Magistratii Sectiei de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti au admis vineri cererea Asociatiei Pensionarilor din serviciul auxiliar din instante si parchete de suspendare a aplicarii Hotararii de Guvern 737/2010, prin care se stabilea metodologia de calculare a pensiilor personalului auxiliar din justitie, informeaza Agerpres.

Decizia este executorie si se aplica pana la judecarea pe fond a cererii Asociatiei de anulare a HG 737/2010 privind metodologia de recalculare a categoriilor de pensii de serviciu prevazute la art. 1 lit. c) - h) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Hotararea CAB poate fi atacata cu recurs la Sectia de contencios a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

'Asociatia Nationala a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instantelor Judecatoresti si al Parchetelor' a dat in judecata Ministerul Muncii si Guvernul Romaniei, membrii sai fiind nemultumiti ca pensiile personalului auxiliar se calculeaza dupa alta metodologie decat cea utilizata in cazul judecatorilor si procurorilor.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti vine la doua saptamani dupa ce Curtea de Apel Cluj a dispus suspendarea executarii HG 737/2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat si a pensiilor politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, instanta fiind sesizata de un grup de militari in rezerva din Cluj.

Potrivit portalului "Lumea Justitiei", judecatoarea care a luat decizia, Claudia Idriceanu, ar fi fost obligata de prevederile Codului de Procedura Civila sa se abtina de la solutionarea dosarului, intrucat este sotia unui fost politist, afectat de hotararea Guvernului. Codul de Procedura Civila prevede ca un magistrat este incompatibil in a judeca un dosar daca sotul sau are interes in cauza.

CSM s-a autosesizat si a dispus verificarea judecatoarei Idriceanu de catre Inspectia Judiciara.

  • Emil Boc despre suspendarea HG 737: Nu am vazut motivarea, Legea pensiilor a fost declarata constitutionala

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Poiana Brasov, ca nu a vazut motivarea Curtii de Apel Bucuresti privind suspendarea HG 737/2010, dar a precizat ca Legea pensiilor a fost declarata constitutionala de catre CCR si ea se va aplica.

"N-am vazut nicio motivare. Legea (n.r. - a pensiilor) a fost declarata constitutionala de catre CCR si ea se aplica. Nu stiu chestiunea punctuala care a avut loc intr-o instanta sau alta, legea este constitutionala si merge mai departe", a spus Boc.