"Salutam cu entuziasm semnarea tratatului de frontiera dintre Romania si Moldova. Este un excelent exemplu de ce poate fi realizat cand exista un interes comun", a spus in discursul sau de la Summit-ul Dunarii presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Oficialul european a facut in premiera anuntul semnarii tratatului privind regimul de frontiera, in conditiile in care autoritatile romane nu au comunicat nimic deocamdata pe aceasta tema.

UPDATE: Ministrul Baconschi a declarat, in seara zilei de luni, ca autoritatile romane i-au lasat intaietatea anuntului presedintelui Comisiei Europene, intrucat era oaspetele Romaniei la Summit-ul Dunarii.

"Am dorit sa-i lasam din curtoazie, fiind oaspetele nostru la Summitul Dunarii, aceasta intaietate. Dar, dupa cum vedeti, toate informatiile devin publice la cateva ore dupa anuntul facut de domnia sa", a spus Baconschi luni seara, la semnarea Tratatului impreuna cu premierul Filat.

Prezenta premierului moldovean la Bucuresti, Vlad Filat, creeaza premisele semnarii acestui document luni.

Ministerul de Externe roman nu confirma si nici nu infirma aceasta semnare, cerand ceva timp pana la exprimarea unei pozitii.

ora 12.07: MAE confirma semnarea luni a Tratatului intre Romania si R. Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera. La ora 17.30, ministrul de externe Teodor Baconschi si premierul moldovean Vlad Filat vor semna documentul la sediul MAE.

Potrivit unor surse diplomatice, Romania si Moldova au convenit semnarea in aceasta forma pentru ca ministrul de externe moldovean, Iurie Leanca, este suspendat. Potrivit Codului Electoral din R. Moldova, ministrii sau alti demnitari in functii publice se suspenda (degreveaza - este termenul folosit)daca sunt candidati in alegeri. Aceasta prevedere nu se aplica presedintelui, premierului si presedintelui parlamentului.

Tratatul este un document tehnic. El reglementeaza modalitatea de realizare a marcarii pe teren a frontierei, solutionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, intretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera, modul de folosire a apelor de frontiera, cailor ferate, soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat, desfasurarea unor activitati precum pescuitul, vanatoarea, silvicultura, exploatarea subsolului in apropierea frontierei, modul de cercetare si de solutionare a incalcarilor regimului cum ar fi trecerea nepermisa a frontierei sau deteriorarea semnelor de frontiera etc.

Ministrul de externe Teodor Baconschi anunta in 13 octombrie faptul ca textul documentului este finalizat, dupa 11 runde de negocieri intre cele doua parti.

Primele semnale in acest sens au fost date de cancelarul german Angela Merkel, in timpul vizitei sale la Bucuresti din octombire, cand a spus ca semnarea acestui tratat privind regimul frontierei cu Moldova ar fi "un pas in directia buna", in contextul relatiei UE cu vecinatatea estica".

"In ceea ce priveste vecinatatea imediata, obiectivul nostru este sa rezolvam conflictul dintre Moldova si Transnistria. Cred ca Romania poate juca aici un rol important. De asemenea, stiu ca se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontiera de catre Romania si Moldova, cred ca aceasta este directia in care trebuie sa continuam", a spus cancelarul german dupa discutia cu premierul Emil Boc.

Punctele de divergenta dintre expertii moldoveni si romani care au negociat tratatul au constat in special in gasirea numelui acestuia, o "titulatura reciproc convenabila", cum spunea acum ceva timp ministrul Baconschi.

Acest document se discuta de catre cele doua tari de 19 ani, Romania nefiind de acord cu un tratat de frontiera asa cum era reclamat el de catre fortele politice de la Chisinau.