Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau ungar, Pal Schmitt, ca Romania nu vizeaza "o autonomie regionala, ci o autonomie a comunitatilor in raport cu guvernul central", informeaza Mediafax.

"Am sa indemn oamenii de aici (din Romania - n.r.) sa fie cetateni buni, sa respecte regulile, sa creasca copiii pentru ordine, sa fie platitori de impozite corecti si dupa aceea astfel de inlesniri, ca sa foloseasca limba aproape de inima lor, ca sa primeasca in unele teritorii, daca ne place cuvantul - autonomia", a declarat, presedintele Ungariei, Pal Schmitt, potrivit traducerii oficiale.

Intrebat daca va exista intelegere in problema autonomiei teritoriale in Ardeal, seful statului ungar a precizat ca este o problema ce va fi abordata in discutiile bilaterale.

"Domnul Basescu a vorbit despre autonomie si a abordat din punct de vedere al subsidiaritatii. In conceptia domniei sale, este vorba de regiuni autonome care pot rezolva probleme, nu pe cai etnice (criterii etnice - n.r.). Eu am spus ca sunt zone unde traiesc maghiari si as dori sa se trateze si din acest punct de vedere, dar probabil ca intr-o perspectiva vom discuta pe tema asta. Noi am sprijini cu mare placere ca sa aiba un drept de autodeterminare mai mare in cele trei judete, dar desigur este o raspundere foarte mare. Nu este vorba numai de drepturi si libertati, ci este o raspundere foarte mare", a adaugat Schmitt.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa specifice faptul ca Romania nu vizeaza "o autonomie regionala, ci o autonomie a comunitatilor in raport cu guvernul central".

"Pentru a fi mai usor de inteles, va dau cateva repere. Spre exemplu, in afara de taxele locale, un important procent din taxele nationale ramane la nivelul comunitatilor, ceea ce inseamna o autonomie financiara crescuta si decizie pe plan local asupra a ceea ce se face cu banii. Un alt exemplu: copiii pot opta pentru limba in care invata. Mai mult, noua lege a educatiei stabileste si transferul scolilor catre administratiile locale. Un alt element, acum trei luni au fost transferate spitalele catre administratiile locale. Un alt element - administratia locala poate sa-si infiinteze propria politie. Ne-am dori foarte mult ca minoritatea romaneasca din tarile din jurul Romaniei sa aiba acelasi nivel de autonomie pe care o oferim noi minoritatilor", a precizat Basescu.

El a mai spus ca filosofia Romaniei este ca, in mod egal, au nevoie de autonomie si cetatenii romani de origine romana si cetatenii maghiari de origine maghiara si cetatenii romani de origine maghiara.

"Toti au nevoie de autonomie", a punctat seful statului roman, care a mai spus ca ministrul Culturii din Romania este de etnie maghiara.

"In Romania nu exista o problema a minoritatilor. Facem tot ce se poate sa se simta mai bine in Romania si sa-si vada mentinuta cultura, obiceiurile si respectul majoritarilor pentru orice minoritate", a spus seful statului roman.