In jur de 100 de angajati ai Ministerului Finantelor au oprit marti activitatea, sustinand ca au informatii ca nu isi vor primi stimulentele financiare promise, a declarat pentru Mediafax Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici. Liderul sindical il acuza pe ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ca nu ar vrea sa dea drumul la stimulente, nici macar dupa stabilirea criteriilor de acordare a acestora, iar in aceste conditii, conflictul a fost redeschis.

UPDATE (ora 16:32):"Cei care au muncit vor primi stimulente, cei care nu indeplinesc criteriile de performanta nu le vor primi", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, la scurt timp de la izbucnirea noului protest al angajatilor.

UPDATE (ora 16:40): Seful ANAF, Sorin Blejnar, sustine ca angajatii Ministerului Finantelor nu protesteaza, ci "isi manifesta bucuria" pentru adoptarea OUG 1/2010, care prevede includerea stimulentelor in salariile de baza ale unor categorii de bugetari, potrivit Mediafax: "Sunt 20 - 30 de oameni care s-au adunat pentru a-si manifesta bucuria ca azi s-a adoptat OUG 1/2010", spune Blejnar.

"Am blocat lucrarile comisiei pentru stabilirea stimulentelor pentru ca ministrul refuza sa respecte protocolul", a explicat liderul sindical Sebastian Oprescu motivul protestului.

Protestul angajatilor Ministerului Finantelor vine la doar cateva ore dupa ce Ordonanta de urgenta 1/2010, care prevede includerea stimulentului in salariul de baza pentru anumite categorii de bugetari, a fost adoptata de Camera Deputatilor.

Ordonanta prevede reincadrarea in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar, si cuprinde un amendament adus de Ministerul Finantelor, care se refera la includerea stimulentelor in salariul de baza pentru fiecare functie publica, pe categorii, clase si grade profesionale si pentru fiecare functie contractuala. Acest amendament ar urma sa schimbe semnificativ modul de salarizare a angajatilor MFP, precum si a altor categorii de bugetari ale caror venituri erau compuse pana in prezent din salariul de baza plus stimulente.

In Ministerul de Finante si unitatile subordonate politica salariala s-a bazat pe acordarea de stimulente, in timp ce salariile au fost pastrate la un nivel minim in raport cu alte institutii. Neacordarea stimulentelor la Ministerul de Finante pentru lunile august si septembrie a provocat si saptamana trecuta un protest spontan al angajatilor institutiei.

"In acest fel se reglementeaza un sistem echitabil de salarizare. S-a facut un salt calitativ, oamenii din Finante vor fi platiti decent, nu vor mai fi la mana sefilor sa primeasca anumite drepturi, sa fie umiliti si manipulati", a declarat, marti, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, la scurt timp dupa ce Ordonanta de urgenta 1/2010 a fost adoptata de Camera Deputatilor.