Senatul Romaniei a anuntat de curand ca Victor Alistar, Mihai Rapcea, Corina Dumitrescu si Maria Cristina Ana sunt candidatii la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile. Numele lui Victor Alistar apare intr-un dosar care s-a finalizat cu decizia de Neincepere a Urmaririi Penale, decizie infirmata mai apoi de procurori. Alistar a explicat pentru HotNews.ro ca infirmarea NUP-ului nu il vizeaza si ca nu se pune problema sa fie cercetat penal. Un alt candidat, Mihai Rapcea este avocatul patronului postului OTV, un yoghin foarte apropiat de MISA si un simpatizant Noua Dreapta, in timp ce candidata Corina Dumitrescu, sotia unui deputat PSD, a fost secretar in Ministerul Justitiei si, in 2008, s-a numarat printre propunerile PSD la sefia ministerului.

Corina Dumitrescu, Maria Cristina Ana, Victor Alistar si Mihai RapceaFoto: Colaj foto

Directorul executiv al Transparency International Romania (TI Romania), Victor Alistar, a fost propus pentru CSM de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Transparency International, Asociatia pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei si Facultatea de Drept a Universitatii Danubius Galati.

HotNews.ro a relatat saptamana trecuta cum, cu o zi inainte de expirarea termenului stabilit de Senat pentru depunerea candidaturilor, Victor Alistar era singurul candidat inscris, dupa ce conducerea Senatului a devansat cu o luna termenul pentru depunerea candidaturilor. Practic, Biroul Permanent al Senatului a decis ca reprezentantii societatii civile isi pot depune candidaturile pentru CSM in perioada 15 septembrie - 15 octombrie, cu o luna inaintea termenului prevazut in lege.

Victor Alistar si problemele cu ANI

Pe 20 iulie 2009, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Victor Alistar s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent calitatile de functionar public - purtator de cuvant in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, director executiv in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta (incepand cu anul 2004) si avocat definitiv (in cadrul Cabinetului individual de avocatura 'Alistar Teodor-Victor' - incepand cu 23 ianuarie 2007 si pana in prezent). Constatarea starii de incompatibilitate a lui Victor Alistar a ramas definitiva si irevocabila, dupa ce Alistar nu a contestat decizia ANI in termenul prevazut de lege si la instanta corespunzatoare.

Numele lui Victor Alistar se regaseste intr-un dosar de cercetare a infractiunii de fals in declaratii. In iulie 2009, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre Teodor-Victor Alistar, Raluca Alexandra Pruna (in calitate de fost presedinte al Asociatiei Romane pentru Transparenta) si Codru Vrabie (fost director executiv al Asociatiei Romane pentru Transparenta), a infractiunii de fals in declaratii.

In 2006, Victor Alistar era angajat al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), dar pentru a activa ca director executiv la Transparency Romania (TI Romania) acesta trebuie sa fie suspendat din functia publica. In februarie 2006, suspendarea lui Alistar din functia de la agentie trebuia reinnoita, conform legii, iar TI Romania a emis o hartie semnata de presedintele de atunci, Raluca Pruna, si pe care a trimis-o ANFP.

Victor Alistar

Victor Alistar

Foto: Agerpres

Alistar a motivat solicitarea de suspendare prin faptul institutia la care lucreaza este una "internationala". ANI nu a considerat ca TI Romania este o "institutie internationala" si a realizat o plingere la Parchet prin care a denuntat suspendarea lui Alistar ca potential ilegala.

Raluca Pruna, presedintele de atunci al TI Romania care ar fi semnat documentul de suspendare, a reclamat la Parchet faptul ca semnatura de pe documentul mentionat mai sus nu-i apartine si ca a fost falsificata. Abia peste un an, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bucuresti a reusit sa confirme ca semnatura doamnei Pruna a fost falsificata.

Conform Kamikaze, procuroarea Adriana Denisa Cristodor, cea care s-a ocupat de caz, nota: "Fiind audiat cu privire la acest aspect, Alistar Teodor-Victor a declarat ca la data intocmirii adresei se afla la Berlin si nu stie cine a semnat adresa din cadrul compartimentului Secretariat al Agentiei Romane pentru Transparenta, insa a fost semnata cu acordul verbal al numitei Pruna Raluca Alexandra care se afla la Bruxelles. Alistar Teodor-Victor a precizat ca nu a existat intentia de plastografiere a semnaturii numitei Pruna Raluca Alexandra, din eroare fiind semnata in numele acesteia (cu bara)".

