Peste 2.000 de pelerini, 600 de preoti si membri ai Sfantului Sinod prezenti in prima zi a sarbatorii Sfantului Dimitrie cel Nou ocrotitorul Bucurestilor, care a inceput sambata in Capitala, pentru prima data fiind aduse la Catedrala Patriarhala particele ale sfintei Cruci.

Potrivit Mediafax, sarbatoarea a inceput sambata la ora 10.30 cu o procesiune. Particele din lemnul Sfintei Cruci a fost adus de la Biserica Sfantul Spiridon Nou intalnindu-se la baza dealului cu moaste ale Sfantului Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Mii de pelerini au sosit inca de la miezul noptii pentru a participa la aceasta sarbatoare. Dar cea mai vrednica dintre pelerine este bucuresteanca Lita Tudor care a sosit inca de vineri, de la ora 10.00 pentru a fi prima care saruta sfintele moaste si lemnul Sfintei Cruci.

"Vin de 20 de ani la aceasta sarbatoare. Nu merg la alte sarbatori pentru ca sunt din Bucuresti si-mi este greu. Dar de 20 de ani sunt prima care ma asez la coada pentru a ajunge la racla cu sfintele moaste. La ora 10.00 eram numai eu, dar in cateva minute au mai venit alte trei persoane", a spus femeia.

Ea a adaugat ca pana la miezul noptii se adunasera in jur de cateva zeci de oameni. Dar de la ora 1.00 noaptea si pana dimineata dealul Mitropoliei s-a umplut de lume, astfel ca la slujba sfintei liturghii de la 11.00 erau, potrivit jandarmilor, peste 2.000 de oameni, coada intinzandu-se pe 500 de metri.

Totodata la slujba au participat peste 600 de preoti si inalti ierarhi membri ai Sfantului Sinod cat si mitropolitul Pavel de Drama si o delegatie din Grecia care a adus la Bucuresti racla cu lemnul Sfintei Cruci. Este pentru a doua oara cand lemnul Sfintei Cruci este adus in Romana, pentru prima data in 2004 la Iasi pe vremea aceea PF Daniel fiind mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

In cuvantul sau, patriarhul Daniel a explicat insemnatatea Sfintei Cruci. "Cand marturisim credinta ortodoxa in Sfanta Treime ne insemnam cu semnul sfintei cruci. Instrument de tortura si de ocara in antichitate crucea a fost transformata de Hristos in semn de biruinta a iubirii smerite asupra egoismului, semn de biruinta al sfinteniei asupra pacatului si semn de biruinta al vietii asupra mortii", a spus PF Daniel.

El a precizat totodata ca puterea sfintei cruci a lui Hristos cunoscuta mai ales sfintii martiri ca sfantul mare mucenic Dimitrie izvoratorul de mir sau sfintii cuviosi ca sfantul cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Dar si aparatorii credintei ortodoxe in lupta cu paganismul sau cu ereziile, cum au fost sfintii imparati Constantin si Elena.

"Sfantul Constantin cel Mare a descoperit in anul 312 crucea lui Hristos pe cer, iar sfanta Elena in anul 326 la Ierusalim in pamant. Iata acum aceasta sfanta cruce a lui Hristos descoperita de sfintii Imparati Constantin si Elena a ajuns la noi la Bucuresti in preajma sarbatorilor sfantului mare mucenic Dimitrie si sfantului cuvios Dimitrie cel Nou amandoi fiind ocrotitori ai Capitalei Romaniei", a mai spus PF Daniel.

El a precizat ca aducerea sfintei cruci din Grecia in Romania la hramul Catedralei Patriarhale este un simbol al comunitatii fratesti intre Biserica ortodoxa a Grecia si Biserica Ortodoxa Romana si intre cele doua popoare.

Peste 200 de jandarmi asigura ordinea in Dealul Mitropoliei, unde au fost amplasate corturi de catre Crucea Rosie, care impart ceaiuri si sandvichuri pelerinilor.

Peste 340.000 de romani isi serbeaza onomastica, marti, 26 octombrie, de Sarbatoarea Sfantului Dumitru.