Cateva sute de angajati ai Ministerului Justitiei au iesit pe holurile institutiei, miercuri 13 octombrie, intr-un protest spontan pentru a manifesta din cauza scaderii salariilor si a neincasarii stimulentelor pe ultimele doua luni. Protestul a inceput la amiaza si a tinut pana tarziu in noapte, oamenii tinand mortis sa discute direct cu ministrul Ialomitianu care in timpul zilei a fost ocupat intr-o sedinta de Guvern. Protestul a fost la inceput pasnic, a continuat cu scandari precum "Hotii", "Salarii decente", "Marioneta", "Vrem banii nostri" si a culminat cu imbranceli si cu un adevarat asediu asupra ministrului Ialomitianu care s-a baricadat in biroul sau pentru mai bine de o ora.

Proteste la Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Protestul a inceput in jurul orei 12:00. Angajatii ministerului au dorit sa discute cu ministrul Ialomitianu, dar dupa ce au aflat ca acesta trebuie sa plece la Palatul Victoria pentru o sedinta de Guvern, au hotarat sa protesteze, aglomerand holurile din fata biroului ministerial. Angajatii MF se plang ca salariile pe care le incaseaza sunt foarte mici, iar stimulentele care pana acum doua luni le primeau, au fost taiate. "Uite dom'le, cum pot sa traiesc cu 600 de lei pe luna. Ce pot sa fac cu banii astia, ce fac cu ratele la banca?", le explica jurnalistilor unul dintre protestatari.

"Nu e corect. In alte ministere, sa mergeti sa vedeti, cati bani iau altii. La noi e bataie de joc!", il sustine o doamna mai in varsta. "Suntem oameni cu zeci de ani vechime si luam cateva milioane. Ce sa mai vorbim de tineri", continua ea.

Pe holuri, lumea se intreaba daca si cand va veni ministrul sa discute cu ei. "Ce sa vina, ma? Nu vezi ca toti fac asa, cand au probleme fug. A fugit imediat la Guvern. Da-l naibii de Guvern si de tot, ca oricum sta bot in bot cu aia toata ziua. Sa vina sa dea fata cu noi", striga un tanar.

Oamenii scutura in maini fluturasele de salariu si din cand in cand isi fac curaj si scandeaza "Hotii" sau "Salarii decente". Lumea e suparata si pe jurnalisti. "De unde esti dom'le? Presa? Nu vezi ca aia de la Realitatea ne-au tocat toata ziua. Numai prostii au dat la televizor, numai informatii trunchiate. Lasati-ne in pace! Sa nu-l mai chemati pe Marica ala", striga o domana in varsta din usa unui birou unde mai multi angajati privesc evenimentele la televizor.

Intr-un birou, mai multi lideri sindicali impreuna cu seful ANAF, Sorin Blejnar, poarta discutii. La un moment dat, o doamna inalta, bruneta cu parul prins in coada iese in fata usii si striga catre jurnalisti: "Voi presa, sa iesiti afara! Afara cu voi! Toata ziua ati spus numai trunchiate despre noi, mai ales cei de la Realitatea! Nu avem nevoie de voi aici, ne descurcam singuri cu problemele noastre".

Iese si Blejnar, da declaratii intai jurnalistilor si apoi se duce in mijlocul oamenilor. Multimea huiduie. Blejnar se suie pe un scaun in mijlocul multimii si cere sa se faca liniste: "Va rog, am discutat. Va rog sa mergeti inapoi la munca…", "Nuuuuu!", vine imediat rapsunsul. "Va rog, daca imi acordati o saptamana….", "Huuuuoooo!", i se raspunde din multime. Seful ANAF incearca sa spuna cate ceva, dar galagia din multime il acopera. Se uita in jur, asteapta un moment prielnic si se rasteste catre protestatari "De luni veti avea salariul marit!", dar raspunsul multimii este acelasi: "Huuuooo", "Minciuni!", "Nu plecam de-aici!". Cineva din spate prinde curaj: "Ati rezolvat fix un c…t".

