Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, cu majoritate de voturi, ca Legea educatiei este neconstitutionala constatand ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern deoarece si-a asumat raspunderea pe o lege care era deja in dezbatere parlamentara, anunta Agerpres.

In aceste conditii, motiunea de cenzura anuntata de PNL si PSD nu mai are obiect, si va fi retrasa sau nu va fi inclusa spre dezbatere pe ordinea de zi.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a redeschis miercuri dezbaterile asupra cererii formulate de presedintele Senatului, Mircea Geoana, privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament si Guvern declansat prin oprirea din procedura legislativa a proiectului Legii Educatiei Nationale si angajarea raspunderii de catre Executiv pe acest act normativ.

In 27 octombrie, CCR a decis sa redeschida dezbaterile si sa acorde un nou termen pe 3 noiembrie cu citarea partilor implicate in conflict.

La termenul de atunci au fost prezenti la CCR presedintele Senatului, Mircea Geoana, care a sesizat Curtea in acest caz, si Cynthia Curt, consilier de stat pe probleme juridice al premierului.

Potrivit legii de functionare a CCR, daca in cursul deliberarii se constata necesitatea lamuririi suplimentare a unor aspecte, presedintele Curtii poate dispune redeschiderea dezbaterilor, luand masurile procesuale necesare.

In 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea educatiei asumata de Guvernul Emil Boc in 15 septembrie 2008, potrivit Mediafax.

In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala a aratat atunci ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.

De asemenea, judecatorii constitutionali aratau atunci ca dreptul Guvernului de a stabili continutul si structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie sa se supuna unor conditii impuse ori desprinse din realitate pentru programul sau de guvernare, ignorarea echivaland cu subminarea raporturilor intre puteri.

Curtea Constitutionala admitea, astfel, o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentala, printre care si aceea legata de faptul ca profesorii care detin functia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Ulterior, in primavara anului 2010, Guvernul a inaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educatiei.