Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat miercuri ca nu intelege motivatiile pentru care Curtea Constitutionala a respins asumarea raspunderii pentru Legea Educatiei Nationale, in conditiile in care actul normativ reprezinta o prioritate absoluta si este in interesul intregii societati.

"Nu cunosc nici eu motivele si motivarea Curtii Constitutionale, dar afirm si reafirm ca angajarea raspunderii Guvernului a fost si este un act constitutional", a spus vicepremierul Marko Bela, care a subliniat ca a analizat decizia de acum un an a CCR, care a respins un proiect de lege al Educatiei pe care guvernul de atunci, condus tot de Emil Boc, isi asumase raspunderea.

Acea motivare era legata de faptul ca nu a avut loc o dezbatere profunda si seriosa asupra acestui subiect, a precizat Marko Bela, care a adaugat insa ca de aceasta data au avut loc dezbateri atat in societatea civila, cat si in camera ineferioara a Parlamentului, care a aprobat proiectul.

"Angajarea raspunderii Guvernului a fost un act constitutional si nu inteleg de ce a respins aceasta initiativa a Guvernului. Cand e vorba de un proiect de lege foarte important, de o prioritate absoluta, in interesul intregii societati, in mod firesc guvernul are posibilitatea constitutionala de a-si angaja raspunderea", posibilitate oferita chiar de Constitutie, a argumentat liderul UDMR.

UDMR a convocat consiliul permanent al partidului/ Acesta va iesi de la guvernare in conditiile in care nu ar mai functiona coalitia

UPDATEMarko Bela considera ca vina pentru tergiversarea Legii Educatiei in Parlament o poarta coalitia majoritara, nu opozitia. "In acest moment, nu fac reprosuri opozitiei. Daca avem o majoritate parlamentara, acea coalitie are obligatia de a sustine actele Guvernului. Opozitia are dreptul de a critica", a spus Marko Bela. Acesta a afirmat ca a fost convocat consiliul permanent al UDMR, urmand ca zilele urmatoare sa aiba loc consultari, iar la "inceputul saptamanii viitoare sa fie luata o decizie". "Intrebarea este daca exista posibilitatea de a merge mai departe cu Legea Educatiei si daca aceasta coalitie reuseste sa-si reafirme solidaritatea", a spus Marko Bela. "Eu am convocat Consiliul Permanent al UDMR, care este forumul nostru mai restrans de decizie, si am convocat si grupurile parlamentare pentru sedinta comuna, pentru luni. Azi este inca miercuri si bineinteles ca zilele urmatoare vom avea consultari cu presedintii organizatiilor teritoriale si la inceputul saptamanii viitoare vom lua o decizie", a precizat vicepremierul.

Intrebat in ce conditii ar iesi UDMR de la guvernare, acesta a raspuns ca o asemenea decizie ar putea fi luata daca "nu mai functioneaza Coalitia, daca partenerii de guvernare ar afirma ca programul guvernamental in legatura cu care s-a convenit nu mai este valabil sau daca anumite deziderate importante din acest program nu mai sunt valabile, inclusiv si ceea ce inseamna legea Educatiei".

"Daca s-a tergiversat pe mai multe luni de zile adoptarea acestui proiect de lege, acest lucru nu este vina Opozitiei, ci este slabiciunea coalitiei guvernamentale, slabiciunea colegilor din Senat. Eu insumi sunt senator si imi permit sa critic proprii mei colegi, inclusiv pe cei din Coalitie, dintre care unii, in acest moment, aplauda decizia CCR, ceea ce nu inteleg, inclusiv presedintele Comisiei de invatamant din Senat. Nu accept o astfel de abordare sau o astfel de atitudine din partea Coalitiei majoritare!", a spus presedintele UDMR. Acesta a spus ca nu neaga faptul ca partidul pe care il conduce are un interes special ca Legea Educatiei sa fie adoptata cat mai rapid.

"Avem un astfel de interes, UDMR si-a asumat o alianta inclusiv in scopul unui progres in drepturile minoritatilor (...) Deci, in acest moment, Legea Educatiei o vad ca pe o prioritate, dar pe de alta parte, nu neg si un interes special", a precizat Bela.

  • Potrivit acestuia, adoptarea Legii depinde de coalitia majoritara. "Depinde nu de demersurile opozitiei, totul depinde de coeziunea, solidaritatea si forta coalitiei majoritare", a mai spus presedintele UDMR.
  • Acesta a mai spus ca unii dintre senatori, printre care si presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat Mihail Hardau, s-au suparat pentru ca Executivul si-a asumat raspunderea pe Legea Educatiei.
  • "Eventual unii sunt suparati sau se simt jigniti, numai ca inclusiv domnul senator Hardau si care a fost si ministru intr-o anumita perioada, ar fi trebuie sa observe ca nu are puterea de a duce pana la capat aceasta lege. S-a lasat dus de val si a lasat aceasta lege. Mi se pare ca, in iunie sau in luna mai, a trecut din Camera Deputatilor in Senat aceasta lege si domnul senator, presedinte al Comisiei de invatamant, nu a reusit sa duca pana la capat aceasta lege", a spus Marko Bela.