In acest caz, Parchetul a decis Neinceperea Urmaririi Penale, insa Raluca Pruna a facut o plangere impotriva solutiei: "Se retine ca lipseste intentia intrucit semnarea adresei s-ar fi facut cu acordul meu (mandat verbal), desi nu am fost audiata, retinindu-se numai cele declarate de numitul Victor Teodor Alistar fara ca acestea sa se coroboreze cu alte probe, aducindu-se astfel atingere nu atit drepturilor mele procesuale, cit mai ales demersului de aflare a adevarului. Mai mult, numitul Alistar sustine ca as fi dat un mandat verbal, fara a fi in stare sa precizeze CUI i-as fi dat acest mandat, acestuia sau unei persoane necunoscute (...). Precizez, prin urmare, ca sustinerile numitului Alistar nu corespund adevarului (...)".

La sfirsitul lunii august insa, procurorul general al Parchetului de pe langa C.A. Bucuresti, Luminita Palade, a infirmat decizia de Neincepere a Urmaririi Penale.

Contactat de HotNews.ro, Victor Alistar a declarat ca infirmarea NUP-ului nu il vizeaza si ca nu se pune problema ca el sa fie cercetat penal. "Nu aceste lucruri caracterizeaza o candidatura. Nu sunt cercetat penal. Nu este adevarat. Hotararea de neincepere a urmaririi penale a fost infirmata pe doua aspecte care nu aveau legatura cu mine. In ceea ce ma priveste pe mine nu mai vorbim de cercetare penala. Trebuie retinut totusi ca una dintre organizatiile care m-a propus la CSM este chiar Asociatia Magistratilor din Romania", ne-a declarat Victor Alistar.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a precizat la cererea HotNews.ro ca, in urma infirmarii NUP-ului, "in prezent, dosarul este in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale". Ceea ce inseamna ca Victor Alistar nu are calitatea de "invinuit", ci doar ca este supus unor verificari intr-un dosar penal, sustin specialistii in domeniu.

ANI a precizat la solicitarea HotNews.ro ca o alta actiune in instanta pornita de la starea de incompatibilitate a lui Victor Alistar si care avea menirea de a anula mentiunile efectuate in carnetul sau de munca in perioada 2004-2009 a fost suspendata pe 22 septembrie la Curtea de Apel Bucuresti ca urmare a infirmarii solutiei data de Parchet privind neinceperea urmarii penale si pana la solutionarea dosarului penal.

"Actul prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a domnului Victor Alistar a ramas definitiv datorita faptului ca acesta nu a fost contestat la instanta competenta si este publicat pe site la urmatoarea adresa http://www.integritate.eu/1231/section.aspx/1197. Urmare a ramanerii definitive a actului de constatare, Agentia Nationala a Functionarilor Publici a formulat la Curtea de Apel Bucuresti o actiune pentru anularea actelor prin care a fost aprobata si prelungita suspendarea din calitatea de functionar public a domnului Victor Alistar. In prezent, urmare a infirmarii solutiei data de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti privind neinceperea urmarii penale impotriva domnului Victor Alistar cauza civila deschisa de Agentia Nationala a Functionarilor Publici este suspendata", se arata in precizarea primita de la ANI.

Mihai Rapcea, avocatul yoghin al lui Dan Diaconescu

Avocatul Mihai Rapcea a fost propus la CSM de catre Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991. Rapcea este reprezentant legal al lui Dan Diaconescu in scandalul in care patronul OTV-ului este acuzat de santaj. Numele lui Mihai Rapcea se leaga de cel al liderului MISA, Gregorian Bivolaru, ambii ducand o viata de yoghin. In plus, Rapcea a aparut mereu alaturi de organizatii radicale, ca Noua Drepta, dar si la OTV si la alte emisiuni de la televiziunile private.

