania. Vor avea loc lansari, pe tot parcursul anului, de carte romaneasca tradusa in spaniola. Se va marca centenarul Cioran. O alta dimensiune a diplomatiei publice, va fi prezentarea cinematografiei romane la festivalurile spaniole. De asemenea, se intentioneaza organizarea unui ciclu Enescu la Madrid.
  • 2 intrebari (Marţi, 9 noiembrie 2010, 10:04)

   tache [anonim]

   Buna ziua,
   De cati ani sunteti in Spania la post ca ambasador si cat va dura mandatul dumneavoastra?
   Sunteti vorbitoare de limba spaniola?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:42)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui tache

    1. Mandatul a inceput o data cu prezentarea in fata Regelui Juan Carlos a scrisorilor de acreditare, la 13 septembrie 2006, si va dura pana la prezentarea oficiala a scrisorilor de rechemare.
    2. Da, am studiat spaniola la facultate si am urmat, la Bucuresti, in 1997, cursurile Institutului Cervantes.
  • ? (Marţi, 9 noiembrie 2010, 10:06)

   omu bun [anonim]

   As dori sa cunosc ce facultate a absolvit doamna ambasadoare si care au fost motivele pentru care a ales sa intre in diplomatie?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:46)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui omu bun

    1. Am avut un parcurs universitar destul de lung. Dupa studiile universitare, la Institutul Politehnic Bucuresti, am absolvit studii post-universitare la Facultatea de Relatii Internationale, in 1993; Colegiul Europei, de la Bruges, in Belgia, in 1995; am studiat la Institutul European de la Geneva si la Universitatea Libera din Bruxelles.
    2. Specializarea in studii europene si posibilitatea de a participa la procesul de aderare a Romaniei la UE.
  • o intrebare (Marţi, 9 noiembrie 2010, 10:19)

   ficus [anonim]

   Cum ati caracteriza, foarte succint, in doar trei cuvinte sa spunem, tara in care va desfasurati activitatea? Care ar fi principalele trasaturi ale poporului spaniol?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:52)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui ficus

    M-as folosi de cuvintele filozofului Julian Marias: "Spania este o tara formidabila, cu o splendida istorie de creatie, inovatie si de continuitate a proiectului..."
  • Nie (Marţi, 9 noiembrie 2010, 10:53)

   neaga1900 [utilizator]

   De ce cand eram imigranti aveam o tarjeta(NIE) cu care sa ne identificam , iar azi ca comunitari avem un "cearceaf"(Certificatul de identificare) , care nu e valabil fara pasaport?????Se poparta discutii cu responsabilii spanioli pe aceasta tema sau doar eu sunt nemultumit si atunci nu e niciun interes!?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:56)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui neaga1900

    Am abordat in discutiile cu autoritatile spaniole acest aspect, semnalat si de alti romani. Certficatul de cetatean comunitar, insa, nu indeplineste rolul de act de identitate. El reprezinta dovada inregistrarii legale a prezentei dvs. in Spania si este eliberat tuturor cetatenilor europeni din aceasta tara.
  • Canarioti (Marţi, 9 noiembrie 2010, 11:33)

   Florin P [anonim]

   Doamna Ambasador !

   Suntem cam 10 mii de romani in insulele Canare !Cum ne puteti ajuta si ep noi sa avem contact cu serviciile consulare _
   Nu se poate deschide un birou consular aici ?
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 13:59)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin P

    Sectia Consulara de la Madrid organizeaza periodic deplasari in regim de consulat itinerant in arhipelagul Canare. Ultima deplasare a avut loc la Las Palmas de Gran Canaria, in zilele de 2-3 noiembrie. Va recomand sa urmariti pagina de internet a Ambasadei pentru a va informa asupra datei viitoarei deplasari (madrid.mae.ro).
  • Posibilitati? (Marţi, 9 noiembrie 2010, 12:19)

   Alina I. [anonim]

   Buna ziua, doamna Ambasador! Sunt o tanara de 27 de ani cu studii superioare facute in Spania, cu 5 ani vechime in mass-media in Romania, vorbesc spaniola si engleza. Imi doresc foarte mult sa ma mut in Spania si sa muncesc acolo. Care este primul pas pe care trebuie sa il fac? Mi-as pregati plecarea din tara, sa fiu sigura ca merg la un job sigur acolo, dar in acelasi timp cine angajeaza o romanca fara permis de munca? Va rog sa ma sfatuiti in privinta pasilor care trebuie urmati. Va multumesc mult!
   • Raspuns (Marţi, 9 noiembrie 2010, 14:02)

    Maria Ligor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina I.

    Va recomand sa va documentati foarte bine inainte de a lua decizia de a va stabili in Spania, indeosebi in legatura cu posibilitatile concrete de a gasi un loc de munca in domeniul care va intereseaza. Nu aveti nevoie de un permis special, dat fiind ca in calitate de cetatean comunitar aveti acces egal cu ceilalti europeni pe piata muncii.
  • promovare culturala (Marţi, 9 noiembrie 2010, 14:48)

   Elena Nistor [anonim]

   Stimata doamna ambasador,

   Am citit raspunsul dumneavoastra de mai sus, referitor la organizarea unui ciclu Enescu la Madrid in 2011. Poate veti lua in calcul si promovarea operei Oedipe, de la a carei premiera se vor implini 75 ani chiar in anul 2011.


  Abonare la comentarii cu RSS
  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by