Angajatii de la Metrou ameninta cu greva in luna decembrie daca prin proiectul de buget li se vor diminua cheltuielile cu salariile, respectiv daca li se va reduce sporul pentru conditii speciale de munca, transmite Mediafax.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca este posibil ca, la jumatatea lunii noiembrie, angajatii sa declanseze conflictul de munca, daca dupa stabilirea bugetului pe 2011 se vor diminua fondurile alocate Metrorex, respectiv daca se vor taia sporurile pentru conditii speciale.

Radoi a spus ca in urma unei intalniri cu directorul Metrorex, Gheorghe Udriste, a fost informat ca prin proiectul de acord cu FMI s-a solicitat reducerea costurilor cu salariile, respectiv eliminarea sporului pentru conditii speciale si extinderea reducerii cu 25% a salariilor si la intreprinderile de stat cu pierderi.

Liderul USLM a specificat insa ca Metrorex nu are pierderi, ci doar o datorie catre Alstom, care se ocupa cu mentenanta metroului, el adaugand ca nu intelege de ce Metrorex este pe lista FMI de monitorizare.

Radoi a aratat ca in urma unei intalniri din 12 octombrie cu Udriste, acesta le-a spus ca se lucreaza la bugetele pentru 2011 si este posibil sa fie reduse cheltuielile salariale, dar ca directorul companiei nu i-a informat pe sindicalisti despre o data in care vor fi finalizate bugetele. Astfel, USLM a cerut o intalnire cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, la care nu a primit inca raspuns.

"Nu suntem de acord cu diminuarea drepturilor constitutionale si legale ale salariatilor Metrorex. In aceste conditii vom participa la actiunile confederatiilor sindicale, iar daca ni se vor reduce drepturile salariale vom riposta prin declansarea conflictului de munca", a spus Radoi.

In aproximativ o luna se va sti care vor fi fondurile alocate de la buget pentru Metrorex, astfel ca pe la jumatatea lunii noiembrie angajatii ar putea declansa conflictul de munca daca li se vor reduce veniturile, potrivit liderului sindical.

Radoi a specificat ca sporurile pentru conditii speciale reprezinta 25% din salariu pentru cei 4.300 de angajati Metrorex care lucreaza in exploatare si pentru cei 480 de la Alstom.

Potrivit liderului sindical, la Metrorex este o lipsa de personal de aproximativ 500 de angajati, in conditiile in care numarul de calatori a crescut si s-au mai dat in exploatare patru noi statii.