Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege care prevede sanctionarea cu amenda intre 100 si 300 de lei a barbatilor romani care nu se prezinta, in sase luni de la implinirea varstei de 18 ani, la centrele militare pentru luarea in evidenta si consemnarea optiunilor privind indatoririle militare, informeaza Mediafax.

Acestia au adoptat, cu 87 de voturi "pentru" si 4 "impotriva", un proiect de lege pentru modificarea Legii 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat.

In prezent, Legea 395/2005 nu contine prevederi privind sanctiunile care trebuie sa fie aplicate persoanelor care nu se prezinta la centrele de recrutare.

De asemenea, potrivit unei alte prevederi adoptate de senatori, cetatenii romani, barbati, care au implinit varsta de 18 ani dupa data de 1 ianuarie 2007 si nu s-au prezentat la centrele militare, vor avea obligatia ca, in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a legii, sa se prezinte la centrele militare numai pentru luarea in evidenta militara.

Legea mai stabileste ca nerespectarea acestei prevederi este considerata contraventie si va fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 100 si 300 de lei.

In expunerea de motive, Executivul explica propunerea de introducere in lege a sanctiunii cu amenda prin faptul ca in lipsa acestei prevederi in ultimii doi ani numarul tinerilor care s-au prezentat efectiv la centrele militare a fost mult mai mic decat numarul tinerilor care aveau aceasta obligatie legala.