Ministrul de externe Teodor Baconschi apara, intr-un interviu acordat Wall Street Journal, masurile de austeritate luate de guvernul roman, aratand ca statul asistential si-a atins limitele si trebuie creat ceva mai eficient. Mai mult, in plan de politica internationala, el crede ca rolul geopolitic al Europei se diminueaza rapid si cere NATO cooperarea cu Rusia in efortul de a o sustrage din logica razboiului rece.

Natiunile UE trebuie sa ramana consecvente cu planurile lor de reducere a cheltuielilor publice, in ciuda nepopularitatii lor, sau continentul risca sa piarda competitivitate pe plan mondial, este ideea sefului diplomatiei romane exprimata pentru prestigioasa publicatie. El spune ca guvernul de la Bucuresti isi apara masurile de austeritate inaintea votului motiunii de cenzura de saptamana viitoare si ca se asteapta ca Guvernul sa supravietuiasca votului din Parlament.

"Trebuie sa acceptam ca nu mai putem sustine pe termen lung aceste privilegii ale statului asistential european postbelic", a spus Baconschi citat de WSJ. "Este vremea sa ne oprim si sa cream ceva mai eficient".

Wall Street Journal aminteste ca Romania se afla in recesiune profunda de anul trecut si s-a angajat la masuri de reducere drastica a cheltuielilor publice, printre ele fiind si reducerea cu 25% a salariilor angajatilor din sectorul public. Romania este al doilea cel mai sarac stat din UE dupa Bulgaria, arata WSJ, indicand ca masurile de austeritate au dus la proteste ale profesorilor si ale altor angajati de la stat, prabusind rata de popularitate a premierului Boc.

"Avem un proiect foarte ambitios de reformare a statului", intr-un efort de a institui "o disciplina fiscala reala in sistem", a spus Baconschi.

In ceea ce priveste politica internationala, el a profetit faptul ca "Europa se va indrepta foarte repede spre o diminuare a rolului sau geopolitic". El a cerut NATO sa se angajae intr-un dialog cu Rusia in efortul de a o scoate din logica razboiului rece, logica sferelor de influenta. In acelasi timp, el a cerut Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria.

In privinta trupelor romane din Afghanistan, ministrul de externe a spus ca ele vor sta acolo "cat timp e nevoie", pentru ca "un Afghanistan stabil este inca un obiectiv realist si imperativ" pentru a asigura securitatea Europei.