Dupa cateva minute, seful ANAF da declaratii presei in fata cladirii. Cativa protestatari vin dupa el si il intrerup. "Domnule Blejnar, nu e corect ce se intampla. Vrem si noi banii nostri care ni se cuvin. Noi i-am adus la buget. Eu puteam sa ajung la banca, dar imi iubesc meseria de vames", spune o doamna. "Va rog doamna, ii faceti pe colegii de la presa sa zambeasca", raspunde ironic seful ANAF.

"Lasa ca or sa vada ei. Sa vad eu ce vor face maine cand vin aia de la FMI si noi nu vom lucra", spune o doamna.

Dupa cinci ore, oamenii inca stau pe holuri. Liderii sindicali intra iar la discutii. De data asta, in sala inta si 30 de protestatari. Spiritele se incing, si in sala si pe hol. O doamna iese furioasa si striga: "Astia spun ca stimulentele noastre sunt pomana! Auziti! Pomana". Oamenii huiduie si scandeaza "Vrem pomana!". Cativa se ingramadesc la usa si incearca sa dea buzna inauntru. Altii mai in spate incep sa cante Imnul Romaniei. "Uitati oameni buni ce fac astia cu noi. Spun ca pana acum am primit pomana! E vai de capul nostru si ei asa ne trateaza. Ca pe un c…t", striga o doamna din multime. Toate camerele de vedere se muta pe ea.

Dupa ora 18:00 revine in Minister si ministrul Ialomitianu intr-un cor de huiduieli. "Marioneta, marioneta", i se scandeaza ministrului care intra in birou fara sa dea declaratii. "Pai asa se vine dom'le? Toti te asteapta aici si tu te faci ca nu-i vezi", declara dezamagit un barbat mai in varsta.

In jur de ora 20:30, ministrul Ialomitianu a iesit in mijlocul multimii. "Oamenii vor avea un nivel de salariu echitabil prin legea salarizarii/ Actualul sistem de stimulente nu respecta legea", a spus ministrul. "Minciuni!", i se striga din spate. "Cine-l mai crede p-asta?", spune pe un ton dezamagit un domn inalt si cu ochelari. Lumea incepe sa-l huiduie puternic pe Ialomitianu. Urmeaza imbranceli puternice. "Stinge lumina aia ca ne spargi aici cu ea", striga un cameraman catre un coleg. In fata biroului s-au postrat cativa protestatari si nu-l lasa pe ministru sa intre. Urmeaza iar imbranceli. Cu chiu cu vai, cu imbranceli, ministrul intra in birou.

Oamenii striga "Demisia" si "Lasule" in fata biroului unde ministrul Ialomitianu s-a baricadat. Cativa lovesc puternic usa. "Sparge usa!", se aude din spate. "Intra peste el sa-l scoatem afara", striga altcineva. "V-ati batut joc de noi". "Ce jogodii de oameni", spune un domn. Spiritele s-au incins de-a dreptul. Nu se mai aude nimic din cauza huiduielilor. Lumea nu renunta la proteste pana cand revendicarile lor nu vor fi solutionate.

In jur de ora 21:50, ministrul Ialomitianu reuseste sa paraseasca Ministerul cu ajutorul jandarmilor in timp ce huiduielile si scandarile multimii nu au contenit. "Lasule", "Demisia". Imbranceli peste imbranceli. Reporterii si protestatarii se calca in picioare in jurul ministrului. Din multime s-a aruncat cu diverse obiecte spre oficiali. Intr-un final, ministrul Ialomitianu paraseste Ministerul de Finante, lasand in urma o multime agresiva care huiduia in continuare.

Lumea adunata in cladirea Ministerului de Finante nu pare hotarata sa plece. Mai multe persoane stau pe scarile si holurile institutiei, asteptand ca cineva sa le rezolve revendicarile cat mai repede.

In jur de ora 00:00, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu revine la sediu pentru a discuta din nou cu liderii sindicali. Oamenii care au mai ramas in minister ii dedica aceleasi fluieraturi si huiduieli si ii striga ca nu vor renunta la proteste pana cand problemele lor vor fi rezolvate.