Romania si-a mai cautat un "aliat solid" in UE in aderarea la Schengen: Malta. Ministrul de externe maltez, Tonio Borg, a declarat intr-o conferinta de presa la Bucuresti, ca aderarea la Schengen si situatia tiganilor sunt "Doua probleme complet separate ce trebuie decise separat". Seful diplomatiei malteze a aratat insa ca exista o relationare intre aderarea la Schengen si progresele facute in cadrul mecanismului de cooperare si verificare pe justitie.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Stiu de aspiratia dvs. de a adera la spatiul Schengen (...) iar importanta spatiului Schengen a fost adesea subestimata. Sistemul Schengen a rezolvat uneori dispute legate de granite care in trecut erau cauze pentru tensiuni extreme", a spus Borg, a carui tara a aderat la spatiul de libertate de circulatie in 2008. El a adaugat ca este o chestiune de timp pana cand toate granitele din UE vor fi eliminate. "De aceea Malta sustine orice tara membra care aspira la aderarea la spatiul Schengen, cu conditia ca toate criteriile sa fie indeplinite", a adaugat diplomatul.

Intrebat care este pozitia Maltei privind relationarea aderarii Romaniei la Schengen de problema tiganilor si de mecanismul de cooperare si verificare asupra justitiei, ministrul maltez de externe a avut un raspuns nuantat. In privinta chestiunii tiganilor, el crede ca cele doua trebuie separate.

"Problematica roma este guvernata de norme de drept care se aplica tuturor - Romaniei, Maltei, Frantei... Deci problema este daca ceea ce s-a intamplat recent este conform cu regulile deja existente, indiferent daca este vorba despre o tara Schengen sau nu. Sunt doua probleme complet separate si trebuie decise separat. (...) Ar fi nedrept sa folosim acest incident (n.r. problema tiganilor expulzati di Franta) ca un obstacol in calea aderarii Romaniei la Schengen", a spus Borg, care a aratat ca nu ar trebui sa existe obstacole "daca Romania indeplineste criteriile - si stiti ca sunt teste in acest sens".

El a aratat ca Malta a fost oarecum favorizata pentru ca aderarea la spatiul Schengen s-a facut intr-un grup mai mare de state membre si a fost un efort colectiv, statele s-au ajutat reciproc in indeplinirea criteriilor. Diplomatul a subliniat importanta criteriilor tehnice si a aratat ca, atata vreme cat ele sunt indeplinite, nu ar trebui sa existe nicio amanare a aderarii.

In ceea ce priveste insa mecanismul de cooperare si verificare, el a recunoscut ca exista o legatura, dar a indemnat ca totul sa fie pus in perspectiva necesara, fiecare chestiune trebuia judecata separat. Revenind asupra criteriilor tehnice de aderare la Schengen, el a indemnat ca lucrurile sa nu fie complicate si mai mult. "Am citit ca au existat progrese in acest MCV, mi-am citit dosarul inainte de a veni aici, progresele ar trebui sa ajute, insa sa incercam sa tinem chestiunile separate", a spus Tonio Borg.