A murit Ion Olteanu. Si-a dedicat ultimii 20 de ani organizatiilor neguvernamentale. Si, mai presus de orice, a fost un tip grozav! Ion Olteanu a avut un vis: ca tinerii sa participe activ la viata comunitatii lor. Acel vis s-a numit PAL-Tin. Si s-a indeplinit.

Ion OlteanuFoto: Hotnews

Ion Olteanu s-a stins din viata la varsta de 56 de ani. A fost unul din liderii marcanti ai societatii civile romanesti, dedicandu-si ultimii 20 de ani organizatiilor neguvernamentale. A fost doctor in filosofie si absolvent al Facultatilor de Filosofie si de Drept, Universitatea Bucuresti. A fost cercetator la Institutul de Filosofie si a lucrat ca Secretar de Stat pentru Departamentul Tineret din Ministerul Tineretului si Sportului. Ulterior, a lucrat in structuri ale administratiei centrale responsabile de relatia Guvernului cu societatea civila. Din 2001 a fost coordonator de programe la CENTRAS (Centrul de Resurse pentru ONG-uri) si unul din principalii repsonsabili pentru organizarea Forumului National al ONG-urilor. A elaborat capitolul "Probleme de management asociativ" din volumul "Ghid juridic si practic pentru organizatiile cu scop nelucrativ" (1996), a elaborat studiile "Premise si conditii necesare dezvoltarii capacitatii parteneriale a actorilor locali" (2003), "Premise si conditii necesare dezvoltarii capacitatii de advocacy a actorilor locali" (2003).

Proiectul PAL-Tin (Participarea la Administrarea Locala a Tinerilor) inseamna, pe scurt, organizarea de alegeri in scoli si licee in urma carora se formeaza Consilii Locale ale Copiilor/Tinerilor care, pe un mandat de doi ani, deruleaza proiecte pentru alegatorii lor. Au trecut 16 ani de la formarea primului Consiliul Local al Copiilor din Romania, se intampla in Campina. De atunci, mai bine de 100 de orase din tara au intrat in PAL-Tin, unele consilii fiind deja la al 9-lea mandat.

Acest proiect neguvernamental a schimbat profund societatea romaneasca, iar Ion Olteanu a schimbat oameni.

Din 1994 pana acum, proiectul PAL-Tin a atins mii de oameni, copii si adulti, elevi care au invatat ce inseamna alegeri, ce inseamna sa faci un bine pe timpul tau pentru simpla satisfactie ca ai ajutat pe cineva si ca ai realizat propriul tau proiect, copii care au primit o alternativa la a sta la bloc sau la televizor, copii care au invatat sa-si atinga potentialul; parintii acestor copii au fost la randul lor atinsi de PAL-Tin pentru ca au vazut cu ochii lor cum niste copii devin exemple pentru ei insisi, in loc sa stea in fata blocului discuta, scriu bugete, isi pun ideile in practica; iar consilierii adulti au vazut ca din comunitatea pe care o reprezinta fac parte si niste copii care brusc le-au cerut socoteala. In toate orasele in care a existat un Consiliu Local al Copiilor/Tinerilor viata comunitatii a fost marcata de acest proiect. Si toti voluntarii PAL-Tin au fost schimbati de unul din cei mai pasionati ONG-isti din Romania.

Pentru ca Ion Olteanu a acordat incredere unui grup ignorat si dezorientat: tinerilor. A devenit mentorul a generatii intregi de voluntari care acum lucreaza in administratie sau in jurnalism, sunt lideri de opinie si duc mai departe "spiritul PAL-Tin": convingerea ca lumea poate fi mai buna.

Cei care l-au cunoscut s-au molipsit de idealismul si pasiunea cu care dorea sa schimbe lumea. In stilul sau caracteristic, Ion Olteanu cucerea cu ironia sa, iar tinerii care ii picau pe mana isi doreau atat de mult sa-l faca mandru incat deveneau din ce in ce mai interesati de cartile pe care le recomanda, de locurile pe care le descria, de lumea pe care o visa.

Carismaticul Ion Olteanu a strans in jurul lui o echipa tanara, capabila de misiuni civice imposibile: pentru toti cei care l-au cunoscut, a lucra alaturi de el era o placere. Avea un simt al umorului nemaipomenit si facea un ghiveci de peste fara egal. De toate astea si de felul in care facea pe toata lumea sa se simta speciala le va fi dor tuturor celor care au avut onoarea sa-l cunoasca.