Mihai Rapcea a participat, printre altele, la mai multe marsuri, precum Marsul pentru Normalitate sau Marsul pentru Familie, si la mai multe pichetari (la Ambasada Israelului, la ambasada Lituaniei, La Ambasada SUA, la Ministerul de Interne s.a.)

Pe blogul sau, avocatul Mihai Rapcea are publicate mai multe articole despre miscarea MISA si Gregorian

Mihai Rapcea

Mihai Rapcea

Foto: Agerpres

Bivolaru, despre protestele la care a participat impreuna cu diverse organizatii si mai multe postari impotriva actelor biometrice.

Una dintre postarile sale de pe blog titreaza "Our Hero: Vestea despre nevinovatia lui Gregorian Bivolaru a ajuns pana in Suedia. Ura!!!".

Pe alt blog al sau, Mihai Rapcea a publicat si fotografii din tineretea sa de yoghin. Cele mai interesante cadre il surprind pe avocat practicand Yoga alaturi de sute de alti oameni indrumati de catre Bivolaru. In alta poza apare felicitat de Bivolaru la un concurs, iar in 1999 apare din nou alaturi de guru Bivolaru, impreuna cu sora sa mai mica.

Intr-o alta imagine postata pe blog de Mihai Rapcea se regaseste si o fotografie din 1997 din sediul Partidului Liberal-Democrat alaturi de Viorel Ene, presedinte al Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991 (AVMR), unul dintre prietenii sai.

In 2009, Mihai Rapcea a dat in judecata si compania de telefonie mobila Vodafone, pe motiv ca inregistreaza convorbirile telefonice

Corina Dumitrescu, sotia unui deputat PSD

Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu

Foto: Agerpres

Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti - Facultatea de Stiinte Juridice. Cristina Dumitrescu, fost secretar in Ministerul Justitiei, este rectorul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir". Ea este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, parlamentar care a fost membru PD inainte de a se inscrie in PSD, parasind tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrescu este membru al Comisiei pentru Invatamant a Camerei Deputatilor.

In 2008, Corina Dumitrescu a fost una dintre propunerile PSD pentru functia de Ministru al Justitiei, propunere respinsa de democrati liberali pe motiv ca nu indeplinea criteriul independentei, fiind sotia unui perlamentar PSD.

In 2006, ministrul justitiei de atunci, Monica Macovei, a acuzat un lung sir de demnitari ca ar fi permis intrarea in Notariat, fara examen, a unor magistrati, a unor "acoliti" ai PSD-ului si a unor neveste de lideri PSD, printre care Manuela Mitrea si Corina Dumitrescu. Mai multe detalii aici.

Maria Cristina Ana, fost consilier juridic al CE in Romania

Maria Cristina Ana

Maria Cristina Ana

Foto: Arhiva personala

Maria Cristina Ana este propunerea Societatii Academice din Romania pentru CSM din partea societatii civile. Maria Cristina Ana a lucrat in perioada 2005-2009 in cadrul Delegatiei Comisiei Europene pe problema reformelor in justitie. A detinut functia de coordonator de programe pentru domeniile Justitie, Anti-Coruptie, Afaceri Interne si Drepturile Omului. In perioada 2008-2009 a fost cosilier juridic la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

In prezent, Maria Cristina Ana lucreaza la Innovation Norway, o companie de stat norvegiana, in calitate de coordonator de proiecte si consultant juridic.

Alegerile pentru CSM din partea societatii civile

Legea spune ca din partea societatii civile pot fi alesi ca membri ai CSM persoane care sunt specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin 7 ani in activitatea juridica, se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, nu au colaborat cu acestea si nu au un interes personal care influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege si nu au calitatea de membru al unui partid politic si nu au indeplinit in ultimii 5 ani functii de demnitate publica.

Cei patru candidati vor fi audiati de Comisia juridica a Senatului, urmand ca decizia finala, privind numirea celor doi reprezentanti ai societatii civile in CSM, sa fie luata de plen. CSM este alcatuit din 19 membri, din care 14 sunt alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile - specialisti in domeniul dreptului, alesi de Senat, si trei membri de drept: ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai multe detalii despre candidati si despre programele lor puteti gasi aici.