Curtea Constitutionala a respins cu majoritate de voturi cele doua sesizari de neconstitutionalitate pentru Legea Pensiilor, potrivit comunicatului institutiei (vezi doc. atasat). Cele doua sesizari au fost depuse de PSD si PNL. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie promulgata de presedintele Traian Basescu. PSD si PNL au anuntat ca vor demara procedurile de suspendare a presedintelui daca acesta va promulga legea care a trecut in Parlamentdupa ce procedura de vot a fost fraudata.

UPDATE - "Curtea a apreciat ca motivele pentru care a fost sesizata nu sunt intemeiate. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi (...) de la cinci voturi in sus e majoritate", a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Legea pensiilor este unul dintre obiectivele majore asumate de guvernul Boc in acordul cu FMI.

Printre prevederile Legii se numara:

- mentinerea punctului de pensie la 39,5% din salariul mediu brut pe economie

- eliminarea pensiilor speciale pentru sistemul militar si politisti

- cresterea treptata a virstei de pensionare pina la 65 de ani (in 2030) atit pentru barbati, cit si pentru femei

Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal au depus, in urma cu doua saptamani, sesizari privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Plenul Curtii s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un numar de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL, respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC.

In 29 septembrie, Curtea Constitutionala a decis sa amane pentru astazi dezbaterile referitoare la Legea pensiilor. "Avand in vedere cererea formulata de unii judecatori pentru o mai buna studiere a problemelor ce fac obiectul celor doua sesizari, Plenul Curtii Constitutionale a decis, in baza dispozitiilor art.58 alin.(3) din Legea nr.47/1992, intreruperea deliberarii si reluarea acesteia in data de 6 octombrie", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale.

La finalul dezbaterilor de atunci, unul dintre judecatorii CCR Aspazia Cojocaru a precizat ca s-au amanat discutiile, deoarece magistratii au nevoie de lamuriri atat in ceea ce priveste procedura de adoptare, cat si referitoare la problemele ce tin de fondul legii. "Trebuie sa ne mai documentam. Este o lege foarte importanta", a spus Cojocaru.

UPDATE: Leul s-a intarit in fata monedelor din regiune dupa anuntarea deciziei, scrie Reuters.