Delegatia Fondului Monetar International la Bucuresti, condusa de Jeffrey Franks, seful Misiunii FMI pentru Romania, a fost primita, sambata dimineata, la Palatul Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, la o zi dupa convorbirile avute cu premierul Emil Boc, potrivit Agerpres. "Tocmai am incheiat intalnirea cu sefii de stat si de guvern din UE (vineri, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European, n.red). Ei probabil stiu mai bine decat altii ca Europa este inca in criza. Povestea care apare in ziare si la televiziune despre revenirea economiei inca nu este realitate", le-a spus Traian Basescu oficialilor FMI, la inceputul intalnirii, adaugand ca riscul ca economiile sa reintre in criza este inca "aproape de noi toti", anunta Mediafax.

Traian Basescu le-a spus, sambata, reprezentantilor FMI la Bucuresti, ca le multumeste pentru ca au acceptat intalnirea. El a adaugat ca doreste sa cunoasca, la finele misiunii delegatiei in Romania, concluziile acesteia precum si ce trebuie sa faca impreuna cele doua parti in perioada urmatoare, in cadrul intelegerii cu FMI.

  • "Multumim, domnule presedinte. Este intotdeuna o placere sa va vizitam. Am avut cateva discutii intense si dure aici si cred ca suntem in postura de a ajunge la o intelegere si a trage concluziile vizitei noastre aici. Asa cum stiti, au fost provocari aici in Romania in ultimele cateva luni, dar pasii au fost facuti pentru a merge inainte. Suntem in a sasea etapa a colaborarii noastre, avem o cooperare foarte buna cu Banca Nationala, cu ministrul de Finante si in aceasta vizita multi ministri s-au implicat in discutii", i-a spus Jeffrey Franks sefului statului roman, adaugand ca delegatia FMI pe care o conduce a avut "cateva discutii dure si intense" la Bucuresti, insa exista o colaborare buna cu autoritatile si ca se va ajunge la o intelegere.

Romania va trebui sa solicite o noua derogare pentru neindeplinirea conditionalitatii privind arieratele, a anuntat vineri Jeffrey Franks, dupa intalnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Romania va trebui sa solicite o noua derogare pentru neindeplinirea conditionalitatii privind arieratele deoarece tinta din acest domeniu va fi ratata din nou", a explicat oficialul FMI.

Jeffrey Franks a subliniat ca, de la inceputul programului cu Romania, a existat o tinta referitoare la eliminarea arieratelor, "si de la inceput au fost probleme in acest domeniu. Vom continua sa lucram cu autoritatile si sa cautam solutii pentru a reduce arieratele in continuare".

Romania a obtinut deja, pana acum, trei derogari pentru neindeplinirea tintei privind arieratele.

  • "2011 este in mod cert anul iesirii noastre din criza economica, insa maximul efectelor sociale se va resimti in aceasta iarna, dupa care piata fortei de munca va incepe sa absoarba forta de munca. Anul 2011 va fi un an de crestere economica. Cat de mare va fi vom decide noi, creand resurse in buget pentru a atrage bani de la Uniunea Europeana", declara, pe 9 septembrie, presedintele Traian Basescu, intr-o emisiune la postul public de radio.

Atat seful statului, cat si premierul Emil Boc au afirmat de mai multe ori, in ultima perioada, ca in 2011 Romania va iesi din criza si va avea crestere economica.

Citeste si: