2000 de membri ai Sindicatului Militarilor Disponibilizati au protestat luni, 25 octombrie, in parcul de la Razoare din Capitala. Sindicalistii si-au aparat onoarea de fosti militari activi ai Armatei Romane scuipand portretul presedintelui si au preluat scandarea consacrata de politisti: "Iesi afara, javra ordinara!". La protest nu au participat organizatiile reprezentative ale militarilor rezervisti din Romania. Protestul a mai fost presarat de o incendiere, o poezie si scandari anti-FMI. Vezi toate acestea intr-un videoreportaj HotNews.ro

protestul militarilor disponibilizatiFoto: Hotnews

Ora 11:05 In parcul Razoare, la cateva sute de metri de Palatul Cotroceni, membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate isi incep protestul. Din sindicat fac parte, asa cum indica si numele, militari disponibilizati. La protest nu participa organizatiile reprezentative ale militarilor rezervisti: Asociatia Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere, respectiv Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania. Sindicalistii nu au primit aprobarea de a protesta in fata statuii Leu. Acolo deja protesteaza reprezentantii revolutionarilor.

Ora 11:30 Protestatarii asculta mesajele trasmise de la tribuna si scandeaza: “Jos Basescu!”, “Jos Guvernu’!”, “Armata si poporu' il da jos pe chioru'”!.

Ora 11:45 De la tribuna vorbeste presedintele asociatiei, Col. (r) Mircea Dogaru. Spune ca trebuie desfiintat Guvernul si Curtea Constitutionala. Sindicatul se va implica in alegeri. Urmatoarea misiune este strangerea de semnaturi pentru suspendarea presedintelui Basescu.

Ora 12:05 Doi lideri ai sindicatului povestesc cum au transmis revendicarile lor la Cotroceni si Curtea Constitutionala. Din public se aude firav un: "Iesi afara, javra ordinara". Sunt rememorate faptele de vitejie ale politistilor care au protestat in fata Cotroceniului: "Cinste lor, cinste politistilor!"

Ora 12:35 De pe scena sa recita poezii. Unele sunt dedicate premierului si ministrului Apararii, Gabriel Oprea, si el general de armata. "De unde vii tu, Gabita?/Pai tocmai de la Seful/Cum e el?/Asa cum il stii, e crita". Sindicalistii rad.

Ora13:10 Seful sindicatului vorbeste despre asasinii economici. Nominalizata este compania americana Bechtel. "Au un buget de protocol de 50 de milioane de euro pe an. 50 de milioane pentru cafele". Este gasit si vinovatul suprem: "Afara, afara cu FMI din tara!"

Ora13:20 Spiritele se incing. Este luata de pe scena improvizata coroana de flori dedicata presedintelui tarii. Coroana ajunge intr-o groapa, un canal descoperit. "Asa sa ajunga si Basescu. La groapa de gunoi a istoriei!", spune un protestatar.

Ora13:30 Se striga: "Cinste si onoare Armatei Romane!". In fata scenei, cativa sindicalisti aprind o pancarta cu poza presedintelui Traian Basescu. Nu se aprinde. "E de la bautura", explica unul din sindicalisti. "Arde sobolanul!", urla militarii disponibilizati. Un alt portret al presedintelui este scuipat de cativa protestatari. Se indeamna unii pe altii: "Hai, scuipati pe Basescu".

Ora13:40 Se aprinde si o sapca de marinar. Militarii sindicalisti urla satisfacuti: "Iesi afara, javra ordinara!". In spate, un barbat racneste cat il tin plamanii: "Basescu spanzurat!". Totul dureaza 10-15 minute.

Ora 13:55 Portretele presedintelui incendiate se sting greu. Se face liniste. Dupa "Iesi afara, javra ordinara!", protestatarii decid sa rosteasca un juramant de credinta si onoare pentru patrie. Este juramantul special al sindicatului.

Ora 14:15 Se anunta finalul protestului. Nu s-a inregistrat nici un incident. Militarii sindicalisti disponibilizati se imbarca in autocare. Unii se usureaza in tufe. "Macar atata satisfactie sa avem, ne-am pisat pe Cotroceni".