Cablurile aeriene de pe stalpi din zona Soselei Mihai Bravu au fost dezafectate, dupa ce in zona a fost data in folosinta reteaua de canalizatie subterana Netcity, primarul Sorin Oprescu declarand ca bucurestenii "au dreptul sa vada cerul liber, si nu firele agatate pe stalpi", relateaza Mediafax.

Oprescu a mai spus ca pana in iulie 2011 vor fi finalizati 300 de kilometri de canalizatie din reteaua Netcity.

"Sambata, duminica si saptamana viitoare vor fi inchise zona Muncii, Obor, Bulevardele Carol si Unirea, pentru ca astfel se inchide un circuit. Urmeaza sa se intre pe stradutele laterale si in cartierele din jurul centrului Capitalei", a precizat Sorin Oprescu.

Printre zonele in care urmeaza sa fie finalizata reteaua subterana de canalizatie se afla si Bulevardele Lascar Catargiu, Aviatorilor si Nicolae Balcescu.

Municipalitatea se ocupa de dezafectarea cablurilor aeriene abandonate in urma mutarii retelei in canalizatia subterana, operatiunile fiind realizate cu sprijinul RATB, Enel si Luxten.

In urma anunturilor repetate transmise de catre municipalitate operatorilor de comunicatii electronice, acestia si-au reamplasat in canalizatia Netcity retelele proprii, astfel incat sa se asigure continuitatea furnizarii serviciilor catre utilizatori - persoane fizice sau juridice, sustin reprezentantii Primariei Capitalei.

Din martie pana in prezent au fost dezafectate cablurile si echipamentele nefunctionale abandonate din zonele: Piata Universitatii, Biserica Anglicana, strada Tunari - strada Alecu Russo, Bulevardul I.C. Bratianu (tronsonul strada Doamnei - strada Sepcari), Bulevardul I.C. Bratianu - Bulevardul Dimitrie Cantemir - strada Bibescu Voda - Splaiul Independentei - strada Halelor, strada Doamnei - strada Academiei - Bulevardul Dimitrie Cantemir - Bulevardul Tineretului - Calea Vacaresti si partial pe tronsoane din Bulevardul Unirii, Bulevardul Regina Maria, aleea Dealul Mitropoliei, strada Radu Voda, Splaiul Unirii.

In urma unei dispozitii a primarului general, vineri au inceput operatiunile de desfiintare a retelelor de comunicatii electronice montate aerian pe stalpii situati pe Soseaua Mihai Bravu (zona Piata Hurmuzachi - Bucur Obor), pe Calea Mosilor, Bulevardul Carol I - Piata Rosetti - strada Hristo Botev - strada Sfanta Vineri, strada Coltei (intre strada Hristo Botev si Bulevardul I.C. Bratianu), Bulevardul I.C. Bratianu (intre strada Coltei si strada Baratiei), Bulevardul Corneliu Coposu (intre Bulevardul I.C. Bratianu si strada Sfanta Vineri), strada Sfanta Vineri (intre Bulevardul Corneliu Coposu si Bulevardul Mircea Voda), strada Paleologlu si Bulevardul Mircea Voda (intre strada Paleologlu si strada Sfanta Vineri).

Contractul de concesiune a lucrarilor publice in sistem parteneriat public-privat pentru reteaua Netcity a fost aprobat de CGMB in 2008 si semnat in 2 iunie acelasi an.

In etapa pilot a proiectului, care a inceput in 30 iunie 2008, au fost realizati 12 kilometri de canalizatie principala si trei kilometri de canalizatie secundara, in zona Piata Unirii - Piata Alba-Iulia - Decebal - Soseaua Mihai Bravu - Calea Dudesti - Burebista. Reteaua a intrat in exploatare in iunie 2009, cablurile din etapa pilot fiind dezafectate pana in luna august 2009, potrivit Primariei Capitalei.

Lucrarile la reteaua de canalizatie cuprinsa in etapa I - care are o lungime de aproximativ 900 de kilometri (300 de kilometri de retea principala si 600 de kilometri de retea de distributie) - au inceput in 1 septembrie 2009, pana in luna iunie 2010 fiind realizati 70 de kilometri. Totodata, pana in 31 decembrie 2010 ar urma sa fie finalizati 155 de kilometri de canalizatie, iar pana in luna mai 2011 alti 75 de kilometri. Lucararile la cei 600 de kilometri de retea distributie vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2012.

Pentru etapa a II-a a proiectului Netcity a fost organizata licitatia pentru studiul de fezabilitate, fiind in faza de semnare a contractului, au mai precizat reprezentantii municipalitatii.