Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni la Cotroceni ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen este sustinuta de Comisia Europeana. "Cheia este de a ne asigura ca toate conditiile tehnice sunt asigurate astfel incat consilul sa poata lua o decizie", a spsu Barroso.

"Pot sa va spun ca nu exista nicio legatura legala intre Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie si aderarea la spatiul Schengen; desigur exista anumite state care cred ca este o anumita legatura intre reformele juridice si aderarea la Schengen; ele considera ca aceasta capacitate de a implementa reformele juridice este legata de adrerare, pentru ca este vorba de incredere; spatiul Schengen inseamna incredere, Romania va trebui sa convinga statele membre ca merita sa fie acolo", a explicat Barroso, raspunzand unei intrebari.

"Consolidarea increderii in statele membre este cruciala", a spus Barroso, care a tinut sa-l felicite pe presedintele Traian Basescu "pentru reactia rapida" la criticile din ultimul raport al Comisiei Europene.

"Expertii Comisiei Europene vor fi aici saptamana viitoare pentru a evalua progresul. Sper sa ajunga la concluzia ca Romania a adoptat MCV ca pe un sprijin pentru propria agenda de reforma", a mai spus Barroso.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a precizat ca decizia va fi luata in Consiliu, care este un organism politic, astfel incat "trebuie sa ne asiguram ca facem tot ce ne sta in putinta pentru a accelera Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie".

Traian Basescu sublinia saptamana trecuta ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen, programata sa aiba loc in martie 2011, depinde numai de criterii tehnice, care sunt respectate, pana in prezent, de tara noastra.

"Problema accesului in spatiul Schengen este o problema tehnica. Sunt sase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotarii Romaniei cu cele necesare pentru a indeplini toate standardele Schengen si toate sunt pozitive. Credem ca Romania indeplineste toate conditiile pentru a adera la spatiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul in spatiul Schengen decat intrarea in UE", a spus Basescu.

Totusi, luna trecuta guvernul de la Haga anunta ca "va pleda pentru includerea celor doua rapoarte bianuale privind coruptia si reforma justitiei in Romania si Bulgaria in evaluarea pentru aderarea la Schengen a acestor doua state".

Aderarea la spatiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplica in intregime acquis-ul Schengen, fiind creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare in materie de vize, migratie, azil, precum si masuri referitoare la cooperarea politieneasca, judiciara sau vamala.

Traian Basescu: Romania are o foarte slaba absorbtie a fondurilor europene

Traian Basescu a mai declarat ca unul dintre subiectele importante care au fost dezbatute s-a referit la faptul ca Romania are o slaba absorbtie a fondurilor europene. "Domnul Barroso ne-a asigurat ca exista maxima dorinta a Comisiei Europene de a pune la dispozitia Guvernului Romaniei experti pentru a sprijini absorbtia", a precizat Traian Basescu.

La randul sau, presedintele CE a declarat ca fondurile europene pot juca un rol important in stimularea economiei, respectiv reducerea saraciei. Procesul de absorbtie trebuie grabit, astfel incat fondurile sa poata fi folosite la capacitate maxima.

Jose Manuel Barroso l-a felicitat pe Traian Basescu si pentru semnarea tratatului referitor la regimul de frontiera cu Republica Moldova.

"Acest tratat are o valoare practica foarte mare.... Demonstreaza din nou sprijinul pentru Moldova, pentru apropierea de Uniunea Europeana", a spus presedintele CE.