Comisia Europeana nu a primit inca proiectul de lege referitor la transpunerea directivei privind libertatea de circulatie si calendarul implementarii, a anuntat un purtator de cuvant al Comisiei la briefingul de presa de vineri. 15 octombrie este data limita pentru ca Franta se conformeze acestei cerinte a CE, altfel Comisia va incepe procedura de incalcare a tratatelor (infringement).

Comisia a anuntat in 29 septembrie ca va lansa procedura de incalcare a tratatelor impotriva Frantei, pentru neimplementarea in legislatia interna a Directivei 38/2004 privind libera circulatie in UE​ si a dat termen Frantei pana in 15 octombrie sa prezinte un proiect de lege privind implementarea directivei si un calendar.

Pana la momentul briefingului de presa de la Bruxelles (ora 13.00 la Bucuresti), Comisia nu primise documentatia necesara.

"Comisia a decis ca va trimite o scrisoare de somatie Frantei pentru a cere transpunerea directivei si un calendar, daca ea nu va fi transpusa pana la 15 octombrie. Scrisoarea va fi trimisa in pachetul din octombrie 2010 privind procedurile de infringement", anunta un purtator de cuvant al Comisiei in urma sedintei saptamanale a comisarilor europeni din 29 septembrie.

"Nu am primit niciun element de la autoritatile franceze. Le asteptam pana diseara, cand expira termenul limita stabilit de Colegiu in 29 septembrie", a spus vineri unul dintre purtatorii de cuvant al CE.

In cazul in care se primeste proiectul de lege francez prin care se transpune directiva si calendarul, serviciile comisarului Reding vor analiza peste week end aceste documente, pentru a vedea daca ele sunt conforme cu cerintele Bruxelles-ului, a detaliat un alt oficial european.

Decizia de a incepe procedura de incalcare a tratatelor de catre Franta a survenit in urma politicii interne a autoritatilor de la Paris privind indepartarea de pe teritoriul francez a tiganilor din Romania si Bulgaria, subiect care a tensionat atat relatiile romano-franceze, cat si cele dintre Franta si Uniunea Europeana.

Procedura de infringement va fi declansata la sfarsitul lunii octombrie, daca Bruxelles-ul considera ca Franta nu s-a conformat cerintelor privind o buna transpunere a directivei. Insa daca Franta le indeplineste, atunci procedura de incalcare a tratatelor va fi sistata.